Πως να ξεβαψω το body μιας κιθαρας?

fenderiarhs

Noiz Addict
        Κατα τη διαρκεια των διακοπων μου και ψαχνοντας μερικα κιβωτια που περιειχαν πραγματα απο την φοιτητικη μου εποχη ανακαλυψα μια παλια στρατ bodied ηλεκτρικη σπασμενη (την εριξε απο το δευτερο οροφο η μητερα του ιδιοκτητη της κιθαρας προσπαθωντας να τον πετυχει  ::) ::) ::)) Δεν λειτουργει τιποτα πανω σε αυτην ωστοσο σκεφτομαι να ξεβαψω τελειως το σωμα, και να το χρησιμοποιησω για καποιο project.

Θα ηθελα απο οσους γνωριζουν μερικες οδηγιες για το πως να αφαιρεσω το poly coat και το χρωμα (μαυρο) (με χρηση χημικων κατα προτιμηση, και τι θα πρεπει να χρησιμοποιησω για αυτο) και λεπτομερειες σχετικα με τη διαδικασια.

fenderiarhs είπε:
σκεφτομαι να ξεβαψω τελειως το σωμα
γιατί τελείως? Είσαι σίγουρος το τι θα βρείς από κάτω?

Θα ηθελα απο οσους γνωριζουν μερικες οδηγιες για το πως να αφαιρεσω το poly coat και το χρωμα (μαυρο) (με χρηση χημικων κατα προτιμηση
...ότι και να κάνεις, το τρίψιμο δεν θα το γλυτώσεις! ;)

Δεν με απασχολει ιδιαιτερα αν απο κατω αντι για χρυσο βρω κοντρα πλακε (πολυ πιθανον), εξαλλου περισσοτερο για το fun της διαδικασιας θελω να το κανω παρα για το οτιδηποτε αλλο.    Δεν εχω καποιο sanding tool κι ετσι προτιμω τα χημικα ωστε να μειωσω το απαραιτητο τριψιμο στο ελαχιστο.

Eάν δεν θέλεις να δείς ξύλο αλλά απλά να τη βάψεις ένα άλλο solid χρώμα, δεν χρειάζεσαι χημικά.

για να βρεις ξύλο θέλει και τρόπο και πολύ κόπο και τύχη...επειδή όπως λές το όργανο είναι απομίμηση στρατοκαστερ (κι επειδή πριν λίγα χρόνια έξησα το δικό μου αντιστοιχο σωμα ) είναι σίγουρο ότι κάτω απο το παχυ στρώμα της πολυουρεθάνης και το βαρβάτο στρώμα του χρώματος υπάρχει ένα δάκτυλο υπόστρωμα primer (βελατούρα να το πώ?) το οποίο θέλει άλλο τόσο χρόνο να βγεί...ακόμα έχω τους κάλους στα χέρια απο το τρίψιμο..Στο τέλος αντικρίζεις ένα υπέροχο κοντρα πλακέ με ψευτονερά ...

πάρε ενα 120άρι χαρτάκι να τρίψεις την πολυουρεθάνη μέχρι να βρείς το μαύρο χρώμα

μετά τρίψε με 150-240 το μαύρο και ρίξε κανα 2 χέρια νιτρο και είσαι έτοιμος...Μη μπλέκεις με λουστραρισματα γιατί θέλει χρόνο να περιμένεις και να ξανατρίβεις με 1000αρι και ξάνα λουστρος και πάλι τα ίδια και τέλος buffing ...το πιθανότερο είναι να μην έχεις τροχο buffing αρα θα πρέπει να το κάνεις με το χέρι και.....άστο καλύτερα...

Πάντως...το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γουστάρεις πολύ με την όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα (όποιο και να είναι) θα σε κάνει χαρούμενο....

ισως αν κανεις το κολπο που εκαναν παλια για να "σπασει" η ...πλαστικοποιηση του σωματος, δηλαδη βαλ' το στην καταψυξη και αφου παγωσει καλα καλα, βγαλ' το αποτομα στον ηλιο/ζεστη.

Η αποτομη αλλαγη - συστολοδιαστολη θα ραγισει το poly coat και ισως μπορεσεις να το ...ξεφλουδισεις. (τουλαχιστον μπορεις να κανεις μια αρχη) 

αλλα οπως λεει και το ρητο, αν δεν βρεξεις κwλο, ψαρι δεν πιανεις...  ;D

Κοινως, το τριψιμο δεν θα το γλιτωσεις σε καποια φαση του project.  :'(

alderbody είπε:
αλλα οπως λεει και το ρητο, αν δεν βρεξεις κwλο, ψαρι δεν πιανεις...  ;D
αλλά δεν λέει ότι εάν βρέξεις ξύλο...δεν θα το βάψεις ποτέ γιατί η υγρασία θα μείνει... ;)

Αlderbody αγόρι μου...μείνε στους πυκνωτές!! ;D ;D

Οπως ηδη σου ειπαν ,ειναι παρα πολυ πιθανο να βρεις ενα παζλ απο ξυλα που να μην αξιζει να το αναδειξεις.

Επισης μπορει να να τριβεις μερες! Ακομα και με χρηση διαβρωτικου μου εχει τυχει να μην μπορω να βγαλω το χρωμα!

Ετσι κι αλλιως παντως το τριψιμο δεν το γλυτωνεις. :)

Αυτο με την καταψυξη πρωτη φορα το ακουω 8)

marathon είπε:
αλλά δεν λέει ότι εάν βρέξεις ξύλο...δεν θα το βάψεις ποτέ γιατί η υγρασία θα μείνει... ;)
και ποιος ειπε να το βρεξει?

σιγα μην περασει η υγρασια απο το undercoat/primer και ποτισει τοσο πολυ...

αντε ρε κανε καμια εκτυπωση ....φωτοτυπατζή!   ;D  ;D  ;D

περαν πλακας τωρα, σιγουρα η μεθοδος βασιζεται σε εικασιες και δεν θα το ανεφερα καν αν επροκειτο για σωμα "λειτρουγικης" κιθαρας και οχι πεδιου πειραματισμων.

Αλλωστε η φαση του "παγωματος" γινοταν βγαζοντας την κιθαρα εξω στο κρυο (τον χειμωνα) και μετα βαζοντας την αποτομα μεσα κοντα σε πηγη θερμοτητας. (καλυτερα βεβαια να μην εχει χορδες και μανικια κλπ γιατι θα γινουν ολα ...μονι-καπελο)

edit-> μαλλον το αντιστροφο εκαναν.

alderbody είπε:
σιγα μην περασει η υγρασια απο το undercoat/primer και ποτισει τοσο πολυ...

αντε ρε κανε καμια εκτυπωση ....φωτοτυπατζή!     
και από τις τρυπούλες του pickguard περνάει ρε κολλητήρι.... ;D ;D

Θα τις κλείσεις και αυτές?

Αμα φτασεις ξυλο, θα κανεις χερια Rambo.

Κόπος για το τιποτα αν θα την ξαναβαψεις.

Το καλύτερο ειναι να τρίψεις μονο το επάνω στρωμα και μετα να την βάψεις οπως ειναι.

Αν δεν το εχεις το πιθανότερο ειναι να αποτύχεις.

Ακου και μενα 2η φορα την τρίβω.

Αν ηταν λυχνάρι θα ειχαν βγει 15.000 χιλιαδες τζίνι με τοσο τρίψε τρίψε  ;)

μετα απο πολλα ποστς και την απειρους καλους ανταλαγη αποψεων του μαρα και του alderbody να σου πω και εγω εναν τροπο που δεν θα σε φερει σε καθολου δυσκολη θεση.....ουτε θα τριψεις αλλα ΟΥΤΕ και χυμικα θα χρησημοποιησεις και να εχεις καμια δυαρεστη παρενεργεια (κανα 3ο ματι 7ο ποδι κ.τ.λ.)

θα πας σε ενα μαγαζι και θα ζητησεις πιστολι θερμου αερα (ξερουν λογικα αυτοι) και με μια σπατουλα σε καθε μερος οσο το ζεστενεις θα το ξεφλουδιζεις

ΠΡΟΣΟΧΗ ομως γιατι αυτα τα πιστολακια δεν ειναι σαν αυτα που στεγνωνουν τα μαλια τους οι κυριες.........και σαν τον διαολο και μην το αφηνεις πολυ ωρα πανω στο σωμα γιατι θα δεις να παιρνει φωτια  :D :D

ελπιζω να βοηθησα

εγω ετσι εχω βγαλει ΟΛΟ το χρωμα απο 5 κιθαρες......

θα πας σε ενα μαγαζι και θα ζητησεις πιστολι θερμου αερα (ξερουν λογικα αυτοι) και με μια σπατουλα σε καθε μερος οσο το ζεστενεις θα το ξεφλουδιζεις
ετσι δεν θα κανεις μεγαλη "ζημια" ? το λεω γιατι το εκανα σε μοτοσυκλετα. δεν ειναι ποιο ευκολο να κανει ενα σπασιματακι στο χρωμα και να εχει τελεια επιφανεια να προχωρησει στα δικα του? το σπασιμο δεν θελει πολυ τριψιμο, σε 5 λεπτα εχεις τελειωσει  ;D . παντως αν καποιος επιλεξει το πιστολι θερμου αερα καλο θα ειναι να μη ξεβαψει και κανενα μπρατσο ετσι. παντως messalion μου αρεσει που το πονηρο μυαλο του Ελληνα σκαρφιζεται απιστευτα πραγματα για να μη κουραστει  ;D  ;D

E.G. είπε:
ετσι δεν θα κανεις μεγαλη "ζημια" ?
οχι - τι ζημια να κανει ?? δεν ειναι δα και ΤΟΣΟ δυσκολο....... ;D ;D

δεν ειναι ποιο ευκολο να κανει ενα σπασιματακι στο χρωμα και να εχει τελεια επιφανεια να προχωρησει στα δικα του?
δεν καταλαβαινω τι θελεις να πεις......αληθεια αν μπορεις εξηγησε το μου

παντως messalion μου αρεσει που το πονηρο μυαλο του Ελληνα σκαρφιζεται απιστευτα πραγματα για να μη κουραστει  ;D  ;D
γι'αυτο τον εχουμε τον διευθυντη στην NASA φιλε μου.......τυχαιο ? δεν νομιζω........

εδω εχω φτιαξει μεχρι και "αποφτερωτη" για την μανουλα μου για να μην κουραζεται

παλιο πλυντηριο που βαζεις την κοτα μεσα βρασμενη και στην βγαζει ξεπουπουλιασμενη..... ;D ;D ;D στο πιστολι θερμου αερα θα κολλησουμε ?

εδω εχω φτιαξει μεχρι και "αποφτερωτη"
εισαι πρωτος  :) πες μου αν εχεις υποψη σου και καμια συσκευη να βγαζει τα κοκαλα απο το κοτοπουλο γιατι χτες εκατσα μια ωρα για να το ετοιμασω για τα σκυλια μου  :) . χειροτερα και απο το τριψιμο κιθαρας  ;D

οχι - τι ζημια να κανει ?? δεν ειναι δα και ΤΟΣΟ δυσκολο.
δυσκολο δεν ειναι, απλα τα πεταει ολα. στην μοτοσυκλετα που το δοκιμασα εμεινε σκετη λαμαρινα, εφυγε και το ασταρι. για αυτο το λογο σου λεω ενα σπασιματακι στο βερνικι. οταν εχεις λοιπων την κιθαρα παιρνεις το γυαλοχαρτο σου (οχι πολυ σκληρο γιατι θα κανεις εντονες γραμμες). πανω απο 240 πιστευω, εγω χρησιμοποιω και 400. ξεκινας το τριψιμο ελαφρα, με αποτελεσμα να αγριεψεις το βερνικι σου και στο τελος εχεις μια τελεια επιφανεια να δεχτει τα καινουρια χρωματα. εκτος και αν θες χρωματα εμποτισμου που εκει δεν γλυτωνεις απο την αφαιρεση του παλιου χρωματος-υποστωματος.

RayDTutto είπε:
χεχε τελικα υπαρχει τετοιος τροπος... ;D ;D ;D εμενα μου τον ειχε πει παλιος οργανοποιος και το εκανα ετσι.....

εισαι πρωτος  :) πες μου αν εχεις υποψη σου και καμια συσκευη να βγαζει τα κοκαλα απο το κοτοπουλο γιατι χτες εκατσα μια ωρα για να το ετοιμασω για τα σκυλια μου  :)
μπα........αλλα αμα θες μπορεις να "παραβρασεις" την κοτα και με το παραμικρο να απλωσει και να μηνει το κρεας για σενα τα κοκκαλα για τα σκυλια  ;) ;)

. χειροτερα και απο το τριψιμο κιθαρας  ;Dδυσκολο δεν ειναι, απλα τα πεταει ολα. στην μοτοσυκλετα που το δοκιμασα εμεινε σκετη λαμαρινα, εφυγε και το ασταρι.
φυσικα και φευγει ΟΛΟ αυτο δεν ειναι το ζητουμενο ? ποιο δυσκολο ειναι να τριψει την κιθαρα μεχρι το ασταρι και να πετυχει ομαλη επιφανεια απο το να την ξαναπερασει ΟΛΗ απο την αρχη.......σκεψου το λιγακι - ακομα και στο ασταρι να φτασει καπου θα το εχεις τριψει πολυ καπου αλλου λιγοτερο με αποτελεσμα να μην υπαρχει ομαλοτητα και το χρωμα που θα βαλεις μετα επανω καπου να σταξει και να γινει χαλια...........πολλα μπορουν να πανε στραβα

Ωραιο αυτο με το "πιστολακι" ;D Προτεινω παντως μια πιο heavy duty μασκα απο αυτη που προτεινει το tutorial ;)  Ποιος ξερει τι θα εχεις "καταπιει" μεχρι να τελειωσεις!

Παλι τριψιμο εχεις μετα βεβαια!

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back