Τι Είναι Για Εσάς Custom Και Τι Signature Κιθάρα;

FritzBlackLP είπε:
Αρα η signature είναι η custom του διάσημου που πήρε μία STD τη βάφτισε vintage std με μπόλικο custom modification και την πλασάρει ώς special signatured το οποιοδήποτε custom shop.....
Και πολύ σπάνια θα πληρώσεις κάποια πρωτοποριακή καινοτομία σε αυτά τα όργανα.

evris είπε:
Το Καστομ ειναι καπως σαν οταν η Μερσεντες που διαθετει απο το μεταλειο εξορυξης μεταλλων, το χυτηριο, το εργοστασιο, τα ρομποτ, τους 500 εργατες, τους 100 μηχανικους και 10 σχεδιαστες με ολα τα διδακτορικα του κοσμου και τα απειρα λεφτα για ερευνα βγαζει ενα αυτοκινητο 1000 φορες ελεγμενο που περναει απο ολα τα τεστ ασφαλειας ολων των χωρων και οταν το παιρνει ο Μητσος του βελτιωνει τις ζαντες η την αεροτομη η την ηλιοροφη γιατι τα ξερει καλυτερα. Αυτο αλλα σε γενικευμενο βαθμο. Σα να δινεις απο την αρχη την Μερσεντες στο μαστορα να στην βελτιωσει παντου πριν την οδηγησεις, σα να το κ@λοφτιαχνεις το μηχανημα from day 1.
Δεν είναι τόσο δόκιμο παράδειγμα γιατί (α) η Mercedes έχει δικό της επίσημο βελτιωτικό οίκο, την AMG, (β) γιατί το σκεπτικό αυτό θα προϋπέθετε ότι το κάστομ αντικείμενο είναι μια περιττή βελτίωση πάνω σε ένα ήδη τέλειο, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει...

Επίσης, ξεχνάς και το γεγονός ότι όταν υπάρχουν signature μοντέλα κιθαρών που φτιάχτηκαν επειδή ο καλλιτέχνης ήθελε κάτι extra επάνω στο εμπορικό μοντέλο, αυτός μετά τα χρησιμοποιεί επίσημα σε περιοδείες και εμφανίσεις.

evris είπε:
Υπαρχουν και αλλες κατηγοριες.

Η ORIGINAL. Πληρωνεις για να φορας το βρακι της Μαντονα που και η ιδια φορεσε. Δεν σημαινει οτι ειναι και το καλυτερο τεχνολογικα μιλωντας βρακι, οτι αντεχει πιο πολυ στα ξεχυλωματα, οτι δεν ξεβαφει κλπ. Σημαινει οτι μια που δεν εισαι η Μαντονα απο μια ατυχια της φυσης δε σημαινει οτι δεν μπορεις να προσπαθησεις να την μιμηθεις οσο πιο πολυ γινεται, φορωντας το αληθινο βρακι της. Και ειναι μια τεραστια βελτιωση ως προς το signatured βρακι. Γιαυτο και κανει οσο παρα πολλα αλλα βρακια μαζι. Γιατι αν σε δει ο γνωστης η εξηγησεις στον αδαη τι βρακι ειναι αυτο που φορας (η που δεν φορας γιατι μερικες φορες το βρακι δεν ειναι για φορεμα αφου τα χρονια το εχουν ταλαιπωρησει πολυ), θα παθει μεγαλη πλακα και θα νιωθεις απιστευτα καλα. Η κατηγορια αυτη εχει τις ριζες της στον κανιβαλισμο. Θαυμαζουμε τοσο πολυ τις ζωες καποιων αλλων που θελουμε να γινουμε κοινωνοι τους "τρωγοντας" καποιο κομματι τους. Πως ξεμαλιαζαν τους beatles? Ετσι και εδω. Το οριτζιναλ χριστουγεννιατικο δεντρο του Αβρααμ Λινκολν και την πιπα του και το τεμπεσιρι που επαιζε μπιλιαρδο και το 4 κουπα απο την τραπουλα που επαιζε μπιριμπα αποτελουν αντικειμενα αληθινης λατρειας.

Η VINTAGE. Την τοποθετω πιο φτηνιαρικα απο την ORIGINAL και πιο ακριβα απο την SIGNATURE. Και τι εχουμε εδω? Εδω εχουμε μια που ρωτατε (και την περιμενα την ερωτηση) το εξης: Φορας ενα βρακι. Δεν φερει την υπογραφη της μαντονα γιατι δεν ειναι καινουριο. Δεν ειναι και της Μαντονας το παλιο γιατι δεν ειναι δικο της. Ειναι ομως ενα βρακι ιδιας εποχης, μαρκας και σειρας με αυτο που καποτε φορεσε η Μαντονα στην εποχη της. Το σκεπτικο στο να μαζευεις, συλλεγεις και φορας παλια βρακια σαν αυτα που φοραγαν διαφοροι σημερινοι γεροι, οταν ηταν νεοι και τα βρακια ηταν καινουρια ειναι πολυπλοκο, αλλα ακριβως για αυτο το λογο δικαιολογει το να πληρωνεις ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ για αυτο. Και εδω το βρακι δεν ειναι αναγκαστικα για φορεμα, οσο για χαζεμα. Και για τα παιδια ως επενδυση αφου καποια στιγμη θα κανουν το αντιθετο. Θα το πουλησουν και θα αγορασουν παλι πισω πολλα συγχρονα βρακια.
μου αρέσει που ο evris προκειμένου να γίνει κατανοητός στις λαϊκές μάζες, κατεβαίνει επίπεδο και χρησιμοποιώντας ‘παραβολές‘ μας κάνει να κατανοήσουμε δυσπρόσιτες έννοιες.

φίλε evris σε ευχαριστούμε πολύ

Υ.Γ: το σημείο με τα παλιά βρακίά που φορούσαν οι γέροι όταν ήταν νέοι, χρειάστηκε να το διαβάσω πολλές φορές και νομίζω ότι δεν έχω ακόμα αντιληφθεί το βαθύτερο νοημά του.  ;D

STUDIOM13 είπε:
Παιδιά οι μεταφορές σας τα σπάνε. ;D ;D ;D ;D

Δε χρειαζεται να μου μιλας στον πληθυντικο
εκτελουνται μεταφορες ''ο εβρης''

bloody_sunday είπε:
Δεν είναι τόσο δόκιμο παράδειγμα γιατί (α) η Mercedes έχει δικό της επίσημο βελτιωτικό οίκο, την AMG, (β) γιατί το σκεπτικό αυτό θα προϋπέθετε ότι το κάστομ αντικείμενο είναι μια περιττή βελτίωση πάνω σε ένα ήδη τέλειο, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει...

Επίσης, ξεχνάς και το γεγονός ότι όταν υπάρχουν signature μοντέλα κιθαρών που φτιάχτηκαν επειδή ο καλλιτέχνης ήθελε κάτι extra επάνω στο εμπορικό μοντέλο, αυτός μετά τα χρησιμοποιεί επίσημα σε περιοδείες και εμφανίσεις.
Και η Fender και η Gibson εχουν custom. Και στο Μενιδι εχουν custom. Και οπου χρειαστει. Περιττο δεν ειναι τιποτα αν το θελει ο πελατης. Δηλαδη εσυ τι προτεινεις ? Να τσακωθει με τον πελατη το εργοστασιο, ο επιχειρηματιας, οι μετοχοι, οι μαρκετιστες για να του εξηγησουν οτι ειναι περιττο η να ανοιξουν τα γκαβα τους και να αναγνωρισουν την αναγκη του για γιοσομουρια και καστομιες και να προσπαθησουν να παρουν αυτοι τα λεφτα που θελει και θα δωσει καπου ωστε το οργανο να εχει αυτο το κατι, το διαφορετικο, το σουπερ, το οπως θελεις πεστο.

Οσο για το δευτερο. Ο καλλιτεχνης ειναι ο δουρειος ιππος. Δε λεω οτι αυτο το εξτρα το διαφορετικο που ηθελε ο καλλιτεχνης (η που δεχθηκε να παιζει μαζι του ο καλλιτεχνης βασει συμβολαιου) δεν ειναι καλο. Απλα ειναι ενας ακομα τροπος να κανουμε τον πελατη που θελει παλι κατι διαφορετικο, σουπερ, εξτρα να τα δωσει σε μας. Ας παρει το διαφορετικο του δικου μας καλλιτεχνη που παιζει και πολυ ωραια κιθαρα και τον ξερουν ολοι.

Δεν θα μπω σε διαφωνια μαζι σου περι της αξιας των custom, signature, full extra, VOS, NOS. Ειναι αλλη συζητηση αυτη. Ας μεινουμε στο οτι επιτελους μετα απο 60 χρονια συζητησεων που ταλανισαν τους κιθαριστες ολου του πλανητη, ΕΓΩ εξηγησα με τα τοσο πολυ ωραια παραδειγματα μου τις διαφορες των κατηγοριων, τα εβαλα ολα σε μια ταξη και θα με ευγνωμονουν ολοι για παντα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
panouhl είπε:
μου αρέσει που ο evris προκειμένου να γίνει κατανοητός στις λαϊκές μάζες, κατεβαίνει επίπεδο και χρησιμοποιώντας ‘παραβολές‘ μας κάνει να κατανοήσουμε δυσπρόσιτες έννοιες.

φίλε evris σε ευχαριστούμε πολύ

Υ.Γ: το σημείο με τα παλιά βρακίά που φορούσαν οι γέροι όταν ήταν νέοι, χρειάστηκε να το διαβάσω πολλές φορές και νομίζω ότι δεν έχω ακόμα αντιληφθεί το βαθύτερο νοημά του.   ;D
Ειναι ψυχολογικα κολπα αγορι μου. Τα πρωτοεφαρμοσαν ο Κολομβος και οι λευκοι καομποηδες μετα στους ινδιανους που τους πουλαγαν τα καθρεφτακια και τους επαιρναν ολες τις εκτασεις για ενα χαιμαλι, μετα στο Βιετναμ και τετοια. Η κεντρικη ιδεα ειναι αν ειναι πομπωδες, το λες με σιγουρια, φαινεσαι να ξερεις πολλα  και δεν σε καταλαβαινει και ακριβως ο αλλος τοτε μπορει και να το πληρωσει παραπανω απο οσο αξιζει.

Παιδιά παίξτε και λίγο με τις (signature, custom, monkeys, whatever..) κιθάρες σας...Δεν είναι κακό.

Αφήστε για λίγο το βρακί και την κάλτσα του καθενός να τα φοράει όπως γουστάρει και δώστε παραπάνω προσοχή στο δικό σας σώβρακο..

Ο evris μπορεί να πουλήσει άνετα κινέζικο καπλαμά σε αμερικανο μπουτικά.

longshadow είπε:
Παιδιά παίξτε και λίγο με τις (signature, custom, monkeys, whatever..) κιθάρες σας...Δεν είναι κακό.

Αφήστε για λίγο το βρακί και την κάλτσα του καθενός να τα φοράει όπως γουστάρει και δώστε παραπάνω προσοχή στο δικό σας σώβρακο..
Μα ρε long ολη η δουλεια αυτη γινεται γιατι δεν υπαρχει κανενα ενδιαφερον στο να κοιταμε τις δικες μας τις βρακες και τις πατσοκοιλιες μας και ολο κοιταμε προς τα στριγκ των διπλανων κοριτσιων και μας τρεχουν τα σαλια για το περιεχομενο τους.

Είσαστε όλες ίδια ράτσα, πώς να το κάνουμε,

μα η κιθάρα δεν είναι κάλτσα, να την μαντάρουμε...

Αδελφοί Χαϊτίδη

kwstas79 είπε:
Ο evris μπορεί να πουλήσει άνετα κινέζικο καπλαμά σε αμερικανο μπουτικά.
ναι, αλλα μπορει να πουλησει αμερικανικη μπουτικιλα σε κινεζο καπλαματζη?

Υπομονή και η οικονομική άνθιση της Κίνας έρχεται, τότε να δούμε ποιός θα είναι μπουτικάς και ποιός καπλαματζής.

Θα μπλέξουμε τα "Μπουτικοκαπλαμομπούτια" μας ;D ;D ;D

Εγώ βλέπω σε λίγα χρόνια να πουλάνε μπουτίκ σε τιμή καπλαμά.

Θέλω να δω τότε ο "πουλάω μούρη & εύκολα στα παίρνω" αμερικάνος (πρων μπουτικας) τι θα κάνει.

WilliamSats είπε:
Υπομονή και η οικονομική άνθιση της Κίνας έρχεται, τότε να δούμε ποιός θα είναι μπουτικάς και ποιός καπλαματζής.

Θα μπλέξουμε τα "Μπουτικοκαπλαμομπούτια" μας ;D ;D ;D
Ε κατι θα βρουμε. Οι ανθρωποι για λογους αυτοαμυνας παντα βρισκουν κατι και κοροιδευουν τους εαυτους τους. Ολοι αυτοι που ειχαν IBM και επιναν νερο στο ονομα τους και ακομα και τα HP ηταν λιγα για αυτους, εζησαν και κυκλοφορουν εκτος σπιτιου τους και μετα την εξαγορα των φορητων IBM απο τη κινεζικη Lenovo. Εδω οι MACαδες που επιναν νερο στην υπεροχη των proprietary hardware τους σημερα θεωρουν μεγαλο τους πλεονεκτημα το οτι χρησιμοποιουν τους επεξεργαστες και τις καρτες των αλλων, το word τους, το λειτουργικο των τζαμπατζηδων κλπ. Τα made in Japan της εποχης μου που ειχε βρωμισει ο τοπος (και το στεροτυπο-εικονα ηταν ο ιαπωνεζος με τα μεγαλα γυαλια που φωτογραφιζε και αντεγραφε ολα τα αμερικανικα) σημερα θεωρουνται τοπ πραμα και ειμαστε και περηφανοι αμα εχουμε κανα τετοιο.  Σημερα για να μπουμε σε Τουοτα (που τα χανε οι γυφτοι και μονο) βαζουμε δοσεις και νιωθουμε περηφανοι που το εχουμε. Στις κινεζικες κιθαρες θα αλλαξουμε χουγια ως ανθρωπινο γενος?

evris είπε:
Τα made in Japan της εποχης μου που ειχε βρωμισει ο τοπος .....σημερα θεωρουνται τοπ πραμα και ειμαστε και περηφανοι αμα εχουμε κανα τετοιο.
Ααααααααχ Φέρτε μου μία Γιαπωνέζα του '92 να της κάνω Sex. ;D ;D ;D

Kάτσε βρε Evris γιατί αυτό το "ό,τι θέλει ο πελάτης" το έχεις πει τόσες φορές που είναι σαν να το κατακρίνεις ή να το περιφρονείς. Μα ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ είναι customer oriented. Μια πετυχημένη επιχείρηση παρέχει αυτό που της ζητάνε οι πελάτες της. Αν δεν τους ακούει, για ΠΟΙΟΥΣ και για ποιον λόγο θα φτιάχνει προϊόντα? Και τότε ποιος θα ήταν κι ο λόγος ύπαρξής της?

bloody_sunday είπε:
Kάτσε βρε Evris γιατί αυτό το "ό,τι θέλει ο πελάτης" το έχεις πει τόσες φορές που είναι σαν να το κατακρίνεις ή να το περιφρονείς. Μα ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ είναι customer oriented. Μια πετυχημένη επιχείρηση παρέχει αυτό που της ζητάνε οι πελάτες της. Αν δεν τους ακούει, για ΠΟΙΟΥΣ και για ποιον λόγο θα φτιάχνει προϊόντα? Και τότε ποιος θα ήταν κι ο λόγος ύπαρξής της?
Απολυτως σωστος. Αφου αυτο θελεις, και μπορεις να το εχεις, αυτο πρεπει να λαβεις.

Σκεψου εναν custom ραφτη που λεει πχ στην Αντζελα (μια ειναι η Αντζελα) οτι οι ιδεες της για ενα extention με ουρα και φουρω στα ηδη ακριβα γνωστα συνολα των γνωστων μαρκων και ραφτων που ψωνισε στα Παρισια και που του παρεδωσε για αλλαγες ειναι βλακειες η κιτς η μη πρακτικες η οτι οι βελτιωσεις της μονο βελτιωσεις δεν ειναι.

Απο αυριο θα εχουμε μια θυμωμενη Αντζελα και εναν ανεργο ραφτη. Ενω αν δεχθουμε οτι η Αντζελα γενικως εχει καλες ιδεες θα εχουμε και μια χαμογελαστη Αντζελα και εναν πλουσιο ραφτη διαφορων Αντζελων με λιστα αναμονης.

Δηλαδη τι να κανει το μαστορι? Να πει στον 18χρονο στο Μενιδι οτι τα 2500 Watt στο αυτοκινητο ειναι υπερβολη? Οτι δε προκειται να δει καμια αλλαγη με την αεροτομη στο παλιο πρωην ταξι Bluebird του πατερα του? Οτι αν τριψει ολο το χρωμα και ξαναβαψει το τσικουετσεντο του με νιτρο επειδη θα ανασαινουν τα μεταλλα δεν θα εχει καλυτερη οδηγητικη συμπεριφορα οσο παλιωνει? Οτι αμα εχεις μια Φεραρι του κουτιου δεν της αλλαζεις πιστονια και κρεμαγιερες (πχ μαγνητες στην κιθαρα) με το που την πηρες στα χερια σου αλλα πρεπει να την δεις πρωτα πως παει? Οτι αν του φτιαξει αυτος ενα αμαξι απο το μηδεν παραγγελνοντας πορτες, λαστιχα, κινητηρες, πρωτες υλες απο το εξωτερικο μεσω ταχυδρομειου ειναι καπως ...χμ... ρισκαδορικη δουλεια με μερικες δορες αμφιβολα αποτελεσματα? Εχει και οικογενεια ο μαστορας ρε bloody. Κλεφτης θα γινει?

Και τι να πει το εργοστασιο ν ολοι θελετε Μερσεντες με την εικονα του Μαικλ Τζακσον στην πορτα? Να σας αγνοησει? Αφου ξερει οτι θα πατε στο Μενιδι και θα την κανετε σιδεροτυπο και θα χασει το κοκο. Θα την βαλει στο custom Michael anniversary edition της σε περιορισμενα αντιτυπα και θα τελειωνει η δουλεια και θα τα κονομησει κιολας. Κριση εχουμε, ειναι καιρος για σνομπισμους?

Ο σχεδιαστης του αεροπλανου μπορει να μην ειχε κατα νου να ειναι ροζ, αλλα αν ο Σειχης αγοραστης το θελει ροζ με γουνακι, ροζ με γουνακι θα το εχει και θα ειναι και custom και signature και VOS και NOS και ο,τι χρειαστει.

Εγω σας θελω ολους χαμογελαστους.

ΟΚ Evris και εγώ θα συμφωνίσω μαζί σου, αλλά μόνο στο κομμάτι του "Το Custom του Signature" τάδε καλλιτέχνη.

Εντάξει λοιπόν, είναι του "έτσι" έχει πάνω τα "γιουβέτσι", οκ, όποιος θέλει πάει και παίρνει και πληρώνει τον "έτσι" και την εταιρία μαζί.

Το τάδε μοντέλο με την προσφώνηση Custom τι το θέλουν?

Επειδή το std έχει rosewood και νίκελ hardware και το custom έχει έβενο και χρυσό hardware, πρέπει η τιμή να ανεβαίνει 1500$? Για υλικά που κόστισαν -αν κόστισαν- 300$ παραπάνω χρεώνουν 1500$? Γιατί οι εργατικές ώρες και η διαδικασία κατασκευής είναι ίδια, προς τί όλη αυτή η κοροϊδία?

Αρχικά δεν ήθελα να αναφερθώ σε όνόματα και εταιρίες αλλά......κοίτα.

Εγώ έκανα μια βόλτα σήμερα στο site της Fender και είδα την πολύ όμορφη, American Deluxe V neck και πωλείτε περίπου 2500$ και μπαίνω (τι το ήθελα) στο Custom Shop και βλέπω, άλλη μία , Eric Clapton Signature με 95% ίδια specs με την Deluxe V, με υποδιέστερους μαγνήτες η EC και η τιμούλα της 4000$ Ε δε μας γ@μ10ύντε λέω 'γω. Και όχι οτι άλλες μεγάλες εταιρίες πάνε πίσω.

Εσύ πού ξέρεις Evris ότι οι ανάγκες ενός πελάτη είναι πάντα πλασματικές? Δεν μιλάμε για είδη πρώτης ανάγκης. Ούτως ή άλλως, ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει όχι μόνο χωρίς VOS specs στην κιθάρα του, αλλά και χωρίς κιθάρα ολτουγκέδερ. Έτσι δεν είναι? Και έχω διαπιστώσει ότι δεν είναι όλοι έτσι - μερικοί σέβονται τον πελάτη τους και δεν τον απομυζούν παραμυθιάζοντάς τον, έτσι όπως το παρουσιάζεις.

Τα κάστομ επομένως (για να γυρίσουμε και στο θέμα) μπορεί να είναι και βίτσιο, μπορεί και όχι. Αν αφαιρούσαμε όμως τα βίτσια από τη ζωή δεν θα έμενε απολύτως τίποτα... σκέψου πχ. ότι ακόμη κι ένας καλόγερος θα θελήσει πχ. κάποια στιγμή να φάει ένα γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Το έχει ανάγκη σωματικά? Όχι. Το έχει ανάγκη ψυχολογικά? Και βέβαια.

Πιστεύω ότι λανθασμένα ταυτίζεις φαινόμενα υπερκαταναλωτισμού (και δόξα τω Θεώ έχουμε άφθονα εντός κι εκτός φόρουμ) με κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα στα music tech. Επίσης, το άλλο παράδειγμα με τη "μαμίσια" φωτό του Βασιληά πάνω στις πόρτες της Μερσεντές πάλι δεν νομίζω ότι στέκει διότι η κάθε εταιρία έχει και ένα image, το οποίο φυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού...

Προς αποφυγην παρεξηγησεων που διαβλεπω οτι μπορει και να ερθουν:

Δεν ισχυριζομαι οτι τα custom, tailored made, handmade, αναδρομικα βελτιωμενα οργανα ειναι βλακειες σε σχεση με τα εργοστασιακα. Μερικες φορες συμβαινει ο Μενιδιατης μαστορας και ο 24χρονος οδηγος απο τη Μαγουλα να εχουν ιδεες, ταλεντο, μερακι, τυχη και το αποτελεσμα ειναι οντως μια τεραστια βελτιωση ως προς το αρχικο standard μοντελο της Φεραρι.

Και μερικες φορες ακομα και στη Φεραρι, στα στανταρντ, ισως να μην κανουν και οτι καλυτερο μπορουν, δεν βαζουν και ολη τους την τεχνη (τους φευγει κανας ποντος, τριζει καμια πορτα), την προσοχη (αφηνουν καμια βιδα λασκα) και ολες τους τις καλες μπογιες στην βαφη, η το καλο το δερμα στο σαλονι η βαζουν το κασσετοφωνο χωρις mp3 κλπ. Αν υπαρξει η αναγκη και καποιος θελει να το πληρωσει, ξυπνανε τον καλο τους τον πρωτομαστορα, σφιγγει την βιδα, ανοιγει το καλο κουτι μπογια, σκοτωνει το βουβαλι με το γυαλιστερο το δερμα, βαζει και mp3 και ogg vorbis και το στελνει στον πελατη στο Μενιδι σε μια εξωφρενικη τιμη με την υπογραφη του και πιστοποιητικο κατασκευης απο τα χερια του. Επ' ουδενι δεν λεω οτι το αυτοκινητο αυτο δεν θα ειναι πιο προσεγμενο απο το αρχικο standard.

update: Απιστευτο αλλα ο bloody με προλαβε και εκανε την διευκρινηση μου αναδρομικη απο προκαταβολικη

Trending...

Νέα θέματα

Back