X-minor είπε:
Τις διαφορές που άκουσα μπορώ να τις κάνω και μ'ένα βασικότατο 3 band EQ.
Ίσως, δεν αντιλέγω, αλλά αν μπορείς να κάνεις μια κιθάρα να ακουστεί περίπου όπως θέλεις (ή όπως θα ακουγόταν μια άλλη με διαφορετικά ξύλα) με ένα eq (ότι ακούγεται σε έναν τρίτο δηλαδή), δεν μπορείς να αλλάξεις την απόκριση που έχει στην πένα, το σκάσιμο, κλπ, (ότι αισθάνεται ο παίχτης δηλαδή) τον τρόπο που αυτά και άλλα πολλά θα σε επηρεάσουν στο παίξιμο, και τελικά τον τρόπο που θα την χρησιμοποιήσεις παιχτικά.
Δεν υποστηρίζω ότι τα ξύλα ευθύνονται για όλα αυτά.
Ευθύνεται και το στήσιμο του οργάνου, η κλίμακα, το πάχος του σώματος, κλπ.
Αλλά κατά την γνώμη μου ευθύνεται και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη.
Ξέρω ότι είμαι αιρετικός, δεν εξέφρασα ακόμα ολοκληρωμένη άποψη όμως.
Ελπίζω να το καταφέρω αύριο, μεθαύριο.
Επίσης να συμπληρώσω ότι σίγουρα οι μαγνήτες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο (ίσως τον σημαντικότερο) στον ήχο της κιθάρας.
Όμως ...
... το όλο θέμα κατά την γνώμη μου είναι ο συνδυασμός μαγνητών, υλικών, στησίματος, γέφυρας, κλπ.
Δεν ακούγονται όλοι οι μαγνήτες ίδιοι σε όλα τα όργανα.
Το δε gain είναι έξτρα κομπρεσάρισμα, και είναι όντως ισοπεδωτικό, όμως ....
.... η αίσθηση που δίνει στον παίχτη το ίδιο gain (ίδιος ενισχυτής, ίδιες ρυθμίσεις, κλπ), δεν είναι ο ίδιος από κιθάρα σε κιθάρα που φοράνε τους ίδιους μαγνήτες, αλλά έχουν άλλες διαφορές.
Η Les Paul και η SG έχουν διαφορετικού πάχους σώματα, η SG δεν έχει maple καπάκι, και αν τους φορέσεις ίδιους μαγνήτες, τις παίξεις στον ίδιο ενισχυτή, με ίδιες ρυθμίσεις gain, δεν τις αισθάνεσαι το ίδιο.
Η SG έχει περισσότερο σκάσιμο.
Δεν μπορώ να απομονώσω τον παράγοντα ξύλο από τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση παιξίματος.
Απλά τον θεωρώ ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ.
Να διιευκρινήσω ότι όλα αυτά αφορούν τον παίχτη και όχι τον ακροατή.
Εκεί είναι όλο το παιχνίδι.
Ξαναμανά όμως .... όταν ο παίχτης αισθάνεται διαφορετικά, και ο ακροατής κάτι διαφορετικό θα εισπράξει παιχτικά, που δεν διορθώνεται με ένα EQ.
Χμμμ, ίσως τελικά να εξέφρασα άποψη από τώρα.