Γιατί τέτοια δίψα για ακριβά πετάλια;

prophesib

Θαμώνας
    Δεν ξέρω αν έχει ανέβει παρόμοιο θέμα όμως ήθελα να μοιραστώ τις ανησυχίες μου, που είμαι σίγουρος πως πολλοί έχουν μέσα στο μυαλό τους. Θέλω να πάρω κάποια στιγμή (όταν βρεθεί το απαραίτητο budget) καλά πετάλια για την κιθάρα μου. Κοίταγα, λοιπόν, όλες τις καλές κατά την κοινή γνώμη μάρκες όπως ( χωρίς πρόθεση για διαφήμιση) Boss, Dunlop, EΗ κτλπ. Δεν λέω τρομερά πετάλια, όπως είναι γνωστό όμως "τρομερές" και οι τιμές τους. Και σκέφτομαι: δεν ρίχνω καμιά ματιά έτσι για την πλάκα και στα φθηνότερα; Το αποτέλεσμα μπορώ να πω πως με άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένο. Βρήκα πετάλια (ακούγοντας στα στο youtube φυσικά) υποτιμημένων κατασκευαστών όπως π.χ. Harley Benton, Behringer τα οποία με εξέπληξαν με την απόδοση τους. Και η τιμή; Το 1/3 από τα άλλα. Και ρωτάω εγώ τώρα: Μήπως τελικά η λέξη καλά πετάλια πρέπει να ξεφύγει λίγο από την σκέψη ακριβά πετάλια; Μήπως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες επιλογές; Επαναλαμβάνω πως δεν κάνω κανένα είδος διαφήμισης. I'm just giving some food for thought  :P . 

Δεν θελω να σε προβληματισω περισσοτερο αλλα υπαρχουν πολυ πιο ακριβα και καλα πεταλια απο αυτα που ανεφερες. Μερικες φορες πληρωνεις μονο την μαρκα αλλα πολλες φορες ομως πληρωνεις τα καλα υλικα το οτι ειναι κατασκευασμενα στο χερι η οτι ειναι μπουτικ κτλ κτλ.

Εγω παντω απο τα behringer δεν ενθουσιαστηκα καθολου, μην περιφρονουμε τα 25 ευρο.

Σίγουρα υπάρχουν πολύ ακριβότερα και καλύτερα πετάλια, απλώς ανέφερα τα σχετικά ακριβά πετάλια που κυκλοφορούν κατά κράτος. Η αλήθεια είναι ότι τα behringer σπάνια κάνουν τη διαφορά, παρόλα αυτά πιστεύω πως αν κάποιος το ψάξει πάρα πολύ μπορεί να βρει φθηνά πετάλια αντάξια μέχρι ένα βαθμό πεταλιών πολύ ακριβότερων.

Κατ' αρχήν το τι θεωρείται "ακριβό" είναι απόλυτα υποκειμενικό. Στο παράδειγμα της μουσικής τεχνολογίας μπορεί σε κάποιον ένα προϊόν να φανεί ακριβό επειδή είναι εκτός των χρημάτων που μπορεί ή διατίθεται να δώσει, είτε επειδή δεν βλέπει κάποια βελτίωση στην ηχητική ποιότητα / δυνατότητες, είτε επειδή δεν τη χρειάζεται. Σε άλλον όμως - που ίσως να είναι και επαγγελματίας - μπορεί να φανεί απόλυτα λογικό, είτε γιατί όντως διαπιστώνει μια διαφορά στην ηχητική ποιότητα, είτε γιατί οι έξτρα δυνατότητές του τον βολεύουν, είτε γιατί βρήκε κάτι που τον εμπνέει περισσότερο από τα υπόλοιπα τυχόν φτηνότερα, είτε απλά από συναισθηματικής πλευράς. Είναι θέματα που στην κυριολεξία έχουν λιώσει στην συζήτηση εδώ, όχι μόνο για πετάλια αλλά και για κιθάρες, ενισχυτές, συνθεσάιζερ, κάρτες ήχου κλπ. (Δεν το λέω για να υπαινιχθώ πως "απαγορεύεται" να ξανασυζητηθεί αλλά ως σχόλιο στην ερώτησή σου αν έχει γίνει κουβέντα για αυτό.)

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κανόνας που ισχύει κατά κόρον στη μουσική τεχνολογία - και σε άλλους τομείς άσχετους με αυτήν - όσον αφορά την απόδοση ενός προϊόντος: από ένα σημείο ποιότητας (κατασκευαστικής, ηχητικής κλπ) και πιο πάνω η τιμή δεν θα αυξάνεται πια γραμμικά (αυτά τα δυο δεν έχουν αυστηρά γραμμική σχέση - ας το δεχθούμε χάριν του επιχειρήματος για να καταλάβεις τι εννοώ) αλλά εκθετικά, ή έστω πολύ απότομα. Προσωπικά το έχω αντιληφθεί μέχρι ενός βαθμού, όσο κι αν συνυπολογίζουμε τον παράγοντα αυθυποβολής "ακούω με τα μάτια" που μπορεί να παραλλαχθεί κι ως "ακούω με το πορτοφόλι".

Πάντως δεν θα έλεγα πως υπάρχει "δίψα για ακριβά πετάλια" μιας και τα Boss, Dunlop και ΕΗ είναι μάλλον λαμπρά παραδείγματα value for money ενός προϊόντος μαζικής παραγωγής, χώρια που πολλά boutique βρίσκονται ακριβώς στα ίδια επίπεδα τιμής. Θα έλεγα, σαν απόρροια όλων των παραπάνω, πως υπάρχουν μερικά ακριβά ή πολύ ακριβά που αξίζουν όντως τα λεφτά τους για πολλούς λόγους.

Και κάτι ακόμη:

prophesib είπε:
Το αποτέλεσμα μπορώ να πω πως με άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένο. Βρήκα πετάλια (ακούγοντας στα στο youtube φυσικά) υποτιμημένων κατασκευαστών όπως π.χ. Harley Benton, Behringer τα οποία με εξέπληξαν με την απόδοση τους. Και η τιμή; Το 1/3 από τα άλλα.
To όλο επιχείρημα μάλλον καταρρέει από τη στιγμή που λες πως την έρευνά σου την έκανες μέσω του... Youtube. Προσωπικά έχω πολύ καλή γνώμη για ορισμένα πετάλια με τιμή - ξεφτίλα (πχ. το Joyo Ultimate Drive) αλλά πρέπει να καταλάβεις επίσης πως για αυτή την χαμηλότατη τιμή ευθύνονται παράγοντες όπως μια ειδικά μελετημένη παραγωγή με σχεδόν μηδαμινό κόστος υλικών (με πιθανά προβλήματα στην πορεία), R&D, support και εργατικών (Κίνα κλπ).

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πράγματι, οι εταιρίες που αναφέρθηκαν αρχικά, δεν συγκαταλέγονται στις "ακριβές"..(η boss μάλιστα θα έλεγα ότι θεωρείται φθηνή εταιρεία με "προσιτές" τιμές.)

Τώρα για τις πολύ φθηνές λύσεις τύπου harley benton κλπ, θα έλεγα ότι είναι κατάλληλες περισσότερο για παιδιά που ξεκινάνε τώρα και θέλουν να έχουν μια "γνωριμία" με διάφορα εφφέ χωρίς να πληρώσουν πολλά.

Αν όμως είναι και η αξιοπιστία το ζητούμενο, δεν μπορείς να εμπιστευτείς μιά πάμφθηνη πλαστική κατασκευή η οποία στο πρώτο λάιβ υπάρχει περίπτωση να σε αφήσει στα κρύα του λουτρού.

Για τον ήχο δεν θα μιλήσω καθόλου, όποιος ξεκινάει τώρα και θέλει να αγοράσει τα πρώτα του πετάλια συνήθως δεν είναι σε θέση να καταλάβει ηχητικές διαφορές. (Οπότε σωστά επιλέγει το φθηνότερο)

Βασικά, πράγματι όπως προανέφερε ο bloody sunday, το ακριβό-φθηνό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα και η κατάσταση της τσέπης σου μπορεί να σε οδηγήσει σε επιλογές με βάση αυτήν. Όμως, δεν είναι πως απορρίπτω τα ακριβότερα πετάλια ή τα θεωρώ πεταμένα λεφτά, απλά πιστεύω πως πρέπει να μείνει λίγο στην άκρη η άποψη "ψωνίζω επειδή είναι ακριβό(για τα πιστεύω του καθενός) άρα και καλό" και να κοιτάμε πρώτα απ'όλα την ποιότητα του ήχου που είναι και το ζητούμενο. Το λέω αυτό γιατί έχει τύχει να διαβάσω πολλές απόψεις όπου τύχαινε πολύ φθηνά πετάλια να είναι καλύτερα από ακριβότερα. Όμως αυτές οι απόψεις δεν παύουν να είναι υποκειμενικές.

prophesib είπε:
Το λέω αυτό γιατί έχει τύχει να διαβάσω πολλές απόψεις όπου τύχαινε πολύ φθηνά πετάλια να είναι καλύτερα από ακριβότερα. Όμως αυτές οι απόψεις δεν παύουν να είναι υποκειμενικές.
Πρέπει όμως να αποκτήσεις τη δική σου άποψη σιγά-σιγά κι αυτή δεν αποκτιέται μόνο με το διάβασμα ή την ακρόαση κλιπς στο youtube.(τα οποία μπορεί να έχουν γραφτεί με τον καλύτερο ή τον χειρότερο τρόπο)

Πρέπει δλδ να τα βρείς και να τα παίξεις εσύ ο ίδιος τα πετάλια, γιατί τώρα άνοιξες ένα θέμα εκφέροντας μια άποψη χωρίς στην ουσία να είναι η δική σου άποψη. ;)

Σωστό. Το θέμα είναι πως εδώ στην Ελλάδα η πιθανότητα να βρεις αρχικά και έπειτα δοκιμάσεις τα πετάλια που θες είναι δυστυχώς πολύ μικρή  :-\ 

Πριν μερικα χρόνια ειχα την ιδια ακριβως απορια αλλα σε φαση...γιατι να παιζω με ενισχυτή...?? αφου εχω πολυεφφε...που κανει τα παντα..."Ποσο βλακας ειναι καποιος που δινει 3,5k για εναν boogie mark v?? ντιστορσιο αφτο δεν ινε??"

... μέχρι που δοκίμασα έναν...

και σταμάτησα καν να το θεωρώ ακριβό...με την κακή έννοια που συνοδεύεται συνήθως με την λεξη αυτη...

υπαρχει και η αλλή πλευρα του νομίσματος...που λεει "KLein Mein...εγω γουσταρω μπλιαχρινγκερ...και τσιτα τα γκαζια...με 10ευρω.."

--> σωστο, οτι γουσταρει ο καθενας...αλλα ο καθένας θα αλλαξει γνωμη οταν συγκρινει αυτο που έχει με κατι που αξίζει 3x 5x 10x....και αποτι ξέρω απο μενα there is no turning back...

Αποδίδει ήχους univibe που έγιναν πολύ δημοφιλείς κυρίως από Hendrix, Trower κλπ.

prophesib είπε:
  Σωστό. Το θέμα είναι πως εδώ στην Ελλάδα η πιθανότητα να βρεις αρχικά και έπειτα δοκιμάσεις τα πετάλια που θες είναι δυστυχώς πολύ μικρή  :-\  
Αν μένεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πιθανόν σε άλλα ένα-δυο μεγάλα αστικά κέντρα, τα πράγματα είναι καλά σε αυτόν τον τομέα.

--> σωστο, οτι γουσταρει ο καθενας...αλλα ο καθένας θα αλλαξει γνωμη οταν συγκρινει αυτο που έχει με κατι που αξίζει 3x 5x 10x....και αποτι ξέρω απο μενα there is no turning back...
Εγώ προσπαθώ να μην έχω τέτοια "στεγανά". Για παράδειγμα, το Joyo Ultimate Drive σκέφτομαι σοβαρά να το βάλω στην κανονική μου πεταλιέρα. Για Boss, Dunlop και EH δεν το συζητώ καν... Η πρώτη σταθερή αξία, η δεύτερη στα πολύ πάνω της και με διαρκή άνοδο τα τελευταία 3 χρόνια, και η τρίτη μια από τις πιο αγαπημένες μου εταιρίες γενικώς.

Εγώ πάλι είχα πάρει αυτό...

57075_l.jpg

...μεταχειρισμένο για 15 ευρώ!

Σπύρο(Bloody), νομίζω ότι για πρώτη φορά είχα παίξει ένα δικό σου... ;D

Συγκρίνοντας το με ακριβότερα od που έχω σίγουρα δεν τα φτάνει ηχητικά, αλλά είναι αξιοπρεπές για κάποιον που θέλει κάτι πολύ φθηνό.

(όπως βέβαια και το sd-1 της boss το οποίο είχα πάρει κι αυτό μεταχειρισμένο δίνοντας 35 ευρώ..)

Ναι, θυμάμαι! :D Το έχω ακόμη αλλά μου δίδαξε μερικά έξτρα πράγματα πάνω σε αυτά που ήδη ήξερα για τις φιλίες πεταλιών και ενισχυτών... με τον Koch Studiotone και με μια Strat (Classic Player 50s) ήταν όνειρο (όχι πολύ σύμφωνο με τις δυναμικές του παιξίματος αλλά τονικά a match made in heaven), αλλά πάνω σε Mesa Boogie MKII ανεξαρτήτως κιθάρας ακούγεται καθόλου μουσικό και πολύ "σκληρό" στο αυτί ("harsh" στα ξενόφερτα).

Και εγω εχω ενα Danelectro Drive V2 μονίμως στο board...ειναι απλα τελειο...αλλα σιγουρα... υπάρχει μεγάλη διάφορα απ το να παρω ενα πραγματικό OCD...ή να πάρω ένα Tubedreamer του JAM...ή να πάρω ενα BB PREAMP..ή να πάρω κατι πιο exotic...custom...pete cornish κτλ....

και βέβαια...ας μην γελιόμαστε...και cornish να έχει καποιος...αν παιζει σε mg...ντιρι ντιρι...

Όλη η σειρά cool cat έχει πολύ ωραία πετάλια και φυσικά φθηνά. Ψήνομαι και για το tremolo τώρα. (Δεν το γυρνάμε σε danelectro pedals το thread;  ;D)

Στα πετάλια σε γενικές γραμμές ότι πληρώνεις παίρνεις- αλλά ο κανόνας έχει πολλές εξαιρέσεις. Κάποια πιο φθηνά (πχ Boss, EH) την κάνουν μια χαρά την δουλειά τους και με το παραπάνω.

Βέβαια όταν θέλεις πιο «σύνθετα» πράγματα- πχ κάτι σε modulation, envelope filter, που να κάνει και αυτό και εκείνο και το άλλο και όλα μαζί και να έχει και ποιότητα στον ήχο- εκεί θα πρέπει να ανέβεις κατηγορία.

Πάντως παρότι απεχθάνομαι τα μπλιάχριγκερ, είναι entry level που θα μπάσουν τον νέο χρήστη στην λογική των πεταλιών και της πεταλιέρας. 

Μάλιστα...Ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια ελπίζω κάποια στιγμή να βγάλω μια άκρη και να πάρω τα πετάλια που θα μου κάνουν, ανεξάρτητα από μάρκα και τιμή  :P

προσωπικα θεωρω οτι το βασικοτερο ειναι να ξερεις τι ακριβως θελεις απο ενα πεταλι. μετα δοκιμαζεις μερικα του ιδιου τυπου και καταληγεις.

αν μπορεις να κανεις την δοκιμη με τον δικο σου ενισχυτη και την δικια σου κιθαρα ακομα καλυτερα. βεβαια απτην αλλη υπαρχουν και οι πεταλιερες με παρα πολλες δυνατοτητες που πραγματικα βοηθουν πολυ στο να βγαλεις ηχο ή να ψαξεις τον ηχο σου.

Τυχαια παραδειγματα

zoom 505 η εισαγωγη στα εφε με εμαθε πως θελω να ακουγεται ενα delay και ενα flanger

MXR 6 band eq παρα πολυ καλο για να μαθεις απο EQ,

Boss NR2 καταπληκτικο και κατατοπιστικοτατο στα noise reduction..

αλλα για μενα το βασικοτερο ειναι να μπορεις εναν ηχο που εχεις στον μυαλο σου μεσω καποιων πεταλιων να τον πετυχεις..τωρα αν ειναι ακριβα ή οχι...

(Αναμενω το darkglass απο Φιλανδια που ειναι για μπασο να σας πω αν αξιζει τα λεφτα του 420ευρω)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back