Πρόβλημα με intonation!

Το βασικό που μου κάνει εντύπωση είναι να μην κουνιέται ΚΑΘΟΛΟΥ η νότα στις 2 ακραίες θέσεις των saddles..(τέρμα πισω-τερμα μπροστά)....δε θα μου έκανε τόσο εντύπωση να μην μπορώ να πετύχω ακριβώς το intonation

Ισως δεν το ειδες αλλα σου εγραψα στο τελος οτι δεν ειναι ιδιες οι νοτες που επαιξες. εχουν διαφορα 20 εκατοστων ημιτονιου. Το κουρδιστηρι σου δεν στο δειχνει γιατι ειναι τερμα basic. Παρε κατι καλυτερο αν θες να ασχοληθεις με σεταπς. Ιδανικα με strobe.

@noe13 Να φανταστώ πως όταν κάνεις μια κίνηση στο saddle, απο τέρμα πίσω πχ να το φέρεις μπροστά, μετά κατευθείαν κουρδίζεις την ανοιχτή χορδή ξανά και μετά τσεκάρεις το 12ο ταστο κατα πόσο άλλαξε ε?

Metalheartgr έγραψα επίσης ότι ίδια απόσταση μου βγάζει και το πετάλι korg που έχω απλά δε το συνδεσα για το βίντεο....

Είδα το βίντεο που ανάρτησες και διάβασα το νήμα και αυτό δεν είναι καθόλου φυσιολογικό καθώς το μήκος της παλλόμενης χορδής αλλάζει όταν κουνάς το βαγονάκι... Ξέχνα το intonation, από το 12 τάστο ως το βαγονάκι είναι μια απόσταση Χ η οποία μεταβάλλεται κουνώντας το βαγονάκι και άρα θα έπρεπε να μεταβάλεται και συχνότητα της νότας... Πιστεύω ότι είναι από εκείνα τα glitches που αποδεικνύουν ότι ζούμε σε προσομοίωση
Να και άλλο ένα παρόμοιο:

Last edited:
Είδα το βίντεο που ανάρτησες και διάβασα το νήμα και αυτό δεν είναι καθόλου φυσιολογικό καθώς το μήκος της παλλόμενης χορδής αλλάζει όταν κουνάς το βαγονάκι... Ξέχνα το intonation, από το 12 τάστο ως το βαγονάκι είναι μια απόσταση Χ η οποία μεταβάλλεται κουνώντας το βαγονάκι και άρα θα έπρεπε να μεταβάλετε και συχνότητα της νότας... Πιστεύω ότι είναι από εκείνα τα glitches που αποδεικνύουν ότι ζούμε σε προσομοίωση
Να και άλλο ένα παρόμοιο:

σχετικο βιντεο γιατι καπως αναλογα λειτουργουν τα strobe κουρδιστηρια ακριβειας που ανεφερα πανω.

Στο δικο μου κουρδιστηρι που ειναι στροβοσκοπικο μια χαρα κουνιεται η νοτα. Ειναι πολυ μικρες οι αλλαγες στις συχνοτητες οταν ρυθμιζεις το εσωτερικο κουρδισμα για να τις μετρησεις με ενα απλο κουρδιστηρι. Στη μπασα Μι μπορει να μιλαμε για δεκατα του Hz. Η νοτα θα κουνηθει οταν θα χρησιμοποιησεις πιο ακριβες κουρδιστηρι.

Στο δικο μου κουρδιστηρι που ειναι στροβοσκοπικο μια χαρα κουνιεται η νοτα. Ειναι πολυ μικρες οι αλλαγες στις συχνοτητες οταν ρυθμιζεις το εσωτερικο κουρδισμα για να τις μετρησεις με ενα απλο κουρδιστηρι. Στη μπασα Μι μπορει να μιλαμε για δεκατα του Hz. Η νοτα θα κουνηθει οταν θα χρησιμοποιησεις πιο ακριβες κουρδιστηρι.

Νομίζω πρέπει να συμφωνήσω, δεν υπάρχει τρόπος να μένει ίδιο το pitch. Kαι ξαναβλέπωντας το κλιπάκι σου πιο προσεκτικά, ακούγεται διαφορά - αν τα ακούσεις πλαι πλαι ειδικά ακούγεται πως δεν είναι ιδια pitch ασχέτως τι λέει το κουρδιστήρι.

Δε ξέρω ίσως να μη καταλαβαίνω σωστά....είναι δυνατόν το korg pitchblack κουρδιστήρι,να μη πιάνει τη διαφορά από τέρμα μπροστά το saddle μεχρι τέρμα πίσω?έστω μια μικρή διαφορά κάτι....και με το αυτι αυτές οι 2 ακραίες θέσεις ίδιες μου ακούγονται τονικα

Δύο περιπτώσεις που έχω συναντήσει προσωπικά περί intonation.

Η μία ήταν,τα ελατήρια από την γέφυρα (όχι floating γέφυρα)είχαν θέμα.
Ενώ τα είχα σφίξει τέρμα πάλι η γέφυρα ερχόταν λίγο μπροστά από την τάση των χορδών,οπότε αυτό το λίγο πιο πίσω που ήθελε το saddle δεν το είχε.

Το άλλο ήταν με το κουρδιστήρι.
Με το κουρδιστήρι παρατήρησα το εξής.
Έχοντας ένα απλό της fender που τοποθετείται με μανταλάκι στο headstock.

Τις ανοιχτές μου τις έδειχνε γρήγορα και ολόσωστα ενώ για το intonation μου έκανε νούμερα.
Αλλάζοντας την ρύθμιση από κουρδιστήρι κιθάρας σε χρωματικό το πρόβλημα λύθηκε.

Νομίζω πρέπει να συμφωνήσω, δεν υπάρχει τρόπος να μένει ίδιο το pitch. Kαι ξαναβλέπωντας το κλιπάκι σου πιο προσεκτικά, ακούγεται διαφορά - αν τα ακούσεις πλαι πλαι ειδικά ακούγεται πως δεν είναι ιδια pitch ασχέτως τι λέει το κουρδιστήρι.

Προβολή συνημμένου 54417

Η διαφορά στο pitch είναι πολύ μεγάλη, οντως. Αρα, η μετατόπιση του saddle αλλάζει το pitch στην χορδή.

Εάν και πάλι δεν είναι κοντά στο pitch που θέλεις, δλδ στην νότα της ανοικτής χορδής, τότε τρία ενδεχόμενα έχουμε, ξεκινώντας από το πιο πιθανό:

1. Έχεις ρυθμίσει λάθος relief και action. πιθανότατα έχεις χαμηλώσει πολύ τα saddles και έχεις δώσει αρκετό relief για να δώσεις ύψος ώστε να είναι playable. Αλλάζει η γεωμετρία του οργάνου έτσι, και το pitch πάει κατά διαόλου, ειδικά εάν συγκρίνεις 0/12, 5/17 και 9/21 ταστο.

2. Κάτι παίζει με την ποιότητα των χορδών.

3. Το όργανο δεν μπορεί να γίνει intimated. Δεν ήταν ποτέ intonated για να μπορέσει να γίνει τώρα.

Πόσο relief έχει, και πως το μετράς? Πόσο είναι το action στο τελευταίο ταστο?

Στο αρχικό ποστ είπες ότι χαμήλωσες τέρμα τις χορδές και έκανες decked τη γέφυρα. Για να μπορείς να έχεις ήχο, θα πρέπει να έχεις δώσει έξτρα relief. Αρα υποψιάζομαι ότι εκεί έχεις κάνει το λάθος.

Η διαφορά στο pitch είναι πολύ μεγάλη, οντως. Αρα, η μετατόπιση του saddle αλλάζει το pitch στην χορδή.

Εάν και πάλι δεν είναι κοντά στο pitch που θέλεις, δλδ στην νότα της ανοικτής χορδής, τότε τρία ενδεχόμενα έχουμε, ξεκινώντας από το πιο πιθανό:

1. Έχεις ρυθμίσει λάθος relief και action. πιθανότατα έχεις χαμηλώσει πολύ τα saddles και έχεις δώσει αρκετό relief για να δώσεις ύψος ώστε να είναι playable. Αλλάζει η γεωμετρία του οργάνου έτσι, και το pitch πάει κατά διαόλου, ειδικά εάν συγκρίνεις 0/12, 5/17 και 9/21 ταστο.

2. Κάτι παίζει με την ποιότητα των χορδών.

3. Το όργανο δεν μπορεί να γίνει intimated. Δεν ήταν ποτέ intonated για να μπορέσει να γίνει τώρα.

Πόσο relief έχει, και πως το μετράς? Πόσο είναι το action στο τελευταίο ταστο?

Στο αρχικό ποστ είπες ότι χαμήλωσες τέρμα τις χορδές και έκανες decked τη γέφυρα. Για να μπορείς να έχεις ήχο, θα πρέπει να έχεις δώσει έξτρα relief. Αρα υποψιάζομαι ότι εκεί έχεις κάνει το λάθος.
Καταρχήν ευχαριστώ για τη ανάλυση...οκ όταν λέω χαμήλωσα τέρμα τις χορδές,εννοώ σε τέτοιο ύψος ώστε να μην υπάρχει ο παράγοντας 'ψηλο action ' και πάλι όμως παίζει κανονικά....decked έκανα τη γέφυρα γτ κάπου διάβασα ότι μπορεί να αντισταθμίζουν τα πίσω ελατήρια τη ρύθμιση που κάνεις στο tuning και έτσι να μην υπάρχει αλλαγή...relief είναι σχεδον μηδενικό με ένα ελαφρύ upbow....action αυτή τη στιγμή δεν είμαι σπίτι για να μετρήσω αλλά είναι χαμηλό
Υποψιάζομαι ποιότητα χορδών μιας και αυτό το σετ είχε παραγγελθεί μαζικά από eBay ,βέβαια δεν διάβασα άσχημα σχόλια για τον πωλητή,μήπως είναι μαϊμού οι χορδές.!

Δεν μπορείς να κάνεις decked την γέφυρα μόνο και μόνο για να κάνεις intonation και μετά να την ξανακάνεις floating, αλλάζοντας πάλι το action με τον τρόπο αυτό. Το αποτελέσματα θα είναι να έχει παει στραφι το intonation που τόση ώρα έκανες.

Πρέπει να της έχεις ρυθμίσει τα πάντα, με μόνη εκκρεμότητα το intonation. Μια μια χορδή ρυθμίζεις, ξανά κουρδίζεις, ρυθμίζεις και πας στην επόμενη. Με τη γέφυρα να είναι floating.

Είναι προφανές ότι οι χορδές είναι χαμηλής ποιότητας, και αυτό πιθανών να το δημιούργησε το θέμα.

Ερωτήσεις:
1. Η κιθάρα είχε στο παρελθόν κανονικό intonation? Πότε χάλασε αυτό? Οταν άλλαξες χορδές? (Σε μια απλή αλλαγή χορδών με ίδιο gauge, δεν μπορεί να αλλάξει άρδην το intonation)

2. Το relief πόσο είναι? Αν πατήσεις 1ο και τελευταίο ταστο, πόσο χώρο έχει ανάμεσα στο 12ο ταστο και τη χορδή?

Trending...

Νέα θέματα

Back