Τί ἐστὶ ἀνήρ;

Status
Not open for further replies.

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Φιλοσοφικό το ερώτημα, αλλά το φόρουμ κατά βάση είναι αντρικό.

Ποια είναι τα δικά σας κριτήρια αρρενωπότητας;
Οι απαντήσεις μπορούν να αφορούν τόσο σε εξωτερικά όσο και σε στοιχεία χαρακτήρα.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον "πιο άντρα" από κάποιον άλλο στα μάτια ενός τρίτου κατά τη γνώμη σας;

The-Marlboro-Men.jpg

Πόσες φορές έχεις ακούσει αν λένε ''αυτός προσποιείται'' ή ''το παίζει''; δεν θέλω να προλάβω απαντήσεις άλλων με τις οποίες θα διαφωνώ γι' αυτό καθυστερώ λίγο να αναρτήσω... Αυτά τα πράγματα λοιπόν είναι built-in και δεν έχουν να κάνουν με τις επιλογές ένδυσης. Όταν κάποιος προσπαθεί να δείξει κάτι γενικά, αυτό φαίνεται αυτόματα και δεν υπάρχει χειρότερη εντύπωση που μπορεί να κάνει κανείς από το να ''το παίζει άντρας'' Να είμαστε οι εαυτοί μας είναι το μυστικό της επιτυχίας... Να μιλήσουνε και οι γυναίκες του φόρουμ

Θα έλεγα σίγουρα η αυτοπεποίθηση. Όχι η προσποιητή, η αυθεντική

Ὁ λόγος ἀνήρ ἐν τῇ ἑλληνικῇ γλώσσῃ σημαίνει ἄρρενα ἄνθρωπον, ἄρσενα, τουτέστιν man ἐν ἀγγλικῇ.

Εἶναι ὁ ἐνήλιξ ἄρρην, ἀντίθετος πρὸς τὴν γυναῖκα καὶ διακεκριμένος ἀπὸ τὸ παιδίον.

Ἐν ταῖς ἐπεκτάσεσιν τῆς σημασίας σημαίνει καὶ ἥρωα, πολεμιστήν, ἢ γενναῖον πρόσωπον.

Θα έλεγα σίγουρα η αυτοπεποίθηση. Όχι η προσποιητή, η αυθεντική
Την να την κάνω ρε Nekkon την αυτοπεποίθηση,οταν τα μούτρα μου είναι σάν του μπακαλιάρου?
Να έχω αυθεντική αυτοπεποίθηση σάν ψάρι?

Την να την κάνω ρε Nekkon την αυτοπεποίθηση,οταν τα μούτρα μου είναι σάν του μπακαλιάρου?
Να έχω αυθεντική αυτοπεποίθηση σάν ψάρι?
Όχι ρε φίλε, και ο Jason Statham μούτρα μπακαλιάρου έχει, αλλά είναι στο top ten Hollywood males

• Λύπη
Reactions: MGs
Το ερώτημα «τι είναι άντρας» δεν έχει μία μόνο απάντηση. Αλλάζει ανάλογα με την εποχή, την κοινωνία και την προσωπική ματιά. Μπορούμε όμως να το δούμε από διάφορες πλευρές:

1. Εξωτερικά χαρακτηριστικά
Σωματική δύναμη, αντοχή, παρουσία.

Ο τρόπος που στέκεται, που κινείται, ακόμα και η φωνή του.
Αυτά παραδοσιακά συνδέθηκαν με την «αρρενωπότητα».

2. Στοιχεία χαρακτήρα
Ειλικρίνεια: να λέει και να κάνει καθαρά αυτό που πιστεύει.

Σθένος: να αντέχει δυσκολίες, όχι μόνο στη μάχη αλλά και στη ζωή.

Υπευθυνότητα: να αναλαμβάνει τις πράξεις του.

Φροντίδα για τους άλλους: να μη σκέφτεται μόνο τον εαυτό του.

3. Σχέση με τους γύρω
Κάποιος φαίνεται «πιο άντρας» όταν ξέρει να στέκεται μέσα στην κοινότητα: να εμπνέει εμπιστοσύνη, να σέβεται και να τον σέβονται.

Η αρρενωπότητα αποκτά νόημα όταν αναγνωρίζεται και από τους άλλους.

4. Φιλοσοφική οπτική
Στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, το να είσαι «άνδρας» δεν ταυτίζεται απλώς με το να είσαι βιολογικά αρσενικός, αλλά με το να ζεις με αρετή: να στέκεσαι θαρραλέα απέναντι στον φόβο και τον πόνο, να κρατάς μέτρο, να επιδιώκεις το καλό.

Άρα, «άντρας» μπορεί να σημαίνει πολλά:

●βιολογικά (αρσενικό),
●κοινωνικά (ο υπεύθυνος, ο αξιόπιστος, ο φροντιστής),
●φιλοσοφικά (ο άνθρωπος της αρετής).

Το ερώτημα «τι είναι άντρας» δεν έχει μία μόνο απάντηση. Αλλάζει ανάλογα με την εποχή, την κοινωνία και την προσωπική ματιά. Μπορούμε όμως να το δούμε από διάφορες πλευρές:

1. Εξωτερικά χαρακτηριστικά
Σωματική δύναμη, αντοχή, παρουσία.

Ο τρόπος που στέκεται, που κινείται, ακόμα και η φωνή του.
Αυτά παραδοσιακά συνδέθηκαν με την «αρρενωπότητα».

2. Στοιχεία χαρακτήρα
Ειλικρίνεια: να λέει και να κάνει καθαρά αυτό που πιστεύει.

Σθένος: να αντέχει δυσκολίες, όχι μόνο στη μάχη αλλά και στη ζωή.

Υπευθυνότητα: να αναλαμβάνει τις πράξεις του.

Φροντίδα για τους άλλους: να μη σκέφτεται μόνο τον εαυτό του.

3. Σχέση με τους γύρω
Κάποιος φαίνεται «πιο άντρας» όταν ξέρει να στέκεται μέσα στην κοινότητα: να εμπνέει εμπιστοσύνη, να σέβεται και να τον σέβονται.

Η αρρενωπότητα αποκτά νόημα όταν αναγνωρίζεται και από τους άλλους.

4. Φιλοσοφική οπτική
Στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, το να είσαι «άνδρας» δεν ταυτίζεται απλώς με το να είσαι βιολογικά αρσενικός, αλλά με το να ζεις με αρετή: να στέκεσαι θαρραλέα απέναντι στον φόβο και τον πόνο, να κρατάς μέτρο, να επιδιώκεις το καλό.

Άρα, «άντρας» μπορεί να σημαίνει πολλά:

●βιολογικά (αρσενικό),
●κοινωνικά (ο υπεύθυνος, ο αξιόπιστος, ο φροντιστής),
●φιλοσοφικά (ο άνθρωπος της αρετής).
Κι εγώ έχω Chatgpt

---

## 🔹 Εμφάνιση & Σώμα

* **Στάση**: Στάσου όρθια, με τους ώμους προς τα πίσω, το στήθος ανοιχτό — σηματοδοτεί αυτοπεποίθηση και φυσική παρουσία.
* **Φυσική κατάσταση**: Η ανάπτυξη κάποιου μυϊκού τόνου (ειδικά στους ώμους, το στήθος, τα χέρια) συνδέεται στενά με την αρρενωπότητα.
* **Εφαρμογή ρούχων**: Δομημένα, καλοραμμένα ρούχα (όχι πολύ φαρδιά, ούτε υπερβολικά στενά). Τα σακάκια, οι μπότες και οι καθαρές γραμμές συχνά ενισχύουν τα αρρενωπά σημάδια.
* **Χρώματα & υφές**: Οι ουδέτεροι/σκούροι τόνοι, το τζιν, το δέρμα ή τα ανθεκτικά υφάσματα δίνουν μια πιο «ανδρική» αισθητική.
* **Ψευδαίσθηση ύψους**: Αν δεν είστε φυσικά ψηλοί, οι επιλογές ρούχων (μονόχρωμα ρούχα, κάθετες γραμμές) και τα παπούτσια μπορούν να δώσουν μια πιο ψηλή εμφάνιση.

---

## 🔹 Περιποίηση & Στυλ

* **Τρίχο προσώπου**: Ακόμα και οι ελαφριές γέννες μπορούν να προσθέσουν ωριμότητα και «αρρενωπή ακμή». Ένα καθαρό ξύρισμα μπορεί επίσης να είναι αρρενωπό αν ταιριάζει στο πρόσωπό σας. * **Κουρέματα**: Τα πιο κοντά, πιο έντονα κουρέματα (fade, crow cut, undercut) συχνά τονίζουν τη γραμμή του σαγονιού και την αρρενωπή οστική δομή.
* **Περιποίηση δέρματος**: Το υγιές δέρμα (όχι υπερβολικά γυαλισμένο, αλλά περιποιημένο) σηματοδοτεί ζωντάνια.
* **Άρωμα**: Η διακριτική, ξυλώδης/πικάντικη κολόνια μπορεί να ενισχύσει την αρρενωπή παρουσία.

---

## 🔹 Επικοινωνία & Γλώσσα του Σώματος

* **Φωνή**: Μιλήστε καθαρά, με σταθερό, χαλαρό ρυθμό (όχι βιαστικό ή υψίσυχνο).
* **Επαφή με τα μάτια**: Άμεση αλλά όχι εκφοβιστική — μεταδίδει αυτοπεποίθηση.
* **Χειρονομίες**: Ελεγχόμενες και στοχευμένες, όχι ανήσυχες.
* **Κίνηση**: Κάντε συνειδητά βήματα, αποφύγετε το καμπουριασμα, «κρατήστε τον χώρο σας».

---

## 🔹 Κοινωνικά & Συμπεριφορικά Χαρακτηριστικά

* **Αυτοπεποίθηση**: Όχι αλαζονεία, αλλά ήρεμη αυτοπεποίθηση. * **Ικανότητα**: Το να είσαι καλός σε κάτι πρακτικό ή πολύτιμο (εργασιακές δεξιότητες, διόρθωση πραγμάτων, ηγεσία) ενισχύει την αρρενωπή αντίληψη.
* **Αξιοπιστία**: Το να είσαι αξιόπιστος κάνει τους άλλους να σε *δουν* ως ισχυρή φιγούρα.
* **Όρια**: Το να ξέρεις πότε να πεις «όχι» με σεβασμό προβάλλει αυτοσεβασμό.
* **Προστατευτικότητα & φροντίδα**: Το να υπερασπίζεσαι τους άλλους, να καθοδηγείς ή να παρέχεις υποστήριξη εξακολουθεί να θεωρείται αρρενωπό στη σύγχρονη κουλτούρα.

---

✅ **Στην πράξη:**
Ένας άντρας που στέκεται ψηλά, ντύνεται με καλοραμμένα ρούχα, διατηρεί ένα κομψό κούρεμα, διατηρεί κάποιο μυϊκό τόνο, μιλάει με αυτοπεποίθηση και δείχνει υπευθυνότητα συνήθως θα θεωρείται «πιο αρρενωπός» από κάποιον που τα παραμελεί αυτά.

Η ερώτηση “Τί ἐστὶ ἀνήρ;” είναι μια από τις πιο παλιές και διαχρονικές στην ιστορία της σκέψης. Δεν υπάρχει μία απάντηση, αλλά πολλές, καθώς η έννοια του άνδρα διαμορφώνεται συνεχώς από την ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Από την αρχαία Ελλάδα η αρετή του άνδρα συνδεόταν με την ανδρεία, την αυτοκυριαρχία, την ευθύνη και την προσφορά στην πόλη. Ο Αριστοτέλης, για παράδειγμα, θεωρούσε ότι ο άνδρας έχει την ευθύνη να καλλιεργήσει τις αρετές του και να συμβάλει στο κοινό καλό. Στη νεότερη φιλοσοφία, η έννοια του άνδρα έχει συνδεθεί με την ελευθερία, τη βούληση για δύναμη (Νίτσε) ή ακόμα και με την υπαρξιακή αγωνία της εύρεσης νοήματος (Σαρτρ).

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ο άνδρας καλείται να ορίσει την ταυτότητά του όχι μόνο μέσα από τις βιολογικές του ιδιότητες, αλλά κυρίως μέσα από τις πράξεις, τις επιλογές και την πνευματική του ανάπτυξη. Η ανδρική υπόσταση είναι μια διαρκής πορεία αυτογνωσίας και δημιουργίας.

Στη σύγχρονη κοινωνία, η εικόνα του άνδρα είναι πιο σύνθετη από ποτέ. Τα παραδοσιακά πρότυπα (ο προστάτης, ο πολεμιστής, ο παραδοσιακός πατέρας) έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται και να επανεξετάζονται. Η κοινωνία απαιτεί από τον άνδρα να είναι πιο ευάλωτος, να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μοιράζεται τις ευθύνες της οικογένειας και της ανατροφής των παιδιών.

Αυτή η μετάβαση έχει δημιουργήσει μια κρίση ταυτότητας σε πολλούς άνδρες. Αναζητούν νέους ρόλους και πρότυπα, μακριά από τα στερεότυπα που τους ήθελαν σκληρούς, συναισθηματικά απρόσιτους και πάντα δυνατούς. Η σύγχρονη ανδρική ταυτότητα δεν είναι πια μονοδιάστατη, αλλά πλουραλιστική και πολυμορφική.

Πολιτισμικά, ο άνδρας είναι το πρόσωπο του ήρωα, από τον Οδυσσέα μέχρι τον Superman αλλά και του αντιήρωα. Είναι ο δημιουργός, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας, ο πατέρας, ο φίλος, ο εναλλακτικός. Η εικόνα του διαμορφώνεται από την τέχνη, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τη λογοτεχνία, αντανακλώντας τις συνεχείς αλλαγές στην κοινωνία.

Μιλώντας για το πρόσωπό μου, είμαι ένα σπουδαίο δείγμα σύγχρονου άνδρα, που συνδυάζει τις κλασικές αρετές με τη σύγχρονη ευαισθησία. Είμαι δυνατός, όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά, γιατί η δύναμη δεν είναι μόνο μυς, είναι και χαρακτήρας.

Έχω αστείρευτες μουσικές γνώσεις, κάτι που με κάνει να ξεχωρίζω, γιατί η μουσική είναι η πιο καθολική μορφή έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής. Μπορώ να συνδέσω διαφορετικούς κόσμους και να μεταδώσω συναισθήματα.

Έχω δε μεσογειακή ομορφιά, μια ομορφιά που κουβαλάει την ιστορία, τον ήλιο και το πνεύμα της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι και καλλιτέχνες γεννήθηκαν σε αυτά τα χώματα, όπως και εγώ.

Το τι είναι ο άντρας δεν είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά μια βιωμένη πραγματικότητα.

1757190114161.png

Για μένα, «άντρας» δεν είναι μόνο το βιολογικό φύλο. Είναι ένας συνδυασμός από σώμα, χαρακτήρα και στάση ζωής.

Στο σώμα φαίνεται με δύναμη, αντοχή και παρουσία.

Στον χαρακτήρα με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και θάρρος.

Στις σχέσεις με σεβασμό και φροντίδα για τους γύρω του.

Φιλοσοφικά, άντρας είναι εκείνος που ζει με αρετή: στέκεται σταθερά μπροστά στις δυσκολίες, κρατά μέτρο και επιδιώκει το καλό.

Άρα, «πιο άντρας» δεν είναι απαραίτητα ο πιο δυνατός ή ο πιο σκληρός, αλλά αυτός που μπορεί να σταθεί όρθιος με αξιοπρέπεια και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους άλλους.

Άρα, «πιο άντρας» δεν είναι απαραίτητα ο πιο δυνατός ή ο πιο σκληρός, αλλά αυτός που μπορεί να σταθεί όρθιος με αξιοπρέπεια και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους άλλους.
Εγώ είμαι όλα μαζί. Πραγματικά, είμαι υπερήφανος που τα συνδυάζω όλα και το έχω επιδείξει τόσες φορές όπου χρειαστεί και με εμπιστεύονται εκατοντάδες. Και δεν τους προδίδω ποτέ. Τι άντρας θα ήμουν άλλωστε αν τους πρόδιδα ?

Κι εγώ έχω Chatgpt

---

## 🔹 Εμφάνιση & Σώμα

* **Στάση**: Στάσου όρθια, με τους ώμους προς τα πίσω, το στήθος ανοιχτό — σηματοδοτεί αυτοπεποίθηση και φυσική παρουσία.
* **Φυσική κατάσταση**: Η ανάπτυξη κάποιου μυϊκού τόνου (ειδικά στους ώμους, το στήθος, τα χέρια) συνδέεται στενά με την αρρενωπότητα.
* **Εφαρμογή ρούχων**: Δομημένα, καλοραμμένα ρούχα (όχι πολύ φαρδιά, ούτε υπερβολικά στενά). Τα σακάκια, οι μπότες και οι καθαρές γραμμές συχνά ενισχύουν τα αρρενωπά σημάδια.
* **Χρώματα & υφές**: Οι ουδέτεροι/σκούροι τόνοι, το τζιν, το δέρμα ή τα ανθεκτικά υφάσματα δίνουν μια πιο «ανδρική» αισθητική.
* **Ψευδαίσθηση ύψους**: Αν δεν είστε φυσικά ψηλοί, οι επιλογές ρούχων (μονόχρωμα ρούχα, κάθετες γραμμές) και τα παπούτσια μπορούν να δώσουν μια πιο ψηλή εμφάνιση.

---

## 🔹 Περιποίηση & Στυλ

* **Τρίχο προσώπου**: Ακόμα και οι ελαφριές γέννες μπορούν να προσθέσουν ωριμότητα και «αρρενωπή ακμή». Ένα καθαρό ξύρισμα μπορεί επίσης να είναι αρρενωπό αν ταιριάζει στο πρόσωπό σας. * **Κουρέματα**: Τα πιο κοντά, πιο έντονα κουρέματα (fade, crow cut, undercut) συχνά τονίζουν τη γραμμή του σαγονιού και την αρρενωπή οστική δομή.
* **Περιποίηση δέρματος**: Το υγιές δέρμα (όχι υπερβολικά γυαλισμένο, αλλά περιποιημένο) σηματοδοτεί ζωντάνια.
* **Άρωμα**: Η διακριτική, ξυλώδης/πικάντικη κολόνια μπορεί να ενισχύσει την αρρενωπή παρουσία.

---

## 🔹 Επικοινωνία & Γλώσσα του Σώματος

* **Φωνή**: Μιλήστε καθαρά, με σταθερό, χαλαρό ρυθμό (όχι βιαστικό ή υψίσυχνο).
* **Επαφή με τα μάτια**: Άμεση αλλά όχι εκφοβιστική — μεταδίδει αυτοπεποίθηση.
* **Χειρονομίες**: Ελεγχόμενες και στοχευμένες, όχι ανήσυχες.
* **Κίνηση**: Κάντε συνειδητά βήματα, αποφύγετε το καμπουριασμα, «κρατήστε τον χώρο σας».

---

## 🔹 Κοινωνικά & Συμπεριφορικά Χαρακτηριστικά

* **Αυτοπεποίθηση**: Όχι αλαζονεία, αλλά ήρεμη αυτοπεποίθηση. * **Ικανότητα**: Το να είσαι καλός σε κάτι πρακτικό ή πολύτιμο (εργασιακές δεξιότητες, διόρθωση πραγμάτων, ηγεσία) ενισχύει την αρρενωπή αντίληψη.
* **Αξιοπιστία**: Το να είσαι αξιόπιστος κάνει τους άλλους να σε *δουν* ως ισχυρή φιγούρα.
* **Όρια**: Το να ξέρεις πότε να πεις «όχι» με σεβασμό προβάλλει αυτοσεβασμό.
* **Προστατευτικότητα & φροντίδα**: Το να υπερασπίζεσαι τους άλλους, να καθοδηγείς ή να παρέχεις υποστήριξη εξακολουθεί να θεωρείται αρρενωπό στη σύγχρονη κουλτούρα.

---

✅ **Στην πράξη:**
Ένας άντρας που στέκεται ψηλά, ντύνεται με καλοραμμένα ρούχα, διατηρεί ένα κομψό κούρεμα, διατηρεί κάποιο μυϊκό τόνο, μιλάει με αυτοπεποίθηση και δείχνει υπευθυνότητα συνήθως θα θεωρείται «πιο αρρενωπός» από κάποιον που τα παραμελεί αυτά.
Έχω τα δυόμιση από τα πέντε κριτήρια. Στόχος ζωής να γίνω 5/5 γιατί δεν μπορώ να φτάσω τα 6/5 όπως ο Κωνσταντίνος @cos_dr ασούμε 😅

Ενδιαφέρον έχει μια έρευνα που έγινε σε Αμερικάνες με την ερώτηση πως θέλουν έναν άνδρα και ανάμεσα στις επιλογές που δοθήκαν ξεχώρισαν με διαφορά το βαμπίρ (αθάνατος που πίνει αίμα) ο χειρούργος (αίματα πάλι) ο λυκάνθρωπος και ο πειρατής... όπως καταλαβαίνετε στην Αμερική δεν βρίσκεις έτσι εύκολα γυναίκα, πρέπει να φτουράς... κυρίως αίματα

Ενδιαφέρον έχει μια έρευνα που έγινε σε Αμερικάνες με την ερώτηση πως θέλουν έναν άνδρα και ανάμεσα στις επιλογές που δοθήκαν ξεχώρισαν με διαφορά το βαμπίρ (αθάνατος που πίνει αίμα) ο χειρούργος (αίματα πάλι) ο λυκάνθρωπος και ο πειρατής... όπως καταλαβαίνετε στην Αμερική δεν βρίσκεις έτσι εύκολα γυναίκα, πρέπει να φτουράς... κυρίως αίματα
Όλα αυτά ξεπερνιουνται με μια βαθιά τσέπη

Έχω τα δυόμιση από τα πέντε κριτήρια. Στόχος ζωής να γίνω 5/5 γιατί δεν μπορώ να φτάσω τα 6/5 όπως ο Κωνσταντίνος @cos_dr ασούμε 😅
Άμα λες δεν μπορώ, λογικό είναι να μη φτάσεις. Εγώ έφτασα πολύ γρήγορα στο 5/5 και το ξεπέρασα γιατί δεν είπα απλά ότι μπορούσα. Το ήξερα από την αρχή. Και όσοι το αμφισβήτησαν το καταλαβαν....the hard way. Πολύ γρήγορα έγινα και με αποκάλεσαν όλοι, τον "Άνθρωπο με τη Μοναδική Λάμψη" και ο ίδιος αποποιήθηκα τον τίτλο όταν άρχισα να σιτεύω διότι δεν ήταν σωστό να τον κατέχω, σιτεμένος.

Μπορείς να φτάσεις το 6/5, αν το πιστέψεις και βάλεις το μυαλό σου πάνω του, μπορείς να το επιτύχεις.
Yeah! :geek:

Και εδώ ένα βίντεο που διακωμωδεί αυτή την έρευνα (δεν τη βρίσκω)

Status
Not open for further replies.

Trending...

Νέα θέματα

Back