Όλα τα YES/NO του σχήματος που παρέθεσε ο blue, είναι ένα μεγάλο I DONT' KNOW ή ίσως και HUH? στην Ελλάδα. Οι πολίτες δεν είναι εκπαιδευμένοι στο engagement σε γόνιμο διάλογο, οπότε όχι μόνο παραβιάζουν τη λογική του γραφήματος, αλλά εύκολα καταφεύγουν(με) στην υπερβολή, τα γκραν-γκινιόλ αστεία κλπ.
Αν η λογική που υπαγορεύται από το σχήμα αποτελούσε απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να γίνει μία χρήσιμη συζήτηση, το noiz (και όλα τα άλλα ελληνικά φόρα που έχω υπ' όψιν μου) μπορεί να βάλει λουκέτο άμεσα, με ή χωρίς πολιτικές συζητήσεις.
Ευτυχώς, για όλους μας, όχι μόνο τα πράγματα δεν είναι έτσι, αλλά ήδη παρέθεσα πολύ συγκεκριμένα και άμεσα εξακριβώσιμα παραδείγματα βελτίωσης του ιντερνετικού πολιτισμού μας, στο χρόνο ρεκόρ των δέκα ετών (είναι όντως ελάχιστος, δεδομένων και των συνθηκών που όλοι γνωριζουμε).
Με προσπάθεια, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι σε άλλα δέκα χρόνια, τόσο εμείς όσο και οι νεότεροι θα διαμορφώνουν και θα απολαμβάνουν ένα καλύτερο πλαίσιο συζητήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.
@kpeyos
Μου είσαι εξόχως συμπαθής, αλλά επιμένεις να φαντασιώνεσαι αόρατα προβλήματα, όπως την πιθανότητα κάποιος να μας καρφώσει σε (οποιοδήποτε) κόμμα. Μα, αυτή θα ήταν μία ΜΕΓΑΛΗ μέρα για τη Δημοκρατία.. πολύ θα ήθελα να δω το κόμμα που θα έπεφτε τόσο χαμηλά ώστε να εγκαλέσει δημόσια πολίτες για τις απόψεις που εκφράζουν σε ένα φόρουμ (είναι βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που το κάνουν καθημερινά, οπότε δε θα ήξεραν από που να αρχίσουν), αλλά ΑΝ - τέλος πάντων - ένα κόμμα έφτανε να το κάνει, εγώ προσωπικά πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιο είναι ώστε επιδεικτικά να μη πάρω καν το ψηφοδέλτιό του από τον πάγκο.