Φινίρισμα με λάδι και βαφές εμποτισμού.

harilatron

Θρύλος του Noiz
Staff member
Πολυ συχνά συζητείται το θέμα του "εναλλακτικού" φινιρίσματος με tung oil ή άλλα παρεφερή προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια, που μαστορεύω ερασιτεχνικά διάφορα ξύλινα πράγματα (μεταξύ αυτών και κιθάρες, μικροέπιπλα, διακοσμητικά, κουτιά πεταλιών, 1 καμπίνα κλπ), έχω πειραματιστεί με διάφορα τέτοιου είδους φινιρίσματα κυρίως λόγω της -σχετικής- ευκολίας τους και της "φιλικότητας" προς το περιβάλλον (και κυρίως τον χρήστη :) )

Τις προάλλες, φωτογράφησα τη δοκιμαστική διαδικασία φινιρίσματος ενος μικρού κομματιού σουηδικού ξύλου.

(Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολούθησα σε ένα solid rosewood μανίκι)

Παραθέτω τις φωτογραφίες προς ενημέρωση, συζήτηση, και ανταλλαγή απόψεων. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν εν προκειμένω είναι ενδεικτικά. Παρόμοια (αν όχι τα ίδια) αποτελέσματα είχα και με άλλους 2-3 τύπους (μάρκες) λαδιού που έχω χρησιμοποιήσει.

Σε πρώτη φάση, το ακατέργαστο ξύλο λειαίνεται με γυαλόχαρτο. Μέχρι grit 330 είναι αρκετό σε αυτή τη φάση.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε βαφή νερού για ξύλα. Ενα πυκνό χέρι αναδεικνύει "τα νερά" ενώ περισσότερα αραιωμένα μπορούν να ρίξουν την αντίθεση αν το επιθυμούμε. Αν θέλουμε να τροποποιήσουμε την απόχρωση (π.χ. προς το κόκκινο αν το ξύλο μας είναι "άχρωμο") εφαρμόζουμε πρώτα τις ανοιχτόχρωμες βαφές και μετά σκουραίνουμε μέχρι την επιθυμητή απόχρωση. Χρησιμοποιούμε καφέ ανοιχτό και πολλά "χέρια" για να μειώσουμε την αντίθεση στα "νερά" ή λιγότερα "χέρια" από πολυ σκούρο χρώμα αν θέλουμε να τα αναδείξουμε.

Εν προκειμένω έχει εφαρμοστεί ένα χέρι από πολύ σκουρόχρωμη βαφή (απόχρωση "wenge").

Φοράμε γάντι (δεν υπάρχει περίπτωση να μην λερωθούμε) και εφαρμόζουμε το χρώμα είτε με ένα κομμάτι ύφασμα, είτε με σφουγγάρι ή (τέλος πάντων) με κάτι παρόμοιο.

(Το χαρτί κουζίνας που χρησιμοποίησα εν προκειμένω είναι ίσως το λιγότερο κατάλληλο. Αν και οι ίνες του θα αφαιρεθούν στα επόμενα βήματα.)

Εφαρμόζουμε το λάδι της αρεσκείας μας (εν προκειμένω είναι σε συσκευασία spray για χρήση σε κοντάκια όπλων) και τρίβουμε με 1000άρι γυαλόχαρτο υγρού τύπου. Μόλις λειανθεί, σκουπίζουμε την επιφάνεια και εφαρμόζουμε νέο λάδι το οποίο αφήνουμε για όση ώρα λένε οι εκάστοτε οδηγίες της συσκευασίας. Σκουπίζουμε όσο περισσέψει καθαρίζουμε καλά με ένα πανί και ξαναεφαρμόζουμε. Τη διαδικασία αυτή μπορεί να την επαναλάβουμε πολλές φορές (π.χ. 7-8) μέχρι να "χτιστεί" μια ικανή προστατευτική στρώση στην επιφάνεια του ξύλου.

(Εν προκειμένω, το έκανα 2 φορές και περίμενα 30 λεπτά την κάθε φορά.)

Θεωρητικά (και πρακτικά), μετά τα διαδοχικά φινιρίσματα με το λάδι, το κομμάτι είναι έτοιμο προς χρήση. Παρόλα αυτά, αν επιθμούμε να γυαλίζει περισσότερο και να έχει μια πιο λεία αίσθηση στο χέρι μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία λειαίνοντας περεταίρω και κερώνοντας την επιφάνεια. Προφανώς υπάρχουν αρκετά κατάλληλα προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή, έχει χρησιμοποιηθεί μία αλοιφή από αυτές που χρησιμοποιούνται για να κερώνονται αυτοκίνητα (ορκίζομαι ότι δεν έχω κερώσει ποτέ αυτοκίνητο και ούτε πρόκειται να το κάνω  ;D).

Απλώνουμε την αλοιφή με το κερί στην επιφάνεια με το ειδικό σφουγγαράκι και την αφήνουμε να στεγνώσει. Οταν στεγνώσει, αφαιρούμε την περίσσεια με ένα μαλακό πανί και τρίβουμε με μανία μέχρι να γυαλίσει  ;D.

Με γειά σας.  ;)

Ευχαριστούμε πολύ. :D

Ωραιος!

Εdit: Χρειαζεται να πω οτι αυτο παει για sticky?

Πολυ χρησιμο thread  ;). Με μερικες εφαρμογες του spray και ελαφρυ τριψιματακι αναμεσα τους ειμαστε κομπλε? Στο τελος εχει ελαφρως satin υφη και με το κερι glossιζει?

Αν και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τις συμβουλές του άρθρου στο προσεχές μέλλον (τουλάχιστον), είναι φοβερά χρήσιμο, πλήρες και αναλυτικό! Thank you so much! :)

Είχα κάνει μια απόπειρα κάποτε σε ένα ραφι (ευκαιρία για δοκιμή πριν πάω και καταστρέψω κανένα σωμα). Τα γυαλοχαρταρίσματα και η προετοιμασία ήταν η ίδια με αυτήν που περιγράφει ο Χαρίλατρον, μόνο που χρησιμοποιησα teak oil από το praktiker και όχι gun stock oil. Ακόμα δεν εχει στεγνώσει το ξύλο... Πριν ένα χρόνο το πέρασα... Δίνει μια νωπή αίσθηση. :(

Πολυ ωραιο το thread harilatron μια ερωτηση μονο....

Το κερι στο τελος...παιζει ρολο το ειδος (δεν ξερω αν ειναι η σωστη λεξη  ::)) του? δλδ ας πουμε εσυ χρησιμοποιησες κερι για αυτοκινητα....ειναι αρκετα "μαλακο"? μπορει να δημιουργησει προβλημα στο ξυλο αυτο?

Harilatron μπράβο και σ'ευχαριστώ και γω με το σειρά μου!

Tο butt shining spray θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρο επεισόδιο Simpsons  :D

Ωραιος ο Χαριλατρος! ;D ;D 8)

Το'χω κανει κι'εγω στο μπασσο μου,

με αλλο λαδι (που αργει να στεγνωσει)

και μιξη κεριων (συστημα) που ομως αργει συνολικα να στεγνωσει!  ;D

Προσεξτε η συσκευασια της αλοιφης κεριου για αυτοκινητα,

να μην εχει το γνωστο "Χ" !

Αυτες ειναι τοξικες! :-\

Αν δεν βρειτε αυτοκινητου χωρις "Χ",

υπαρχουν και οι "κρεμες" κεριου για επιπλα,

σιγουρα "καθαρες"!  ;)

να ρωτησω κατι ... το επιπλεον κερι στεγνωνει-στεγνωνει ή μετα απο κανα μηνα εχεις παντα μια αισθηση μετα το παιξιμο οτι κατι εχει "μεινει" στο χερι σου...

με το σκετο λαδι τι ισχυει  στο ιδιο θεμα???

Μου έχει τύχει κι εμένα κάποιες φορές να "μην στεγνώνει" 100% το λάδι ή εν πάσει περιπτώσει να αφήνει μια κολλώδη αίσθηση. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν να το ξαναγυαλίσω με γυαλόχαρτο 1000άρι και φρέσκο λάδι και να σκουπίσω αμέσως την περίσσεια.

Αυτό το συγκεκριμένο κερί που που χρησιμοποιώ, μου αφήνει μια πιο λεία αίσθηση από το σκέτο λάδι και δεν κολλάει καθόλου. Δεν έχει τύχει να χρειαστεί να το ανανεώσω ποτέ. Η αίσθηση είναι ότι δεν έχει μείνει τίποτα πάνω στην επιφάνεια.... αλλά δεν μπορεί.. κάτι έχει μείνει... αφού γυαλίζει.  :)

Η συγκεκριμενη αλοιφή, κάνει επίσης δουλειά πάνω σε κανονικά βερνίκια (και αυτά που συνήθως αγοράζουμε σε spray). Αν χρειαστεί να τα τρίψουμε με γυαλόχαρτο (υγρού τύπου #2000), αυτή η αλοιφή στη συνέχεια μπορεί να αφαιρέσει τη θαμπάδα.

Ωραίο το Χαριλατρόνιο... ευχαριστούμε!  :)

(Θέλω φροντιστήριο... το βρήκα: θα παραγγείλω όλα τα υλικά για μια ωραία partscaster, θα μου τη φτιάξεις εσύ κι εγώ θα σε βλέπω! Πάει; Σε αντάλλαγμα, θα σε αφήσω να περιεργαστείς το ωραίο μου μανίκη. ;D)

Χμμμμμμ.. Εγω δε δοκίμασα να το ξαναπεράσω με γυαλόχαρτο... Θα κάνω μια απόπειρα. :) ::)

Το καλήπτω και το μανικη με λάδη? Αμα τριψω πολυ κανει για να το σφυριζω μετα? Ποιο λαδη καλό για μεταλ? Tanga oil? Αυτό είναι?

Super τεχνικό άρθρο Harilatron,παραδέχομαι.Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για πεύκο που είναι μαλακό και πολύ απορροφητικό.Φαντάσου το αποτέλεσμα σε δεσποτάκι ή σκλήθρο!Πάντως με πρόλαβες στην στροφή ;D.Ετοιμάζω και εγώ ένα ποστ με φωτο για "εναλλακτικά" φινιρίσματα και σε αυτή την φάση μαζεύω τα υλικά.(οι δοκιμές θα γίνουν σε δεσποτάκι)

Και πάλι μπράβο και ευχαριστούμε.

Trending...

Νέα θέματα

Back