Ερώτηση περί φυσαρμόνικας

Gdan7

Θαμώνας
Καλησπέρα!! Λοιπον, η ερώτηση μου είναι πως γίνεται σε μια φυσαρμόνικα από C ματζόρε να υπάρχει η Β  ύφεση που ενώ υπάρχει στην G blues scale δεν υπάρχει στην ντο ματζόρε...                    Υ.Γ. Δεν ξέρω αν είναι το θέμα καλά εδώ η αν χρειάζεται να μεταφερθεί στο μουσική και μουσικοί

Χωρίς να γνωρίζω και πολλά από φυσαρμόνικα, υποθέτω πως αυτό συμβαίνει επειδή στα είδη μουσικής που χρησιμοποιείται συχνά αυτό το όργανο, η έβδομη της ματζόρε συνηθίζεται να είναι 7η μικρή (Βb) αντί για έβδομη μεγάλη (Β).

Δεν υπάρχει.

lesson4.gif

Εννοείτε πως δεν υπάρχει η συγκεκριμένη νότα σε μια ντο ματζόρε φυσαρμόνικα; αφού η g blues scale έχει τη Β ύφεση για ποιο λόγο δεν υπάρχει;

Εννοείτε πως δεν υπάρχει η συγκεκριμένη νότα σε μια ντο ματζόρε φυσαρμόνικα; αφού η g blues scale έχει τη Β ύφεση για ποιο λόγο δεν υπάρχει;
H C blues φυσαρμόνικα περιέχει την C ματζόρε κλίμακα και όχι την C blues scale. Ως εκ τούτου περιέχει τη μεγάλη και όχι τη μικρή έβδομη του C. Χρησιμοποιείται δε σε blues από G.

Ακριβώς αυτό. Η g blues scale έχει τη σι ύφεση, νότα την οποία η ντο ματζόρε δεν έχει. Πως γίνεται λοιπον να παίξεις την g blues scale χωρίς τη Β ύφεση;

Πως γίνεται λοιπον να παίξεις την g blues scale χωρίς τη Β ύφεση;
Δεν παίζεις G blues scale. Παίζεις G major pentatonic + κάποιες από την G minor pentatonic ουσιαστικά.

Edit: Βέβαια, με τα "σηκώματα" μπορείς να πιάσεις κι άλλες νότες (πχ Db, Bb).

Ωραία. Άμα θέλω να παίξω και τη ΣΙ ύφεση σε ποιο σημείο μπορώ να την προσεγγίσω.  Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός αλλά τώρα μαθαίνω (προσπαθώ δηλαδή) και έχω απορίες ;)

Άμα θέλω να παίξω και τη ΣΙ ύφεση σε ποιο σημείο μπορώ να την προσεγγίσω
Τρίτη τρύπα, ρούφηγμα με σήκωμα.

Δεν το κάνω επίτηδες ;D

Ευχαριστώ πολύ :) Επίσης θα μπορούσα να κάνω αυτοσχεδιασμό με τη φυσαρμόνικα πάνω από ένα δωδεκάμετρο από G η από κάποια άλλη τονικότητα;

Ξεκίνα με G ματζόρε blues. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες blues τονικότητες αλλά αλλάζουν οι θέσεις των φράσεων και η τεχνική οπότε άστο για αργότερα προς το παρόν.

Επίσης, μια C blues harp μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και σε ένα C ματζόρε κομμάτι.

Gdan7 είπε:
Και μπορώ να παίξω στο σολ δωδεκάμετρο όλες τις νότες τις φυσαρμόνικας;
Δε θα ακούγονται όλες και πάνω από όλα τα ακόρντα καλά. Θα το βρεις με την εξάσκηση, πού και πότε να παίζεις τι. Θεωρητικά δεν έχει νόημα να σου εξηγήσω αλλά ούτε είναι και θεμιτό νομίζω. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις να "μεταφράζεις" φράσεις της κιθάρας (αν είσαι κιθαρίστας). Καλύτερο ακόμα θα ήταν να ακούσεις τι παίζουν blues φυσαρμονικίστες και να προσπαθήσεις να βγάλεις φράσεις τους.

Αν βάλεις στο youtube "blues harmonica" θα βρεις εκατοντάδες βίντεο με tutorials και παιξίματα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις διευκρινίσεις. Κιθαρίστας είμαι και έχω ήδη αρχίσει να προσπαθώ να βγάζω φράσεις στην φυσαρμόνικα. Πάω τώρα για μελέτη!

και με την ίδια λογική αν θες να παίξεις μπλουζ από C θέλεις μια φυσαρμονικα F

Gdan7 είπε:
Ευχαριστώ πολύ :) Επίσης θα μπορούσα να κάνω αυτοσχεδιασμό με τη φυσαρμόνικα πάνω από ένα δωδεκάμετρο από G η από κάποια άλλη τονικότητα;
Ταιριάζει -για να πειραματιστείς αυτοσχεδιάζοντας- και πάνω σε ΡΕ μινόρε.

Αν θέλω να παίξω το hoochie coochie man στην ντο ματζόρε από τι τόνο θα το συνοδέψω στη

κιθάρα

Απο G αφου η C ειναι η τεταρτη της G.Συνηθως στα μπλουζ παιζουμε με φυσαρμονικα στις τεταρτες.πχ για Ε μπλουζ χρησιμοποιείς Α φυσαρμονικα.Αυτος ο τροπος λεγεται cross harp η second position και βολευει πολυ στον μπλουζ αυτοσχεδιασμο γιατι σου δινει περισότερες σωστες νοτες.Στα φολκ κομματια χρησιμοποιειται πιο πολυ η λεγομενη straight harp ΄δηλαδη το κλειδι της φυσαρμονικας ειναι το ιδιο με του κομματιου.(πχ Neil Young heart of gold το κομματι ειναι Em αρα χρησιμοποιείς G φυσαρμονικα).Φυσικα μπορεις να παιξεις και μπλουζ με straight harp αλλά με πολυ λιγοτερες δυνατοτητες απο πλευρας πληθους νοτων.

Trending...

Νέα θέματα

Back