Ρυθμική αγωγή και αρμονία για μπασίστες

Εύη, δεν το έχω πρόχειρο το painkiller να το θυμηθώ το σημείο που λες αλλά το γεγονός ότι σε ένα break, το hihat μας ακούγεται off tempo δε σημαίνει ότι το ρυθμό στο γκρουπ τον δίνουν οι κιθάρες γιατί ο ντράμερ παίζει out.

Το κρουστό δίνει το βασικό τέμπο, το οποίο σύντομα μετράει μέσα στους υπολοίπους ακόμη κι αν δε το ακούνε.

Μην τσακώνεστε

Πάμε παρακάτω

Bass lines ,αρμονία

Πως τα αντιμετωπίζετε αυτα τα δυο :)

Δεν είναι μπαμ, και προσωπικά και δεν με απασχολεί μιας και μου αρέσει ιδιαίτερα το κομμάτι και οι Priest είναι μπάντα άλλου επιπέδου.

Άκου στις 2 παύσεις στην αρχή. Αργεί να το δώσει σωστά ;D

Όπως είπα δεν είναι σωστό να μη δίνει ο ντράμερ το ρυθμό, αλλά έχει γίνει πολλές φορές :)

ΥΓ: Blue όταν το διαβάσεις αυτό, είχες δίκιο :P

Στο αργεντίνικο τανγκο (το οποίο  συνήθως δεν έχει καθόλου κρουστά), τον φοβερά έντονο ρυθμό του δίνουν ΌΛΑ  τα όργανα ανάλογα με το ποιός παίζει leads την κάθε στιγμή. Έτσι βλέπεις διάφορα φαινόμενα όπως μια μπάντα που  παίζει απίστευτα ρυθμικά, ξαφνικά να κάνει επιβραδύνσεις, και εκεί που νομίζεις ότι χαθήκανε και πάνε ο καθένας μόνος του, ξαφνικά ξαναμπαίνουν μετά απο break όλοι μαζί, δεμένοι σαν γροθιά!

THEOD είπε:
Μην τσακώνεστε

Πάμε παρακάτω

Bass lines ,αρμονία

Πως τα αντιμετωπίζετε αυτα τα δυο :)
Έχω γράψει κομμάτια για walking bass στα πλαίσια άσκησης μαθήματος. Βασικά πράγματα. Ουσιαστικά το μόνο που πρόσεχα αρμονικά ήταν οι νότες "εκτός" να πηγαίνουν σε ασθενή μέρη του μέτρου. Από εκεί και πέρα με το αυτί και με μπούσουλα το αρμονικό περιβάλλον αλλά όχι με περιοριστικό τρόπο. Δεν έχω γράψει τρομερά lines αλλά λειτουργούσαν μέσα στο κομμάτι και το κυριότερο, έμαθα πάνω-κάτω τι παίζουν οι μπασίστες και πώς σκέφτονται. Για jazz μιλάμε πάντα.

Evilnye είπε:

μια χαρα μπαινει ο ντραμερ ακολοθα το ρυθμικο μοτιβο που ειναι ογδοα τονισμενα

αν τρια στο πρωτο εναμισι μετρο και τονισμενα ανα δυο στα 2 τελευταια τεταρτα

shelter είπε:
Στο αργεντίνικο τανγκο (το οποίο  συνήθως δεν έχει καθόλου κρουστά), τον φοβερά έντονο ρυθμό του δίνουν ΌΛΑ  τα όργανα ανάλογα με το ποιός παίζει leads την κάθε στιγμή. Έτσι βλέπεις διάφορα φαινόμενα όπως μια μπάντα που  παίζει απίστευτα ρυθμικά, ξαφνικά να κάνει επιβραδύνσεις, και εκεί που νομίζεις ότι χαθήκανε και πάνε ο καθένας μόνος του, ξαφνικά ξαναμπαίνουν μετά απο break όλοι μαζί, δεμένοι σαν γροθιά!
Το τανγκό είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.

Χαίρομαι που παραμένουμε στο θέμα.....

Και στο φλαμένκο οι κιθάρες γίνονται κρουστά και οι τριγύρω μετράνε παλαμάκια σε άρσεις αλλά τελικά η αλήθεια παραμένει: Η ντραμς είναι η μελωδία του μπάσου.

THEOD είπε:
μια χαρα μπαινει ο ντραμερ ακολοθα το ρυθμικο μοτιβο που ειναι ογδοα τονισμενα

αν τρια στο πρωτο εναμισι μετρο και τονισμενα ανα δυο στα 2 τελευταια τεταρτα
Το ένα και στις δυο περιπτώσεις μου ακούγεται λάθος... ουφ... πάω να το λιώσω.

Αρμονία- bass lines: γράφω ελάχιστες κ αυτές με το στανιό, ακόμα δεν έχω ξεκολλήσει από το παίζω τονική στη θέση στο 1.

Evilnye είπε:
αν το σπασεις με το στομα σε δεκαταεκτα θα δεις οτι εναι just

στακιτικι τακιτικι στακιτικι τακιτικι στακιτικι τακιτικι στακιτικι τακιτικι

ειναι λιγο γρηγορο για σολφεζ αν δε  μπορείς βάλτο σε πρόγραμμα που χαμηλώνει

την ταχύτητα

και μένα σωστό μου ακούγεται.

μάλλον σου ακούγεται το πρώτο χτύπημα σαν να κάνει κοιλιά γιατί έχει προηγηθεί το κράς που δίνει αυτή την αίσθηση

IraklisZS είπε:
και μένα σωστό μου ακούγεται.

μάλλον σου ακούγεται το πρώτο χτύπημα σαν να κάνει κοιλιά γιατί έχει προηγηθεί το κράς που δίνει αυτή την αίσθηση
μετρώντας σε δεκαταεκτα βλέπεις οτι ειναι ολα μεσα

Evilnye είπε:

Αρμονία- bass lines: γράφω ελάχιστες κ αυτές με το στανιό, ακόμα δεν έχω ξεκολλήσει από το παίζω τονική στη θέση στο 1.
Η αποψη μου  πανω στην αρμονια bass, lines

ειναι οτι οι βασικότερες νοτες που μπορει να παιξει το μπασο στηρίζονται στα chord tones

των ακκορντων .Δηλ  ι ιιι v viι. Σε αυτα οι μεταβάσεις γίνονται μέσο διατονικών η χρωματικών προσεγγίσεων . Αυτο εχει σχεση περισσοτερο με τη jazz μουσικη .

Σε ελληνικά πχ παραδοσιακά μοτιβα που εχουν sus η αλλιως βυζαντινά ακόρντα

δε χρειαζετε ιιι v viι και μονο η root αντε και η v φτανει .

Καλο ειναι παντα να γίνεται εναρμόνιση της παρτιτούρας βρίσκοντας ολες τις βασικες πτώσεις και τις τρίτωνες αντικαταστάσεις ακόρντων και μετα ολα τα αλλα

THEOD είπε:
Η αποψη μου  πανω στην αρμονια bass, lines

ειναι οτι οι βασικότερες νοτες που μπορει να παιξει το μπασο στηρίζονται στα chord tones

των ακκορντων .Δηλ  ι ιιι v viι. Σε αυτα οι μεταβάσεις γίνονται μέσο διατονικών η χρωματικών προσεγγίσεων . Αυτο εχει σχεση περισσοτερο με τη jazz μουσικη .

Καλο ειναι παντα να γίνεται εναρμόνιση της παρτιτούρας βρίσκοντας ολες τις βασικες πτώσεις και τις τρίτωνες αντικαταστάσεις ακόρντων και μετα ολα τα αλλα
Ενα θέμα που είχα σαν απορία... στην εναρμόνιση στη τζαζ.

Γενικά εξυπηρετεί τις πρώτες γραμμές που θα δοκιμάσω να γράψω να είναι Ι-V στα ισχυρά μέρη του μέτρου, με χρωματικές προσεγγίσεις μεταξύ τους και στις εναλλαγές ακόρντων.

Η απορία που είχα, ποια γραμμή πρέπει να γραφτεί πρώτη πχ σε ένα τριο ντραμς μπάσο κιθάρα, του μπάσου ή της κιθάρας; Και αυτή που θα γραφτεί πρώτη δεν θα πρέπει να είναι ας το πούμε πιο συντηρητική σε αυτά που παίζει;

(Αναφερόμενη στην περίπτωση που ξεκινάς σε ένα τζαζ τρίο και όχι με τραγικά έμπειρους μουσικούς, όπου και χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα μπούσουλα)

THEOD είπε:

μπορεί να "φτάνει" για να μην ακούγεται άσχημα, αλλά απο εκεί και πέρα πολλά μπορείς να κάνεις και το τραγούδι μπορεί να ακουστεί πολύ διαφορετικά.

επίσης όταν λες ι ιιι ν νιι + μεταβάσεις με διατονικες και χρωματικά, στην ουσία δεν αφήνεις και τίποτα όρθιο!

αντιλαμβάνομαι πως το μπάσο σαν όργανο είναι αρκετά ΠΙΟ περίπλοκο ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ και θέλει σεβασμό και ωριμότητα απο τον παίκτη, αλλά μην κάνουμε τα πράγματα να ακούγονται πιο περίπλοκα απο ό,τι είναι.

αν ένας μπασίστας χρειάζεται να "κάνει εναρμόνιση της παρτιτουρας βρίσκοντας ολες τις βασικες πτώσεις και τις τρίτωνες αντικαταστάσεις ακόρντων" ΠΡΙΝ παρει το μπάσο του να παιξει απλώς στην κλίμακα του κομματιού, ζήτω που καήκαμε.

Evilnye είπε:
Ενα θέμα που είχα σαν απορία... στην εναρμόνιση στη τζαζ.

Γενικά εξυπηρετεί τις πρώτες γραμμές που θα δοκιμάσω να γράψω να είναι Ι-V στα ισχυρά μέρη του μέτρου, με χρωματικές προσεγγίσεις μεταξύ τους και στις εναλλαγές ακόρντων.

Η απορία που είχα, ποια γραμμή πρέπει να γραφτεί πρώτη πχ σε ένα τριο ντραμς μπάσο κιθάρα, του μπάσου ή της κιθάρας; Και αυτή που θα γραφτεί πρώτη δεν θα πρέπει να είναι ας το πούμε πιο συντηρητική σε αυτά που παίζει;

(Αναφερόμενη στην περίπτωση που ξεκινάς σε ένα τζαζ τρίο και όχι με τραγικά έμπειρους μουσικούς, όπου και χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα μπούσουλα)
Αν πρόκειται  για πχ για δική σου σύνθεση πρώτα γράφεις τη μελωδική γραμμή και μετά πανω σε αυτη χτίζεις την αρμονία  .

Καλο ειναι σε ενα τριο να γραφτεί πρώτα ενα καλο  μπάσο που να βοηθησει την κιθαρα.Αν ειναι κοντραμπάσο η αταστο  καλύτερα να γραφτούν πρώτα τα ακόρντα

για να το βοηθήσουν στα φαλτσα ;)

κατι ειδα που με ρώτησες πιο πριν για τα τριηχα θα το δω και θα σου πω

IraklisZS είπε:
μπορεί να "φτάνει" για να μην ακούγεται άσχημα, αλλά απο εκεί και πέρα πολλά μπορείς να κάνεις και το τραγούδι μπορεί να ακουστεί πολύ διαφορετικά.

επίσης όταν λες ι ιιι ν νιι + μεταβάσεις με διατονικες και χρωματικά, στην ουσία δεν αφήνεις και τίποτα όρθιο!

αντιλαμβάνομαι πως το μπάσο σαν όργανο είναι αρκετά ΠΙΟ περίπλοκο ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ και θέλει σεβασμό και ωριμότητα απο τον παίκτη, αλλά μην κάνουμε τα πράγματα να ακούγονται πιο περίπλοκα απο ό,τι είναι.

αν ένας μπασίστας χρειάζεται να "κάνει εναρμόνιση της παρτιτουρας βρίσκοντας ολες τις βασικες πτώσεις και τις τρίτωνες αντικαταστάσεις ακόρντων" ΠΡΙΝ παρει το μπάσο του να παιξει απλώς στην κλίμακα του κομματιού, ζήτω που καήκαμε.
Άποψη σου

καλή και σεβαστή

IraklisZS είπε:

Να επισημάνω ότι ο Theod αναφέρεται σε κομμάτια jazz (όπου αυτά που γράφει όντως ισχύουν και εφαρμόζονται από τους περισσότερους μουσικούς), όχι για κομμάτια π.χ. των Sex Pistols.

spy είπε:
Να επισημάνω ότι ο Theod μιλάει για κομμάτια jazz (όπου αυτά που γράφει όντως ισχύουν και εφαρμόζονται από τους περισσότερους μουσικούς), όχι για κομμάτια των Sex Pistols.
Φιλε μου πιστευω οτι παντού ισχύει τουλάχιστον η ρυθμική αγωγή

πάρε παράδειγμα τους wipers μια που αναφερεσε στο punk δεν κουνάει τίποτα στο time.Η τους    primous εκει και αν γίνεται χαμός στο ρυθμό 8)

THEOD είπε:
Φιλε μου πιστευω οτι παντού ισχύει τουλάχιστον η ρυθμική αγωγή

πάρε παράδειγμα τους wipers μια που αναφερεσε στο punk δεν κουνάει τίποτα στο time.Η τους    primous εκει και αν γίνεται χαμός στο ρυθμό 8)
Μα δεν αναφέρομαι σ' αυτό!! Λέω για αυτό που έγραψες για τις βαθμίδες i-iii-v-vii, τις τρίτονες αντικαταστάσεις και τις προσεγγίσεις. ??? ???

spy είπε:
Μα δεν αναφέρομαι σ' αυτό!! Λέω για αυτό που έγραψες για τις βαθμίδες i-iii-v-vii, τις τρίτονες αντικαταστάσεις και τις προσεγγίσεις. ??? ???
αααααααα καλά εκει ισχύει μόνο το root αν πετύχει αρμονικά  ο μπασιστας τη σωστή νότα

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back