Τί ἐστὶ ἀνήρ;

Status
Not open for further replies.
Θυμάμαι πολύ παλιά ψηφοφορία σε ερωτηματολόγιο του Cosmopolitan ( εποχές με γράμματα κανονικά από χαρτί σε φάκελο πού σφράγισε με σάλιο ) με αποτέλεσμα :

Ο τέλειος άντρας ( βάσει πλειοψηφίας) είναι ψηλός ξανθός γαλανομάτης με μαύρο μουστάκι γκρίζους κροτάφους και θεληματικό πηγούνι.

Το αλλοπρόσαλλο αισθητικά-βιολογικά αποτέλεσμα είχε προκαλέσει τέτοια ανησυχία στην από κει μεριά του Ατλαντικού , που έγραψε κεντρικό άρθρο η αρχισυντάκτρια κάτι σαν : Τελικά τι ζητάμε οι γυναίκες ;

Την οποία απάντηση γνώρισε μόνο ο Νίκ Μάρσαλ.

Μάρσαλ
Αυτός;
1959hw-full-width-ytthumbnail-mobile-03.jpg

Αναλόγως τη χώρα, τον πολιτισμό/ήθη και την εποχή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων -συνεπώς και του άντρα, είναι διαφορετικά.
Στην Ελλάδα σήμερα, άντρας είναι ένα μαμόθρεφτο που μένει με τους γονείς του ως τα 40 λόγω ανάγκης, και αργότερα κακοποιεί τη σύζυγό του -όταν δεν την σκοτώνει, τα παιδιά του, ή γίνεται κρυπτομοφυλόφιλος λόγω καταπίεσης ή ξενοπηδάει. Τα περισσότερα ζευγάρια είναι χωρισμένα και οι καλοί -και από τις δυο πλευρές, μετριούνται στα δάχτυλα.
Επίσης, οι άντρες στη χώρα είναι συντριπτικά βαθειά αμόρφωτοι σε ευρύτατο φάσμα παρά τις σπουδές - είτε είναι γιαλαντζί διανοούμενοι /επαναστάτες είτε διαπλεκόμενα τσουτσέκια της εκάστοτε εξουσίας.

Στην Ελλάδα σήμερα, άντρας είναι ένα μαμόθρεφτο που μένει με τους γονείς του ως τα 40 λόγω ανάγκης, και αργότερα κακοποιεί τη σύζυγό του -όταν δεν την σκοτώνει, τα παιδιά του, ή γίνεται κρυπτομοφυλόφιλος λόγω καταπίεσης ή ξενοπηδάει.
Yπερβολές. Εκτός κι αν κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια

οι άντρες στη χώρα είναι συντριπτικά βαθειά αμόρφωτοι σε ευρύτατο φάσμα παρά τις σπουδές - είτε είναι γιαλαντζί διανοούμενοι /επαναστάτες είτε διαπλεκόμενα τσουτσέκια της εκάστοτε εξουσίας.
Ομοίως με το από πάνω

Παιδιά, συγνώμη κιόλας αλλά εγώ υπήρξα ο τέλειος άντρας, μην το ψάχνετε.
1149028_10201624478122997_822210449_n.jpg

Σε ένα πιο σοβαρό σχόλιο, εγώ νόμιζα ότι το νήμα ρωτά τί καθορίζει τον άνδρα, από άποψη χαρακτήρα και συμπεριφοράς, στην σύγχρονη (παγκόσμια και όχι νεοελληνική) κοινωνία.

Αν μιλάμε για αρρενωπότητα και επικεντρωνόμαστε στην εμφάνιση, έχω την εντύπωση ότι η παρούσα κοινότητα είναι… μακριά νυχτωμένη από τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα αρρενωπότητας. Τα οποία εστιάζουν σε (αυτό που λέγαμε παλιά) μέτρο-sexual εμφανίσεις ανδρών που προσέχουν (υπερβολικά, για εμένα) την εμφάνιση τους και προβάλουν ένα προφίλ, ας το πούμε ψυχολογικά ευαίσθητο.

Ο τραγουδιστής Harry Styles και ο ηθοποιός Ryan Gosling για παράδειγμα φαίνεται να συγκεντρώνουν την προτίμηση του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού. Έτσι, σαν αναφορά.

Σε ένα πιο σοβαρό σχόλιο, εγώ νόμιζα ότι το νήμα ρωτά τί καθορίζει τον άνδρα, από άποψη χαρακτήρα και συμπεριφοράς, στην σύγχρονη (παγκόσμια και όχι νεοελληνική) κοινωνία.

Αν μιλάμε για αρρενωπότητα και επικεντρωνόμαστε στην εμφάνιση, έχω την εντύπωση ότι η παρούσα κοινότητα είναι… μακριά νυχτωμένη από τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα αρρενωπότητας. Τα οποία εστιάζουν σε (αυτό που λέγαμε παλιά) μέτρο-sexual εμφανίσεις ανδρών που προσέχουν (υπερβολικά, για εμένα) την εμφάνιση τους και προβάλουν ένα προφίλ, ας το πούμε ψυχολογικά ευαίσθητο.

Ο τραγουδιστής Harry Styles και ο ηθοποιός Ryan Gosling για παράδειγμα φαίνεται να συγκεντρώνουν την προτίμηση του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού. Έτσι, σαν αναφορά.
Πρώτος το έκανε ο David Beckham. Θα σεβόμαστε

Μιλάμε για κλρες!
.

Και οι άντρες καλοί ήταν.
Εκείνος ο Μουστακαλής ο φίλος του Μπιουκάναν πρέπει να ήταν και Κρητικός. Σίγουρα θα φορούσε μαύρα δερμάτινα στο κρεβάτι του.

Έβαλαν και τον μπούλη με την γουρούνα..

Και τους είπαν, μλκς θα τρέχετε όλοι παράλληλα με το κύμα...

Εμείς τότε είχαμε το Κλικ και κάτι αναλάτους μαίντανους που έβγαιναν στο γυαλί και το έπαιζαν ντίβες.
Και μόλις το γυαλί τελείωσε το έριξαν στα ναρκωτικά.

Ήταν και εκδότες

Last edited:
Όταν οι Αμερικανοί είχαν το σώσε με να πνιγώ εμείς είχαμε Κωφίδη, τρίχα μπόλικη, λαχουρια πουκάμισα και camel trophy ρολόγια.
Οι περισσότεροι καπνίζαν Γκαβλοιζές και οι μοιραίοι Marlboro... ελάχιστοι πούρα.
Εγώ Camel.

Το κάπνισμα επιτρεπόταν παντού. Μεχρι και σε αίθουσα χειρουργείου την ώρα της ανοικτής καρδιάς.

Παράλληλα φορούσαμε τις κοστουμιές μας..τις γραβάτες μας...πίναμε ένα μπουκάλι ουίσκι πριν βγούμε και έπεφτε και αληθινό ξύλο στα ντισκομάγαζα.

Από αυτοκίνητο...οι περισσότεροι έκαψαν τα λεφτά τους στο Punto GT που κοσμούσε τις βιτρίνες των φανοποιών.

Οι πιο βιντάζ έπαιζαν με 106 Rallye.

Από όλα αυτά...το μόνο που έμεινε είναι το Baywatch στο Μακεδονία Τιβί.

Εμείς χάσαμε την ελληνική γλώσσα.
Το διότι πέθανε και έμεινε παντού το γιατί σε ερώτηση ή σε επεξηγήσεις.
Οι Έλληνες θάφτηκαν και ήρθε η παγκόσμια ποίηση να μας πεθάνει την ώρα της ζωής μας.

Στο συντριβάνι της Ομόνοιας πλέον είναι γκέτο της Πακιστανικής σχολής Risotto Pistoli
Μαφία και ναρκωτικά παντού.
Εγώ πληρώνω φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και εφορίες αυτοκινήτου και με προσπερνά χιουνται τρακαρισμένο με σπασμένο παρμπρίζ που έχει να δει ΚΤΕΟ πριν το Ευρωμπάσκετ του 87 και έχουν και θράσος να το παίζουν και δυνατά το τραπ.

Τι να λέμε...

Τι είναι ο ανήρ;
Ανήρ είναι αυτός που μεγάλωσε μες την φάμπρικα και γέννησε γιατρούς, σπουδαστές, επιστήμονες.
Γέννησε παιδιά υγιή κοινωνικά .
Που πέρασε κατοχή, εμφύλιο , που πείνασε και ταυτόχρονα τάισε την φαμίλια του.

Αυτός είναι ένας Έλληνας ανήρ.

Last edited:
Συγνώμη αγαπητέ cos αλλά εγώ δεν είμαι απλά το πρότυπο του Ανήρ αλλά και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Νόμιμος κάτοχος του θρόνου της Ελλάδας και της Ρωμανιας.Απευθειας απόγονος του Αλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Attachments

• FB_IMG_1739540641892.jpg
    FB_IMG_1739540641892.jpg
    85.9 KB · Εμφανίσεις: 0
Συγνώμη αγαπητέ cos αλλά εγώ δεν είμαι απλά το πρότυπο του Ανήρ αλλά και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Νόμιμος κάτοχος του θρόνου της Ελλάδας και της Ρωμανιας.Απευθειας απόγονος του Αλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Ομορφόπαιδο.
Σίγουρα βόρειο Ελλαδίτης

Yπερβολές. Εκτός κι αν κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια

Ομοίως με το από πάνω
Μάλλον χτύπησα ευαίσθητη χορδή...

Οι γενικεύσεις πάντως ηταν ανέκαθεν επικίνδυνες και ψωμί στο βούτυρο των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Ο άντρας κάποτε ήταν ποιοτικό χαρακτηριστικό. Μιλούσαμε για "ανδρεία", αν θυμάστε. Σήμερα υπάρχουν γυναίκες ή gay, όχι "άντρες" τέλος πάντων, που έχουν περισσότερη ανδρεία )το λέω ευγενικά) απ΄ότι κάποιοι που γεννήθηκαν άντρες στο φύλο.

Όσο για το ανδρικό φύλο, έχει φροντίσει το ίδιο από μόνο του να απαξιωθεί σε βαθμό αυτοκτονικό με την κακομεταχείριση των γυναικών από τις οποίες αισθάνεται ότι απειλείται - ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για "επιδημία γυναικοκτονιών" παγκόσμια) ώστε να μην είναι πλέον ταυτόσημο με καμία ανδρεία ή ηρωισμό.
Σήμερα "αντρας" είναι απλά ένα από τα τέσσερα - πέντε (?) αναγνωρισμένα επίσημα φύλα.
Αλλά κι αυτά που γράφω είναι γενίκευση, βασισμένη σε στατιστικά ίσως, αλλά σε κάθε περίπτωση, ένας κανόνας από τον οποίο όποιος δεν είναι συμπτωματικά άντρας, έχει τη δυνατότητα να πάει ενάντια στο mainstream, μπορεί δηλαδή ή οφείλει να διαφοροποιηθεί.

Αναλόγως τη χώρα, τον πολιτισμό/ήθη και την εποχή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων -συνεπώς και του άντρα, είναι διαφορετικά.
Στην Ελλάδα σήμερα, άντρας είναι ένα μαμόθρεφτο που μένει με τους γονείς του ως τα 40 λόγω ανάγκης, και αργότερα κακοποιεί τη σύζυγό του -όταν δεν την σκοτώνει, τα παιδιά του, ή γίνεται κρυπτομοφυλόφιλος λόγω καταπίεσης ή ξενοπηδάει. Τα περισσότερα ζευγάρια είναι χωρισμένα και οι καλοί -και από τις δυο πλευρές, μετριούνται στα δάχτυλα.
Επίσης, οι άντρες στη χώρα είναι συντριπτικά βαθειά αμόρφωτοι σε ευρύτατο φάσμα παρά τις σπουδές - είτε είναι γιαλαντζί διανοούμενοι /επαναστάτες είτε διαπλεκόμενα τσουτσέκια της εκάστοτε εξουσίας.
Η ανάλυση αυτή αφορά ένα σύνθετο κοινωνικό θέμα και είναι σημαντικό να την προσεγγίσουμε με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι γενικεύσεις. Οι αντιλήψεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός λαού ή ενός φύλου είναι συχνά υποκειμενικές και διαμορφώνονται από προσωπικές εμπειρίες, ενώ η πραγματικότητα είναι συνήθως πιο πολύπλοκη.

Η τάση των νέων να μένουν στο πατρικό τους σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι μοναδικό και οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όχι σε κάποιο εγγενές χαρακτηριστικό των αντρών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2022), η μέση ηλικία αποχώρησης από την πατρική κατοικία στην Ελλάδα είναι τα 29,9 χρόνια. Αυτός ο μέσος όρος είναι όντως υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (26,4 χρόνια), αλλά είναι παρόμοιος με άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία (30,4), η Ισπανία (30,3) και η Κροατία (33,4).

Τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και των διαζυγίων είναι σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, ωστόσο η σύνδεσή τους με το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού ως φυσική συμπεριφορά δεν υποστηρίζεται από καμία έρευνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και διάθεση καταγγελίας. Ενώ η βία υπάρχει, το να αποδίδεται ως χαρακτηριστικό του συνόλου των ανδρών είναι μια ακραία γενίκευση. Οι δράστες είναι ένα μικρό, αν και σημαντικό, ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Η πλειονότητα των ανδρών δεν είναι βίαιοι και δεν ασκεί βία.

Τα ποσοστά διαζυγίων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, όπως συμβαίνει σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης διαζυγίων το 2021 ήταν 2,6 ανά 1.000 άτομα, ένας αριθμός παρόμοιος με τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά πολύ χαμηλότερος από χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Σουηδία. Ο υψηλός αριθμός διαζυγίων αντανακλά σύνθετες κοινωνικές αλλαγές, όπως η οικονομική πίεση, η χειραφέτηση της γυναίκας και οι αλλαγές στον θεσμό του γάμου, και δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε ένα φύλο.

Όσο αφορά τη μόρφωση, η άποψη ότι οι άντρες στην Ελλάδα είναι βαθιά αμόρφωτοι δεν υποστηρίζεται από τα επίσημα στατιστικά. Αντιθέτως, τα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το ποσοστό των ανδρών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σημαντικό, με πολλούς να έχουν διαπρέψει σε επιστημονικούς τομείς. Ενώ η ποιότητα της παιδείας είναι μια διαρκής συζήτηση, η μαζική πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα γεγονός.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά από τα πιο πάνω φαινόμενα είναι πραγματικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η οικονομική εξάρτηση, η ενδοοικογενειακή βία και τα διαζύγια. Αυτά όμως δε συνιστούν χαρακτηριστικά του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού της Ελλάδας.

Ζούμε σε μία χώρα που η ανάκαμψη, η έξοδο στις αγορές και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι σε ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ θα έλεγα επίπεδα και η κοινωνία αντίστοιχα θα ευδοκιμήσει καλύτερα.

Αντρούκλα
Μουτρακλα
Να πεις και για τα μουσικά μου κομμάτια. Μα δεν είμαι θρυλικός στη σύνθεση? ΟΧΙ ,ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΦΤΑ! 🤣

Status
Not open for further replies.

Trending...

Νέα θέματα

Back