ισχύς και αντοχή μεγαφώνων

gdevelek

Noiz Addict
ένα θεματάκι που στριφογυρίζει στο μυαλό μου πολλα χρόνια τώρα:

λέμε ο ενισχυτής έχει ισχύ 50 βατ, και το μεγάφωνο ας πούμε 70, και αισθανόμαστε άνετα μ' αυτό το περιθώριο

ωραία, αλλά ξέρουμε πως ανάμεσα σε κιθάρα και ενισχυτή χωράνε ένας σκασμός πετάλια που μπορεί να υπεροδηγούν το σήμα

άρα μπορεί κανείς να πεί "εντάξει, 50άρης ο ενισχυτής και 70άρι το μεγάφωνο, μια χαρά είμαι, βάλε ένα DS-1 μπροστά, γύρνα τον ενισχυτή στο lead κανάλι, βάλε volume στο τέρμα να βγάλουμε τη μέγιστη δυνατή βρώμα, και όλα είναι εντός προδιαγραφών"

είναι έτσι; ή σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε περίπου βέβαιη καταστροφή του μεγαφώνου; να το δοκιμάσω με δικό μου ενισχυτή δεν το τολμώ, σίγουρα όμως κάποια συλλογική εμπειρία υπάρχει στους πιο "γυρισμένους"...  ;D το περίεργο είναι πως πουθενά δεν έχω διαβάσει στο φόρουμ για τέτοια περιστατικά, ακούω διαρκώς για λαμπάτους που ακούγονται τρομακτικά δυνατά αν τους τσιτώσεις, αλλά ο παράγοντας "βλάβη μεγαφώνου" δεν μπαίνει, λες και τα μεγάφωνα των ενισχυτών αυτών είναι μη καταστρέψιμα, τελεία και παύλα...  ???

gdevelek είπε:
λέμε ο ενισχυτής έχει ισχύ 50 βατ, και το μεγάφωνο ας πούμε 70, και αισθανόμαστε άνετα μ' αυτό το περιθώριο
Δεν θα έλεγα πως αισθανόμαστε άνετα... Αυτό που συμβαίνει είναι πως ένα μεγάφωνο μπορεί να καταστραφεί όταν δεχθεί μεγαλύτερη ισχύ από το μέγιστο που μπορεί να αποδώσει. Αυτή είναι το νούμερο που βλέπουμε όταν το αγοράζουμε (πχ. 100 βατ). Όσο ο ενισχυτής λειτουργεί κανονικά, παραδίδει βατ που δεν υπερβαίνουν την ονομαστική του αξία. Σε λαμπάτους όμως από ένα σημείο και πέρα (και σε solid state όταν αυτοί υπεροδηγηθούν) υπάρχει παραμόρφωση που πολλαπλασιάζει τα βατ που παραδίδονται στο μεγάφωνο, και όταν αυτά υπερβούν το maximum power handling του αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα παραδώσει το πνεύμα.

Οι λαμπάτοι ενισχυτές είναι και αυτοί που συνήθως λειτουργούν με υπεροδήγηση, και αυτή δεν γίνεται πάντα αντιληπτή στο ανθρώπινο αυτί σαν distortion αλλά απλά σαν αύξηση της έντασης (ο λόγος που έχουμε πει πως οι λαμπάτοι ακούγονται πολύ πιο δυνατά από τους solid state στα ίδια βατ), με αποτέλεσμα η ζημιά να υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και όταν δεν... ροκάρεις αλλά παίζεις καθαρά, ή πιο σωστά, με αυτό που το αυτί σου ερμηνεύει ως "καθαρό". Τώρα υπάρχουν και μερικοί που μπερδεύουν το speaker break-up (που μερικοί αγαπούν και άλλοι απεχθάνονται) με το power rating. Aν διαβάσεις αυτό: http://www.eminence-speaker.com/faqs/faq20.asp θα δεις πως δεν συνδέονται πάντοτε, μεθερμηνευόμενον πως μεγαλύτερο power handling δεν σημαίνει απαραίτητα και λιγότερο speaker break-up.

(Υπάρχουν πολλοί ειδικοί στο φόρουμ, που παρακαλώ να με διορθώσουν αν δουν κάτι λάθος)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Συγνώμη αξιότιμοι κύριοι αλλά εδώ αλλάζει λίγο η κοσμοθεωρία μου για την λειτουργία των ενισχυτών. Δεν είμαι ειδικός ούτε κατά διάνοια, αλλά είχα πάντα την αίσθηση ότι η μέγιστη δυνατή ισχύς ενός ενισχυτή είναι η ονομαστικη του και η παραμόρφωση του τελικού συμβαίνει ακριβώς γιατί γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το όριο μέσω της υπεροδήγησης και επειδή δεν γίνεται να το περάσουμε, παρουσιάζεται παραμόρφωση.

Τα όποια πετάλια υπεροδηγήσουν το σήμα στην είσοδο, θα το κάνουν στην προενίσχυση όπου απλά θα είναι σαν να αυξάνουμε το gain πέρα του 10 κατα κάποια έννοια, όχι ότι θα αυξηθεί η παραγώμενη ισχύς στην έξοδο. Εκεί απλά θα υπάρχει περισσότερο κλιπάρισμα. Το σήμα εφόσον περάσει στον τελικό θα συνεχίζει να περιορίζεται από τις προδιαγραφές του.

Εδώ απ' τα λεγομενά σας παρουσιάζεται ο ισχυρισμός ότι ένας ενισχυτής μπορεί να παράγει στην έξοδο περισσότερα βατ από την μέγιστη ονομαστική του ισχύ, υπό συνθήκες.

Είναι ποτέ δυνατόν αυτό να ισχύει; Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Τότε τι στα κομμάτια σημαίνει η ονομαστική ισχύς;

Please explain, γιατί εδώ υπάρχει θέμα αν παίζει κάτι τέτοιο.

και εγώ χωρίς να είμαι ειδικός τείνω να συμφωνώ με τον octapus. Έχω την αίσθηση οτι το "ψαλίδισμα" που δημιουργείται όταν υπεροδηγούμε ένα στάδιο ενισχυσης ενος λαμπάτου ενισχυτή, μας εξασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο το άνω όριο της αποδιδόμενης ισχύος.

βέβαια όπως είπα δεν είμαι ειδικός, απλά έτσι το έχω στο μυαλό μου.

Ρίξτε φως! ;D

η ονομαστική ισχύς είναι η μέση ισχύς του, και πιο συγκεκριμένα η RMS ισχύς

δηλαδή root-mean-square

όπου

square --> το τετράγωνο του σήματος, δηλαδή της τάσης/ρεύματος

mean --> ολοκλήρωμα και διαίρεση με το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης

root  --> η τετραγωνική ρίζα του αποτελέσματος

http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square

άρα ΝΑΙ, ο ενισχυτής κάλλιστα μπορεί να ξεπεράσει την ονομαστική του ισχυ, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που όμως μπορεί να επαρκεί για να στείλει το μεγάφωνο στον παράδεισο των μεγαφώνων, εκεί όπου όλοι παίζουν καθαρά  (άγγελοι είναι, τι περιμένεις;  ::) )

τώρα ως προς τη ματωμένη κυριακή, δεν μπορώ να καταλάβω πώς  από τη μιά έχουμε "πολλαπλασιασμό της ονομαστικής ισχύος του  ενισχυτή", κι από την άλλη δεν θυμάμαι ΜΙΑ αναφορά στο φόρουμ για καμμένο μεγάφωνο

άρα ΝΑΙ, ο ενισχυτής κάλλιστα μπορεί να ξεπεράσει την ονομαστική του ισχυ, για περιορισμένο χρονικό διάστημα,  που όμως μπορεί να επαρκεί για να στείλει το μεγάφωνο στον παράδεισο των μεγαφώνων, εκεί όπου όλοι παίζουν καθαρά
+1000

Μπορεις αλλωστε να το τσεκαρεις και μονος σου αυτο...αγορασε ενα VOX AC30 με 15w Celestion Blue & βαλτον στο τερμα παρε μια κιθαρα με διπλους και αρχισε να παιζεις power chords με μανία ;D ;D,αν ΔΕΝ καψεις τα μεγαφωνα σου τον πληρωνω..... ;D

Νομίζω ότι η RMS ισχύς δεν είναι αυτή που αναφέρεται στου ενισχυτές γιατί πολύ απλά θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στα specs. Άλλωστε η RMS είναι η 0,707  (διορθώστε με αν κάνω λάθος) και κάτι ψηλά της μέγιστης, άρα αν π.χ. έχουμε 50w RMS ενισχυτή τοτε μπορέι να παράγει μέγιστο 50*((1-0,707)+1)=64,65w αρα με μεγάφωνο 70 W είμαστε οκ.

(Τώρα με έβαλες να ψάχνω τα manual).

Οι ενισχυτές κιθάρας δεν χαρακτηρίζονται σαν κάποια ονομαστική ισχύ από προϊόν μετρήσεων αλλά σαν γενική τάξη μεγέθους από τις λυχνίες εξόδου. Ο AC30 που ανέφερε ο SF έχει 4 λάμπες EL84 στην έξοδο που δίνουν "γενικά και χονδρικά" 30 watt - άρα τα 2 15w blue θα έπρεπε ίσα ίσα να επαρκούν. To "γενικά και χονδρικά" όμως σημαίνει ότι πρακτικά μπορεί να δώσει παραπάνω από 30W... υπολογίζοντας 9W σε κάθε λυχνία μέγιστη ισχύ, μπορεί να φτάσει και 36W (ή και λίγο παραπάνω, αναλόγως ανοχών) άρα bye bye Blue (ouch!)

Το point είναι ότι σε ενισχυτές με λυχνίες η ονομαστική ισχύς εξόδου είναι ένας "μπούσουλας" τάξης μεγέθους και όχι ακριβής τιμή...

gdevelek είπε:
η ονομαστική ισχύς είναι η μέση ισχύς του, και πιο συγκεκριμένα η RMS ισχύς
καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά και πάλι αυτό που λέω

Έχω την αίσθηση οτι το "ψαλίδισμα" που δημιουργείται όταν υπεροδηγούμε ένα στάδιο ενισχυσης ενος λαμπάτου ενισχυτή, μας εξασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο το άνω όριο της αποδιδόμενης ισχύος.
δεν μπορεί να ισχύει ταυτόχρονα?

έτσι η επιλογή του ηχείου θα εξασφαλίζει οτι ακόμα και στο peak της ισχύος δε θα το κάψουμε.

εξηγήστε οι γνώστες να μάθουμε και τίποτα! :)

Babtua είπε:
Οι ενισχυτές κιθάρας δεν χαρακτηρίζονται σαν κάποια ονομαστική ισχύ από προϊόν μετρήσεων αλλά σαν γενική τάξη μεγέθους από τις λυχνίες εξόδου. Ο AC30 που ανέφερε ο SF έχει 4 λάμπες EL84 στην έξοδο που δίνουν "γενικά και χονδρικά" 30 watt - άρα τα 2 15w blue θα έπρεπε ίσα ίσα να επαρκούν. To "γενικά και χονδρικά" όμως σημαίνει ότι πρακτικά μπορεί να δώσει παραπάνω από 30W... υπολογίζοντας 9W σε κάθε λυχνία μέγιστη ισχύ, μπορεί να φτάσει και 36W (ή και λίγο παραπάνω, αναλόγως ανοχών) άρα bye bye Blue (ouch!)

Το point είναι ότι σε ενισχυτές με λυχνίες η ονομαστική ισχύς εξόδου είναι ένας "μπούσουλας" τάξης μεγέθους και όχι ακριβής τιμή...
Αρα ούτε το RMS που ανεφέρθηκε έχει σχέση και απο αυτά που λες μπορούμε να συμπερανουμε ότι η μέγιστη ισχύς θα είναι λίγο πάνω από την ονομαστική, όχι πολύ και συνάμα δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ισχύς εξόδου και τι πεταλομπλιμπλίκια βάλουμε στην είσοδο.

Η ονομαστική ισχύς RMS (όπου υπάρχει) αναφέρεται σε ισχύ ημιτονικού σήματος, όπου πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω είναι 0,707 του πλάτους της στιγμιαίας ισχύος (για την ακρίβεια πλάτος/τετρ.ρίζα 2 )

Το ψαλιδισμένο σήμα έχει μεγαλύτερη ισχύ rms, που για το πλήρες τετραγωνικό σήμα φτάνει το 1 x πλάτος. Γι αυτό οι ενισχυτές Hi-Fi έχουν ειδικό κύκλωμα αντιστάθμισης στην έξοδο (μου διαφεύγει το όνομά του αυτή τη στιγμή, με συγχωρείς) με πηνίο και αντίσταση που "εξομαλύνει" τα τετραγωνικά σήματα.

Πριν μερικα χρονια ειχα εναν line6 και εκανα αυτο ακριβως που ειπε ο Superfunk,

επαιζα εκτεταμενα στο τερμα power chords(yeah!) με την μονη διαφορα οτι ο ενισχυτης ηταν τρανζιστορ.μπορω να πω πως το μεγαφωνο που ειχε(celestion νομιζω) ειχε παθει χοντρη ζημια..επαιζε μεν παντελως χαλια δε..

theoctapus είπε:
δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ισχύς εξόδου και τι πεταλομπλιμπλίκια βάλουμε στην είσοδο.
Ακριβώς. Αν υπολογίσεις ακριβώς πόση μέγιστη ισχύ μπορούν να αποδώσουν οι λυχνίες εξόδου (πχ στο παράδειγμα του AC30 μέχρι περίπου 40W) απλά βάλε μεγάφωνα λίγο μεγαλύτερη ισχύος και είσαι καλυμμένος. Στο παράδειγμα του AC30, χρειάζεσαι περίπου 50W μεγάφωνα για να είσαι ΟΚ. Αν ο ενισχυτής πάει να δώσει παραπάνω W επειδή εσύ του έβαλες πεταλομπλιμπλίκια και δε συμμαζεύεται, απλά θα καούν οι λυχνίες στην έξοδο...

Babtua είπε:
Η ονομαστική ισχύς RMS (όπου υπάρχει) αναφέρεται σε ισχύ ημιτονικού σήματος, όπου πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω είναι 0,707 του πλάτους της στιγμιαίας ισχύος (για την ακρίβεια πλάτος/τετρ.ρίζα 2 )

Το ψαλιδισμένο σήμα έχει μεγαλύτερη ισχύ rms, που για το πλήρες τετραγωνικό σήμα φτάνει το 1 x πλάτος. Γι αυτό οι ενισχυτές Hi-Fi έχουν ειδικό κύκλωμα αντιστάθμισης στην έξοδο (μου διαφεύγει το όνομά του αυτή τη στιγμή, με συγχωρείς) με πηνίο και αντίσταση που "εξομαλύνει" τα τετραγωνικά σήματα.
η ισχύς RMS αναφέρεται σε κάθε είδους περιοδικό σήμα, απλά στην περίπτωση του ημιτονοειδούς το αποτέλεσμα είναι το πανεύκολο 0.707*max

το κύκλωμα στο οποίο αναφέρεσαι προφανώς είναι βαθυπερατό φίλτρο (ή κάποια εξελιγμένη παραλλαγή αυτου) που εξομαλύνει τις ασυνέχειες της τετραγωνικής κυματομορφής και τη φέρνει πίσω κοντά στην ημιτονοειδή  (μεγάλες ασυνέχειες <--> υψηλές συχνότητες)

Babtua είπε:
Ακριβώς. Αν υπολογίσεις ακριβώς πόση μέγιστη ισχύ μπορούν να αποδώσουν οι λυχνίες εξόδου (πχ στο παράδειγμα του AC30 μέχρι περίπου 40W) απλά βάλε μεγάφωνα λίγο μεγαλύτερη ισχύος και είσαι καλυμμένος. Στο παράδειγμα του AC30, χρειάζεσαι περίπου 50W μεγάφωνα για να είσαι ΟΚ. Αν ο ενισχυτής πάει να δώσει παραπάνω W επειδή εσύ του έβαλες πεταλομπλιμπλίκια και δε συμμαζεύεται, απλά θα καούν οι λυχνίες στην έξοδο...
Κοινώς, και για να απαντήσουμε στην απορία του gdevelek, δεν υπάρχει "σύνδεση" μεταξύ πεταλιών και κινδύνου να καταστραφεί το ηχείο λόγω "αύξησης" της ισχύς.

Σωστά;

Υπάρχει κίνδυνος, αν δε γίνει σωστή εκτίμηση του απαιτούμενου μεγαφώνου. Και πάλι στο παράδειγμα του AC30, η εκτίμηση ότι 2 15άρια Celestion θα αντέξουν την ισχύ του AC30 ήταν λανθασμένη - αν τον τσιτάρεις και τον ζορίσεις, θα τα κάψεις γιατί μπορεί να βγάλει παραπάνω από τα ονομαστικά 30 Watt.

Αν όμως κάνεις σωστή εκτίμηση, δεν έχεις πρόβλημα. Στο μεγάφωνο τουλάχιστον, γιατί τις λυχνίες εξόδου θα τις κάψεις...

σε τρανζιστοράτους τι ισχύει κατ' αντιστοιχία πρακτικά;

τα τσιπάκια είναι λιγώτερο ευπαθή, έτσι δεν είναι;

κάτι άλλο:

ας αφήσουμε τα πετάλια, κι ας υποθέσουμε πως πάμε καρφί στον ενισχυτή

μπορούμε να παίξουμε στο lead κανάλι, με gain + volume 100%? για τέτοια χρήση έχει γίνει πρόβλεψη από τον κατασκευαστή; λογικά θα έπρεπε να έχει γίνει, αφού ο ίδιος  κατασκευαστής έχει φτιάξει τα πάντα, αν μια τέτοια ακραία χρήση οδηγεί σε ζημιά, θα όφειλε είτε να περιορίσει την έκταση κίνησης των ποτενσιόμετρων, ή τουλάχιστον να σου δώσει  με κόκκινα γράμματα μια προειδοποίηση στο εγχειρίδιο, ότι τέρμα gain και τέρμα volume ταυτόχρονα δεν πρέπει να γίνεται

Babtua είπε:
Κατά την άποψή μου,

το πλάτος που αναφέρεται είναι και αυτό τάση μετρημένη με άλλο τρόπο όμως. Αυτή λέγεται για την ιστορία Vp (pick).  Συνήθως η τάση που αναφέρεται στις περισσότερες συσκευές, χωρίς να διευκρινίζεται, είναι η RMS (Vrms).  Όταν αναγράφεται ότι πρόκειται για την άλλη τάση τότε πρόκειται για Vp-p (pick to pick) η οποία είναι η κατακόρυφη απόσταση των 2 pick, άρα διπλάσια του πλάτους.  Νομίζω "σωστότερη" είναι η Vp-p από την RMS.  Άρα, σύμφωνα με αυτά όταν ΔΕΝ είναι RMS τότε είναι Vp-p, άρα σε RMS είναι   "τάση p-p / 2 * τετρ.ρίζα 2) δηλαδή 2*0,707.

Αν κάνω λάθος συγχωρέστε με, μπορεί να είμαι τελείως off και να σας μπέρδεψα.  Με λίγα λόγια, νομίζω ότι όταν δεν είναι RMS τότε μιλάμε για το διπλάσιο του πλάτους και όχι το πλάτος. Αυτή η λεπτομέρεια αλλάζει το συντελεστή μετατροπής σε RMS από 0,707 στο διπλάσιο.

Παρ' όλα αυτά, όσα και να ναι αυτά τα νούμερα ο ενισχυτής καπουτ.  Προφανώς όσοι δοκίμασαν πείστηκαν.  Ενδιαφέρον πάντως το θέμα...

Φιλικά

Μια στιγμη, για να μη μπλεξουμε τα μπουτια μας.

Εστω οτι εχουμε μια ημιτονοειδη κυματομορφη, με πλατος 5 (volt, αχλαδια, οτι θελετε), η οποια ταλαντωνεται γυρω απο τον αξονα x.

Το πλατος της (ή Vpeak) ειναι Α=5.

Τα Volts pk-pk (peak to peak) ειναι 10 (επειδη ταλαντωνεται απο -5 εως 5).

H μεση τιμη της (mean) ειναι 0.

Το RMS της ειναι 5/1.41 (1.41=sqrt 2) ή 5x0.707 (το ιδιο πραγμα ειναι) και βγαινει περιπου 3.5

Ο λογος που υπαρχει το RMS ως μοναδα μετρησης ειναι ο εξης: Πολυ συχνα, η μεση τιμη μιας κυματομορφης δεν μας λεει και πολλα πραγματα. Για παραδειγμα, η μεση τιμη μιας ημιτονοειδους κυματομορφης ειναι 0, ασχετως πλατους. Αυτο προκαλει προβληματα σε πολλους υπολογισμους. Για παραδειγμα, το ρευμα που βγαινει απο την πριζα μας ειναι ημιτονοειδες. Αρα εχει μεση τιμη 0. Αν παω και βαλω το 0 στις διαφορες εξισωσεις μου, θα βγαλω ως αποτελεσμα οτι το ρευμα που καταναλωνει ο ενισχυτης/ψυγειο/υπολογιστης μου ειναι 0, κλπ κλπ.

Πραγμα που προφανως δεν συμβαινει.

Καθισταται ετσι αναγκαια η δημιουργια ενος νεου μετρου, του RMS. To RMS αντιπροσωπευει το λεγομενο effective value μιας κυματομορφης.

Υ.Γ. Ο τυπος Vrms=Vpk/sqrt2 ισχυει μονο για sine waves.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Συμφωνώ... αλλά έχω κάποιες παρατηρησούλες  :P

Η τάση RMS είναι ή  10/2*sqrt2  ή  5/sqrt2  (εξαρτάται δηλαδή αν μετράμε Vp-p ή Vp αντίστοιχα)

Μέση τιμή δεν υφίσταται στο θέμα, μην την αναφέρουμε καν.  ::)

Η μέγιστη τάση μιας συσκευής αναγράφεται σε αυτήν. Σε ενισχυτές συνήθως αναγράφεται η τάση RMS.

Για να μετρήσουμε όμως την τάση χρησιμοποιούμε:

α) Παλμογράφο: μας δίνει την κυματομορφή (αφού μιλάμε για εναλλασόμενο) και εμείς μετράμε το Vp-p ή το Vp. Συνήθως η μέτρηση γίνεται όμως σε Vp-p

β) Βολτόμετρο: δίνει την τιμή της τάσης RMS αλλά μετράει με τη συγκεκριμένη συχνότητα του συγκεκριμένου βολτόμετρου που δίνει ο κατασκευαστής.

Ποιό αξιόπιστος αναμφισβήτητα είναι ο παλμογράφος, καθώς και πιο ευέλικτος.

Η ΔΕΗ στην Ελλάδα δίνει τάσεις 220-240V σε νορμάλ συνθήκες. Ωστόσο σε διακοπές ρεύματος κλπ μπορεί η τάση που θα έρθει να αγγίξει και 260V. Οι συσκευές έχουν κάποια "αντοχή" ώστε να αντέξουν αυτές τις αποκλίσεις αλλά πολλές φορές σε pick όπως τα 260V μπορεί να τις φέρει στα όριά τους και να τα τινάξουν.  :o

@gdevelek: Αυτή η αστάθεια νομίζω ότι αρκεί για να μην διακυνδινεύουμε να τσιτώσουμε τον ενισχυτή έστω και αν δουλεύουμε καρφί επάνω σε αυτόν.  :-\

Γι' αυτό γενικά για να είμαστε εντάξει καλό είναι τις συσκευές να τις βγάζουμε από την πρίζα όταν κάνει διακοπή (ή να κλείνουμε το πολύπριζο) και αφήνοντας ένα φως αναμένο, να δούμε πότε θα έρθει το ρεύμα για να ενεργοποιήσουμε τις συσκευές. Όσο δεν τις χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι απενεργοποιημένες και όχι standby! Αυτό είναι και ασφαλές και οικολογικό  ;) Αν αγαπάμε τον ενισχυτή μας καλό είναι να υπάρχει και ένας μετασχηματιστής (σταθεροποιητής) για την τάση του δικτύου.  ;D

Όσον αφορά την απόδοση ψηφιακού σήματος που αναφέρθηκε, το σήμα τροφοδοτείται από το υπολογιστικό σύστημα σε ένα μετατροπέα ψηφιακού σε αναλογικό σήμα. Ο μετατροπέας παράγει ένα αναλογικό ηλεκτρικό σήμα που εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του και τη συχνότητά του. Ο μετατροπέας μας δίνει μία κυματομορφή, σαν ημιτονοειδή, με ασυνέχειες (τετραγωνάκια). Το σήμα αυτό μοιάζει τώρα με το σήμα εισόδου. Τότε το σήμα περνά από το βαθυπερατό φίλτρο, όπως αναφέρθηκε, έτσι ώστε να γίνει η κυματομορφή (το σήμα) ομαλή. Τέλος από εκεί και μετά ενισχύεται και περνά στην είσοδο του ηχείου που αναπαράγει το σήμα. Ωστόσο, ανάλογο βαθυπερατό φίλτρο υπάρχει και μετά την προενίσχυση.

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back