Πιθανά προβλήματα στις φούσκες των κλαβιέ;

Παστίτσιός

Της παρέας
Ώς γνωστόν μυριάδες μοντέλα πλήκτρων χρησιμοποιούν φούσκες για να λειτουργήσουν. Ξέρει κάποιος να μας πεί εάν οι φούσκες σε κάποιο πλήκτρο χαλάσουν, πώς ακριβώς χαλάνε, γιατί χαλάνε και το κυριότερο ποιές είναι οι παρενέργειες όταν χαλάνε; Για να ξέρουμε πάνω κάτω και να μπορούμε να καταλάβουμε εάν οι φούσκες μας χρειάζονται αλλαγή.

Παρενέργειες δεν υπάρχουν μόνο συμπτώματα: το συνήθες το πλήκτρο χάνει τις δυναμικές του και το aftertouch (εάν υπάρχει) χάνεται επίσης, είται πατιέται δυνατά το πλήκτρο είται σιγά ακούγεται το ίδιο- ή πολύ σιγά ή πολύ δυνατά. παρενέργειες δεν υπάρχουν στο όργανο εάν δεν το φτιάξεις θα εξακολουθεί να ακούγεται δυνατά ή πολύ σιγά και στο τέλος δεν θα ακούγεται καθόλου.

οι φούσκες κάνουν επαφή επάνω στη πλακέτα με ένα κοματάκι γραφίτη, όταν αυτός ο γραφίτης εξασθενίσει δεν κάνει καλή επαφή και στο τέλος δεν κάνει καθόλου- αυτό είναι όλο.

συνήθως οι φούσκες δεν πουλιώνται σαν ανταλλακτικό μία-μία αλλά 4-6 μαζί ανάλογα πάει σετ, είναι πολύ εύκολο να τις αλλάξεις και μόνος σου εάν σου πιάνει λίγο το χέρι με κατσαβίδι απλώς πρέπει να κάνουν καλή επαφή επάνω στη πλακέτα και να μην υπάρχουν κενά αέρος όταν κουμπώσεις τις καινούργιες.

Σε όλα τα synth με φούσκες είναι λογικό ανάλογα το παίξιμο και τη χρήση να βγει πρόβλημα στις φούσκες του οργάνου και να θέλουν αλλαγή σε αυτόν τον τομέα τα keybeds με λαμάκια υπερτερούν.

stavros_d80 είπε:
Παρενέργειες δεν υπάρχουν μόνο συμπτώματα: το συνήθες το πλήκτρο χάνει τις δυναμικές του
Μέσα σε αυτό υπάρχει η περίπτωση να μην μπορεί να πιάσει το μέγιστο velocity όταν πατάμε το πλήκτρο; Π.χ. το μέγιστο είναι το 127, όσο δυνατά και αν το πατάς να μην πιάνει ας πούμε πάνω από 100 velocity;

Ναι μπορεί εάν από το menu είναι στο 127 και το κάνει σε όλους τους ήχους σε όλα τα modes.

Βέβαια μπορεί να είναι και κάτι άλλο αλλά εάν σε όλους τους ήχους παίζει δυνατότερα ή χαμηλότερα σε ένταση η ίδια νότα (πλήκτρο) κατά 99% είναι φούσκα συνήθως.

axtarmas είπε:
; Π.χ. το μέγιστο είναι το 127, όσο δυνατά και αν το πατάς να μην πιάνει ας πούμε πάνω από 100 velocity;
Αυτο μου θύμησε το dx7 mk1.... Έκανε αυτο ακριβώς !

όχι απο βλάβη αλλα απο το εργοστάσιο

otan λεμε φουσκες εννοουμε αυτο;
4157-Lg.jpg

Γιατι το συγκεκριμενο ειναι ευκολο στο service

ναι αυτό είναι, είναι σχετικά εύκολο να αλλαχθεί ανάλογα βέβαια και το μοντέλο εφόσον η πρόσβαση στο πληκτρολόγιο είναι μπροστά και δεν χρειάζεται να ξεβιδωθεί όλο το όργανο τελείως.

Στάθης είπε:
otan λεμε φουσκες εννοουμε αυτο;

Γιατι το συγκεκριμενο ειναι ευκολο στο service
Ναί, αναφέρομαι σε αυτές τις φούσκες, όταν λές εύκολο στο service, τί ακριβλως μπορεί να γίνει για διορθωση; Πάντως προτιμώ να βάλω καινούριες στο όργανο, δεδομένου ότι αυτές που έχει δεν έχουν αλλαχτεί εδώ και χρόνια. Γνωρίζει κάποιος που και αν πωλούνται αυτές οι φούσκες στη Θεσσαλονίκη ή γενικά στην Ελλάδα;

Θα κοιτουσα στην αντιπροσωπεια ή σε κανα ebay αν δεν ερισκα κατι. Η αλλαγη τους ειναι τοσο ευκολη οσο να αλλαξεις προστατευτικο για την touch οθονη του κινητου σου,απλα βγαζεις τις παλιες και τοποθετεις τις καινουριες στο ιδιο σημειο.Αλλα οπως ειπε και ο Σταυρος, ειναι πολλες οι περιπτωσεις που για να φτασεις στη φουσκα πρεπει να λυσεις ολοκληρο το οργανο. Σε αυτην την περιπτωση, καλη υπομονη :)

Κύριοι, σκέφτομαι από αύριο να στρωθώ να ανοίξω το όργανο για να ρίξω ένα καθαρισματάκι σε όλο το κλαβιέ αφού η τελευταία φορά που καθαρίστηκε ήταν πρίν 2 χρόνια. Το καίριο ερώτημα λοιπόν είναι, ποιό αλκοολούχο ποτό κάνει να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των φούσκων και της πλακέτας στην οποία κάνουν επαφή οι φούσκες;

Έχω διαβάσει για αλκοόλ, αλλά τί είδους αλκοόλ; Μπορώ να χρησιμοποιήσω το οινόπνευμα που έχω στο σπίτι; Έχω και μπλέ και διάφανο οινόπνευμα. Δώστε τα φώτα σας παρακαλώ σας. 8)

axtarmas είπε:
Το καίριο ερώτημα λοιπόν είναι, ποιό αλκοολούχο ποτό κάνει να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των φούσκων και της πλακέτας στην οποία κάνουν επαφή οι φούσκες;
ΥΓ. δεν το πας σε κανα μαστορα να ξεμπερδευεις...? αλλιως μαντευω και τον τιτλο του επομενου νηματος που θα ανοιξεις....

ballantines.jpg

mamonu είπε:
ΥΓ. δεν το πας σε κανα μαστορα να ξεμπερδευεις...? αλλιως μαντευω και τον τιτλο του επομενου νηματος που θα ανοιξεις....
Δεν υπάρχει λόγος να το πάω σε μάστορα, μπορώ να το κάνω και μόνος, το έχω ξανακάνει αλλά όχι με αλκοόλ, ούτε υπάρχει δυνατότητα να το πάω σε μάστορα οπότε όποιος μπορεί να βοηθήσει με το αλκοόλ, είμαι όλος αυτιά.

axtarmas είπε:
Δεν υπάρχει λόγος να το πάω σε μάστορα, μπορώ να το κάνω και μόνος, το έχω ξανακάνει αλλά όχι με αλκοόλ, ούτε υπάρχει δυνατότητα να το πάω σε μάστορα οπότε όποιος μπορεί να βοηθήσει με το αλκοόλ, είμαι όλος αυτιά.
και πως ξέρεις από τεχνικής άποψης ότι είναι θέμα καθαρίσματος και όχι αλλαγή φούσκας? ή ότι άμα το καθαρίσεις και δεν το αλλάξεις δεν θα ξαναβγάλει πρόβλημα σε λίγο καιρό?....

Χρησιμοποιησε αλκοολ καλυτερα. Ενα μπουκαλι Canadian για παραδειγμα ή καποιο αλλο ποτο της αρεσκειας σου. Ετσι, αν κανεις μ@λ@κια, τουλαχιστον θα σου μεινει το ποτο να πνιξεις τον πονο σου σ'αυτο. ;D

το πραγματικό "ανόθευτο" αλκοόλ θα το βρεις ως αιθυλική αλκοόλη στα φαρμακεία...

σου δίνω κι εγώ "ανόθευτη" την πληροφορία αλλά σου ξεκαθαρίζω... ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ αν ενδείκνυται η χρήση της για την "αποστολή" που θα της αναθέσεις...

με αυτήν καθάριζα με προσοχή "εξωτερικά" τα sound module στο studio και με είχε "σώσει"

από την βρώμα και τη δυσωδία κάποιων κλαβιέ που κατά καιρούς είχα αγοράσει από φίλους που δούλευαν συστηματικά νύχτα και που μόνο εμένα δεν είχαν πάνω...

η ευθύνη δική σου αν το αποτολμήσεις και στις φούσκες... :)

stavros_d80 είπε:
και πως ξέρεις από τεχνικής άποψης ότι είναι θέμα καθαρίσματος και όχι αλλαγή φούσκας? ή ότι άμα το καθαρίσεις και δεν το αλλάξεις δεν θα ξαναβγάλει πρόβλημα σε λίγο καιρό?....
Δεν έχει κάποιο πρόβλημα το όργανο για να το ξαναβγάλει, απλώς θα το ανοίξω να το ξεσκονίσω και μια που θα το ανοίξω λέω να ρίξω και ένα καθάρισμα στις φούσκες.

Χρησιμοποιησε αλκοολ καλυτερα. Ενα μπουκαλι Canadian για παραδειγμα ή καποιο αλλο ποτο της αρεσκειας σου. Ετσι, αν κανεις μ@λ@κια, τουλαχιστον θα σου μεινει το ποτο να πνιξεις τον πονο σου σ'αυτο. ;D
Αν αυτό είναι ουίσκι, δεν πίνω ουίσκι. Θα χρησιμοποιήσω μία στολίσναγια, θα ρίξω και πάγο με πορτοκάλι και θα το ευχαριστηθώ τουλάχιστον. ;D

το πραγματικό "ανόθευτο" αλκοόλ θα το βρεις ως αιθυλική αλκοόλη στα φαρμακεία...

σου δίνω κι εγώ "ανόθευτη" την πληροφορία αλλά σου ξεκαθαρίζω... ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ αν ενδείκνυται η χρήση της για την "αποστολή" που θα της αναθέσεις...

με αυτήν καθάριζα με προσοχή "εξωτερικά" τα sound module στο studio και με είχε "σώσει"

από την βρώμα και τη δυσωδία κάποιων κλαβιέ που κατά καιρούς είχα αγοράσει από φίλους που δούλευαν συστηματικά νύχτα και που μόνο εμένα δεν είχαν πάνω...

η ευθύνη δική σου αν το αποτολμήσεις και στις φούσκες... :)
Έχω δεί βίντεο στο youtube με διάφορους οι οποίοι χρησιμοποιούν αλκοόλη για καθάρισμα και για αυτό ρώτησα για αλκοόλ. Την προηγούμενη φορά, τις φούσκες τις καθάρισα με λίγο νερό, μόνο τις φούσκες και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Για το αλκοόλ αναρωτιέμαι.

Ποτο ;  ???  Μπα... μαλλον θα ειναι λυση αναγκης λογω περιοεκτικοτητας αλκοολης, οπως  αναφερθηκε. Βασικα και το καθαρο οινοπνευμα μια καλη εναλλακτικη λυση μου φαινεται ,αφου για τετοιες περιπτωσεις υπαρχουν " σπρεϊ επαφων " οπως λεγονται. Υπαρχουν αρκετες μαρκες, εγω εχω ενα molykote και οπως αναφερει ειναι για απομακρυνση σκονης βρωμιας και υγρασιας,γενικα καθαριζει πλακετες και επαφες που εχουν τα ηλεκτρονικα οπως τα ποτενσιομετρα.

axtarmas είπε:
Έχω δεί βίντεο στο youtube με διάφορους οι οποίοι χρησιμοποιούν αλκοόλη για καθάρισμα και για αυτό ρώτησα για αλκοόλ.

Βασικα και το καθαρο οινοπνευμα μια καλη εναλλακτικη λυση μου φαινεται...
Παιδια μη μπερδευεστε με λεξεις οπως "αιθυλικη αλκοολη" ή "αλκοολη" σκετο, και τα δυο σημαινουν το ιδιο πραγμα: το καθαρο οινοπνευμα. Το διαφανες οινοπνευμα δηλαδη που ειναι 95 βαθμων. Ολα τα μπουκαλια καθαρου οινοπνευματος γραφουν απο πισω "αιθυλικη αλκοολη". Το μπλε οινοπνευμα (φωτιστικο οινοπνευμα) ειναι 93 βαθμων και μυριζει ασχημα και μετα την χρηση οποτε αστο...

image.png

Λογικα ειναι Οκ για να καθαρισεις τις φουσκες μ'αυτο, οι οποιες ειναι απο ανθεκτικο πλαστικο. Για καθαρο οινοπνευμα μιλαμε, δεν ειναι δα και οξυ. Με το ιδιο κανουμε καθαρισμο και απολυμανση του δερματος μας, οι φουσκες θα εχουν προβλημα?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Waterfall-K είπε:
"αιθυλικη αλκοολη" ή "αλκοολη" σκετο, και τα δυο σημαινουν το ιδιο πραγμα: το καθαρο οινοπνευμα.
γι αυτο κ γω ανεφερα "οινοπνευμα" εννοώντας την αλκοολη που αναφερθηκε πιο πανω,δεν το ειπα σαν επιπροσθετη εναλλακτικη.

Λογικα ειναι Οκ για να καθαρισεις τις φουσκες μ'αυτο, οι οποιες ειναι απο ανθεκτικο πλαστικο. Για καθαρο οινοπνευμα μιλαμε, δεν ειναι δα και οξυ. Με το ιδιο κανουμε καθαρισμο και απολυμανση του δερματος μας, οι φουσκες θα εχουν προβλημα?
Δεν νομιζω να φοβαται το οινοπνευμα , ισως να θελει να βρει το βελτιστο διαθεσιμο υλικο . Το οινοπνευμα ειναι το ιδανικο που ειναι ανα πασα στιγμη διαθεσιμο σε ενα σπιτι,αφου ειναι πτητικο υγρο, εξατμιζεται γρηγορα και δεν αφηνει ιχνος επιπροσθετων υλικων ,οπως τα αλατα που εχει το νερο.

Αλλα για τη δουλεια αυτη, πιστευω με ενα τετοιο σπρει θα γινει ιδανικα η δουλεια,ουτε ακριβο ειναι , και μενει για χρηση στο μελλον.

ΥΓ:πο ρε μαγκες τι ζεστη ειναι αυτη, φευγω με χιλια για μπανακι  8) 8)

Waterfall-K είπε:
Παιδια μη μπερδευεστε με λεξεις οπως "αιθυλικη αλκοολη" ή "αλκοολη" σκετο, και τα δυο σημαινουν το ιδιο πραγμα: το καθαρο οινοπνευμα. Το διαφανες οινοπνευμα δηλαδη που ειναι 95 βαθμων. Ολα τα μπουκαλια καθαρου οινοπνευματος γραφουν απο πισω "αιθυλικη αλκοολη".
έχεις απόλυτο δίκιο... ουσιαστικά στο ίδιο προϊόν αντιστοιχούν οι ονομασίες... ο λόγος που πρότεινα την αγορά από  φαρμακείο ζητώντας το με την συγκεκριμένη ονομασία είναι ότι στο εμπόριο (σούπερ μάρκετ κλπ) κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα με ονομασίες όπως "καθαρό οινόπνευμα", "αλκοολικό διάλυμα", "λοσιόν οινοπνεύματος", "διάλυμα αλκοόλης",κλπ... το "μυστικό" είναι να αναφέρει η συσκευασία 96 βαθμούς και τη βρίσκεις -όσο μπορώ να γνωρίζω- μόνο σε φαρμακεία (βέβαια και των 95 που ήδη αναφέρεις των σμ μια χαρά είναι φυσικά, απλά είναι ελαφρώς "νερωμένη"... από την άλλη όμως και πιο φθηνή)...

προσωπικά επειδή οι ποσότητες που χρειαζόμουν ήταν μικρές έπαιρνα πάντα 96 από φαρμακείο...

Trending...

Νέα θέματα

Back