Ποτενσιόμετρα βρίσκω συχνά στον Αρμάο στην Αθήνα αλλά έχουν κι άλλοι.george956 είπε:Πηγαινοντας να σφιξω το παξιμαδακι στο volume του bridge γιατι ειχε
χαλαρωσει και το κουμπι εφερνε βολτες μονο του, το pot βγηκε off.. η κιθαρα
ειναι μια Epiphone LP Studio.... για πυκνωτες τι θα μου προτεινατε με
δεδομενο οτι θελω να παρω λιγο περισσοτερα πριμα;
Ναι, τελικά θέλεις λογαριθμικό pot για να αντικαταστήσεις το volume. Κάθε volume είναι λογαριθμικό και κάθε tone είναι γραμμικό pot γενικά.george956 είπε:Αν δεν κανω λαθος και τα δυο ζευγαρια (tone & volume) γραμμικα
και 500k δεν ειναι; το volume pot που μολις ξεκολλησα γραφει B500K
Τελικα μπερδευτηκα, το tone πρεπει να ειναι γραμμικο η λογαριθμικο;harilatron είπε:Στο volume, "στέκει" και το linear, αλλά στο tone πρέπει να μπει οπωσδήποτε λογαριθμικό.
Το περισσοτερα πριμα Θα στο δωσουν μαγνητες, χορδες κλπ.george956 είπε:δεδομενο οτι θελω να παρω λιγο περισσοτερα πριμα;
Πολλές βασικά...harilatron είπε:@Sottos, έχεις συναντήσει σε κάποια κιθάρα γραμμικά pot στο tone?
Σου διαφευγει ομως κατι βασικο, μια και μιλαμε γενικως για τα controls του οργανου.digisilence είπε:Το περισσοτερα πριμα Θα στο δωσουν μαγνητες, χορδες κλπ.
Το δiκτυο ποτενσιομετρο πυκνωτης το μονο που κανει ειναι να κοβει πριμα. Εαν μικρυνεις
την τιμη του πυκνωτη το μονο που θα κανεις ειναι να εχεις στο τερμα της διαδρομης
του ποτ λιγοτερη μειωση.
Πολύ σωστός, γι αυτό άλλωστε έχουμε 250Κ για τις strat και 500Κ για lp.alderbody είπε:Σου διαφευγει ομως κατι βασικο, μια και μιλαμε γενικως για τα controls του οργανου.
Το resonant peak του μαγνητη "κινειται" στο συχνοτικο φασμα βασει της απολυτης τιμης του ποτενσιομετρου (volume). Οσο μεγαλυτερη η τιμη, τοσο ψηλοτερα παει (σε Hz), αρα ο μαγνητης "ακουγεται" πιο πριμαριστος. Ο συνδυασμος tone pot/cap καθοριζει το πλατος του "υψωματος", οπου μικροτερος πυκνωτης δινει πιο στενο peak ενω ο μεγαλυτερος το φαρδαινει.
Μαλλον δεν καταλαβες οτι αναφερομαι στο δικτυο του tone.alderbody είπε:Σου διαφευγει ομως κατι βασικο, μια και μιλαμε γενικως για τα controls του οργανου.
Μια χαρα καταλαβα σε τι αναφερεσαι. Και σ'αυτο που γραφεις δεν λες κατι λαθος.digisilence είπε:Μαλλον δεν καταλαβες οτι αναφερομαι στο δικτυο του tone.
δειχνει οτι εδω εισαι λιγο αφοριστικος, δεν νομιζεις? (δεδομενου οτι μιλαμε για ποτενσιομετρα/πυκνωτες και δεδομενου οτι οι μαγνητες παραμενουν στο οργανο)Το περισσοτερα πριμα Θα στο δωσουν μαγνητες, χορδες κλπ.
Ειμαι κι εχω τους λογους μου. ;Dalderbody είπε:δειχνει οτι εδω εισαι λιγο αφοριστικος, δεν νομιζεις? (δεδομενου οτι μιλαμε για ποτενσιομετρα/πυκνωτες και δεδομενου οτι οι μαγνητες παραμενουν στο οργανο)
Και απαντησα αφου ειδα προτασεις για μικροτερες τιμες... για πυκνωτες τι θα μου προτεινατε μεδεδομενο οτι θελω να παρω λιγο περισσοτερα πριμα;
κατι το οποιο ουσιασικα επιβεβαιωνεις κι εσυ λεγονταςΕαν μικρυνεις την τιμη του πυκνωτη το μονο που θα κανεις ειναι να εχειςστο τερμα της διαδρομης του ποτ λιγοτερη μειωση.
Κι εδω εχουμε το σημειο τις διαφωνιας μας.οπου μικροτερος πυκνωτης δινει πιο στενο peak ενω ο μεγαλυτερος το φαρδαινει.
Για σενα φαινεται να ειναι δεδομενο το "οσο πιο ψηλα τοσο πιο καλα".Οσο μεγαλυτερη η τιμη, τοσο ψηλοτερα παει (σε Hz), αρα ο μαγνητης "ακουγεται" πιο πριμαριστος.
Έχω μια απορία, πόσο μας απασχολεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ένα κιθαριστικό μεγάφωνο δεν φτάνει πάνω από 5-6ΚΗz?digisilence είπε:Εαν υποθεσουμε οτι εχουμε εναν μαγνητη με 3Η 7,5ΚΩ και 50ρf
τα ποτενσιομετρα μας στο 1Μ
και πυκνωτη 10nf tone
θα παρουμε ενα πολυ ομορφο πικ +5db και βαλε στους καπου στους 12Κhz.
To θελουμε?
Με ποτενσιομετρα στα 500Κ θα κατεβουμε στους 9-9,5ΚHz και μολις +1dbακι.
Προσωπικα θα επιλεξω το δευτερο![]()
και ποιος σου ειπε οτι ασπαζομαι αυτο το αστειο δογμα?Για σενα φαινεται να ειναι δεδομενο το "οσο πιο ψηλα τοσο πιο καλα".Για μενα οχι. 8)
καλα το παςΜε την σειρα μου να πω οτι ουτε κι εσυ λες κατι λαθος αλλα:
Το να φτιαξω το φιλτρο μου ετσι ωστε να μου δινει ενα πικ στους 6,5Κhz με 7,5Κhz στα 4 με 5db
η ακομα πιο ψηλα, 8-9Κhz δεν ειναι το ζητουμενο στον ηχο μιας κιθαρας. Το αντιθετο, ειναι
ανεπιθυμητος συντονισμος.
Τα "χρησιμα πριμα" ειναι στην περιοχη απο 2,5Κhz κι επανω μεχρι περιπου 4,5Κhz αντε 5Κhz
Ενα πικ λοιπον γυρω στους 3-3,5Κhz ειναι αυτο το οποιο θα δωσει την αισθηση που θελουμε.
αρα θα πρεπει να γνωριζεις πραματαΣτα χερια μου κατα καιρους εχουν πεσει διαφοροι μαγνητες. Εχω μερτησειτιμες απο 1-1,5Η μεχρι και 7Η αν θυμαμαι σωστα. (πολυ σπανια ενας η δυο ηταν)
Οι πιο συχνες τιμες ηταν 2-4Η. Οποτε φτιαχνω κι ενα παραδειγμα![]()
εδω αν καταλαβαινω καλα, μας βαζεις εναν θεωρητικα "παχυ" ηχητικα μαγνητη με ενα μεγαλης τιμης ποτενσιομετρο και με ασυνηθιστα μικρης χωρητικοτητας (για κιθαρα) tone cap.Εαν υποθεσουμε οτι εχουμε εναν μαγνητη με 3Η 7,5ΚΩ και 50ρf τα ποτενσιομετρα μας στο 1Μ
και πυκνωτη 10nf tone
θα παρουμε ενα πολυ ομορφο πικ +5db και βαλε στους καπου στους 12Κhz.
To θελουμε?
Με ποτενσιομετρα στα 500Κ θα κατεβουμε στους 9-9,5ΚHz και μολις +1dbακι.
Προσωπικα θα επιλεξω το δευτερο![]()
Πολυ καλα κανεις. Συμφωνω. Αν δεν ξερεις, δεν προτεινεις.Οπως κι αν ειναι σε καμμια περιπτωση δεν συμφωνω να προτεινουμε αλλαγες χωρις να ξερουμε που οδηγουν.
εγω προσωπικα προτιμω να τους ακουω...Οσο για τους μαγνητες, για να πετυχουμε το οποιο επιθυμητο αποτελεσμα πρεπει να γνωριζουμε, την αυτεπαγωγη και τα "παρασιτικα" του αντισταση-χωρητικοτητα,
με την αντισταση να εχει δευτερευουσης σημασιας ρολο.