Χορδες για 2 steps down tuning..

Xtasy

Θαμώνας
Καλησπέρα παιδιά , ειμαι κάτοχος μιας epiphone explorer 1984 eb , και παίζω σε standart E με dunlup χορδές 10-46 .. Θέλω να κατέβω όμως 2 steps down σε C κούρδισμα, και θέλω να βάλω της χορδές dunlop heavy core 11-50 , ι απορία μου είναι αν εκτός απο το setup της γέφυρας και το inotation , θα χρειαστεί να πειράξω και το nut για την 50αρα χορδή?

Xtasy είπε:
Καλησπέρα παιδιά , ειμαι κάτοχος μιας epiphone explorer 1984 eb , και παίζω σε standart E με dunlup χορδές 10-46 .. Θέλω να κατέβω όμως 2 steps down σε C κούρδισμα, και θέλω να βάλω της χορδές dunlop heavy core 11-50 , ι απορία μου είναι αν εκτός απο το setup της γέφυρας και το inotation , θα χρειαστεί να πειράξω και το nut για την 50αρα χορδή?
Αν το κούρδισμα παρέμενε το ίδιο με άλλο νούμερο χορδών ή άλλαζε το κούρδισμα με ίδιο νούμερο τότε στάνταρ θα ήθελε το nut.

Τώρα οι χορδές οι ποιό χοντρές τραβάνε πιο πολύ το μπράτσο αλλά και το πιο χαμιλό κούρδισμα το χαλαρώνει οπότε είναι 50-50 κατά την γώμη μου. 8)

kbasilis είπε:
Αν το κούρδισμα παρέμενε το ίδιο με άλλο νούμερο χορδών ή άλλαζε το κούρδισμα με ίδιο νούμερο τότε στάνταρ θα ήθελε το nut.

Τώρα οι χορδές οι ποιό χοντρές τραβάνε πιο πολύ το μπράτσο αλλά και το πιο χαμιλό κούρδισμα το χαλαρώνει οπότε είναι 50-50 κατά την γώμη μου. 8)
δλδ εγω τώρα που ειμουνα σε standart e και κούρδισα 2 steps κάτω με της ίδιες χορδές έκανα βλακεία ?? υπάρχει περίπτωση να έφαγα  το nut?? απλά ρωτάω αν θα χωρέσουν οι 11-50 χορδές στο nut :)

Xtasy είπε:
δλδ εγω τώρα που ειμουνα σε standart e και κούρδισα 2 steps κάτω με της ίδιες χορδές έκανα βλακεία ?? υπάρχει περίπτωση να έφαγα  το nut?? απλά ρωτάω αν θα χωρέσουν οι 11-50 χορδές στο nut :)
Νόμιζα ότι εννοείς το παξιμάδι της βέργας(nut)

Xtasy είπε:
Tώρα αν δεν πείραξες την βέργα και κουρδίστικες πιο κάτω με ίδιες χοδρές,αν η βέργα σου ήτσν ίσια τώρα κάνει καμπύλη με το 7ο με 8ο τάστο κορυφή της καμπύλης. >:(

Παρατίρισες μήπως σου ταστάρουν τα πρώτα 5 τάστα?

Γειά σου φίλε μου!

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα χρειαστεί μετατροπή το nut, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε πώς είναι κομμένο. Κάτα 90% θα χρειαστούν τα αυλάκια λίγο "άνοιγμα" στα τοιχώματα. Ίσως και να είναι ήδη σχετικά πλατιά. Μπορείς να βάλεις τις χορδές και να δείς οπτικά αν στριμώχνονται στα slots. Επίσης κάνε μερικά bends για να το τσεκάρεις και παιχτικά. Αν το κούρδισμα δεν "επιστρέφει" μετά τα bends (με την προϋπόθεση οτι πριν επέστρεφε, βέβαια) σημαίνει οτι θέλουν πλάτυνση τα slots.

Άποψη μου είναι βέβαια οτι για το scale τις κιθάρας σου και για κούρδισμα σε standard C, πρέπει να πας σε χορδές 12-60.

http://www.thomann.de/gr/daddario_exl148.htm

http://www.thomann.de/gr/dr_strings_ddt_12.htm

Soulreaper είπε:
Γειά σου φίλε μου!

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα χρειαστεί μετατροπή το nut, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε πώς είναι κομμένο. Κάτα 90% θα χρειαστούν τα αυλάκια λίγο "άνοιγμα" στα τοιχώματα. Ίσως και να είναι ήδη σχετικά πλατιά. Μπορείς να βάλεις τις χορδές και να δείς οπτικά αν στριμώχνονται στα slots. Επίσης κάνε μερικά bends για να το τσεκάρεις και παιχτικά. Αν το κούρδισμα δεν "επιστρέφει" μετά τα bends (με την προϋπόθεση οτι πριν επέστρεφε, βέβαια) σημαίνει οτι θέλουν πλάτυνση τα slots.

Άποψη μου είναι βέβαια οτι για το scale τις κιθάρας σου και για κούρδισμα σε standard C, πρέπει να πας σε χορδές 12-60.

http://www.thomann.de/gr/daddario_exl148.htm

http://www.thomann.de/gr/dr_strings_ddt_12.htm
ξέρω απλα δεν θέλω να ξεφύγω πάνω απο σετ 11 ..

τωρα τα ταστα μου παντα τασταρουνε γιατι βαράω καφροπενιες ετσι και αλλιώς  ;D

αλλά οχι με απαλό χτύπημα δεν βλέπω να τασταρει κατι ούτε στα πάνω ουτε στα κάτω..

Η κιθαρα σου απο την μανα της ΔΕΝ ειναι για τετοιο παχος χορδων

Αρα δεν υπαρχει και περιπτωση να "Χωραει" η μπασα E των 50

πρεπει να λιμαριστει το nut για να χορεσουν "καλα" οι χορδες σου

Επισης οπως ειπες και εσυ χρειαζεται setup - οχι μονο το intonation και η γεφυρα αλλα και το μπρατσο καθως θα αλλαξει η ταση που δεχοταν η κιθαρα σου με το μεχρι τωρα setup της

Το σετάκι σου σε αυτό το κούρδισμα και με το 630mm scale τις κιθάρας σχεδόν σίγουρα θα ταστάρει και θα έχει πολύ χαλαρό feel. Τώρα αν έχεις το action ψηλά και δεν ταστάρει και σε ικανοποιεί ο ήχος και το feel, τότε δεν μας πέφτει λόγος!

Πιθανότατα τις 11-50 να τις "αντέχει" το nut (μάλλον εγώ δεν τις αντέχω! :P). Αν θες περισσότερη βοήθεια, πες μου αν το nut είναι εργοστασιακά κομμένο από μηχάνημα, ή αν στο έχει κόψει μάστορας. Στην πρώτη περίπτωση σίγουρα θα στριμώχνονται οι χορδές. Τα εργοστασιακά nut θέλουνε πάντα σενιάρισμα για να μην πω αλλαγή (που θα το πω).

Άλλο.

Xtasy είπε:
τωρα τα ταστα μου παντα τασταρουνε γιατι βαράω καφροπενιες ετσι και αλλιώς  ;D

αλλά οχι με απαλό χτύπημα δεν βλέπω να τασταρει κατι ούτε στα πάνω ουτε στα κάτω..
A!!Ωραία

http://www.sunsetstudio.net/setupguide.html

στο Figure A Concane"Bow" δείχνει πως είναι το μπράτσο πως είναι όταν είναι πολύ χαλαρό το truss rod επίσης  το μπράτσο έχει την τάση να παίρνει αυτή τη καμπούρα επιδή το τραβάνε οι χορδές.

Άρα με πιο χοντρές χορδές σε ίδιο κούρδισμα μεγαλύτερη δύναμη και τάση για καμπούρα.

Με το σφίξιμο του truss rod το μπράτσο ισιώνει Figune C.

Άρα αν χαλάρωσες το κούρδισμα με ίδιο πάχος χορδών και ήταν ίσιο το μπράτσο Figune C

Χαλάρωσε η δύναμη των χορδών που τραβάει το μπράτσο και πήρε προς τα επάνω ΑΝ ήταν ίσιο Figure Β convex"Hump".

Αλλά όπως λες ευτηχώς δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μπορεί να μην ήταν πολύ ίσια Figure A Concane"Bow" και τώρα με το χαλάρωμα να έκατσε καλά,μακάρι.

Αν άλλαξες τώρα πρόσφατα ξανατσεκάρισε για ταστάρισμα γιατί καμιά φορά δεν αντιδράνε γρήγορα τα truss rod.

Πάντος το πιο καλό είναι να γίνει ένα set up μαζί με την αλλαγή των χορδών ή γενικώς αν αλλάξεις κούρδισμα ή χορδές ή και τα δύο γιατί σου είπα πως είναι 50-50 αν σου κάτσει το μπράτσο όπως ήταν λόγο του ότι τραβιέται πιο πολύ λόγο πιο χοντρών χορδών αλλά και χαλαρώματος λόγο πιο χαλαρού κουρδίσματος. 8)

Soulreaper είπε:
Το σετάκι σου σε αυτό το κούρδισμα και με το 630mm scale τις κιθάρας σχεδόν σίγουρα θα ταστάρει και θα έχει πολύ χαλαρό feel. Τώρα αν έχεις το action ψηλά και δεν ταστάρει και σε ικανοποιεί ο ήχος και το feel, τότε δεν μας πέφτει λόγος!

Πιθανότατα τις 11-50 να τις "αντέχει" το nut (μάλλον εγώ δεν τις αντέχω! :P). Αν θες περισσότερη βοήθεια, πες μου αν το nut είναι εργοστασιακά κομμένο από μηχάνημα, ή αν στο έχει κόψει μάστορας. Στην πρώτη περίπτωση σίγουρα θα στριμώχνονται οι χορδές. Τα εργοστασιακά nut θέλουνε πάντα σενιάρισμα για να μην πω αλλαγή (που θα το πω).

Άλλο.
παίζω σε χαμηλό action και με αυτό το κούρδισμα (2steps down ) , ( 2,00μμ στην μπασα χορδή και 1,6μμ στην μι καντίνι ) εχω χαλαρο φεελ το οποιο δεν με ενοχλεί, αλλα οπος ειπα ι χορδές μου πάντα ταστρουνε γιατι παίζω πολυ άτσαλα και τα ειδει που παιζω ( death , black, grindcore ) βαραω άτσαλες πενιες, αλλα δεν με ενοχλεί (οκ στο clean είναι σπαστικό ) το τασταρισμα γιατι ετσι και αλλιώς παίζω σε τερμα distroction καναλι με ολα στο φουλ  ( ετσι και αλιος αυτη η κιθάρα εινια καθαρα για μεταλ πιστευω  ;D ) .. εγω εχω ενα 2o nut καβατζα , συγκεκριμένα αυτο εδω ( http://www.rihardos.gr/el/eshop?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_2.tpl&product_id=7542&category_id=123 ) .. το nut της κιθαρας ειναι εργοστασιακα κομμενο, ι 10αρες κάθονται ακριβώς μεσα , αλλα καμιά φορά οταν κάνω μεγάλα bends χανι λιγο κούρδισμα, αλλα οχι πολύ ..

τώρα οσο για την βέργα, την κιθαρα μου την εκανε service μάστορας με το standart E κούρδισμα, και το μπράτσο εχει μια ελαχίστη καμπύλη στο 7-8 ταστο, περιπου στο ( 0,08 - 0,10 μμ ) μπορεί και λιγότερο , θα πρέπει να σεταρο και το truss μετα? δλδ θα χρειάζεται μεγαλύτερη καμπύλη ?

Πολύ ωραία! Συμφωνώ οτι για τέτοιου είδους παίξιμο λίγο ταστάρισμα δεν βλάπτει. Το nut όμως θέλει λιμάρισμα στα τοιχώματα των slots. 

Απ' ό,τι κατάλαβα τις έβαλες τις χορδές. Επειδή δεν είναι πολύ μεγαλύτερες από τις 10-46 κι επειδή κουρδίζεις πολύ χαμηλότερα, ίσως η καμπύλη δεν μεταβληθεί πολύ. Το πιθανότερο μάλιστα είναι οτι το μπράτσο θα γίνει ακόμα πιο ίσιο, μια και οι χορδές δεν τραβάνε όσο τραβούσανε και δεν είναι τόσο πιο σκληρές ώστε να εξισορροπήσουν το de-tuning. Δες την καμπύλη του μπράτσου με τις καινούργιες χορδές και δράσε αναλόγως.

Το action σου είναι καλό μην το πειράξεις. Υποθέτω οτι ξέρεις τα βασικά του σεταρίσματος. Αν όχι πρόσεχε πάρα πολύ στις ρυθμίσεις που κάνεις!

Xtasy είπε:
παίζω σε χαμηλό action και με αυτό το κούρδισμα (2steps down ) , ( 2,00μμ στην μπασα χορδή και 1,6μμ στην μι καντίνι ) εχω χαλαρο φεελ το οποιο δεν με ενοχλεί, αλλα οπος ειπα ι χορδές μου πάντα ταστρουνε γιατι παίζω πολυ άτσαλα και τα ειδει που παιζω ( death , black, grindcore ) βαραω άτσαλες πενιες, αλλα δεν με ενοχλεί (οκ στο clean είναι σπαστικό ) το τασταρισμα γιατι ετσι και αλλιώς παίζω σε τερμα distroction καναλι με ολα στο φουλ  ( ετσι και αλιος αυτη η κιθάρα εινια καθαρα για μεταλ πιστευω  ;D ) .. εγω εχω ενα 2o nut καβατζα , συγκεκριμένα αυτο εδω ( http://www.rihardos.gr/el/eshop?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_2.tpl&product_id=7542&category_id=123 ) .. το nut της κιθαρας ειναι εργοστασιακα κομμενο, ι 10αρες κάθονται ακριβώς μεσα , αλλα καμιά φορά οταν κάνω μεγάλα bends χανι λιγο κούρδισμα, αλλα οχι πολύ ..

τώρα οσο για την βέργα, την κιθαρα μου την εκανε service μάστορας με το standart E κούρδισμα, και το μπράτσο εχει μια ελαχίστη καμπύλη στο 7-8 ταστο, περιπου στο ( 0,08 - 0,10 μμ ) μπορεί και λιγότερο , θα πρέπει να σεταρο και το truss μετα? δλδ θα χρειάζεται μεγαλύτερη καμπύλη ?
Ρίξε μια ματία γιατί οι αποστάσεις πάνε σύμφονα με το radius

http://www.fender.com/en-GR/news/index.php/?display_article=552

Aν και δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με αυτή την καμπύλη.

Όταν βάλεις χορδές και κουρδιστείς ρίξε και μια ματιά για την καμπύλη αν έχει ίδια απόσταση με αυτή που ήσουν πριν ή αν θέλεις να το πας με αυτό που σου έστειλα.

οχι δεν έβαλα ακομα της 11αρες, με της 10αρες ειμαι σε C κούρδισμα,

δείτε και 2 φοτο απο το nut με της 10αρες ( εχει λιγο σκονη  ;D)

kikkkk2.JPG

kikkkk1.JPG

α και αν χρειαστεί να "πειράξω" το nut, θα πρέπει να λειμαρο μονο τα τιχακια μεσα, οχι και το βάθος?

ακους μην λιμαρεις τιποτα, βαλε τις χορδες επανω και αρχισε να χωνεις, θα φτιαξει μονο του

blue monk είπε:
ακους μην λιμαρεις τιποτα, βαλε τις χορδες επανω και αρχισε να χωνεις, θα φτιαξει μονο του
Ναι.......σε 2 χρονια

εχω διαβασει οτι να'ναι.....

πηγαινε την σε εναν μαστορα για σεταπ και πες του οτι θες να βαλεις το συγκεκριμενο gauge χορδων να τελειωνει η υποθεση - τοσο ευκολο νομιζετε οτι ειναι να σεταρεις το nut ? αντε πηρες μια λιμα και αρχισες ?

messalion είπε:
Ναι.......σε 2 χρονια

πηγαινε την σε εναν μαστορα για σεταπ και πες του οτι θες να βαλεις το συγκεκριμενο gauge χορδων να τελειωνει η υποθεση - τοσο ευκολο νομιζετε οτι ειναι να σεταρεις το nut ? αντε πηρες μια λιμα και αρχισες ?
Άνα γεια σου ο μάστορας που έχει ειδικές λίμες γι'αυτά(nut) βλάκας είναι.

Βάρα και ένα set up με τις χορδές και το κούρδισμα που θες και καθάρισες. 8)

messalion είπε:
Ναι.......σε 2 χρονια

+πολλα

καντο μονος σου και σε λιγο θα ανοιξεις και ενα θεμα " προβλημα με το Νut, κανενας καλος μάστορας? " :P

κατσε γιατι εγραψα για πλακα αλλα εσεις μαγκες… ο φιλος αναρωτιεται αν πρεπει να σκαψει τα λουκια βαθυτερα, αυτο σημαινει οτι δεν ξερει να σεταρει, δεν εχει καταλαβει τι προσπαθεις να κανεις με το σεταπ, αυτο που λεω ειναι ασφαλες για το οργανο του. οι λεπτες χορδες που δεν ειναι τυλιγμενες δεν θα εχουν προβλημα, ειμαι μαγος και το ξερω, οι μπασες που μπορει να μαγκωσουν πρεπει να τις δει μια μια αφου βαλει επανω τις χορδες,

kbasilis είπε:
Άνα γεια σου ο μάστορας που έχει ειδικές λίμες γι'αυτά(nut) βλάκας είναι.
δεν ξερω για τις ειδικες λιμες του μαστορα σου φιλε, αν (ΑΝ) μαγκωσουν οι 3 μπασεσ, μπορεις να ανοιξεις στα πλαγια και απο τις 2 μεριες με μια λiμα νυχιων της γκομενας σου, ειναι αντιεπιστημονικο το ξερω.

οταν λεω να ανοιξεις πολυ λιγοτερο απο χιλιοστο, να μην φαινεται το κενο αναμεσα στο νουτ και τη χορδη με το ματι, κανεις 2-3  επαναληψεις και δοκιμαζεις την χορδη  αν παει λιγο παραπανω δεν τρεχει τιποτα, στη χειροτερη αγοραζεις ενα νουτ και ξεκινας απο την αρχη ,

αν γραψεις με μολυβι (απλο μολυβι) το εσωτερικο στα λουκια μπορει να μην χρειαστει τιποτα παραπανω,

καλο ειναι να μαθεις να  σεταρεις το οργανο σου, και ας χαλασεις και ενα νουτ τελικα, ποτε κανεις δεν θα στο σεταρει οπως το θες

βαλε ταξη εδω μεσα     

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back