Ταστάρισμα σε καινούριο μπάσο.

takisffff

Μόνιμος θαμώνας
Γεια σας παιδιά.Ενας μαθητής μου αγόρασε αυτό το μπάσο πhttp://www.thomann.de/gr/esp_ltd_b50blk.htm αλλά ταστάρει πολύ στις λα ρε σολ κ ελάχιστα στη μι.Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση?Το μπράτσο είναι ολόισιο.Δοκίμασα να ανεβάσω λίγο τις χορδές απ τον κάτω καβαλάρη αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται.Ισως να θέλει κι άλλο αλλά δεν θέλω να το πειράξω πολύ χωρίς να ρωτήσω.Τι πρέπει να κάνω?Να σηκώσω κ άλλο τις χορδές?Πόσο περίπου ψηλά πρέπει να είναι?Σηκώνονται η κάθε μία ανεξάρτητα αν αυτό σας λέει κάτι.

takisffff είπε:
Το μπράτσο είναι ολόισιο.
Ίσως εκεί είναι το πρόβλημα. Ας έχει και λίγο bow, σε πολλές καταστάσεις λύνεται έτσι το θέμα. Αν όχι τότε σήκωσε τα βαγονάκια στη γέφυρα, αλλά προσεκτικά ώστε και οι υπόλοιπες χορδές ν'ακολουθούν αναλόγως, δεν είναι και το καλύτερο να'ναι δύο χορδές υπερυψωμένες και οι υπόλοιπες να γλύφουν τα τάστα.

δωσε το κατάλληλο τόξο στην ταστιέρα καταρχήν.

Strings vibrate in an elliptical pattern. That is, they vibrate more widely in the center of their length. So, a little relief is needed for them to not hit the frets. If your neck is straight or back-bowed, the strings may rattle against the frets causing unpleasant fret buzz.

http://www.tunemybass.com/bass_setup/bass_neck_relief.html

μετά αν το χεις ρυθμιζεις σωστα το υψος και το radius των χορδών

http://www.tunemybass.com/bass_setup/bass_string_height.html

τέλος ανα πάλι τρίζει και δεν φταινε πχ ..ελλατωματικες χορδες(δυσκολο)

τότε ισως να το δει καποιος τεχνικος και να κοιταξει τα ταστα μήπως καποιο θέλει γυαλισμα(αν προεξέχει πχ)

Λοιπόν παιδιά έκανα ότι μου είπατε.Εδωσα λίγη κλίση στο μπράτσο ανέβασα τις χορδές απ την γέφυρα φροντίζοντας για το radius κ το ταστάρισμα εξαφανίστηκε.Το θέμα είναι πως μου φαίνονται κομματάκι ψηλά οι χορδές.Μέτρησα κ η απόσταση της μι στο 12ο τάστο είναι 6 χιλιοστά απ το ξύλο της ταστιέρας μέχρι την κάτω μεριά της χορδής..Είναι εντάξει αυτό το action ή λόγο κιθάρας μου φαίνεται εμένα μεγάλο?

takisffff είπε:
Το θέμα είναι πως μου φαίνονται κομματάκι ψηλά οι χορδές.Μέτρησα κ η απόσταση της μι στο 12ο τάστο είναι 6 χιλιοστά απ το ξύλο της ταστιέρας μέχρι την κάτω μεριά της χορδής..Είναι εντάξει αυτό το action ή λόγο κιθάρας μου φαίνεται εμένα μεγάλο?
Kαταρχήν μετράμε απο την κορυφή του τάστου μέχρι την χορδή. Αν έχει jumbo τάστα

θα είναι περίπου 4 χιλιοστά φαντάζομαι. 'Κανονικό' είναι για την Ε, το πόσο χαμηλό

action μπορείς να πετύχεις χωρίς ταστάρισμα (αν υποθέσουμε οτι το όργανο έχει

σχεδόν τέλεια levelαρισμένα τάστα και ενα ελάχιστο relief) εξαρτάται απο το πάχος των

χορδών, αν είναι roundwound ή flatwound, το αν παίζει με δάχτυλα ή πένα. Γενικά

όμως εννοείται οτι σχεδόν πάντα ενα μπάσο θα έχει ψηλότερο action απο μια κιθάρα.

Τις εργοστασιακές χορδές έχει πάνω το ltd?

bihlas87 είπε:
Kαταρχήν μετράμε απο την κορυφή του τάστου μέχρι την χορδή. Αν έχει jumbo τάστα

θα είναι περίπου 4 χιλιοστά φαντάζομαι.
Το μέτρησα όπως είπες κ στο 12ο τάστο έχει 4,5 χιλιοστά.

'Κανονικό' είναι για την Ε, το πόσο χαμηλόaction μπορείς να πετύχεις χωρίς ταστάρισμα (αν υποθέσουμε οτι το όργανο έχει

σχεδόν τέλεια levelαρισμένα τάστα και ενα ελάχιστο relief) εξαρτάται απο το πάχος των

χορδών, αν είναι roundwound ή flatwound, το αν παίζει με δάχτυλα ή πένα. Γενικά

όμως εννοείται οτι σχεδόν πάντα ενα μπάσο θα έχει ψηλότερο action απο μια κιθάρα.

Τις εργοστασιακές χορδές έχει πάνω το ltd?
Εχει τις εργοστασιακές χορδές επάνω (αλήθεια τι νούμερο είναι) κ το ταστάρισμα το είχε όταν έπαιζε με τα δάχτυλά.

ΜΗΠΩΣ να το πας για ένα σεταπ σε κάποιον επαγγελματία ;;;  ;)
Μένω επαρχία οπότε είναι δύσκολο.

Λοιπον πολυ βασικο! Πρωτα ρυθμιζουμε την κλιση του μπρατσου απο την βεργα και ΜΕΤΑ ρυθμιζουμε το υψος των χορδων!

Εφοσον ειπες πως εδωσες ελαχιστο κενο (relief) στο μπρατσο τοτε ρυθμισε σωστα τα υψη τα οποια εργοστασιακα συνηθως ειναι 2,8mm στην μπασσα χορδη και 2,0mm στην λεπτη μετρωντας να πω ξανα ΠΑΝΤΑ στο 12ο ταστο (πανω στο ταστο με την κατω μερια της χορδης και οχι πανω στο ξυλο του μπρατσου)

Οι εργοστασιακες χορδες που φοραει το μπασσο ειναι: 105/85/65/45

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οπα παιδιά τώρα έχουμε θέμα.4 χιλιοστά ή 2,8 πρέπει να είναι?Καταλαβαίνω πως είναι κ θέμα γούστου το πόσο ψηλά θα είναι οι χορδές, αλλά σε αυτό το μπάσο δεν πάνε χαμηλότερα από εδώ που τις έχω (4,5 χιλιοστά) ούτε για πλάκα.Λίγο το μπράτσο να πειράξω κ μπαζάρει.Μήπως να το επιστρέψουμε πίσω?

Όταν παίζεις μπάσσο δεν μπορείς να περιμένεις το χαμηλό action που έχει μια κιθάρα. Λογικά και φυσικά θα'ναι μεγαλύτερο, πόσο μάλλον δε όταν παίζεις με δάχτυλα, όπου συνήθως μας ξεφεύγουν και κάτι (αρκετά) δυνατότερες ξώφαλτσες και ΦΥΣΙΚΑ και θα ταστάρει. Τέρμα χαμηλό action μόνο με παίξιμο με πένα έχω πετύχει, με δάχτυλα δεν είμαι και τόσο ήρεμος, και πάντα είχα το action πιο ψηλά, δεν είναι τραγικό, οι περισσότεροι μπασσίστες το συνηθίζουν (δυναμώνει και τα χέρια!). Αν δείτε ότι δεν βολεύει πολύ απλά πηγαίνετέ το σε ένα μάστορα για ένα σωστό σετάρισμα.

Πάντως είναι σχετικό, είχα δοκιμάσει warwick με 40ρες χορδές, και είχε τόσο χαμηλό action που δε μπορούσα να παίξω.

Έγδερνα τους μαγνήτες :s

Evilnye είπε:
Πάντως είναι σχετικό, είχα δοκιμάσει warwick με 40ρες χορδές, και είχε τόσο χαμηλό action που δε μπορούσα να παίξω.

Έγδερνα τους μαγνήτες :s
Άλλοι βάζουν ramps γι'αυτό!!!  ;D

Πάντως στα warwick όντως το'χω πετύχει κι εγώ αυτό, το action πάει άνετα πολύ χαμηλά χωρίς να (πολυ)ταστάρει. Παίζει ρόλο και η ταστοδουλειά, δεν είναι ίδια τα τάστα σε ένα εντελώς budget μπάσσο με ένα των 1000+ (όχι πως δεν υπάρχουν και -τραγικές- εξαιρέσεις). Βέβαια απ'την άλλη, τα warwick έχουν και κάτι εντελώς flat ταστιέρες (αν και είναι ωραία, σε φάσεις νομίζεις πως έχει 80" radius!!!)...

takisffff είπε:
Οπα παιδιά τώρα έχουμε θέμα.4 χιλιοστά ή 2,8 πρέπει να είναι?Καταλαβαίνω πως είναι κ θέμα γούστου το πόσο ψηλά θα είναι οι χορδές, αλλά σε αυτό το μπάσο δεν πάνε χαμηλότερα από εδώ που τις έχω (4,5 χιλιοστά) ούτε για πλάκα.Λίγο το μπράτσο να πειράξω κ μπαζάρει.Μήπως να το επιστρέψουμε πίσω?

Ακριβως οπως το ειπα αν θες μπορεις να κατεβασεις απο το site της ESP το service manual και θα δεις πως με αυτες τις μετρησεις φευγει απο το εργοστασιο!

ενοειτε πως ο καθενας παιζει σε οποιο υψος τον βολευει αλλα εδω το θεμα μας ειναι με το τασταρισμα, οποτε στα 2,8mm δε θα επρεπε να ταστιζει με τιποτα το μπασακι εφοσον το μπρατσο εχει το σωστο relief

Αλλιως αν ταστιζει σημαινει κακη ταστοδουλεια την οποια ευκολα μπορεις να διαπιστωσεις αν παρεις ενα μικρο ισιο χαρακα κ τον βαζεις ανα 3 ταστα μπορεις να δεις αν το μεσαιο ταστο κανει τραμπαλα σημαινει ειναι πιο ψηλα απο τα επομενα!

Αν διαπιστωσεις κακη ταστοδουλεια τοτε η το γυρνας πισω μιας και μιλαμε για καινουριο οργανο η το πας σε μαστορα για fret dressing

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Άλλο το ακουστικό ταστάρισμα, κι άλλο το buzz που ακουγεται από τον ενισχυτή. Στις αποστάσεις που λένε τα μανουλάλια είναι σχεδόν αδύνατο να μην τρίζει ακουστικά. Αν είσαι "περίεργος" και δε θέλεις καθόλου μα καθόλου τρίξιμο τότε αναγκαστικά θα το έχεις ψηλά, όπως το είχε π.χ. και ο Jamerson. Το καλό είναι ότι δε θα στο δανείζεται κανενας :)

Ευχαριστώ παιδιά για τις μέχρι τώρα απαντήσει.Αύριο θα κοιτάξω τα τάστα κ επανέρχομαι.Πάντως όπως είχε έρθει το όργανο ήταν απαράδεκτο.Μιλάμε για πολύ μπαζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζ. 

Παιδιά τα τάστα μια χαρά είναι.Τα κοίταξα πολύ προσεκτικά κ δεν ξεφεύγει κάποιο.Αλλά το action δεν κατεβαίνει κάτω απ τα 4,5 χιλιοστά.Λέω  να το στείλω πίσω.Τι λέτε κ εσείς?

Δεν μας ειπες ποσο relief εχεις δωσεις στο μανικι. Πατα στο πρωτο ταστο και στο τελευταιο στην Μι και μετρα το κενο στο 8ο ταστο. Θα πρεπει να χωραει μια medium πενα περιπου (αντε και heavy πενα). Αν δεν χωραει πενα παει να πει οτι ΔΕΝ εχεις δωσει relief και γι αυτο τασταρει. Τωρα αν το relief ειναι πιο πολυ θα σου τασταρει στην μεση της ταστιερας, αντιθετως αν ειναι πιο λιγο θα σου τασταρει πανω στα πρωτα ταστα.

Ελπιζω να βοηθησα.

ΥΓ Το μπασο τριζει κι οταν ειναι σε ενισχυτη?

Τωρά πια δεν γίνεται να το μετρήσω.Το επέστρεψα στον μαθητή μου για επιστροφή στο thomann.

Trending...

Νέα θέματα

Back