Σωστό timing χωρίς να έχω χρησιμοιποιήσει ποτέ μετρονόμο

lgbesios είπε:
Αλλά όχι  απαραίτητα καλύτερους μουσικούς

Βάζω και μια  παύλα  στην τελεία σου  ;D
H μουσικότητα προαπαιτει να εισαι μετρονόμος.

Αλλο να παίζεις ωραιες ιδέες και να υπηρετείς την μουσική και άλλο το να είσαι σωστός με το τεμπο.

Τελεια και παυλα. ;D ;D ;D ;D

lgbesios είπε:
Αλλά όχι  απαραίτητα καλύτερους μουσικούς

Βάζω και μια  παύλα  στην τελεία σου  ;D
Σωστά, χρειάζονται πολλά για να γίνουμε καλύτεροι μουσικοί. Το να είμαστε καλοί παίχτες είναι ένα μόνο από αυτά. Δεύτερη παύλα. (σε λίγο θα γράφουμε σε μορς ;D). 

Πολυ ενδιαφερουσες οι απαντησεις σας, ομως πηγε να ξεφυγει το θεμα προς το ρολο του μετρονομου, κατι τελειες και κατι παυλες  :)

Αφου το θεμα αυτο αποσπαστηκε απο την 18σελιδη συζητηση περι μετρονομου, θα ηταν ενδιαφερον να ακουσουμε παρομοιες εμπειριες, δηλαδη ατομα που επαιζαν για καποιο ευλογο διαστημα χωρις να ξερουν τι θα πει μετρονομος (ή ακομα και χωρις να κανουν ασκησεις) και πως ηταν η γνωριμια μαζι του.

Ελπιζω να υπαρξουν απαντησεις, για να μη νιωσω ο μονος ''αμελετητος''  :P μεταξυ μελετημενων!

ολα ειναι θεμα αντιληψης

παιζω μπασο 17 χρονια δεν εκανα ποτε μαθηματα δεν εχω διαβασει ποτε ουτε ενα βιβλιο με το "θεμα" αφιερωσα ομως χρονο, υπεραρκετο χρονο για να φτασω εδω που ειμαι σημερα και οταν λεμε χρονο μιλαμε για τουλαχιστον 5 ωρες την ημερα practice, δεν ειχα κανεναν να παιξω μαζι τα πρωτα 6 χρονια εβαζα το βινυλιο να παιζει και απο πανω και εγω. αντιληψη και ενα καλο ζευγαρι αυτια...cheers

zephyrous7 είπε:
θα ηταν ενδιαφερον να ακουσουμε παρομοιες εμπειριες, δηλαδη ατομα που επαιζαν για καποιο ευλογο διαστημα χωρις να ξερουν τι θα πει μετρονομος (ή ακομα και χωρις να κανουν ασκησεις) και πως ηταν η γνωριμια μαζι του.
Εγώ έχω να σου πω ότι την πρώτη φορά που έπαιξα με μετρονόμο (πριν από πολλά-πολλά χρόνια...), η αντίδρασή μου ήταν "παιδιά, αυτή η μαλακία χάνει!".

Οπότε να νιώθεις τυχερός... ;)

Haris είπε:
Εγώ έχω να σου πω ότι την πρώτη φορά που έπαιξα με μετρονόμο (πριν από πολλά-πολλά χρόνια...), η αντίδρασή μου ήταν "παιδιά, αυτή η μαλακία χάνει!".

Οπότε να νιώθεις τυχερός... ;)
Εγω το ειπα τωρα τελευταια σε ηχογραφηση στο στουντιο, αλλα η πλακα ηταν οτι οντως εχανε. Στην αρχη γελασε ο ηχοληπτης αλλα επεμενα και το διαπιστωσαν βαζωντας απο πανω αλλον μετρονομο να παιξει.Καποια πατατια ειχαν κανει και ειχε κουνησει ο ηχογραφημενος μετρονομος.

Ο ηχοληπτης προσκυνησε κανονικα.  ;D

Haris είπε:
Το ίδιο τότε  είπα και εγώ.... και δεν ξεείπα  ;D

zephyrous7 είπε:
Πολυ ενδιαφερουσες οι απαντησεις σας, ομως πηγε να ξεφυγει το θεμα προς το ρολο του μετρονομου, κατι τελειες και κατι παυλες  :)

Αφου το θεμα αυτο αποσπαστηκε απο την 18σελιδη συζητηση περι μετρονομου, θα ηταν ενδιαφερον να ακουσουμε παρομοιες εμπειριες, δηλαδη ατομα που επαιζαν για καποιο ευλογο διαστημα χωρις να ξερουν τι θα πει μετρονομος (ή ακομα και χωρις να κανουν ασκησεις) και πως ηταν η γνωριμια μαζι του.

Ελπιζω να υπαρξουν απαντησεις, για να μη νιωσω ο μονος ''αμελετητος''  :P μεταξυ μελετημενων!
Ένα πράγμα που έκανε σε μένα εντύπωση η χρήση του μετρονόμου, είναι ότι όταν κουνούσα σε κάποια σημεία, διαπίστωσα ότι δεν ήταν θέμα μετρήματος, αλλά κακής τεχνικής η οποία είχε ως αποτέλεσμα να με βγάζει εκτός ρυθμού. Χωρίς τον μετρονόμο θα ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβω για ποιο λόγο κουνάω καθώς η απόκλιση ήταν ελάχιστη.

Με απλά λόγια, όταν βγαίνεις εκτός έστω και πολύ λίγο, από το μέτρημα του μηχανήματος, τσέκαρε μήπως κάποια κίνηση ή τεχνική που χρησιμοποιείς είναι λανθασμένη. Εννοείται φυσικά ότι έχεις μια κάποια αίσθηση του ρυθμού.

Ελπίζω να βοήθησα.

Στα (πολλά) χρόνια που παίζω μουσική έχω ηχογραφήσει με μετρονόμο 1-2 φορές. Το συναίσθημα που ένοιωσα ήταν κάπως "κλινικό" και αποστειρωμένο, έμαθα να παίζω είτε ζωντανά με άλλους είτε "πάνω" σε δίσκους βινυλίου...αλλά εγώ είμαι αυτοδίδακτος κι επιπροσθέτως ασχολούμαι με μιά κατα βάση λαική μουσική φόρμα (μπλουζ) που δε νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες  ;D...μην πω τις αποφεύγει κιόλας...

Είναι τεράστια η διαφορά απο το κάνω μπάντα και παίζουμε μουσική που μας "φτιάχνει" στο είμαι μουσικός πολυσύνθετος κι ενημερωμένος - έτοιμος να υπηρετήσω διαφορετικού τύπου κι αισθητικής δουλειές... Στη δεύτερη περίπτωση το εύρος των ήχων/τεχνικών/στυλ που πρέπει να καλύψει κάποιος είναι τεράστιο και οι απαιτήσεις ατελείωτες.

Αυτό όμως που είναι κοινό για κάθε δημιουργικό μουσικό είναι η διάθεση να ψάχνεις διαρκώς το ποιός είσαι και που βαδίζεις, οπότε μοιραία κατα κάποιο τρόπο θα συναντήσεις στο δρόμο σου πολλά απ'όσα συζητάμε εδώ. Ξανά, είναι στο χέρι μας τι κάνουμε με όσα γνωρίζουμε στη διαδρομή. Μπορεί κάποιος να ξοδέψει μιά ζωη ψάχνοντας για το αν το 2 σε κάποιο ρυθμό πρέπει -ή του ταιριάζει- ν'ακούγεται ελαφρά πιό "πίσω" ή "μπροστά" και αυτές οι αναζητήσεις στη μουσική δεν έχουν τελειωμό, αλλά ούτε και μιά "σίγουρη" απάντηση. Για μένα, το να μπορείς να "φρενάρεις" ή να "επιταχύνεις" κατα βούληση αποτελεί ίσως το δυσκολότερο επίτευγμα στον τομέα του ρυθμού.

Δεν είμαι ειδικός, έχω την εντύπωση όμως πως οι πλείστοι μουσικοί απο φυσικού τους έχουν την τάση να "τρέχουν". Εκείνοι που ασυναίσθητα "τραβάνε" είναι μειοψηφία. Το "καθιστό" feeling είναι κάτι που πολλοί ροκ/μπλουζ μουσικοί ζητούν και είναι αρκετά δύσκολο να το βρούν. Βοηθάει πολύ σ'αυτό που αποκαλείται restrained παίξιμο και -τουλάχιστον στα μπλουζ- προσδίδει γοητεία και ίσως "μαγκιά" επιτρέψτε μου να πω  ;D.

Απο την άλλη, δεν είναι πάντα το ζητούμενο...κόλαση >:(...

Κι ένα τελευταίο. Οι ηχογραφήσεις του παιξίματος μας είναι σπουδαία βοήθεια για να καταλαβαίνουμε καλύτερα κάποια πράγματα...όμως...ακόμα κι εδώ το πεδίο αναζητήσεων είναι αέναο. Γιατί τα μηχανήματα και οι μετρήσεις μπορεί να δείχνουν αναντίρρητα κάποια αποτελέσματα, η μουσική όμως είναι -εκτός απο μετρήσεις, σύμβολα και νούμερα - και αίσθηση... Μου έχει συμβεί η αίσθηση να είναι υπέροχη αλλά -καταγεγραμμένα- το αποτέλεσμα με ψεγάδια και τούμπαλιν...

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει κάποιος ασφαλής δρόμος παρά το ειλικρινές και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για την ίδια τη μουσική, τα μέσα και τους εκφραστές της.

Καλό είναι να θυμόμαστε όμως, πως σ'αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει τερματικός σταθμός.

ez είπε:
Καλό είναι να θυμόμαστε όμως, πως σ'αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει τερματικός σταθμός.
Oh yes there is.

Τουλάχιστον Ένας.

Στους άλλους δεν κατεβαίνω.

Βαριέμαι τους σταθμούς, τους μετρονόμους, παιδονόμους, αστυνόμους και πετάλια.

Μου αρέσει ΝΑ ΠΑΙΖΩ.

Αλλά είμαι κι άσχετοκομπλεξικός οπότε μη με λογαριάζετε.

Α ναι. Πιστεύω όμως ότι οι μετρονόμοι είναι ένα πολύ ωραίο εργαλείο.

Κάποτε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.  ;D

Προσωπικά μετά από μισή δεκαετία ενασχόλησης με τη μουσική, μονάχα τώρα τελευταία νιώθω ότι παίζω με ρυθμό. Τώρα που οι δακτυλισμοί δεν απασχολούν ποια το μυαλό και κλείνουν τα μάτια. Αλλά μετανιώνω που δεν χρησιμοποίησα τον μετρονόμο μου γιατί θα είχα κερδίσει χρόνο.

Βέβαια δεν είναι όλοι το ίδιο, και μπορεί να προτιμάς να παίζεις με ηχογραφημένα ντραμς ή ακόμα καλύτερα εάν έχεις έναν ντράμερ να σε εξυπηρετεί στη μελέτη (λέμε τώρα!). Π.χ. εγώ ποτέ δεν κατάφερα το να χτυπάω το ένα πόδι σε κάθε beat. Πάντα τα πόδια μου αποφάσιζαν να ακολουθήσουν ρυθμό 1&2, φτέρνα και πέλμα στο ύφος bass/snare.

EDIT: Αφού είσαι ντράμερ, ΕΣΥ είσαι ο μετρονόμος. Δεν ξέρω από ντραμς αλλά μου φαίνεται ότι εάν ένας μουσικός έχει να επωφεληθεί λιγότερο απ'το μετρονόμο, αυτός είναι ο ντράμερ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι άχρηστο.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ο μετρονόμος χρειάζεται ειδικά τα 5 πρώτα χρόνια ενασχόλησης μας με το αντικείμενο "μουσική"... Σε κάνει καλύτερο όσον αφορά την αντίληψη του χρόνου και σε βοηθά να διορθώνεις λάθη στον τρόπο που παίζεις. Απο κει και πέρα, κάποιοι που έχουν έμφυτο το ρυθμό μέσα τους, τον χρειάζονται λιγότερο απο κάποιους άλλους. ΟΛΟΙ όμως τον χρειαζόμαστε. Άσχετο βέβαια που εγώ δε τον χρησιμοποίησα ποτέ μου.  8)

+1

Ο μετρονόμος κακά τα ψέμματα είναι απαραίτητος στην εκμάθηση και στη μελέτη των μουσικών οργάνων.Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μαθητές ωδείων - δασκάλων στο σπίτι κλπ, στο δεύτερο μάθημα έχουν πάρει και από έναν.Ουσιαστικά αποτελεί για τους περισσότερους το πρώτο αξεσουάρ που αγόρασαν.

Η ιστορία μεταλλάσσεται όμως με τον σύγχρονο τρόπο ηχογραφήσεων. Για να γίνει εύκολο το heavy editing "πρέπει" ντε και καλά να γράφει ο drummer με μετρονόμο καθώς και όλοι οι υπόλοιποι.

Το να παίξει μια μπάντα live και να γίνει μια σωστή ηχοληψία, χωρίς μετρονόμους και editing φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τους περισσότερους που μπαίνουν σιγά σιγά στον χώρο (νέοι ηχολήπτες και μουσικοί) ενώ για μένα είναι η απόλυτη μέθοδος.

Υ.Γ.Φανταστείτε το sound of silence με μετρονόμο :'(

Το να παίξει μια μπάντα live και να γίνει μια σωστή ηχοληψία, χωρίς μετρονόμους και editing φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας
μπα,εμεις ΠΑΝΤΑ ετσι γραφουμε απλα..ακουμε ταυτοχρονα ΚΑΙ το μετρονομο,συνηθως μαλιστα ο μονος που τον ακουει ειναι ο ντραμμερ και εμεις παιζουμε πανω του

αυτο το κανουμε κυριως λογω του οτι συχνα  παιζουν και καποια sequenced tracks πισω απο τη  μπαντα οποτε χωρις μετρονομο γινεται το πανηγυρι της τρελλης... ;)

να σημειωσω επισης οτι ο καλος ντραμμερ ξερει να παιζει μπροστα,ακριβως πανω και πισω απο το μετρονομο (ο ΠΟΛΥ καλος παιζει..παντα πισω.... ;D)

σιγουρα τα...παλια τα χρονια κανεις δεν επαιζε με μετρονομο,ομως απο τη στιγμη που μπλεκεις με ηχογραφησεις ,παραγωγες κτλ ,και ειδικα αν κανεις mainstream μουσικη,στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ εποχη απλα εισαι ..νεκρος  αν δεν τον χρησιμοποιεις....

φυσικα δεν εχω καμμια αντιρηση αν μια μπαντα σαν τους.....Zeppelin παιζει..χωρις μετρονομο...ομως ΠΟΤΕ μου δεν εχω απαντησει στην Ελλαδα μπαντα σαν τους Zeppelin ;D ;D,φερτους μου εσυ και τον πεταω τον μετρονομο απο το παραθυρο.... ;D

Superfunk είπε:
αυτο το κανουμε κυριως λογω του οτι συχνα  παιζουν και καποια sequenced tracks πισω απο τη  μπαντα οποτε χωρις μετρονομο γινεται το πανηγυρι της τρελλης... ;)
Και αν τα s.t. αλλάζουν κατά καιρούς ρυθμό, τι κάνεις; Χρησιμοποιείς sequenced μετρονόμο;

Και αν τα s.t. αλλάζουν κατά καιρούς ρυθμό, τι κάνεις;
τι εννοεις να αλλαζουν ρυθμο?τραγουδακια των 3-4 λεπτων κανουμε οχι ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ... ;D

ακου εκει να...αλλαζουν ρυθμο...τι τρελλες ειναι αυτες? μηπως εισαι κομμουνιστοανατρεπτικοαναρχικο στοιχειο? ;D ;D ;D

Superfunk είπε:
Μα το sequencer track είναι μετρονόμος από μόνο του αν γράψεις πάνω του.

Αν το περνάς μετά οκ αλλά εκεί αρχίζει το editing που λέγαμε

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
EDIT: Αφού είσαι ντράμερ, ΕΣΥ είσαι ο μετρονόμος. Δεν ξέρω από ντραμς αλλά μου φαίνεται ότι εάν ένας μουσικός έχει να επωφεληθεί λιγότερο απ'το μετρονόμο, αυτός είναι ο ντράμερ.
Λάθος μέγα.

Ναι, ο ντράμερ είναι ο μετρονόμος της μπάντας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι παίζουν στο γάμο αυτουνού του τύπου με την παράγκα-πως-τον-λένε-δε-θυμάμαι) αλλά για να είναι τέτοιος πρέπει να έχει τον έλεγχο του ρυθμού. Δηλαδή, ακόμα κι αν π.χ. τρέξει ή τραβήξει, να το ξέρει και να το κάνει συνειδητά είτε επειδή το σηκώνει το κομμάτι είτε επειδή την έχει καταβρεί κι αυτός και οι υπόλοιποι και στην τελική δεν "πα να πνιγεί και το τέμπο και οι αξίες, αφού τώρα γουστάρουμε".

Για να μπορεί λοιπόν να κάνει τα παραπάνω πρέπει να έχει μελετήσει με μετρονόμο. Πολύ.

Κι αυτά τα λεει κάποιος (για μένα μιλάω!) που δεν το έχει κάνει όσο θα έπρεπε και ξέρει πόσο σοβαρή έλλειψη είναι.

Το ίδιο τότε  είπα και εγώ.... και δεν ξεείπα  ;D
 :D :D

Όχι ότι συμφωνούμε (μην φανταστείς δηλαδή… ;D) αλλά ομολογώ ότι ήταν αστείο.    

Trending...

Νέα θέματα

Back