Ηχογράφηση Tube Amp χωρίς μικρόφωνο.

BillTrantos

Θρύλος του Noiz
Staff member
Καλησπέρα στην παρέα!

Έχω έναν Marshall JVM 205h και θα ήθελα να αρχίσω να ηχογραφώ με αυτόν,χωρίς όμως μικρόφωνο και λόγω έντασης (μένω σε σημείο που κάτω,δεξιά και αριστερά υπάρχουν διαμερίσματα και η ηχομόνωση είναι άθλια) και επιπλέον δε θέλω να μπω σε μεγάλα έξοδα για μικρόφωνο.

Έχοντας διαβάσει πάαααααρα πολύ τις τελευταίες μέρες και έχοντας ακούσει άπειρα clips από εναλλακτικές μεθόδους,βρίσκομαι σε αδιέξοδο.

-Ηχογράφηση μέσω fx loop (send-->audio card input,amp in stand by)

-Ηχογράφηση μέσω line out.

Μπορεί κανείς να μου προτείνει κάποια επιλογή,αλλά και να μου πει 2 πράγματα σχετικά με την επιλογή speaker cab impulses (έχω βρει online άπειρες) και μερικά tips για καλό ήχο;

Ενδεικτικά,ο ήχος που αναζητώ είναι κάπως έτσι σε ποιότητα.

Βασίλη τι κάρτα ήχου έχεις, σε τι πρόγραμμα θα γράψεις επίσης; Με τι θα φορτώσεις τα ir; Εγώ θα έπαιρνα από το line out.

Θα σου πρότεινα να κατεβάσεις το πρόγραμμα της 2Notes στο οποίο σου δίνει κάποια καμπίνα/καμπίνες δωρεάν, Power amp sim και mic sim, και θεωρείτε από τις καλύτερες εταιρίες στο χώρο. Έχω το VB101 και έχω να λέω τα καλύτερα.

Stavros_F είπε:
Βασίλη τι κάρτα ήχου έχεις, σε τι πρόγραμμα θα γράψεις επίσης; Με τι θα φορτώσεις τα ir; Εγώ θα έπαιρνα από το line out.

Θα σου πρότεινα να κατεβάσεις το πρόγραμμα της 2Notes στο οποίο σου δίνει κάποια καμπίνα/καμπίνες δωρεάν, Power amp sim και mic sim, και θεωρείτε από τις καλύτερες εταιρίες στο χώρο. Έχω το VB101 και έχω να λέω τα καλύτερα.
Λοιπόν,χρησιμοποιώ το Reaper ως Daw,κυρίως γιατί από την αρχή που δοκίμαζα διάφορα με βόλεψε.

Χρησιμοποιώ ως κάρτα ήχου το POD Xt,ξέρω όχι και τόσο ενδεδειγμένη επιλογή,αλλά σου δίνει τη δυνατότητα χρήσης καθαρά ως sound card.

Με τι προτείνεις να φορτώνω τις ir;;

Χθες δοκίμασα με fx loop,αλλά δεεεεν...

Για να δω τι παίζει με το software της 2Notes.Χθες δοκίμασα το KeFir,καθώς και τα πράγματα του LePou.

Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις ήχο από το Line out, και cab sim Pod Xt (δεν ξέρω αν γίνεται αλλά λογικά ναι). Αν δεν βρεις κάτι που σου κάνει τη δουλειά σου στο Pod, δοκίμασε το 2Notes, το οποίο το ανοίγεις μέσα από το daw σου σαν plugin. Τα υπόλοιπα που δοκίμασες, LePou και KeFir πώς τα χρησιμοποίησες; Έχουν κάποιο software μαζί; Άκουσες κάτι που σου άρεσε περισσότερο από τα άλλα;

Stavros_F είπε:
Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις ήχο από το Line out, και cab sim Pod Xt (δεν ξέρω αν γίνεται αλλά λογικά ναι). Αν δεν βρεις κάτι που σου κάνει τη δουλειά σου στο Pod, δοκίμασε το 2Notes, το οποίο το ανοίγεις μέσα από το daw σου σαν plugin. Τα υπόλοιπα που δοκίμασες, LePou και KeFir πώς τα χρησιμοποίησες; Έχουν κάποιο software μαζί; Άκουσες κάτι που σου άρεσε περισσότερο από τα άλλα;
Θα προτιμούσα να δουλεύω το POD καθαρά ως κάρτα ήχου για να μην κάνω πιο σύνθετα τα πράγματα και έχω περισσότερη CPU usage.Έτσι κι αλλιώς οι virtual cabs είναι ανώτερες ηχητικά,αν σκεφτείς ότι το Pod φτιάχτηκε πριν από 5-6 χρόνια.

LePou και KeFir είναι vst plugins,εξαρτώμενα από daw,όπως το 2Notes.

Ό,τι και αν δοκίμασα με λίγο tweeking ήταν υποφερτό στις μπάσες χορδές,αλλά στις πρίμες ήταν δράμα.Ξερός ήχος,fizzy,ακόμα και με χρήση effects όπως reverb,delay,comp...

Δοκίμασε το 2Notes και πες μου αν σου έφτιαξε το πράγμα, είσαι σίγουρος ότι φόρτωσες κανονικά τις καμπίνες και είναι enable στο daw; Κακό ήχο ναι, αν δεν είναι καλό το impulse, αλλά απαράδεκτο, fizzy κτλ ίσως δεν το φόρτωσε καθόλου.

Stavros_F είπε:
Δοκίμασε το 2Notes και πες μου αν σου έφτιαξε το πράγμα, είσαι σίγουρος ότι φόρτωσες κανονικά τις καμπίνες και είναι enable στο daw; Κακό ήχο ναι, αν δεν είναι καλό το impulse, αλλά απαράδεκτο, fizzy κτλ ίσως δεν το φόρτωσε καθόλου.
Όχι,όχι ήταν σίγουρα enabled όλα,καθώς υπήρχε μεταβολή στον ήχο,αλλά όχι βελτίωση.

Να σημειωθεί μήπως βοηθήσει κάτι,ότι παίζω με Partcaster Strat,maple neck/fretboard με Dimarzio HS-3 μαγνήτες σε neck και bridge.

Κοίτα στο torpedo την πρώτη φορά την είχα πατήσει στο εξής. Είχε ένα κουμπί στο οποίος όριζες το πόσο unprocessed σήμα θα περάσει. Την είχα πατήσει και ενώ ήταν enable το πρόγραμμα και φορτωμένα τα cabs κτλ αυτό που έπαιρνα ήταν αυτό που περιγράφεις. Μετά το πήρα πρέφα βέβαια και όλα ok :) Αν μπορείς γράψε μερικά δευτερόλεπτα να ακούσουμε, με on/off το cab sim, και αν μπορείς με 2-3 διαφορετικά ir.

Stavros_F είπε:
Κοίτα στο torpedo την πρώτη φορά την είχα πατήσει στο εξής. Είχε ένα κουμπί στο οποίος όριζες το πόσο unprocessed σήμα θα περάσει. Την είχα πατήσει και ενώ ήταν enable το πρόγραμμα και φορτωμένα τα cabs κτλ αυτό που έπαιρνα ήταν αυτό που περιγράφεις. Μετά το πήρα πρέφα βέβαια και όλα ok :) Αν μπορείς γράψε μερικά δευτερόλεπτα να ακούσουμε, με on/off το cab sim, και αν μπορείς με 2-3 διαφορετικά ir.
Ελπίζω αργά το απόγευμα να έχω 2-3 clips,με διάφορους ήχους μπας και βγάλουμε άκρη.

Έτσι μου 'ρχεται να τα πουλήσω όλα και να πάρω ένα Axe Fx,έστω και το I. ;D ;D ;D

AuditoryDriving είπε:
[flash=200,200]

Απ'ό,τι έχω καταλάβει διαβάζοντας,μέσω τέτοιων προϊόντων,ουσιαστικά έχεις μια καμπίνα με ένα μικρόφωνο σε εντάσεις δωματίου,η οποία περνάει από τα ηχεία του PC,μέσω της κάρτας ήχου.Οπότε μπορείς να παραμετροποιήσεις όλα τα υπόλοιπα (πετάλια κυρίως,eq,κλπ) εκτός από cab και mic.Σωστά τα κατάλαβα;

To παραπάνω είναι στην ουσία ένα DI με ένα φορτωμένο cab sim και 3 διαφορετικά eq για αυτό. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με τον ενισχυτή σου, να τον φορτώσεις πετάλια κτλ κτλ και να πάρεις το Line out να το κουμπώσεις σε αυτό πχ ή οποιοδήποτε παρόμοιο προιόν και να "ταΐσεις" ένα P.A., μία κάρτα ήχου, τα ηχεία σου, κονσόλα κτλ.

Stavros_F είπε:
To παραπάνω είναι στην ουσία ένα DI με ένα φορτωμένο cab sim και 3 διαφορετικά eq για αυτό. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με τον ενισχυτή σου, να τον φορτώσεις πετάλια κτλ κτλ και να πάρεις το Line out να το κουμπώσεις σε αυτό πχ ή οποιοδήποτε παρόμοιο προιόν και να "ταΐσεις" ένα P.A., μία κάρτα ήχου, τα ηχεία σου, κονσόλα κτλ.
Και αν θέλω να βάλω virtual effects με plugins;Γίνεται κανονικά;

Όσο πάω και μπερδεύομαι! ;D

BillTrantos είπε:
Και αν θέλω να βάλω virtual effects με plugins;Γίνεται κανονικά;

Όσο πάω και μπερδεύομαι! ;D
Είναι το ίδιο ακριβώς με το να έβαζες ένα μικρόφωνο και να έγραφες την καμπίνα. Το track που θα έγραφες θα μπορούσες να το επεξεργαστείς και να προσθέσεις ότι εφέ θες. Θα μπορούσες όμως να είχες ήδη τα εφέ σου στη λουπα και να έγραφες με τα εφέ. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και εδώ, μόνο που αντί για καμπίνα και μικρόφωνο, χρησιμοποιείς κάποιον άλλο τρόπο. Στην ουσία αυτό που κάνεις, είναι να προσθέτεις ένα φίλτρο (ένα eq ας πούμε) που η δουλειά του είναι να παίξει το ρόλο του ηχείου στο σήμα που του στέλνει ο ενισχυτής (το ηχείο ας πούμε φιλτράρει το σήμα τονίζει συχνότητες και παράγει τον ήχο που ακούς).

Σκέψου ότι όλα αυτα τα i.r που λέμε, είναι στην ουσία snapshots από το φιλτράρισμα του ηχείου στον ήχο του ενισχυτή μία συγκεκριμένη στιγμή, και ταυτόχρονα το φίλτρο του μικροφώνου ως προς τη γωνία την απόσταση και το είδος του!

Φαντάσου ότι παίρνεις αυτό το snapshot και το εφαρμόζεις στο σήμα του ενισχυτή, ώστε να προσομοιώσεις αυτό τον ήχο. Για αυτό υπάρχουν τόσα πολλά ir, και για αυτό υπάρχουν εξιδικευμένα προγράμματα όπως της 2Notes. Το πως αντιδρά το ηχεία όσο ανοίγουμε την ένταση του ενισχυτή, η διαφορά της καμπίνας και όλα αυτά σου δίνουν κάθε φορά άλλο αποτέλεσμα. Η δυναμική αυτή διαφορά που γίνεται την ώρα που παίζεις και δεν το καταλαβαίνεις (ανοίγεις ένταση από τον ενισχυτή αμέσως το ηχείο φορτώνει και αντιδρά διαφορετικά, η καμπίνα παίζει το ρόλο της ως προς τον τονισμό συχνοτήτων κτλ) δεν γίνεται ψηφιακά. Η ψηφιακή λύση είναι το κάθε βήμα να αποτυπώνεται και να παίρνεις ένα film φίλτρων τα οποία προσαρμόζεις στο πρωτογενές σήμα της προενίσχυσής σου μέχρι να βρεις κάποιο που σου ακούγεται καλά.

Προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις τι είναι όλο αυτό το πράγμα. Ελπίζω να βοήθησα.

Stavros_F είπε:
Είναι το ίδιο ακριβώς με το να έβαζες ένα μικρόφωνο και να έγραφες την καμπίνα. Το track που θα έγραφες θα μπορούσες να το επεξεργαστείς και να προσθέσεις ότι εφέ θες. Θα μπορούσες όμως να είχες ήδη τα εφέ σου στη λουπα και να έγραφες με τα εφέ. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και εδώ, μόνο που αντί για καμπίνα και μικρόφωνο, χρησιμοποιείς κάποιον άλλο τρόπο. Στην ουσία αυτό που κάνεις, είναι να προσθέτεις ένα φίλτρο (ένα eq ας πούμε) που η δουλειά του είναι να παίξει το ρόλο του ηχείου στο σήμα που του στέλνει ο ενισχυτής (το ηχείο ας πούμε φιλτράρει το σήμα τονίζει συχνότητες και παράγει τον ήχο που ακούς).

Σκέψου ότι όλα αυτα τα i.r που λέμε, είναι στην ουσία snapshots από το φιλτράρισμα του ηχείου στον ήχο του ενισχυτή μία συγκεκριμένη στιγμή, και ταυτόχρονα το φίλτρο του μικροφώνου ως προς τη γωνία την απόσταση και το είδος του!

Φαντάσου ότι παίρνεις αυτό το snapshot και το εφαρμόζεις στο σήμα του ενισχυτή, ώστε να προσομοιώσεις αυτό τον ήχο. Για αυτό υπάρχουν τόσα πολλά ir, και για αυτό υπάρχουν εξιδικευμένα προγράμματα όπως της 2Notes. Το πως αντιδρά το ηχεία όσο ανοίγουμε την ένταση του ενισχυτή, η διαφορά της καμπίνας και όλα αυτά σου δίνουν κάθε φορά άλλο αποτέλεσμα. Η δυναμική αυτή διαφορά που γίνεται την ώρα που παίζεις και δεν το καταλαβαίνεις (ανοίγεις ένταση από τον ενισχυτή αμέσως το ηχείο φορτώνει και αντιδρά διαφορετικά, η καμπίνα παίζει το ρόλο της ως προς τον τονισμό συχνοτήτων κτλ) δεν γίνεται ψηφιακά. Η ψηφιακή λύση είναι το κάθε βήμα να αποτυπώνεται και να παίρνεις ένα film φίλτρων τα οποία προσαρμόζεις στο πρωτογενές σήμα της προενίσχυσής σου μέχρι να βρεις κάποιο που σου ακούγεται καλά.

Προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις τι είναι όλο αυτό το πράγμα. Ελπίζω να βοήθησα.
Ααααααα τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο κατανοητά!

Έχω δίκιο να πιστεύω ότι το DI παράγει πιο ποιοτικό σήμερα από το line out και σίγουρα από το fx loop;

Διαβάζοντας το θέμα θυμήθηκα ότι είχα το palmer "the junction" ενός φίλου κιθαρίστα και είχα κάνει δοκιμαστική ηχογράφηση η οποία βλέπω ότι υπάρχει ακόμα ανεβασμένη στο account που έχω στο box.com...

(Πάνε 5 χρόνια απο τότε αλλά πρέπει να είναι το καθαρό κανάλι του dc-3 με κάποιο od πετάλι...)

https://app.box.com/shared/n2pvsghiuk

Χμμ, not bad... 

longshadow είπε:
Διαβάζοντας το θέμα θυμήθηκα ότι είχα το palmer "the junction" ενός φίλου κιθαρίστα και είχα κάνει δοκιμαστική ηχογράφηση η οποία βλέπω ότι υπάρχει ακόμα ανεβασμένη στο account που έχω στο box.com...

(Πάνε 5 χρόνια απο τότε αλλά πρέπει να είναι το καθαρό κανάλι του dc-3 με κάποιο od πετάλι...)

https://app.box.com/shared/n2pvsghiuk

Χμμ, not bad... 
Ρε συ longshadow,αφού και με μια Stagg συνδεδεμένη σε μια πατάτα θα βγάλεις ηχάρα,τι μας λες τώρα;! ;D

Πέρα απ'την πλάκα,πέρα του υπέροχου παιξίματος είχες και ωραίο ήχο.Όλα αυτά απλά με το εξής signal chain: Guitar-Palmer DI-OD pedal-Sound Card;

Στην ουσία αυτό που κάνεις, είναι να προσθέτεις ένα φίλτρο (ένα eq ας πούμε) που η δουλειά του είναι να παίξει το ρόλο του ηχείου στο σήμα που του στέλνει ο ενισχυτής (το ηχείο ας πούμε φιλτράρει το σήμα τονίζει συχνότητες και παράγει τον ήχο που ακούς).
Μπραβο ρε Stavros_F μπραβο! :D

BillTrantos είπε:
Έχω δίκιο να πιστεύω ότι το DI παράγει πιο ποιοτικό σήμερα από το line out και σίγουρα από το fx loop;
Σε ποιο DI αναφερεσαι?

Μπορεις να ανεβασεις ενα μικρο αποσπασμα απο το τι τελικα ηχογραφεις?

Κατι σχετικο με αυτα που παιζονται στο παραδειγμα του bugera που εβαλες.

digisilence είπε:
Μπραβο ρε Stavros_F μπραβο! :D

Σε ποιο DI αναφερεσαι?

Μπορεις να ανεβασεις ενα μικρο αποσπασμα απο το τι τελικα ηχογραφεις?

Κατι σχετικο με αυτα που παιζονται στο παραδειγμα του bugera που εβαλες.
Αναφέρομαι στο Palmer DI που πόσταρε ο AuditoryDriving.

Ηχογραφώ και postάρω σε μερικά λεπτά.

Βασίλη μην μπερδεύεσαι, το ποιοτικό είναι υποκειμενικό. Το θέμα της ποιότητας έχει να κάνει με το πώς θα πάρεις το σήμα από το Line out στην κάρτα ήχου. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα γούστου να βρεις κάποιο i.r. που σε καλύπτει ώστε να πάρεις τον ήχο που θες. Το palmer πχ έχει ένα συγκεκριμένο ήχο (φίλτρο πιο σωστά), για αυτό και η περαιτέρω παραμετροποίηση σε bright, normal, dark. Μπορεί στο marshall και σε high gain ήχο να μην σου κάτσει καλά στο αφτί, μπορεί και να σου κάτσει. Δοκίμασε με free ir, κάτι θα σου κάνει. Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε αγορά, ξαναλέω δοκίμασε το 2notes. Είναι ολοκληρωμένη σουίτα που σου δίνει πολλά περισσότερα για να πειραματιστείς και να πειράξεις.

Ψάξε να βρεις IR's από Ownhammer ή Red Wirez, είναι από τους πιο γνωστούς και φημισμένους κατασκευαστές iR. Η Fractal εφοδιάζει το axefx με σειρές τους.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back