Να προσπαθήσω να επισημάνω μερικά (αυτονόητα) πράγματα.
1) Ένα σωρό post για τους... 9 εκατομμύρια συνδιασμούς. Guys, τόσοι τυχαίνει να βγαίνουν με δεδομένη τη δυνατότητα συνδιασμού των (έξι τον αριθμό, αν υπάρχουν τόσα) πηνίων μεταξύ τους, σε σειρά ή παράλληλα, in/out of phase, και με βάση από ποιο πηνίο περνάει σήμα πρώτα. Για 5 ή 4 πηνία οι συνδιασμοί είναι προφανώς λιγώτεροι, αλλά εκεί είναι το θέμα? Εννοείται ότι αναφέρεται διαφημιστικά για λόγους εντυπωσιασμού και για να φανεί η "ελευθερία επιλογών" που δίνει το τελικό επίτευγμα. Δηλαδή, αν σας έλεγα ότι έχετε 5,732,177 συνδιασμούς ήχων χρησιμοποιώντας 8 πεταλάκια σε διάφορους συνδιασμούς θέσης και ρυθμίσεων μεταξύ τους, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να τους δοκιμάσετε όλους? Ας το δεχτούμε σαν να διαβάζουμε "άπειροι συνδιασμοί" και πάμε παρακάτω.
2) Είναι πασιφανές ότι υπάρχουν δύο τύποι μουσικών που θα σταθούν απέναντι σε ένα τέτοιο μαραφέτι: στην πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που, όπως έγραψε ο SF στο άλλο θέμα με τον άσχετο τίτλο, "παίζουν με έναν ήχο". Στη δεύτερη αυτοί που τους φαίνεται ότι θα μπορούσαν να εκμεταλευτούν παρόμοιες δυνατότητες.
Στην πρώτη περίπτωση αδυνατώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να συμμετάσχουν σ'αυτό το θέμα. Είναι σαν να επιμένω εγώ να καταθέσω άποψη σχετικά με εξοπλισμό ορειβασίας. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ, όλα ίδια μου φαίνονται,
δεν έχω γνώμη. Δεν είναι ντροπή να μην έχουμε γνώμη για κάτι. Και, όχι, η "γνώμη" ότι "η ορειβασία είναι μια γελοία δραστηριότητα" δεν κινείται στη σφαίρα της σοβαρότητας. Δεν μπορούμε να κάνουμε "φιλοσοφικές" συζητήσεις όταν είμαστε άσχετοι με τη "φιλοσοφία" που αποτελεί το σημείο αναφοράς.
Στη δεύτερη περίπτωση πλέον (που μας ενδιαφέρουν τέτοιες επιλογές), η συζήτηση θα κινηθεί αναγκαστικά περί των τομέων της ευχρηστίας, του value for money, και άλλων παρεμφερών. Η άποψή μου περί του συγκεκριμένου είναι πως
φαίνεται εύχρηστο και ευέλικτο, δυστυχώς δεν λειτουργεί ακόμα η web εφαρμογή που το υποστηρίζει, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα τα σκατώσουν εκεί.
Δίνει κάτι παραπάνω από υφιστάμενες λύσεις? Κάποτε ένα αλάνι-τεχνικός είχε κάνει wiring σε μια κιθάρα μου δίνοντας της 10 διακριτούς (και πολύ χρήσιμους) ήχους. Δεν χρειαζόταν να την αφήσω από τα χέρια μου σχεδόν ό,τι και να χρειαζόμουν (κυρίως για ηχογράφηση, όπου βασικά απευθύνεται κατά τη γνώμη μου η δυνατότητα τέτοιων επιλογών). Αλλά δεν είχα την παραμικρή δυνατότητα να αλλάξω το ο,τιδήποτε και υπήρχαν συνδιασμοί που θα ήθελα να δοκιμάσω (αλλά θα χρειαζόμουν 1 ώρα με το κολλητήρι κάθε φορά). Θα καλοέβλεπα την πολυτέλεια να πειραματίζομαι, γνωρίζοντας φυσικά εκ'των προτέρων ότι θα κατέληγα σε 10-15 επιπλέον επιλογές, το πολύ. Που όμως θα ήταν
διαφορετικές απ'αυτές του harilatron, ας πούμε.
Value for money? Προς το παρόν το μαραφέτι τοποθετείται μόνο σε μια (εξαιρετική κατά τα άλλα), κιθάρα/μπάσσο, υψηλού κόστους. Το δε κόστος που προσθέτει στο βασικό όργανο δεν είναι ασήμαντο. Λογικά θα πρέπει να περιμένουμε (εφόσον μπει σε ευρεία παραγωγή) αυτό να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Η επιτυχία θα είναι να προσφερθεί σαν aftermarket δυνατότητα, για οποιαδήποτε κιθάρα.
Μια ένστασή μου τεχνικά μιλώντας, αφορά την μη δυνατότητα δραστηριοποίησης άλλων παραμέτρων στους συνδιασμούς: π.χ. πυκνωτές, ανάλογα με τα επιλεγμένα πηνία. Κάτι τέτοιο κάνει το Toneshaper της Acme (
http://www.acmeguitarworks.com). Πιθανώς να μην μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να "ξεφύγει" το σήμα από το "αναλογικό domain" (sic!), δεν ξέρω πως λειτουργεί τεχνικά (Χαρίλαε τι λες? ???).
edit: αν σημαίνει κάτι, το Gamechanger ανακυρήχθηκε Best of Show στο NAMM 2011.