Ευτράπελα - Τα καλύτερα που έχω ακούσει σε πρόβες

stamkosk

Της παρέας
Παίζοντας με άλλους, γνωρίζεις μερικά από τα καλύτερα παιδιά που υπάρχουν και, αν είσαι τυχερός, κάνεις δυνατές φιλίες.

Κάποιες φορές όμως, δεν λείπουν και τα ευτράπελα.

Τα καλύτερα που έχω ακούσει σε πρόβες:
  1. Αυτό (σημείωση: ανέφερε τον τίτλο) ποιό κομμάτι είναι; (ερώτηση μέλους μπάντας, η οποία μου έστειλε εκείνη τα κομμάτια, για να τα μελετήσω για την 1η κοινή μας πρόβα)
  2. Αυτό πως παίζεται; (ερώτηση του ντράμερ μπάντας προς το νέο της μέλος, εμένα, που ειχα σκιστεί στη μελέτη για να μάθω τα κομμάτια που μου είχαν στείλει οι ίδιοι)
  3. Παίξε το λίγο να δω πως πάει (ντράμερ, στον ρυθμό του οποίου θα βασιζόμασταν όλοι, προς τον νέο μπασίστα, εμένα)
  4. Α το είχαμε κι αυτό για σήμερα; (ερώτηση του τραγουδιστή μπάντας, σε συνέχεια της ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας -μαζί του- για το δικό τους playlist της 1ης πρόβας)
  5. Α αυτό δεν το έχω μελετήσει (μέλος μπάντας, που μου έστειλε το υποτιθέμενο υπάρχον και δουλεμένο ρεπερτόριο της για 1η πρόβα)
  6. Τα πετάλια μου στο στούντιο δεν ακούγονται όπως στο σπίτι (κιθαρίστας, που δαπάνησε πάνω από 1 ώρα συνολικά -μέσα στη δίωρη πρόβα- για να κάνει ατελείωτες ρυθμίσεις και οι υπόλοιποι να αναρωτιόμαστε τι μας βρήκε)
  7. Αχ κλείσε την κάμερα γιατί αγχώνομαι (τραγουδίστρια/frontwoman, που δήλωνε "επαγγελματίας" κατά την καταγραφή πρόβας δουλεμένων κομματιών για να δούμε πως ακουγόμαστε, όχι φυσικά για να το ανεβάσουμε πουθενά)
  8. Οι στίχοι που είναι; Δεν το θυμάμαι (τραγουδιστής/frontman, σε πρόβα 5 τραγουδιών, δουλεμένα υποτίθεται στο σπίτι του πρώτα, τα οποία ο ίδιος είχε προτείνει)
  9. Αυτό, από που το παίζουμε; (έχοντας συμφωνήσει να προβάρουμε στα σπίτια μας τις αυθεντικές στούντιο ηχογραφήσεις και να έρθουμε έτοιμοι)
  10. Στοπ, πάμε από την αρχή (τραγουδιστής/frontman με αρχηγικές τάσεις, που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει μισό κομμάτι, σταματούσε και αντί να ξαναμπεί στο επόμενο μέτρο, υποχρέωνε όλους να παίζουμε ξανά και ξανά από την αρχή)
  11. Δεν με ακούω, μισό να δυναμώσω (κιθαρίστας με 100ρη marshal ανοιγμένο στο τέρμα, που ήδη σκέπαζε τη φωνή και όλους μας και και μας έστελνε σε ΩΡΛ πριν την ώρα μας)
  12. Το τεμπο (σημείωση: της αυθεντικής στούντιο εκτέλεσης) είναι λάθος (σε τραγούδι που του βάζαμε επί τόπου να ακούσει και να παίξει από πάνω μήπως και το βρει)

Εσείς τι χαριτωμένα έχετε ακούσει;

Ποτέ μην σταματάτε ένα κομμάτι στην πρόβα επειδή έγινε λάθος, ότι λάθος και να είναι, διορθώνουμε καθώς πηγαίνουμε... Αν συνηθίσετε να σταματάτε τότε είναι πολύ πιθανό να σταματήσετε και στο live, σύξυλοι

Εκτός και αν παίζουμε άλλο κομμάτι ο καθένας.
Δηλαδή παίζετε jazz 😅

i-have-never-understood-why-people-say-jazz-is-just-playing-v0-yyum1m4bfulg1.jpeg

Τι έχουμε ακούσει;;;; Τι ακούμε ακόμα σε κάθε πρόβα να λες!!!
Πάμε μερικά πρόχειρα που μου έρχονται στα πεταχτά στο μυαλό:

1) Γνωστός επαρχιακός δευτεροτρίτος ελληνικός ροκ τραγουδιστής (με αξιοσημείωτη καριέρα σαν support σε πολύ γνωστούς καλλιτέχνες) προς εμένα, κατα τη διάρκεια πρόβας σε ένα σημείο του τραγουδιού "Έφηβα Γεράκια": Εδώ θέλω να κάνεις την κιθάρα σου να φυσάει!" Όταν ζήτησα διευκρίνιση αν το εννοεί κυριολεκτικά η μεταφορικα, μου είπε ότι θέλει να κάνω την κιθάρα μου να ακούγεται σαν άνεμος. Βολεύτηκε χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθεί απόλυτα όταν έχωσα ότι εφέ μπορούσα (phaser, chorus, delay, reverb κλπ) και έπαιζα με το volume της κιθάρας ώστε η νότα να ακούγεται αρκετά αφού χτυπήσω την χορδή.

2) Αυτό έτσι το παίζαμε; Δεν το παίζαμε από ΡΕ; (Στην 108η φορά που παίζαμε το κομμάτι με τον ίδιο τρόπο)

3) Εδώ είχαμε πει ότι θα το αλλάξουμε και θα το κάναμε έτσι! (Ποτέ)

4) Εδώ δεν το παίζουμε σωστά, το κομμάτι κανονικά πρέπει να γίνει έτσι (Αφού το έχουμε κάνει 1000 πρόβες με τον αρχικό τρόπο και το έχουμε παίξει 3 χρονια σε live με τον αρχικό τρόπο)

5) Αυτό δεν πρόλαβα να το μελετήσω γιατί κάηκε ο ενισχυτής μου μες την εβδομάδα και δεν μπορούσα να παίξω. (Συνήθως μπασίστας)

6) Να βάλουμε και αυτό το τραγούδι στη λίστα; (γυναικείο ποπ τραγούδι σε ελληνική ροκ μπάντα)

7) Ο τρανζιστοράτος 40άρης εικοσάχρονος χαμηλού κόστος μη ποιοτικής εταιρείας ενισχυτής μου πατάει κάτω τον δικό σου λαμπάτο 15άρη ηχητικά γιατί εκείνη την εποχή που είχε βγει ο συγκεκριμένος κάνανε παπάδες οι κινέζοι και βγάζαν ενισχυτάρες (ο κλασικός ο έλληνας κιθαρίστας)

8) Εδώ παίξε SLAP!!! (επανειλημμένα στον μπασίστα σχεδόν σε κάθε τραγούδι)

Παίζοντας με άλλους, γνωρίζεις μερικά από τα καλύτερα παιδιά που υπάρχουν και, αν είσαι τυχερός, κάνεις δυνατές φιλίες.

Κάποιες φορές όμως, δεν λείπουν και τα ευτράπελα.

Τα καλύτερα που έχω ακούσει σε πρόβες:
  1. Αυτό (σημείωση: ανέφερε τον τίτλο) ποιό κομμάτι είναι; (ερώτηση μέλους μπάντας, η οποία μου έστειλε εκείνη τα κομμάτια, για να τα μελετήσω για την 1η κοινή μας πρόβα)
  2. Αυτό πως παίζεται; (ερώτηση του ντράμερ μπάντας προς το νέο της μέλος, εμένα, που ειχα σκιστεί στη μελέτη για να μάθω τα κομμάτια που μου είχαν στείλει οι ίδιοι)
  3. Παίξε το λίγο να δω πως πάει (ντράμερ, στον ρυθμό του οποίου θα βασιζόμασταν όλοι, προς τον νέο μπασίστα, εμένα)
  4. Α το είχαμε κι αυτό για σήμερα; (ερώτηση του τραγουδιστή μπάντας, σε συνέχεια της ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας -μαζί του- για το δικό τους playlist της 1ης πρόβας)
  5. Α αυτό δεν το έχω μελετήσει (μέλος μπάντας, που μου έστειλε το υποτιθέμενο υπάρχον και δουλεμένο ρεπερτόριο της για 1η πρόβα)
  6. Τα πετάλια μου στο στούντιο δεν ακούγονται όπως στο σπίτι (κιθαρίστας, που δαπάνησε πάνω από 1 ώρα συνολικά -μέσα στη δίωρη πρόβα- για να κάνει ατελείωτες ρυθμίσεις και οι υπόλοιποι να αναρωτιόμαστε τι μας βρήκε)
  7. Αχ κλείσε την κάμερα γιατί αγχώνομαι (τραγουδίστρια/frontwoman, που δήλωνε "επαγγελματίας" κατά την καταγραφή πρόβας δουλεμένων κομματιών για να δούμε πως ακουγόμαστε, όχι φυσικά για να το ανεβάσουμε πουθενά)
  8. Οι στίχοι που είναι; Δεν το θυμάμαι (τραγουδιστής/frontman, σε πρόβα 5 τραγουδιών, δουλεμένα υποτίθεται στο σπίτι του πρώτα, τα οποία ο ίδιος είχε προτείνει)
  9. Αυτό, από που το παίζουμε; (έχοντας συμφωνήσει να προβάρουμε στα σπίτια μας τις αυθεντικές στούντιο ηχογραφήσεις και να έρθουμε έτοιμοι)
  10. Στοπ, πάμε από την αρχή (τραγουδιστής/frontman με αρχηγικές τάσεις, που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει μισό κομμάτι, σταματούσε και αντί να ξαναμπεί στο επόμενο μέτρο, υποχρέωνε όλους να παίζουμε ξανά και ξανά από την αρχή)
  11. Δεν με ακούω, μισό να δυναμώσω (κιθαρίστας με 100ρη marshal ανοιγμένο στο τέρμα, που ήδη σκέπαζε τη φωνή και όλους μας και και μας έστελνε σε ΩΡΛ πριν την ώρα μας)
  12. Το τεμπο (σημείωση: της αυθεντικής στούντιο εκτέλεσης) είναι λάθος (σε τραγούδι που του βάζαμε επί τόπου να ακούσει και να παίξει από πάνω μήπως και το βρει)

Εσείς τι χαριτωμένα έχετε ακούσει;
Ούτε ένα από αυτά δεν μου ακούγεται τραγικό και όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή την έλλειψη μελέτης.

Παρότι είναι τραγικό γι αυτόν που είναι διαβασμένος (δηλαδή εμένα στις πλείστες όσες των περιπτώσεων) δεν είναι και αυτό κομμάτι της μουσικής διαδρομής και συνύπαρξης;

Εάν όλοι ήταν διαβασμένοι και ήξεραν τα κομμάτια τους άψογα θα κάναμε μία πρόβα και live.

Δεν έχει σημασία να γνωρίσεις και τους ανθρώπους; να συγχρονιστείς, να τους συμπαθήσεις (με αντιπαθείς ποτέ δεν μπόρεσα να συνυπάρξω σε συγκρότημα) ναι ταιριάξουν τα γούστα σας κλπ;

Μάλλον ρητορικό το ερώτημα.

Τα καλύτερα που έχω ακούσει:
1. είχαμε αυτό το κομμάτι; (το είχε προτείνει ο ίδιος)
2. αυτό καλύτερα να μην το παίξουμε (το είχαμε μάθει όλοι οι άλλοι, ισχυριζόταν ότι το είχε μελετήσει κι εκείνος αλλά δεν το διαπιστώσαμε ποτέ)
3. αστο αυτό το κομμάτι-του τραγουδιου- θα το παίξω εγώ (από τραγουδιστή/κιθαρίστα που δεν ήξερε να παίξει πάνω από 3 ακόρντα)
4. βαράς πολύ και δεν ακούμε-στον ντραμερ-ενώ παίζαμε ροκ εν ρολ από led zeppelin ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ;
5. τραγουδιστής που έβαζε πετάλι ριβερμπ ΠΑΝΩ από το ριβερμπ της κονσόλας-ποσο πηγάδι το θες;

Trending...

Νέα θέματα

Back