Απο 10ρες σε 11ρες ή 12ρες και ποιές?

trigga

Jazzikofagos
Noiz Addict
Γεια σας και πάλι.Στην κιθαρούλα μου έχω 10ρες και θέλω να πάω πιο πάνω να δώ πως είναι απο εκεί ψηλά, αλλά έχω ακούσει διάφορα και δεν ξέρω τι να κάνω.

1)Ισχύει οτι θα μπορώ να έχω καλύτερο action με μεγαλύτερο νούμερο?

2)Ισχύει οτι αλλάζει ο ήχος και γίνεται πιο γεμάτος,ογκώδεις και πλούσιος?

3)Τι διαφορά έχουν οι flatwood(καπως έτσι δεν είμαι σίγουρος) απο τις κλασσικές κανονικές?

Μου είπαν οτι υπάρχουν χορδές που δεν έχουν αυτό ο σπειροειδές συρματάκι απ' έξω, μήπως είναι οι flatwood αυτές?Κερδίζεις κάτι εκτος απο το να μην λερώνουν εύκολα αυτές?Κανεις ας πουμε καλύτερο slide?Συγκεκριμένα αυτός που μου το είπε λέει οτι μέχρι τι σί του είναι χοντρές ή κάτι τέτοιο δεν κατάλαβα.

Τέλος εκτός απο τα κλασσικά στο σετάρισμα(intonation,action,relief,neck radius,κτλ.) για τις καινούριες διαφορετικές χορδές χρειάζεται κάτι παραπάνω?

Ευχαριστώ θα σας δίνω με δόσεις γιατί δεν τα έχω όλα μαζεμένα τώρα......

1)Τι εννοείς "καλύτερο" action;

2)Φυσικά θα έχεις πιο γεμάτο, πιο ογκώδη, και πιο πλούσιο ήχο!

Για τις flatwood δεν ξέρω.

Κοίτα, όμως μην βογγήξει το καημένο το κιθαρόνι. Αν δηλαδή βάλεις τίποτα 12άρες καλύτερα να κουρδίσεις κάνα ημιτόνιο κάτω, για να μην τραβάνε τόσο πολύ.

Τι άλλο να χρειάζεσαι εκτός από τις κλασσικές ρυθμίσεις;

trigga είπε:
1)Ισχύει οτι θα μπορώ να έχω καλύτερο action με μεγαλύτερο νούμερο?
Όσο μεγαλύτερες χορδές τόσο πιο χαμηλό action μπορείς να έχεις χωρίς πρόβλημα..

(αν δεν κάνω λάθος)

όχι ρε συ, αν οι χορδές είναι μεγάλες, βρίσκουν στα τάστα και θα πρέπει να έχεις μεγαλύτερο action. Εξαρτάται πιο θεωρείς καλύτερο...

Εννοώ ότι θα έχω χαμηλότερο action γιατί δεν θα μου ταστάρει τόσο εύκολα όσο με τις μικρότερου πάχους χορδές.Έτσι μου είπαν δεν ξέρω αν είναι ράδιο κορασίδη.

Θα το ξελασκάρω για να μην πάρει καμμιά κλήση κουλή.Τώρα με αυτό το βόγγημα με φόβησες.Υπάρχει δηλαδή περίπτωση μια κιθάρα να μην αντέχει όλων των ειδών τις χορδές?Αν τις  ξεβιδώσω τελείως την βιδούλα τις δεν θα την παλέψει λές?

Σ' ευχαριστώ για την γρήγορα και ενδιαφέρουσα απάντηση.Περιμένω και την επόμενη

Μήπως μετά θα υπάρχει πρόβλημα και στο πλαστικό(κόλλησα τώρα και δεν το θυμάμαι πως λεγετε  :P) που κρατάει τις χορδές στο μπράτσο?

Μεγαλύτερο πάχος στις χορδές ισούται με:

1)Πιο ογκώδη ήχο

2)Δυνατότητα να χαμηλώσεις το ύψος των χορδών περισσότερο χωρίς το αναμενόμενο τασταρισμα συγκριτικά πάντα με τις 10άρες.Σκέψου ότι στο ίδιο κούρδισμα θα είναι πιο σφιχτή η χορδή οπότε στην πενιά δεν βρίσκει τάστο σε σχέση με μια 10άρα

3)Στο ίδιο κούρδισμα θα δυσκολευτείς λίγο περισσότερο στα bendings αλλά αυτό συνηθίζεται

4)Με ένα καλό σετάπ μπορείς να την κάνεις εξίσου ευκολόπαιχτη

5)(Δικό μου συμπέρασμαν δεν ξέρω αν ισχύει πάντα)Είναι λίγοτεο επηρεπείς σε μικροξεκουρδίσματα

Αυτά για τώρα :)

trigga είπε:
Μήπως μετά θα υπάρχει πρόβλημα και στο πλαστικό(κόλλησα τώρα και δεν το θυμάμαι πως λεγετε  :P) που κρατάει τις χορδές στο μπράτσο?
Μέχρι 11άρες νομίζω δεν θα έχεις πρόβλημα.Αλλίως θα χρειαστεί φάγωμα για να φαρδύνουν τα αυλάκια.Αναφέρεσαι στο nut μάλλον ;)

Όσο για το αν θα αρπάξει το μανίκι δε νομίζω.Με ένα καλό σετάπ διορθώνεται.Εγώ δουλεύω 11άρες κουρδισμένες σε ΜΙ χωρίς κανένα πρόβλημα ;) Βέβαια μη μου βάλεις 13άρες σε ΜΙ εκεί θα ζορίσει λίγο.

Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να το παρακάνεις με το πάχος των χορδών...

Τη βιδούλα να μην την ξεσφίξεις τελείως σε καμία περίπτωση...(Αν το κάνεις αυτό, θα πάρει τεράστια κλίση γιατί θα έχει αφεθεί χαλαρή στην υψηλή πίεση των χορδών)

Το nut λες;

Το πρόβλημα δεν θα 'ναι εκεί, το πρόβλημα θα 'ναι στο action και στα δάχτυλά σου!!!

Γι' αυτό ας πούμε ο Stevie Ray Vaughan κορδίζει ύφεση, επειδή χρησιμοποιεί 13άρες!!!

kultura είπε:
όχι ρε συ, αν οι χορδές είναι μεγάλες, βρίσκουν στα τάστα και θα πρέπει να έχεις μεγαλύτερο action. Εξαρτάται πιο θεωρείς καλύτερο...
"Οσο πιο βαριες χορδες τοσο πιο χαμηλο αctιον μπορουμε να εχουμε γιατι τριζουν λιγοτερο"

Θα το ξελασκάρω για να μην πάρει καμμιά κλήση κουλή.Τώρα με αυτό το βόγγημα με φόβησες.Υπάρχει δηλαδή περίπτωση μια κιθάρα να μην αντέχει όλων των ειδών τις χορδές?Αν τις  ξεβιδώσω τελείως την βιδούλα τις δεν θα την παλέψει λές?
Τι ξελασκάρεις και ποια βιδούλα να ξεβιδώσεις?

οοοου πολλά ποστ σιγά σιγά όλοι θα πάρετε  :P.Ευχαριστώ και πάλι.

Λοιπόοοον,βιδούλα λέω αυτή για την βέργα για την κλίση(relief) που θα πρέπει να χει μια κιθάρα.Φαντάζομαι οτι αυτό θα αλλάξει σε σχέση με αυτό που είναι τώρα.Απλά λέω οτι θα το ξεβιδώσω πολύ τρόπος του λέγειν για να πάρει τη σωστή κλίση.Και ξαναρωτώ αν θα υπάρχει πρόβλημα να το αντέξει η κιθαρούλα αυτό μιας και δεν είναι και καμμιά τρελή κιθάρα.

Σε μί θέλω να κουρδίσω την κιθάρα πάλι και με τις πιο χοντρές χορδές αυτό είναι σίγουρο.Οπότε απο τα λεγόμενα σας δεν πάω παραπάνω απο 11ρες για να μην έχω πρόβλημα και στη βέργα και στο nut(μου διέφυγε πως έγινε αυτό δεν ξέρω  :P).

Αν θέλω για 12 η 13 δεν το σηζητώ δηλαδή πρέπει να πάει σε μάστορα για να ξύσει το nut και τα αυλάκια στα τάστα ε?

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω?Τελικά υπάρχει κάποια μάρκα που να είναι καλή σε χορδές του τύπου που ενδιαφέρομαι? Αν αυτό βοηθάει περισσότερο για τζάζ προορίζεται το σετάπ αυτό, οπότε και τα πολλά bends τα αποκλείω, αφήστε που δεν μου αρέσει κιόλας το σήκωμα.

Την βέργα και βέβαια δεν πρέπει να την χαλαρώσεις εντελώς!

Εγω για rock-blues αλλά και για ψιλό jazz καταστάσεις χρησιμοποιοώ elixir 10αρες...

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα καθόλου...

alekelis φοράω ήδη 10ρες και θέλω να πάω σε παχύτερο πράμα, σπαρταριστό.Έχω δοκιμάσει daddario,vinci(nomizw),pyramid , όλες σε 10ρες (και πάλι νομίζω).

Τώρα για τις πιό χοντρές υπάρχει κάτι καλό σε μάρκα?Α και πάλι να ξαναρωτήσω με αυτό το flatwood τι γίνεται, και αν υπάρχουν χορδές που να μην είναι σπειροειδής το τύλιγμα τους.

Αυτά......

trigga είπε:
Α και πάλι να ξαναρωτήσω με αυτό το flatwood τι γίνεται, και αν υπάρχουν χορδές που να μην είναι σπειροειδής το τύλιγμα τους.
Εγώ δεν έχω ιδέα για το flatwood.. :-\

trigga είπε:
alekelis φοράω ήδη 10ρες και θέλω να πάω σε παχύτερο πράμα, σπαρταριστό.Έχω δοκιμάσει daddario,vinci(nomizw),pyramid , όλες σε 10ρες (και πάλι νομίζω).

Τώρα για τις πιό χοντρές υπάρχει κάτι καλό σε μάρκα?Α και πάλι να ξαναρωτήσω με αυτό το flatwood τι γίνεται, και αν υπάρχουν χορδές που να μην είναι σπειροειδής το τύλιγμα τους.

Αυτά......
Οι flatwound έχουν πιο μουντό ήχο απο τις συμβατικές χορδές και προτιμούνται στην jazz.Βέβαια υπάρχει και η λύση του να βάλεις 11άρες κανονικές και απλά να βάλεις το tone τις κιθάρας σου στο 0 ;)

roundwound.png

flatwound.png

Οι flatwound έχουν πιο μουντό ήχο απο τις συμβατικές χορδές και προτιμούνται στην jazz.Βέβαια υπάρχει και η λύση του να βάλεις 11άρες κανονικές και απλά να βάλεις το tone τις κιθάρας σου στο 0 ;)

Πράγμα που κάνω ήδη απο τώρα. :D

12άρες να μην διανοηθώ λές ε?Και ήθελα να δοκιμάσω.Ποίος βρίσκει καλό μάστορα για ανοίγματα και ξυσίματα στη Λάρσα τωρα γ@μω την ατυχία μου  >:(

Δεν ξέρω να κάνω και παράθεση την αχρηστίλα μου μέσα.

janick με το σχήμα που δείχνεις καταλαβάινω οτι δεν έχουν και κενά αυτές οι χορδές για βρωμιά ή κάνω λάθος?

trigga είπε:
Πράγμα που κάνω ήδη απο τώρα. :D

12άρες να μην διανοηθώ λές ε?Και ήθελα να δοκιμάσω.Ποίος βρίσκει καλό μάστορα για ανοίγματα και ξυσίματα στη Λάρσα τωρα γ@μω την ατυχία μου  >:(

Αρχικά κάνε το εξής...Πάρε ένα σετ 11άρες.Δες πως σου κάθονται και αν δεν γουσταρίσεις(!!!) τότε δοκίμασε να ανέβεις νούμερο ;)

Αυτό με τη βρωμιά δεν το γνωρίζω δεν έχω παίζει ποτέ με τέτοιες  :-\

Αυτό θα κάνω  ;D.Ευχαριστώ σε όλους και πάλι.Και καλή τύχη στο κιθαρόνι μου ευχηθήτε μην του πιάσει καμμιά στραβομάρα και με φτύσει  :P

Trending...

Νέα θέματα

Back