Τι χαρακτηρίζει μια κιθάρα πιο ''ευκολόπαιχτη''?

notlrac

Της παρέας
Εκτός απο το πολύ καλό σετάπ, ποιό/οιά χαρακτηριστικά είναι αυτά που καθορίζουν αν μια κιθάρα είναι πιο ''μαλακή'' ,ας πούμε, από μια άλλη.

Το scale?

To μέγεθος των τάστων?

Το radius?

Το σχήμα του μπράτσου (C, D κτλ)?

(μην βαράτε δεν τα πάω καλά με δαύτα!)

Συνδιασμός όλων αυτών....

Όσον αφορά radius, αν τα βαγονάκια της γέφυρας ρυθμιστούν ''ακολουθώντας'' το, πιστεύω η κιθάρα θα παίζει μια χαρά.

Το scale κατά τη γνώμη μου σε συνδυασμό με το πάχος χορδών είναι που μπορεί να κάνει μια κιθάρα πιο ''μαλακή'' όπως λες. Μια Gibson les Paul με δεκάρες είναι κατά τη γνώμη μου πιο ευκολόπαιχτη από μια Strat με δεκάρες, καθώς η πρώτη έχει πιο μικρό scale. Και πάλι όμως, μπορεί κάποιος να πει ότι αν ρυθμίσεις κατάλληλα την κλίση του tremolo από τις πίσω βίδες της Strat θα την ''μαλακώσεις'' περισσότερο οπότε επανερχόμαστε στο ότι όλα είναι τελικά θέμα set up...

Ευκολόπαιχτη είναι μιά κιθάρα που σε βολεύει  ;D...

Τώρα, για το πόσο "μαλακή" μπορεί να είναι -αν καταλαβαίνω σωστά τι εννοείς- παίζουν καθοριστικό ρόλο:

Το scale length, η γωνία του μπράτσου και τέλος τα τάστα.

Φυσικά, το σωστό -σύμφωνα με τις επιθυμίες του μουσικού- σεταπ είναι το κερασάκι στην τούρτα...καλή όρεξη  ;)!

ez είπε:
Ευκολόπαιχτη είναι μιά κιθάρα που σε βολεύει  ;D...

Τώρα, για το πόσο "μαλακή" μπορεί να είναι -αν καταλαβαίνω σωστά τι εννοείς- παίζουν καθοριστικό ρόλο:

Το scale length, η γωνία του μπράτσου και τέλος τα τάστα.

Φυσικά, το σωστό -σύμφωνα με τις επιθυμίες του μουσικού- σεταπ είναι το κερασάκι στην τούρτα...καλή όρεξη  ;)!
Και για να καταλάβω: Για το scale length ok. Μπορείς να μου εξηγήσεις για την γωνία του μπράτσου? Για τάστα να φανταστώ ότι αυτά που είναι πιο φαρδιά είναι και πιο ''έυκολα''?

notlrac είπε:
Και για να καταλάβω: Για το scale length ok. Μπορείς να μου εξηγήσεις για την γωνία του μπράτσου? Για τάστα να φανταστώ ότι αυτά που είναι πιο φαρδιά είναι και πιο ''έυκολα''?
πχ σε μιά bolt on κιθάρα μπορείς να βιδώσεις το μπράτσο προσθέτοντας (ή αφαιρώντας) κομματάκια/φέτες εκεί που "δένει" με το σώμα αλλάζοντας το πως θά "κάτσει" σε σχέση με το σώμα -καβαλλάρη, αυτή η γωνία επηρεάζει την αίσθηση του οργάνου.

Γενικά τα φαρδιά τάστα επιτείνουν την αίσθηση άνεσης που έχει ο κιθαρίστας καθότι είναι ευκολότερα τα "σηκώματα" και μπορούν πιό άνετα να χαμηλώσουν οι χορδές, όμως δεν τα προτιμούν όλοι. Κάθε τι, ακόμα και μιά λεπτομέρεια που φαντάζει ασήμαντη, επηρεάζει τον ήχο, γι'αυτό καλό είναι όλοι μας να πλουτίζουμε τις εμπειρίες μας παίζοντας/δοκιμάζοντας διαφορετικού τύπου/σχεδιασμού κιθάρες ώστε κάποια στιγμή να καταλαβαίνουμε τι και γιατί μας αρέσει.

ez είπε:
πχ σε μιά bolt on κιθάρα μπορείς να βιδώσεις το μπράτσο προσθέτοντας (ή αφαιρώντας) κομματάκια/φέτες εκεί που "δένει" με το σώμα αλλάζοντας το πως θά "κάτσει" σε σχέση με το σώμα -καβαλλάρη, αυτή η γωνία επηρεάζει την αίσθηση του οργάνου.

Γενικά τα φαρδιά τάστα επιτείνουν την αίσθηση άνεσης που έχει ο κιθαρίστας καθότι είναι ευκολότερα τα "σηκώματα" και μπορούν πιό άνετα να χαμηλώσουν οι χορδές, όμως δεν τα προτιμούν όλοι. Κάθε τι, ακόμα και μιά λεπτομέρεια που φαντάζει ασήμαντη, επηρεάζει τον ήχο, γι'αυτό καλό είναι όλοι μας να πλουτίζουμε τις εμπειρίες μας παίζοντας/δοκιμάζοντας διαφορετικού τύπου/σχεδιασμού κιθάρες ώστε κάποια στιγμή να καταλαβαίνουμε τι και γιατί μας αρέσει.
+ 8 <-------- αυτο αλλα πλαγιαστό

notlrac είπε:
Εκτός απο το πολύ καλό σετάπ, ποιό/οιά χαρακτηριστικά είναι αυτά που καθορίζουν αν μια κιθάρα είναι πιο ''μαλακή'' ,ας πούμε, από μια άλλη.

Το scale?

To μέγεθος των τάστων?

Το radius?

Το σχήμα του μπράτσου (C, D κτλ)?

(μην βαράτε δεν τα πάω καλά με δαύτα!)
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν τα πας μια και ερωτηση σου ειναι ΑΚΥΡΗ καθοτι καθε κιθαριστας εχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ γουστα και προτιμαει διαφορετικα specs & κιθαρες..οποτε μη πολυσκας...μεινε σε αυτο που ΟΝΤΩΣ κανει ΚΑΘΕ κιθαρα ευκολοπαικτη δηλ.ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΕΤ ΑΠ.

Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες για το αν μια κιθάρα είναι ευκολόπαιχτη, το καλό set up απλά βοηθάει μια κιθάρα, δεν κάνει την κιθάρα ευκολόπαικτη ούτως ή άλλως γιατί πχ μπορεί να έχει πολύ άβολο σώμα για κάποιον. Για άλλους είναι ευκολόπαικτες oι les paul με παχιά μπράτσα, για άλλους οι ibanez με τα λεπτά, για άλλους κιθάρα με τρέμολο, για άλλους χωρίς κλπ...όλα αυτά που είπες παίζουν ρόλο αλλά μια κιθάρα είναι ευκολόπαικτη για 'σενα όταν θα την πιάσεις και θα το νιώσεις αυτό το πράγμα :)

Superfunk είπε:
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν τα πας μια και ερωτηση σου ειναι ΑΚΥΡΗ καθοτι καθε κιθαριστας εχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ γουστα και προτιμαει διαφορετικα specs & κιθαρες..οποτε μη πολυσκας...μεινε σε αυτο που ΟΝΤΩΣ κανει ΚΑΘΕ κιθαρα ευκολοπαικτη δηλ.ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΕΤ ΑΠ.
Ναι ο λόγος που ρωτάω όμως ειναι για να καταλάβω εγώ τι είναι αυτό που με κάνει εμένα να νιώθω μια κιθάρα πιο άνετη. Να ξέρω δηλαδή τα χαρακτηριστηκά ώστε να τα έχω υπόψιν σε άλλες κιθάρες.

notlrac είπε:
Ναι ο λόγος που ρωτάω όμως ειναι για να καταλάβω εγώ τι είναι αυτό που με κάνει εμένα να νιώθω μια κιθάρα πιο άνετη. Να ξέρω δηλαδή τα χαρακτηριστηκά ώστε να τα έχω υπόψιν σε άλλες κιθάρες.
Αυτό θα το ξέρεις μόνο EΣΥ όταν θα πιάσεις κάποιες κιθάρες, θα καταλάβεις τότε ποια είναι πιο ευκολόπαικτη...δεν είναι πυρηνική φυσική, μην τρελαίνεσαι με χαρακτηριστικά κλπ δηλαδή ;)

Να πω ένα παράδειγμα!

Πάω σε ένα μαγαζί και δοκιμάζω κάποιες κιθάρες και είναι όλες σεταρισμένες χάλια, λογικά δεν θα καταλάβω και πολλα για τα όργανα. Όμως αν ξέρω ποια τεχνικά χαρακτηριστικά (πάντα με ένα καλό σεταπ) είναι αυτά που με ικανοποιούν σαν παίχτη θα είναι πιο έυκολο να ξέρω ποια περίπου θα ήθελα να αγοράσω και όταν τη φέρω στα μέτρα μου να είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου.

:)

Eπειδή μεσω του set-up μπορείς να διορθώσεις πράγματα που δεν σου αρέσουν σε μια κιθάρα που δοκιμάζεις σε ένα μαγαζί, κοίτα τα πράγματα που ΔΕΝ διορθώνονται, δηλαδή τα τάστα* (δοκίμασε bends και αν δεις ότι δεν μπορείς να σηκωσεις εύκολα την χορδή γιατί βρίσκεις ''ξύλο'' τότε τα τάστα της κιθάρας είναι μικρά) και το πάχος του μπράτσου (αν είναι είναι υπερβολικά παχύ ή λεπτό για σένα θα σε ''ξενίσει'' και θα καταλάβεις ότι δεν σου κάνει).

*Αν σου αρέσει πολύ μια κιθάρα που δυστυχώς έχει μικρά τάστα και θέλεις παρόλαυτά να την αποκτήσεις μπορείς να αλλάξεις τα τάστα αλλά θα επιβαρυνθείς με 150+ ευρώ παραπάνω.

Η μόνη λύση είναι να παίξεις όσο πιο πολλές κιθάρες μπορείς. Από φίλους, γνωστούς, άσχετους, μαγαζιά, όπου μπορείς. Εγώ σε όλα αυτά τα χρόνια έχω βρει κιθάρες - εντελώς άσχετες μεταξύ τους - οι οποίες όμως κάθονταν για κάποιο λόγο στο χέρι μου από την πρώτη στιγμή. Έχει να κάνει με την ανατομία σου, την τεχνική σου σε αριστερό και δεξί, τη στάση σου, όλα. Δοκίμαζε. Πούλα. Αγόραζε. Κάπου θα σου κάτσει.

Πισω απ την ερωτηση σου,εικαζω οτι κρυβεται η ταση των περισσοτερων αρχαριων(οπως υπηρξαμε ολοι καποτε) να αποδιδουν τη δυσκολια της εκμαθησης ενος οργανου,στο ιδιο το οργανο.

Αν ισχυει το παραπανω,πολεμα με αυτα που εχεις γιατι(εφοσον δηλωνεις ανεπαρκης  στο να κρινεις) την καλυτερα σεταρισμενη κιθαρα στον κοσμο να σου φερουν,παλι ''δυσκολοπαιχτη'' θα σου φαινεται. ;)

Αν δεν ισχυει,βρες μια κιθαρα απ αυτες τις ''ασεταριστες'' στα μαγαζια που να σε βολευει το μπρατσο στο χερι,δοκιμαζοντας την για αρκετη ωρα σε ΟΛΟ το μηκος της ταστιερας και μην καθεσαι να σκεφτεσαι για scales,ταστα και κουραφεξαλα γιατι ολα αυτα ειναι υποκειμενικα,και συ βρισκεσαι στην αναζητηση της υποκειμενικοτητας στα αρχικα της σταδια.. :)

Καλη συνεχεια και...παιζε κιθαρα! ;)

freerock1974 είπε:
Πισω απ την ερωτηση σου,εικαζω οτι κρυβεται η ταση των περισσοτερων αρχαριων(οπως υπηρξαμε ολοι καποτε) να αποδιδουν τη δυσκολια της εκμαθησης ενος οργανου,στο ιδιο το οργανο.

Αν ισχυει το παραπανω,πολεμα με αυτα που εχεις γιατι(εφοσον δηλωνεις ανεπαρκης  στο να κρινεις) την καλυτερα σεταρισμενη κιθαρα στον κοσμο να σου φερουν,παλι ''δυσκολοπαιχτη'' θα σου φαινεται. ;)

Αν δεν ισχυει,βρες μια κιθαρα απ αυτες τις ''ασεταριστες'' στα μαγαζια που να σε βολευει το μπρατσο στο χερι,δοκιμαζοντας την για αρκετη ωρα σε ΟΛΟ το μηκος της ταστιερας και μην καθεσαι να σκεφτεσαι για scales,ταστα και κουραφεξαλα γιατι ολα αυτα ειναι υποκειμενικα,και συ βρισκεσαι στην αναζητηση της υποκειμενικοτητας στα αρχικα της σταδια.. :)

Καλη συνεχεια και...παιζε κιθαρα! ;)

Δεν ξέρω γιατί το πάτε προς τα εκεί αλλά το πρόβλημά μου δεν είναι ούτε το πως θα τεστάρω μια κιθάρα ούτε ότι τώρα μαθαινω και δεν ξέρω τι μου φταίει! :P

Απλά δεν έχω ασχολήθεί ποτέ με κάποιες εννοιες και αυτές ρωτάω.

ΤΗν απάντηση την έχει δώσει ο ez στην πρώτη σελίδα!

Ευχαριστώ όλους!

notlrac είπε:
Να πω ένα παράδειγμα!

Πάω σε ένα μαγαζί και δοκιμάζω κάποιες κιθάρες και είναι όλες σεταρισμένες χάλια, λογικά δεν θα καταλάβω και πολλα για τα όργανα. Όμως αν ξέρω ποια τεχνικά χαρακτηριστικά (πάντα με ένα καλό σεταπ) είναι αυτά που με ικανοποιούν σαν παίχτη θα είναι πιο έυκολο να ξέρω ποια περίπου θα ήθελα να αγοράσω και όταν τη φέρω στα μέτρα μου να είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου.

:)
Και σεταρισμενες χαλια να ειναι οι κιθαρες θα καταλαβεις αμεσως ποιες καθονται καλα στο χερι σου και ποιες οχι.Στην ουσια αμα βρεις το μπρατσο που σε βολευει εχεις κανει το μεγαλυτερο μερος της δουλειας.Το setup ουτως η αλλως θα το χρειαστει για να ερθει ακριβως εκει που θες αλλα να ξερεις οτι ειναι προτιμοτερο να βρεις μονος σου τι σου ταιριαζει παρα να στο πει αλλος(γιατι πολυ απλα δεν το ξερει).

Οταν λοιπον δοκιμασεις μερικες κιθαρες και δεις ποιες σου καθονται καλα...τοτε τσεκαρε τα χαρακτηριστικα τους και δες ποια...διασταυρωνονται...αλλα μη πας απο την αρχη...εγω θελω καμπυλη μπρατσου ταδε κτλ κτλ...

Παντως να ξερεις οι διαφορες δεν ειναι ποια και τεραστιες...αν δυσκολευεσαι σοβαρα να βρεις παντως κιθαρα που σε βολευει αρχισε να αναζητας  το προβλημα στην τεχνικη σου.

Και εγώ αυτά έχω στο μυαλό μου όπως τα περιγράφει ο τύπος στο βίντεο. ΑΛΛΑ αν θέλω να φτιάξω μία κιθάρα τι θα πω στο μάστορα?! Πως θα συνενοηθούμε?

Το πρόβλημα μου ήταν πως θα ορίσω τις προδιαγραφές που θέλω ΕΓΩ μιας και δεν ήξερα τι είναι αυτό που κάνει την les paul μου πιο οικεία στα χέρια μου από την stratocaster μου (και οι δύο καλά σεταρισμένες, μερικοί μπορεί να κουφαθήκατε τώρα αλλά έτσι είναι για μένα!)

Εμένα οι διαφορές μου φαίνονται αρκετές για να προτιμήσω την επόμενη φορά ένα όργανο κοντά στα ίδια χαρακτηριστηκά.

notlrac είπε:
τι είναι αυτό που κάνει την les paul μου πιο οικεία στα χέρια μου από την stratocaster μου (και οι δύο καλά σεταρισμένες, μερικοί μπορεί να κουφαθήκατε τώρα αλλά έτσι είναι για μένα!)
Σιγά μην κουφαθήκαμε. Εγώ πάντως με Strat (παρ' όλο που το όνομά μου παραπέμπει εκεί) δεν μπορώ να παίξω. Βρίσκει η πένα στον μεσαίο μαγνήτη, και μου φαίνεται μικρή η απόσταση από το pickguard στις χορδές (τώρα μάλλον σας κούφανα εγώ).

fusiongtr είπε:
Σιγά μην κουφαθήκαμε. Εγώ πάντως με Strat (παρ' όλο που το όνομά μου παραπέμπει εκεί) δεν μπορώ να παίξω. Βρίσκει η πένα στον μεσαίο μαγνήτη, και μου φαίνεται μικρή η απόσταση από το pickguard στις χορδές (τώρα μάλλον σας κούφανα εγώ).
Στρατ - ος ??  ;D ;D ;D

και εγω το ιδιο προβλημα εχω - η πενα βρισκει στον μεσαιο και γιαυτο τον κατεβαζω λιιιιγο πιο πολυ τον μεσαιο οπως κατεβαζω και τους αλλους για να ερθουν στα καλα τους

οπως καταλαβαινεις φιλε OP το τι κανει μια κιθαρα ξεχωριστη ειναι στον καθενα ΚΑΘΑΡΑ - τωρα αν εσυ θελεις να σου πουμε την διαφορά των medium frets σε σχεση με τα jumbo frets και πως θα τα αναγνωρισεις για να πας μετα στην κιθαρα σου και να πεις "Α....τα δικα μου ειναι medium γι'αυτο μου αρεσουν" τοτε δεν εχεις παρα να ασχοληθεις παραπανω με την "ορολογια"  ;) ;)

γιατι για να λεμε και του στραβου το δικιο ακομα λειπουν στοιχεια απο την ερωτηση σου για να την σχηματισουμε στο 100% στο μυαλο μας ;D ;D

Trending...

Νέα θέματα

Back