WilliamSats είπε:
Καλησπέρα,
Είχα πάντα την περιέργεια να μάθω τη γνώμη των άλλων, για το τί είναι στο μυαλό του καθενός μία Custom ή μία Signature κιθάρα.
Τι θεωρείτε οτι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο όργανο σε σύγκριση με ένα Standard ή ακόμα και ένα φθηνό όργανο?
Και τέλος, αν είχατε την ευκαιρία, γιατί θα αγοράζατε ένα τέτοιο όργανο?
Μια signature κιθαρα ειναι οπως οποιοδηποτε signatured αντικειμενο.
Ας παρουμε για παραδειγμα καποιες signatured καλτσες ξερω γω του Μητσιμπονα η του Βαμβακουλα η του Μπεκενμπαουερ ....
Για να τις υπεγραψε, σημαινει οτι θα πληρωθηκε απο την εταιρια για να το κανει. Και φυσικα, επειδη εχει και ενα κουτελο σε αυτη την κοινωνια, δεν θα υπεγραφε αυτες τις καλτσες, για οσαδηποτε λεφτα, αν δεν ηταν σαν τις καλτσες που ο ιδιος καποτε φορεσε. Και επειδη και η εταιρια εχει ενα κυρος, δεν θα εδινε καλτσες που δεν φτουρανε να τις υπογραψει το αστερι με μονο σκοπο το κερδος. Θα ειχε βαλει και μπολικη ποιοτητα στην πλεξη. Και σημασια στην λεπτομερεια, αλλιως το αστερι δεν θα εβαζε την υπογραφη του με τιποτα. Και αφου η υπογραφη του μετραει για μενα, δε θα μετρανε και οι καλτσες του? Θα μετρανε. Δε λεω οτι θα κανουν το ποδι μου να μυριζει σα το δικο του η να βαδιζω οπως και αυτος, αλλα σιγουρα δεν θα φταινε αυτες αν μυριζει διαφορετικα. Βεβαια πριν γινει ο Μητσιμπονας γνωστος, οι καλτσες του δεν ηταν διασημες και αρα δεν ηταν και signatured. Και δεν βελτιωθηκαν επειδη αυτος τελικα τα καταφερε. Υπαρχει ομως μια θεωρια που λεει οτι Μητσιμπονας χωρις καλες καλτσες εξ' αρχης δεν υφισταται, αρα οποιος γινει Μητσιμπονας ας αντιγραψουμε τις καλτσες του και σιγουρα χαμενοι δεν θα βγουμε...
Τα καστομ ειναι διαφορετικα. Ειναι οταν οι καλτσες με υπογραφη Βαμβακουλα δεν σε καλυπτουν και ζητας καποιες καλτσες φτιαγμενες μονο για το δικο σου ποδι. Αλλωστε αλλο ποδι ο Βαμβακουλας αλλο εγω αλλο εσυ. Ο καθενας με τις ανατομικες του διαφορες και τις μυρωδιες του. Στην τελικη, αυτο που εφτανε για τον Βαμβακουλα δε σημαινει οτι φτανει και για ολους. Ο Πελε ας πουμε μπορει με καλτσες Βαμβακουλα να περιοριζεται. Ενω μπορει να εχει καποιο ραφτη και να του φτιαχνει τις δικες του, τις custom. Οποτε αφου ο Πελε μπορει να εχει δικο του ραφτη, γιατι να μην παω και εγω σε εναν, αν εχω λεφτα? Οχι οσα και ο Πελε αλλα τελος παντων αμα εχω μπορω να εχω οτι ισως να εχει και ο Πελε. Δημοκρατια εχουμε, κλεμενα δεν τα εχω, οποτε δικαιωμα μου.
Το Καστομ ειναι καπως σαν οταν η Μερσεντες που διαθετει απο το μεταλειο εξορυξης μεταλλων, το χυτηριο, το εργοστασιο, τα ρομποτ, τους 500 εργατες, τους 100 μηχανικους και 10 σχεδιαστες με ολα τα διδακτορικα του κοσμου και τα απειρα λεφτα για ερευνα βγαζει ενα αυτοκινητο 1000 φορες ελεγμενο που περναει απο ολα τα τεστ ασφαλειας ολων των χωρων και οταν το παιρνει ο Μητσος του βελτιωνει τις ζαντες η την αεροτομη η την ηλιοροφη γιατι τα ξερει καλυτερα. Αυτο αλλα σε γενικευμενο βαθμο. Σα να δινεις απο την αρχη την Μερσεντες στο μαστορα να στην βελτιωσει παντου πριν την οδηγησεις, σα να το κ@λοφτιαχνεις το μηχανημα from day 1. Η δινεις την εντολη στον προσωπικο σου κατασκευαστη αυτοκινητων να σου φτιαξει ενα καινουριο ακριβως οπως σκεφτηκες εσυ τα τελευταια 4-5-10 χρονια που ασχολησε με την οδηγηση αρκετες ωρες την ημερα.
Εμενα στις κιθαρες και τα φτηνα και τα καστομ και τα signatured οργανα καλα μου φαινονται, αρκει να παιζουν πανω απο ενα οριο (που για μενα τον ερασιτεχνη ο πηχυς ειναι χαμηλα και τα περισσοτερα της μεσης τιμης -400, 500 ευρω- με καλυπτουν). Προτιμω βεβαια να μου χαρισουν τα ακριβα αν πληρωνει αλλος και προτιμω να αγορασω τα φτηνα αν πληρωνω εγω.