Επεξεργασία μόνο των υψηλότερων συχνοτήτων σε bass synth

Evilnye

Noiz Addict
Πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου δυο bass synths, το ibanez sb7 και το digitech bass synth wah.

Σε πιο βιαστική κρίση προτιμώ το αποτέλεσμα του sb7 αλλά το digitech έχει τόσα πολλά που δεν θέλω να το απορρίψω πολύ γρήγορα.

Αυτό που σίγουρα όμως θέλω είναι έναν τρόπο οι χαμηλές μου να μην περνάνε καθόλου από το εφέ κ να βγαίνουν καθαρές (ή έστω ελάχιστα επηρεασμένες) και να μπορώ να στολίζω στις ψηλές μόνο.

Αυτό πως μπορεί να γίνει;

Αν είχα ενισχυτή με effects loop κάτι τέτοιο είναι εφικτό; (ο roland cb-100 δυστυχώς δεν έχει)

Με κάποιου άλλου τύπου συνδεσμολογία γίνεται;

Για την ώρα απλά συνδέω μπάσο > εφέ > ενισχυτή.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα πεταλάκια αυτού του είδους έχουν ένα κουμπάκι πάνω που σου επιτρέπει να διαλέξεις το range των συχνωτήτων που πειράζει. για το gb7 δεν ξέρω να σου πώ αλλά στο bass synth έχει ενα ποτενσιόμετρο range. Επίσης με αυτο έχεις 2 εξόδους , μια καθαρή και μία effected οπότε μπορείς να στείλεις κάθε output σεδιαφορετικό  amp /input (οταν γραφεις, αν γράφεις) και να κάνεις το blend που σου ακούγεται καλύτερο. Ολες οι άλλες λύσεισ που μου περνάνε απο το μυαλό είναι λίγο ουτοπικές για το budget ενός τυπικού παίχτη.

 
βρες ενα boss ls2 &ένα eq πεταλι να δοκιμάσεις...δηλαδή μπάσο -> ls2 ->send ->synth ->eq(κόψε μπάσσα) -> return...  :)

 
Θα μπορουσες να εχεις το synth σε ξεχωριστη αλυσιδα, παραλληλη με την κανονικη. Πριν το synth εχεις ενα HPF φιλτρο που κοβει τις χαμηλες, πας στο synth και μετα αυτο το output μπορεις να το μιξαρεις κατα βουληση με την κανονικη αλυσιδα σου.

Oυσιαστικα εινα αυτο που σου λεει ο korakios. Σιγουρα δεν ειναι οτι πιο πρακτικο/ευκολο, αλλα κουβεντα να γινεται...

 
Αυτό μπορεί να γίνει κάπως εάν ο ενισχυτής δεν έχει send return loop?

LoathBass είπε:
Αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα πεταλάκια αυτού του είδους έχουν ένα κουμπάκι πάνω που σου επιτρέπει να διαλέξεις το range των συχνωτήτων που πειράζει. για το gb7 δεν ξέρω να σου πώ αλλά στο bass synth έχει ενα ποτενσιόμετρο range.
Το κακό είναι πως κ εντελώς κλειστό να έχω το range στις synth επιλογές έστω κ λίγο επηρεάζει.

Νομίζω πως από το κουμπί: Frequency ρυθμίζεις ποιες συχνότητες θα επηρεάσει...
Από ότι έχω καταλάβει στο frequency του sb7 επηρεάζει πόσο θα πειράξει τις ψηλές συχνότητες μόνο. Ήλπιζα ότι το sensitivity Θα έκανε αυτή τη δουλειά, αντιθέτως με χαμηλό sensitivity απλά δεν πιάνει τίποτα κ κόβει κ το σήμα !!

Επίσης με αυτο έχεις 2 εξόδους , μια καθαρή και μία effected οπότε μπορείς να στείλεις κάθε output σεδιαφορετικό  amp /input (οταν γραφεις, αν γράφεις) και να κάνεις το blend που σου ακούγεται καλύτερο.
Αυτό θέλω να το δοκιμάσω κάπως, αλλά δεν έχω κάποια κονσόλα ή γενικά κάποιο μέρος να στείλω και τα δυο σήματα κ να τα ανακατέψω ταυτόχρονα (Γιατί ένα ένα δεν με εξυπηρετεί)

ΑΝ τυχόν είχα κάρτα ήχου με 2 inputs παίζει να μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο;

Ολες οι άλλες λύσεισ που μου περνάνε απο το μυαλό είναι λίγο ουτοπικές για το budget ενός τυπικού παίχτη.
Για πες καμία από περιέργεια.

βρες ενα boss ls2 &ένα eq πεταλι να δοκιμάσεις...δηλαδή μπάσο -> ls2 ->send ->synth ->eq(κόψε μπάσσα) -> return...  :)
Όπως είπα κ στο αρχικό κ ρωτάω κ ξανά, μπορώ να το κάνω αν ο ενισχυτής είχε fx loop? (Αυτός που έχω δεν έχει)

Γενικά δεν απορρίπτω να σκεφτώ κ την ιδέα να αλλάξω ενισχυτή αν δω ότι μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο με την ύπαρξη fx loop, ή να κάνω καμιά αγορά κάρτας ήχου/ κονσόλας κλπ να δοκιμάσω.

Ακόμα καλύτερα δέχομαι προτάσεις αν υπάρχει synth που να έχει διακόπτη να στέλνει καθαρό κ εφέ ταυτόχρονα!

 
Η υπαρξη effect loop δεν εχει σημασια. Οι προτασεις που σου δινουμε υποθετουν οτι ολο αυτο το συστημα βρισκεται μπροστα απο τον ενισχυτη.

Αυτο που θες ειναι να επηρεασεις μονο τις υψηλες συχνοτητες στο σημα σου. Για να το πετυχεις αυτο, χρειαζεσαι ενα φιλτρο που θα "εξουδετερωσει" τις χαμηλες συχνοτητες, ωστε να σου μεινουν μονο αυτες που θες. Το φιλτρο αυτο μπορει να ειναι οτιδηποτε απο μια diy κατασκευη μηδαμινου κοστους μεχρι ενα eq πεταλακι.

Εχεις καταφερει λοιπον στο πεταλι που σε ενδιαφερει να δινεις ως εισοδο μονο τις συχνοτητες που θελεις να επηρεασει. Επειδη ομως στο τελικο αποτελεσμα θελουμε και τις χαμηλες και οχι μονο αυτο που δινουμε στο πεταλακι, θα πρεπει ολο αυτο να βρισκεται σε χωριστη αλυσιδα με χωριστο output.

Το δευτερο αυτο output μπορεις να το "ενωσεις" με το κανονικο σημα σου με διαφορους τροπους - κατι σαν το LS2, μια μικρη κονσολα η μια υπερμπακαλικη, αμφιβολου αποτελεσματος λυση οπως η παρακατω

images


 
Το πιο "εύκολο" που μου έρχεται στο μυαλό είναι να έχεις 2 κανάλια και ένα EQ όπως είπε και ο odis... Βασικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θες αφού όλη η μαγεία του synth είναι στις μπάσες συχνότητες αλλά τέσπα... Το πιο φθηνό που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό το μαραφέτι που πρότεινε ο odis και δεν το βρίσκω και τόσο μπακάλικο... Το βρίσκω πολύ βαβουριασμένο... Για αυτό παίρνεις μία GT10B που έχει τα πάντα όλα μέσα και 2 chain να κάνεις ό,τι θέλεις!!!  ;D

 
odis13 είπε:
Το φιλτρο αυτο μπορει να ειναι οτιδηποτε απο μια diy κατασκευη μηδαμινου κοστους
Έχουμε κανένα λινκ γι αυτό;

Βασικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θες αφού όλη η μαγεία του synth είναι στις μπάσες συχνότητες αλλά τέσπα...
Δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα καθόλου να μαι ειλικρινής. Δηλαδή που να το πάω σε μπάντα κάτι τέτοιο. Θα ψάχνω εγώ μπασίστα γιατί δεν θα έχουμε μπάσο :P

Ή κόβονταν πολύ οι χαμηλές, ή παραμόρφωναν κ δεν μου άρεσαν.

edit: Πωπω ευτυχία!! Μπορώ να φτιάξω line selector από αυτό εδώ

http://www.noiz.gr/index.php?topic=154440.0

Γεια σου ρε Ηρακλή ;D ;D

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λοιπον, DIY line selector βρηκαμε, τωρα για φιλτρο υπαρχουν επιλογες πολλες...αν ξερεις απο κολλησεις κλπ μπορω να σου ετοιμασω 2-3 απλα σχεδια, τα δοκιμαζεις και βλεπεις ποσο καλα δουλευουν.

 
Αν ψήνεσαι για diy τσέκαρε και το : http://www.thomann.de/gr/behringer_bsy600.htm

γιατί έχει και τη δυνατότητα να μιξάρεις το σήμα ,άρα υποθέτω οτι θα μπορείς να βάλεις στην έξοδο ένα φίλτρο να κόβει τα μπάσα.α!και απο ήχο είναι καλό...

 
Η αλήθεια είναι ότι τώρα μόλις αντιλήφθηκα ότι κάπως πρέπει να ανακατεύω κ το σήμα...! Γιατί με το line selector μόνο δεν πετυχαίνω αυτό που θέλω...!

Είδα κάπου ότι υπήρχε άλλο ένα φτηνο line selector πετάλι που ανακάτευε κ αυτό σήμα.

Ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια πάντως!

 
Αργησα λίιιιγο να ξανακοιτάξω αλλά κοίταξα τελικά  :) Σε γενικές γραμμές είναι ότι σου λένε και τα παιδιά απο πάνω, 2 αλυσίδες , μια με το καθαρό σου σήμα και μία με τις πειραγμένες υψηλές. Αν το υλοποιούσα εγώ , θα είχα ένα σπλιτερ  στην αρχη και στην μια αλυσίδα ενα φίλτρο και το synth  και στην άλλη καθαρό το σήμα μου και στο τέλος ενα A/B box σαν αυτό  http://www.morleypedals.com/daby.html για να τα ενώσω πάλι και να τα στείλω στον amp.

Οπως είπε και κάποιος πιο πάνω πάντως το να πειράζεις μόνο τις ψηλές είναι λίγο άσκοπο για μπάσο. ειδικά αν είναι σε μπάντα. οπότε μήπως απλώς το συγκεκριμένο πετάλι δεν σε καλύπτει;  Ισως με λίγα περισσότερα χρήματα να έβρισκες κάτι που να σε ικανοποιεί περισσότερο; Κάτι σαν το microsynth της ΕΗ ισως;

 
LoathBass είπε:
Οπως είπε και κάποιος πιο πάνω πάντως το να πειράζεις μόνο τις ψηλές είναι λίγο άσκοπο για μπάσο. ειδικά αν είναι σε μπάντα. οπότε μήπως απλώς το συγκεκριμένο πετάλι δεν σε καλύπτει;
Μα αυτό λέω. Θέλω κ τις χαμηλές μου κανονικά, απλά να μην τις πειράζει το εφέ.

Να ανακατεύεται καθαρό σήμα με το εφέ.

 Ισως με λίγα περισσότερα χρήματα να έβρισκες κάτι που να σε ικανοποιεί περισσότερο; Κάτι σαν το microsynth της ΕΗ ισως;
Πρέπει να τα δοκιμάσω κ τα πιο ακριβά. Αν έχει κάποιο τη δυνατότητα να ανακατεύει κ με καθαρό σήμα, παίζει κ να πάω εκεί κατευθείαν.

 
με το microsynth μπορείς να κάνεις μίξη ανάμεσα στον ήχο του μπάσου σου , μια οκτάβα πανω και μια οκτάβα κάτω. επίσης μπορείς να ρυθμίσεις απο ποιές συχνότητες μέχρι ποιές μπαίνει το φίλτρο που πρακτικά είναι αυτό που ψάχνεις. δές και αυτό για περισσότερα.


το μόνο (μεγάλο) του μείον είναι η τιμή.

 
Χμ...

Καταρχας, τα φιλτρα δεν ειναι κοπος - θα ασχοληθουμε με τα specifics τους αργοτερα.

Για την υλοποιηση της αλυσιδας , το Α/Β τωρα που το κοιταξα δε μας κανει. Οπως ειναι τωρα, αν συνδεσεις το (filter + synth) μεταξυ των jack 2 και 3, τοποθετει το συστημα σε σειρα με τα υπολοιπα πεταλια σου. Δηλαδη εχεις

Μπασο-->Πεταλια-->A/B bypass-->Ενισχυτης

και πατωντας το A/B εχεις

Μπασο-->Πεταλια-->(Φιλτρο + Synth)-->Ενισχυτης

Aν το κανεις αυτο, θα εξαφανιζονται τα μπασα σου τελειως λογο του φιλτρου.

Θελεις 2 παραλληλες αλυσιδες με δυνατοτητα μιξης στο τελος τους, το συγκεκριμενο A/B απλα σου δινει τη δυνατοτητα να παρεμβαλεις μια αλυσιδα σε σειρα με την υπαρχουσα.

Παω να φτιαξω ενα προχειρο σχεδιο για να σου εξηγησω καλυτερα.

 
LoathBass είπε:
με το microsynth ...

το μόνο (μεγάλο) του μείον είναι η τιμή.
Πολύ μεγάλο μείον, αλλά ο ήχος που άκουσα τα σπάει...! Σε σημείο που άδικα το συζητάμε. Αν θες να έχεις συνθ, καλύτερα κατευθείαν κάτι καλό...!Δεδομένου ότι πιο πολύ πειραματίζομαι τώρα με "τζάμπα" ή δανεικά πετάλια, όλα οκ...

Αν ήταν να το χρειαστώ κανονικά την είχα βάψει τώρα...

Ακόμα πιο χαζή απορία. Αν λέμε τώρα έπαιρνα ένα Y καλώδιο, όπου από στέρεο έστελνα σε 2 μόνο, θα διαχωριζόταν το σήμα;

odis: Ναι αυτό κατάλαβα κ εγώ πριν...

Η αλήθεια είναι ότι τώρα μόλις αντιλήφθηκα ότι κάπως πρέπει να ανακατεύω κ το σήμα...! Γιατί με το line selector μόνο δεν πετυχαίνω αυτό που θέλω...!
 
Mιας και εφτιαξα σχεδιαγραμμα, θα το ανεβασω! Ειπα να αποφυγω τη χρηση καποιου advanced image editor/processor (http://encyclopediadramatica.com/Paint) και το εκανα στο χερι.

Για την υλοποιηση του splitter θα μπορουσες μαλλον να χρησιμοποιησεις ενα απλο σπλιτερακι κοστους 0,50Ε οπως αυτο στη φωτο σε προηγουμενο ποστ μου. Τα αποτελεσματα μπορει να ειναι λιγο debatable αλλα μια δοκιμη δε κοστιζει τιποτα.

Το mixer το δουλευουμε ακομα...

Υ.Γ. Οχι καταραμενο SMF, δεν εστειλα ηδη αυτο το μηνυμα...

autotoonomaarxeiouDENyparxeiidi.jpg

 
Τελικά μετά από όλο αυτό κοιτάζω την περίπτωση του boss syb5 (που κάνει και Blend με το καθαρό σήμα). Μάλλον θα κάνω μια βόλτα προς κατάστημα στο κέντρο να το δοκιμάσω (άσε που νομίζω κ ehx θα έχει, έτσι για να το ζαχαρώσω λίγο...!)

Αν ψήνεσαι για diy τσέκαρε και το : http://www.thomann.de/gr/behringer_bsy600.htmγιατί έχει και τη δυνατότητα να μιξάρεις το σήμα ,άρα υποθέτω οτι θα μπορείς να βάλεις στην έξοδο ένα φίλτρο να κόβει τα μπάσα.α!και απο ήχο είναι καλό...
Και αυτό θα το ακούσω να μη σου πω με προτεραιότητα...!

Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την όλη ιστορία...!

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top