panagiotis
Παλιά καραβάνα
Παιδιά θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς πρέπει να φροντίζω να γίνεται ως προς τον καθαρισμό, πόσο συχνά και φυσικά με τι υλικά. Ευχαριστώ
Mια φορα στα τρια χρονια τις καθαριζω με ενα υγρο της Fender...
Bεβαια το καλυτερο καθαριστικο ειναι κλασσικα το...σαλιο μας
Εγώ κάνω το εξής στην ταστιέραστην κλασσική το έχω κάνει' date='στην ηλεκτρική όχι ακόμα)Όταν αλλάζετε χορδές είναι η τέλεια στιγμή να περιποιηθείτε την κιθάρα και ειδικά την ταστιέρα.Έχετε δει μία μπίχλα που πιάνει κάθε τόσο η ταστιέρα?Για να τη βγάλω αυτή χρησιμοποιώ ένα συρματάκι σαν αυτό που τρίβουν τις κατσαρόλες.ΠΡΟΣΟΧΗ όμως.Όχι το χοντρό,να ζητήσετε σε ένα σουπερ μάρκετ το ΠΙΟ ΛΕΠΤΟ γιατί αν βάλετε χοντρό μετά θα ψάχνετε να βρείτε τη ταστιέρα!
Τρίψτε λίγο αυτή τη μπίχλα από όλα τα τάστα,μετά διώξτε με ένα πανάκι ότι έχει μείνει και βάλτε κάποιο υγρό για ταστιέρα :wink:[/quote']
Σε λίγο καιρό θα έχεις και τσάμπα scalloped...
Βασικά, αυτό που έχω να προτείνω εγώ για τον καθαρισμό πρώτα απ'όλα είναι να μην καθαρίζουμε μανιωδώς την κιθάρα. Δεν θα αποκτήσει ποτέ "χαρακτήρα" και η ταστιέρα δεν θα γίνει ποτέ "δικια μας"... :wink:
Εγώ καθαρίζω ελαφρά με κάθε αλλαγή χορδών και πιο καλά κάθε 5 αλλαγές περίπου. Το καλό καθάρισμα περιλαμβάνει λίγο βρεγμένο ύφασμα στις κιθάρες με "μοντέρνα" finish (δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο νερό) και καθαριστικό της Martin για nitro finish και μετά γυάλισμα με το ειδικό πανάκι της Fender.
Στις ταστιέρες με maple χρησιμοποιώ πανί με lemon oil (πολλές φορές μετά με στεγνό πανί μέχρι να φύγει εντελώς η λαδίλα από την ταστιέρα), ενώ στις tinted και πάλι το καθαριστικό της Martin + πανάκι Fender.
Αυτά. Επλίζω να βοήθησα.![]()
ΣΕ ΙΚΕΤΕΥΩ, πες μου ότι κάνεις κανονικά μπάνιο όμως;;; :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Bεβαια το καλυτερο καθαριστικο ειναι κλασσικα το...σαλιο μας
Mια φορα στα τρια χρονια τις καθαριζω με ενα υγρο της Fender...
Bεβαια το καλυτερο καθαριστικο ειναι κλασσικα το...σαλιο μας
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά' date='έ superfunk? :lol: :lol:[/quote']
Ετσι ειναι.. :lol:
Παντως σοβαρα τωρα καθαριστικα δεν χρησιμοποιω μια και οι κιθαρες καθαριζουν μια χαρα με ενα παλιο βαμβακερο t shirt,η συνεχης χρηση καθαριστικων "μουνταινει" το φινιρισμα μια και τα περισσοτερα περιεχουν σιλικονη η κερι που αφηνει καταλοιπα.
Το σαλιο ειναι οτι καλυτερο για σκληρους λεκεδες (αν δεν με πιστευεις διαβασε το λινκ που εχω δωσει το οποιο υπογραφει o Dan Erlewine) πρωτη φορα ειχα δει να το χρησιμοποιουν πριν απο 20 χρονια στη Νεα Υορκη σε ενα μαγαζι που εκανε αναπαλαιωσεις παλιων μουσικων οργανων... :wink:
Η ταστιερα σου ξεβαφει γιατι απλα ειναι βαμμενη με ebonizer (κλασσικη πρακτικη που ακολουθουν οι εταιρειες μαζικης παραγωγης κιθαρων για να "σκουρινουν" το αντιαισθητικο "χλωμο" rosewood)
http://www.stewmac.com/shop/Finishing_supplies/Colors' date='_tints,_and_stains/Black_Fingerboard_Stain.html
Aν η ταστιερα σου ειχε φυσικο σκουρο rosewood εννοειται οτι δεν θα εχανε το χρωμα του.[/quote']
Λίαν πληροφοριακό ποστ, thanx!
Για όσους ενδιαφέρονται:Αν την καθαρίζεις με κανένα 80 γυαλόχαρτο μπορείς να την κάνεις έτσι και σε 30 λεπτα![]()