Λύσεις για backup?

hot_sauce είπε:
έτσι νόμιζα πως γίνεται με τη συμπίεση.... :S
Όχι, αυτό ισχύει για τις "ενεργές" συμπιέσεις (εκεί που το αρχείο είναι άμεσα αναγνώσιμο) όπως π.χ. τα mp3. Τα rar, zip, κλπ κάνουν όλα lossless συμπιέσεις.

Καταλαβαίνω οτι οι απαιτήσεις του καθένα ποικίλλουν (εγώ έχω ελάχιστες και δεν έχω ασχοληθεί) αλλά 1Τerra external HD (γύρω στα 70€) δεν σου κάνει για backup;

Και αν είναι για DVD backups, δεν είναι λογικότερο να πάρεις Bluray writer ;

Απλώς λέω ......

audiokostas είπε:
Καταλαβαίνω οτι οι απαιτήσεις του καθένα ποικίλλουν (εγώ έχω ελάχιστες και δεν έχω ασχοληθεί) αλλά 1Τerra (γύρω στα 70€) δεν σου κάνει για backup;

Απλώς λέω ......
Σωστά και τα δύο. Να σημειώσω επειδή αναφέρθηκε ότι πολλά γραμμένα CD/DVD ψοφάνε μετά από μερικά χρόνια (που απλώς κάθονται) λόγω προβλημάτων στην εγγραφή που δημιουργούν τα πολύ τσίπικα CD/DVD writers που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, και δη σε υψηλή ταχύτητα εγγραφής. Ειδικά παλιότερα το πρόβλημα ήταν πιο έντονο. Για του λόγου το αληθές, έχω CD γραμμένα με επαγγελματικό writer, σε ταχύτητα... 1Χ, πριν 15 χρόνια, και δεν έχουν καταλάβει Jesus, ενώ άλλα γραμμένα σε φτηνιάρικα writers PC τα έχουν παίξει σε 3-4 χρόνια.

audiokostas είπε:

Απλώς λέω ......
Καλή ιδέα αλλά λίγο ακριβή ακόμα. Άσε που αν χρειαστεί να τα διαβάσεις από κάποιο άλλο σύστημα θα πρέπει να έχει Blu-Ray (που δε νομίζω να έχουν και πααααρα πολλοί)

πολύ καλή ιδέα το bluray....

με πολύ λιγότερα cd θα τα χωρέσει όλα...

και εντάξει...backup θα είναι....δεν θα τα κυκλοφορεί απο δω κι απο κει....

κι εγώ σε ταχύτητα 1χ γράφω, άντε 2χ, αλλά επειδή τα χει παίξει το dvd-r μου και σε μεγάλες ταχύτητες πετάει το δίσκο

RAR, DVD... πολύ κόπος.

Αυτό τουλάχιστον το είδες; Μπας και... δουλέψουν δηλαδή  ;D

http://www.win-rar.com/index.php?id=24&kb_article_id=148

Γιατί δεν ξεκινάς με έναν εσωτερικό; Κάπου 40 ευρώ πάει, λιγότερος κόπος, άμεση πρόσβαση κλπ

500 Giga σε δισκάκια είναι θέμα. Και τα WAV δεν πολυσυμπιέζονται στο RAR, νομίζω δηλαδή.

Αν επιμένεις, δες και τα double layer των 8.5 Giga. Θα είναι λίγο πιο ακριβά σε Cent/ MB, αλλά θα έχεις λιγότερα δισκάκια.

Ο manosx και ο TGL έχουν ένα point σχετικά με το backup, εντούτοις η ιδέα του LK είναι επίσης πολύ καλή.

Οποιοσδήποτε εξωτερικός σκληρός που να παίρνει δύο δίσκους και να έχει δυνατότητα RAID 1 θα ήταν καλή λύση. Οι πιθανότητες να τα τινάξουν και οι δύο σκληροί ταυτόχρονα είναι σαφώς λίγες και μάλιστα αν ο δίσκος χρησιμοποιείται αραιά (μόνο μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα π.χ.) μιλάμε για σχεδόν full-proof κατάσταση.

Κοίτα, το RAID 1 είναι αυτό που λέμε με άλλα λόγια. Αλλά γιατί να μπλέξει με ενδεχομένως ακριβές λύσεις; Τα πάντα είναι θέμα συμβιβασμού. Συμβιβάζεσαι με τη λογική ότι θα υπάρχει μια ΜΙΚΡΗ πιθανότητα να χάσεις δουλειά κάποιων ημερών, κάνεις ένα incremental σε εξωτερικό, και κάθε βδομάδα αντιγράφεις σε έναν άλλο.

Υπάρχουν φοβερές λύσεις σε εξωτερικά μηχανήματα, αλλά κοστίζουν αρκετά. Γιατί όχι, αν υπάρχει μαρούλι.

μπορεί να είναι και δικό μου λάθος, αλλά δε κοιτάω, αυτή τι στιγμή να σώσω για να μη χάσω μερικές μέρες δουλειάς. Ο εξωτερικός κάνει backup κάθε μέρα. Κοιτάω να κάνω αρχειακή δουλειά για όλα τα project που δε δουλεύω πια (30+ projects... με πολλά WAV αρχεία).

Μάνο: τα WAV αρχεία σε RAR κόβονται στο 50-55% περίπου... Σώζεις δηλαδή αρκετό χώρο (ειδικά να μιλάς για 0.5 ΤΒ...).

Θα δω τις επιλογές μου, αλλά πάντως αν ένας σκληρός και τα DVD δε χαλάνε, καλά προφυλαγμένα, με το χρόνο, αυτό μου φτάνει... :)

Μάνο, από μια γρήγορη ματιά που έριξα, είδα ότι μπορείς να πάρεις ωραιότατο εξωτερικό Western Digital με χωρητικότητα 2 TB (δηλαδή 1 TB σε RAID mode) με περίπου 160 ευρώ.

Σαφέστατα δεν είμαι μέσα στην τσέπη του Νικόλα αλλά το ποσό δε μου φαίνεται μεγάλο αν μιλάμε για μια λύση με την οποία θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Έστω, για κάποια χρόνια τουλάχιστον. :)

Edit: Νικόλα μου, σε αυτή την περίπτωση και ένας απλός εξωτερικός σκληρός σου κάνει. Πέτα τα πάντα μέσα, φύλαξέ τον κάπου και το πιθανότερο είναι ότι θα δουλέψει όταν θα τον χρειαστείς ξανά.

A, thanks για το tip Νικόλα.

Να σου δώσω και γω ένα tip, μια που μιλάμε για αρχειακή δουλειά. Υπάρχουν προγράμματα που καταγράφουν το filesystem ενός δίσκου σε text μορφή. Σου κάνουν δηλαδή έναν κατάλογο με τη δομή του δίσκου, και έτσι είναι εύκολο να βρεις τι είναι που.

Ίσως σου χρησίμευε κάτι τέτοιο.

Alchemist ωραίο ακούγεται. Πάω να πάρω ένα  ;D  ;D  ;D

Αν δεν είχαν αυτά τα σπαστικά σταμάτα- ξεκίνα οι WD, θα είχα πάρει ήδη  ;D

Nikolas είπε:
Μάνο: τα WAV αρχεία σε RAR κόβονται στο 50-55% περίπου... Σώζεις δηλαδή αρκετό χώρο (ειδικά να μιλάς για 0.5 ΤΒ...).
Χωρίς να ξέρω ειδικά τι ισχύει, το ποσοστό παραπέμπει στη μετατροπή wav σε flac...

Μάνο, από μια γρήγορη ματιά που έριξα, είδα ότι μπορείς να πάρεις ωραιότατο εξωτερικό Western Digital με χωρητικότητα 2 TB (δηλαδή 1 TB σε RAID mode) με περίπου 160 ευρώ.

Σαφέστατα δεν είμαι μέσα στην τσέπη του Νικόλα αλλά το ποσό δε μου φαίνεται μεγάλο αν μιλάμε για μια λύση με την οποία θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Έστω, για κάποια χρόνια τουλάχιστον. :)

Edit: Νικόλα μου, σε αυτή την περίπτωση και ένας απλός εξωτερικός σκληρός σου κάνει. Πέτα τα πάντα μέσα, φύλαξέ τον κάπου και το πιθανότερο είναι ότι θα δουλέψει όταν θα τον χρειαστείς ξανά.
The frog knows what he's talking about.

Για 100 DVD Και μια θήκη θες γύρω στα 40-50 Ευρώ συν το χρόνο να γράψεις και να τα κάνεις label.

Οι 500GB WD ξεκινούν από 45 Ευρώ. Με μερικά κλικ το αφήνεις και κάνει το copy.

Στην τελική κάνε το backup και σβήνε αρχεία από τον "audio" όποτε χρειάζεσαι το χώρο για νεα αρχεία.

Για όποιον ενδιαφέρεται... :)

http://www.skroutz.gr/s/55852/Western-Digital-My-Book-Mirror-Edition-2TB.html

Μάνο, έχεις δίκιο για τα σταμάτα-ξεκίνα. Δυστυχώς δεν είναι κουσούρι μόνο των WD αλλά όλων των σύγχρονων εξωτερικών σκληρών (έχω δει και Seagate να κάνει το ίδιο). Ας όψεται το energy saving.

Αυτά είναι εργαλεία...

Μετά το μόνο που φοβάσαι είναι σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς  ;D  ;D  ;D

Σκληρό ανοίγει για να του αλλάξεις, ή άμα χαλάσει πας για άλλο  ???

Alchemist είπε:
Μάνο, έχεις δίκιο για τα σταμάτα-ξεκίνα. Δυστυχώς δεν είναι κουσούρι μόνο των WD αλλά όλων των σύγχρονων εξωτερικών σκληρών (έχω δει και Seagate να κάνει το ίδιο). Ας όψεται το energy saving.
Έχω 2 Seagate διαφορετικής χρονολογίας και επιβεβαιώνω πως το κάνουν. Φυσικά ανάλογα με τη χρήση μπορεί και να μην ενοχλεί. Βασικά μου αρέσει αυτό το feature καθώς ο δίσκος δουλεύει μόνο όσο χρειάζεται :)

manosx είπε:
Αυτά είναι εργαλεία...

Μετά το μόνο που φοβάσαι είναι σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς  ;D  ;D  ;D

Σκληρό ανοίγει για να του αλλάξεις, ή άμα χαλάσει πας για άλλο  ???
Αν τη φας από φυσικό φαινόμενο σημαίνει ότι η γκαντεμιά του κόσμου κάθεται πάνω στο σβέρκο σου οπότε εκεί δεν μπορείς να προφυλαχθείς με κανένα τρόπο. Εκεί απλά το παίρνεις απόφαση και χαλαρώνεις... 8)

Όσο για το άνοιγμα, σαφώς και ανοίγει και βαζοβγάζεις τους δίσκους κατά βούληση.

Και όμως Alchemist, υπάρχουν πολύ απλά φυσικά φαινόμενα:

Βαρύτητα: Ο σκληρός παίζει το ρόλο του μήλου του Νεύτωνα

Υγρασία: Μωρή παλιόγατα, που κατούρησες;

Ηλεκτρομαγνητισμός: Δ.εν Ε.χουμε Η.λεκτρικό της προκοπής

Φωτιά: Τι μυρίζει έτσι, σου κάηκαν οι μπριζόλες;

;D  ;D  ;D

The Genius Loci είπε:
Όχι, αυτό ισχύει για τις "ενεργές" συμπιέσεις (εκεί που το αρχείο είναι άμεσα αναγνώσιμο) όπως π.χ. τα mp3. Τα rar, zip, κλπ κάνουν όλα lossless συμπιέσεις.
Όχι ακριβώς, απλώς όπως λες το rar, zip κλπ χρησιμοποιούν μη απωλεστικούς αλγόριθμους, ενώ mp3, jpeg κλπ είναι απωλεστικά. Η άμεση ανάγνωση απλώς γίνεται γιατί το winamp κάνει μόνο του την αποσυμπίεση :)

skantzos είπε:
Η άμεση ανάγνωση απλώς γίνεται γιατί το winamp κάνει μόνο του την αποσυμπίεση :)
Εννοούσα ότι το mp3 είναι μια μορφή αρχείου που είναι άμεσα προσβάσιμη (από οποιοδήποτε πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου). Το ίδιο ισχύει και για ανάλογα format εικόνας, κλπ. Τα .rar κλπ είναι αρχεία archive. Που σημαίνει ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την αρχική μορφή των αρχείων που συμπιέζουμε, όταν αυτά αποσυμπιεστούν. Αυτή τη διαφορά ήθελα να τονίσω στον ερωτώντα.  ;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back