O
OurDarkness
Αν χρησιμοποιηθεί ως wet 100% τότε ναι, συμφωνώ.Superfunk είπε:παντως οντως,για να σταματησω τα αστεια,το reverb πηγαινει τα οργανα "πισω" & κοβει απο το presence τους,προσωπικα το αποφευγω σχεδον ολοκληρωτικα στις μιξεις μου.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ reverb μόνο σε κάποια όργανα και εκεί που χρειάζεται. Συνήθως είναι ένα wet/dry balance (όχι απαραίτητα 50%-50%). Το πρόβλημα με το reverb είναι ότι χρειάζεται αρκετά προσεκτικό EQ για να μην καταναλώνει μεγαλύτερο εύρος του ακουστικού φάσματος απ' όσο πρέπει.
Όπως επίσης παίζει ρόλο να υπάρχουν πηγές που να είναι τελείως dry (όπως π.χ. bass drum) έτσι ώστε το αυτί να μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ μπροστά (dry) και πίσω (reverb).
Το αριστερά - δεξιά προφανώς με panning.
To MS processing ελοχεύει αρκετούς κινδύνους αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά (βλ. φειδώ), καθότι ναι μεν αυξάνει την στερεοφωνική εικόνα αλλά μέχρι ενός σημείου πριν η μίξη αρχίζει να ακούγεται "άδεια".
Όσον αφορά στο "πάνω κάτω": δεν έχω ακούσει και δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να επιτευχθεί με EQ. Ξέρω ότι οι ήχοι χαμηλής συχνότητας (δηλ. μπάσοι ήχοι) έχουν πολύ μικρή κατευθυνσιμότητα (directionality) σε αντίθεση με τους υψίσυχνους αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω το φαινόμενο αυτό μόνο στην κάθετη διάσταση. Το αυτί για να εντοπίσει έναν ήχο μέσα στον χώρο χρησιμοποιεί inter-aural differences, δηλαδή μετράει την χρονική διαφορά με την οποία φτάνει ο ήχος στο δεξί και στο αριστερό αυτί. Αν φτάσει πρώτα στο αριστερό και έπειτα στο δεξί, τότε η ηχητική πηγή είναι στα αριστερά και προφανώς το πόσο αριστερά εξαρτάται από την χρονική αυτή διαφορά. Αλλά προφανώς αυτό είναι περισσότερο θέμα panning και όχι EQ.
Σε μονοφωνικούς ήχους που καταφθάνουν σε ίσα χρονικά διαστήματα στο αυτί, υπάρχει πρόβλημα εντοπισμού της ηχητικής πηγής. Το φαινόμενο αυτό είναι ευρύτερα γνωστό σαν "κώνος σύγχισης" (Cone of confusion). Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://electronics.howstuffworks.com/virtual-surround-sound2.htm
το διάγραμμα είναι πολύ κατατοπιστικό.