IKEA telecaster

Marathon γιατι δεν βρισκεις ακριβώς τι ψάχνεις με αλλαγή επιπέδου και ορθές προβολές στο σημείο που σε ενδιαφέρει?

shelter είπε:
Marathon γιατι δεν βρισκεις ακριβώς τι ψάχνεις με αλλαγή επιπέδου και ορθές προβολές στο σημείο που σε ενδιαφέρει?
Eπαναφέρω ένα παλιό θέμα μου για να καταλάβεις γιατί δεν μπορώ (απλά είμαι άσχετος από 3d modeling)

http://www.noiz.gr/index.php?topic=169432.0

Eάν σας ενδιαφέρει όμως, μπορώ να σας πώ σε ποιά μεθοδολογία έχω καταλήξει (όχι ότι είναι οριστική αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω καλύτερη)

Ναι θα με ενδιέφερε η μεθοδολογία σου, και θα σου πω και εγώ τι έχω στο μυαλό μου.

ΟΚ. Όπως θα κατάλαβες, έχω πρόσβαση σε ακριβά, εξειδικευμένα μηχανήματα, που βέβαια δεν τα έχουν για να φτιάξω εγώ κιθάρες. "Έχω" λοιπόν 3d scanner 4ης γενιάς και υψηλού επιπέδου CNC.

1) Το εύκολο.

Είχα ένα σώμα από Strato. Το έδωσα για σκανάρισμα και (ελπίζω) την άλλη εβδομάδα να έχω ένα λεπτομερές 3d σχέδιο, που μπορεί το συγκεκριμένο CNC να καταλάβει.

Από εκεί και πέρα, θεωρητικά, τα πράγματα είναι εύκολα. Θα μπορώ να φτιάξω μια Strato από όποιο ξύλο θα βάλω κάτω από το μηχάνημα και όχι μόνο. Μιλάω και για συνθετικά υλικά αλλά ας κρατήσουμε τη κουβέντα εδώ προς το παρόν.

2) Το δύσκολο τώρα.

Δεν έχω σώμα για σκανάρισμα και πρέπει να προβλέψω όλες τις ατέλειες...γιατί μετά την απομάκρυνση εκ του CNC θα είναι πολύ αργά.

Άρα χρειάζομαι ένα βαρβάτο 3d master, να ψιλοκαταλαβαίνει από κιθάρες, να έχει χρόνο και να μπορούμε να παράξουμε αρχεία συμβατά με το συγκεκριμένο CNC.

Επειδή δεν έχω λέω να κάνω το εξής. Να πάρω από τη Warmoth αυτό

http://www.warmoth.com/Pages/CustomBody.aspx?style=49

για να γλυτώσω από τις μετρήσεις και να είμαι 100% σίγουρος για την ακρίβεια του pocket.

Mετά κόβω το σώμα που χρειάζομαι και φτιάχνω τις καμπύλες μπρός-πίσω. Άρα έχω ένα working prototype. Μπορώ λοιπόν να το σκανάρω και να συνεχίσω τη διαδικασία Νο1

Όλη η ιστορία, να πούμε η άσκηση, όπως καταλαβαίνετε είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με προβλέψιμα αποτελέσματα. Εάν πετύχει, το κόστος θα είναι ένα πάγιο του CNC (που πάει με την ώρα) και το κόστος του ξύλου.

Φαντάζεστε μια Strato από Zebrawood ή τα ξύλα του Odis από το βάθος του έλους της Virginia ας πούμε?

Το CNC τι αρχεία δέχεται? μπορούν να είναι dxf?

shelter είπε:
Το CNC τι αρχεία δέχεται? μπορούν να είναι dxf?
Tα αρχεία που του στέλνω αυτή τη στιγμή είναι .STL. Δεν ξέρω για τα dxf. Πάντως τα συγκεκριμένα που κυκλοφορούν στο νετ όπως αυτό στις προηγούμενες σελίδες της SG, δεν έχει τη 3η διάσταση

Ναι το πρόσεξα, αλλα γενικά στις μεθόδους αναπαράστσεις παίζει και μια λι΄γότερο διαδεδομένη που τα προγράμματα τύπου CAD χρησιμοποιούν. Για να επιτευχθεί μια τύπου 3d απεικόνιση, πρέπει να στραφεί το σύστημα αξόνων του παραλληλογράμμου στο οποίο εγγράφεται το μοντέλο μας. Στα Dxf που παρέθεσες ο 3ος αξονας είναι το υψόμετρο. Υπάρχει μια μέθοδος που λέγεται ορθή προβολή με υψόμετρο (ή αλλιώς "τοπογραφική" γιατι έτσι συντάσσονται τα τοπογραφικά διαγράμματα). Τα CAD έτσι δουλεύουν. Άρα αν στα dxf αυτα προσθέσουμε υψόμετρο (βάθος) μετά με μια αλλαγή στο σύστημα προβολής θα είναι κανονικό 3d μοντέλο. Και αφού κάθε σημείο έχει 3 συντεταγμένες τότε θα το αναγνωρίζει και το CNC. Απλά δεν ξέρω αν γίνεται και πως να κάνουμε τα dxf .stl

http://www.guitarbuildingtemplates.com/62Strat.htm

ετοιμα templates υπαρχουν και μπορεις με χαμηλο κοστος να τα αγορασεις

RandyRhodes.jpg

marathon είπε:
Φαντάζεστε μια Strato από Zebrawood
"Μουγκα" θα'ναι.... :-X

Θα κανει μονο για τζαζ... ;D

ετοιμα templates υπαρχουν και μπορεις με χαμηλο κοστος να τα αγορασεις
Μπορεις επισης να τα φτιαξεις ο ιδιος! ;)

Αν κατάλαβα καλά ο marathon δυσκολεύεται στα chamfer και τα τριμαριστά σημεία της stratocaster. Τα παραπάνω templates δεν βοηθάνε σε αυτό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

ZIKO είπε:
yann στην δουλεια σου χρησιμοποιεις cnc ή ολα στο χερι ?
Τα μονα μηχανηματα που εχω ειναι μια μικρη κορδελα και μια μικρη πλανη (ερασιτεχνικου μεγεθους) και ειναι τα μονα που χρειαζομαι,ωστε να μην κοβω και πλανιζω και τους κορμους στο χερι...  :'(

Οι φρεζες,"σβουρες",παντογραφοι κτλ (και της "παλιας σχολης" χωρις cnc,με templates) ειναι μονο για μαζικη αναπαραγωγη στανταρ φορμων,χρησιμευουν δηλαδη

μονο σε παραγωγη βιοτεχνικου επιπεδου και πανω...

Οταν ομως καποιος φτιαχνει ενα-ενα τα οργανα,τα cnc και οι φρεζες ειναι αχρηστα...

εκτος και αν ειναι ο μονος τροπος κατασκευης που ξερει (με templates δηλαδη).

;)

shelter είπε:
Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Εσύ καλά έχεις καταλάβει. Ο φίλος Ziko μάλλον δεν κατάλαβε. Ας γίνω λοιπόν πιο σαφής.

Δεν θέλω να φτιάξω από την αρχή μια Strato ή καμμία άλλη υπάρχουσα κιθάρα. Με τις καινούργιες επιλογές του site της Warmoth θα ήταν τουλάχιστον χαζό, γιατί όσο και να κάνει ένα σώμα Warmoth, πάλι φτηνότερο (και τελειότερο) θα είναι από οποιαδήποτε άλλη χειροποίητη μέθοδο.

Αυτό που προσπαθώ να πετύχω είναι μια ηλεκτρονική διαδικασία (3d μοντέλα), συμβατή με συγκεκριμένα μηχανήματα, που να κατεβάζει το χρόνο και το κόστος παραγωγής.

Εξηγούμαι...εάν πάω στον Yann (ας πούμε, γιατί έχουμε κάνει μαζί τη κουβέντα) και του πώ θέλω να φτιάξω ένα σώμα Strat (ας πούμε), θα θέλει για να το φτιάξει 15 ημέρες(?). Ενώ με το CNC θα θέλω 15 λεπτά. Εάν δε, του πώ να μου φτιάξει ένα δεύτερο θα θέλει άλλες 15 ημέρες, ενώ εγώ 10 λεπτά. Όσο για το κόστος, στον Yann θα πληρώσω ένα Hand made σώμα, ενώ στο CNC το χρόνο που θα κάνει (και θα πληρώσω σαν να κόβει ένα τραπέζι, χωρίς mojo δηλ). Στο CNC μπορώ να έχω ολόϊδια σώματα, ενώ στου Yann, όσο ωραία και να είναι ΚΑΝΕΝΑ δεν θα είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο.

Και ένα άλλο βασικό είναι ότι εάν πώ στον Yann ότι θέλω το ίδιο σώμα με κεραμικές ρητίνες, θα με κοιτάξει σαν τρελλός, ενώ με τη μέθοδό μου απλά θα το φτιάξω.

Έτερος σκοπός μου είναι να ξεφύγω από τα κλασικά σώματα Strat, Tele.

Επίσης το ενδιαφέρον είναι (όπως είπα και προηγουμένως) ότι είναι φτηνές οι δοκιμές...γιατί δεν έχουμε σώματα (ας πούμε) από ξύλο ελιάς?

Zebrawood?

"Μουγκα" θα'ναι.... :-X

Θα κανει μονο για τζαζ... ;D
Aυτό λοιπόν δεν το πιστεύω. Δηλ εάν φτιάξω μια Strat με Zebrawood και της βάλω τους πιο γκαζάτους SD και τη καρφώσω σε ένα Marshall, θα είναι μούγκα? Με τρώει να καταλάβω εάν έχουμε ΥΠΕΡεκτιμήσει τις ηχητικές ιδιότητες των ξύλων και να πειραματιστώ και με πιο καινούργια υλικά...η επαφή μου με το γραφίτη ήταν αποκάλυψη (και όσων δοκίμασαν τη Tele μου).

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
marathon είπε:
γιατί όσο και να κάνει ένα σώμα Warmoth, πάλι φτηνότερο (και τελειότερο) θα είναι από οποιαδήποτε άλλη χειροποίητη μέθοδο.
Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος γι'αυτο...

Φτηνοτερο ισως,τελειοτερο ομως ως προς τι?? ??? Το ποσο ιδιο ειναι με τα αλλα ιδια?

Μηπως νομιζεις οτι η warmoth και καθε αλλη παραγωγικη εταιρια,

εχει μελετησει ΚΑΙ τις συστολες-διαστολες πχ?(που αλλαζουν σε καθε κομματι ξυλο..)

Πεταει η warmoth μισο κορμο ξυλο σε ροκανιδια για καθε σκαφος,ωστε οτι μεινει να ειναι και το ζητουμενο?(να κατι ακομη που ξεχωριζει τα ακριβα χειροποιητα)

Οχι βεβαια...κοβουν τους κορμους οπως να'ναι,οπως ολοι οι παραγωγικοι....

Επίσης το ενδιαφέρον είναι (όπως είπα και προηγουμένως) ότι είναι φτηνές οι δοκιμές...γιατί δεν έχουμε σώματα (ας πούμε) από ξύλο ελιάς?

Zebrawood?Aυτό λοιπόν δεν το πιστεύω. Δηλ εάν φτιάξω μια Strat με Zebrawood και της βάλω τους πιο γκαζάτους SD και τη καρφώσω σε ένα Marshall, θα είναι μούγκα? Με τρώει να καταλάβω εάν έχουμε ΥΠΕΡεκτιμήσει τις ηχητικές ιδιότητες των ξύλων και να πειραματιστώ και με πιο καινούργια υλικά...η επαφή μου με το γραφίτη ήταν αποκάλυψη (και όσων δοκίμασαν τη Tele μου).
Ελια,δεν φτανει...δεν το επιτρεπει η δομη και το μεγεθος των κορμων της...(εκτος και αν ροζοι και "σκασιματα" ειναι αποδεκτα...)

Οκ,...καν'το με ζεμπρα..και αν δε γινει οπως σου λεω,εγω θα'μαι αδερφη... ;D  ;D

Βρε Marquee de Marathon...o γραφιτης εχει μπει στον κοσμο των οργανων απ'το '80...

Γιατι δεν καταφερε να εκτοπισει το ξυλο εδω και τοσα χρονια??

Kαποιος λογος θα υπαρχει! ;)

yann είπε:
Μηπως νομιζεις οτι η warmoth και καθε αλλη παραγωγικη εταιρια,

εχει μελετησει ΚΑΙ τις συστολες-διαστολες πχ?(που αλλαζουν σε καθε κομματι ξυλο..)

Πεταει η warmoth μισο κορμο ξυλο σε ροκανιδια για καθε σκαφος,ωστε οτι μεινει να ειναι και το ζητουμενο?(να κατι ακομη που ξεχωριζει τα ακριβα χειροποιητα)
Δεν σε αμφισβητώ, αλλά και η Warmoth δεν έκανε τυχαία το όνομά της.

....Ελια,δεν φτανει...δεν το επιτρεπει η δομη και το μεγεθος των κορμων της...(εκτος και αν ροζοι και "σκασιματα" ειναι αποδεκτα...)
Είπα ένα παράδειγμα, για 100% ελληνικό όργανο ;D

Οκ,...καν'το με ζεμπρα..και αν δε γινει οπως σου λεω,εγω θα'μαι αδερφη... ;D  ;D
Καλά και εσύ, μην το χοντραίνεις...αδελφή δεν θα είσαι αλλά Λέλος? ;) ;) ;)

Βρε Marquee de Marathon...o γραφιτης εχει μπει στον κοσμο των οργανων απ'το '80...

Γιατι δεν καταφερε να εκτοπισει το ξυλο εδω και τοσα χρονια??

Kαποιος λογος θα υπαρχει! ;)
Αγαπητέ Κόμη, κανείς δεν θέλει να εκτοπίσει κανέναν, αλλά πές μου αυτή η κιθαρίτσα παίζει άσχημα δηλαδή?

arch.jpg

http://www.status-graphite.com/status/frames/index_home.html

ή αυτή?

010%20Aluminium(1).jpg

http://www.aristidesinstruments.com/010_Aluminium/

yann είπε:
Πεταει η warmoth μισο κορμο ξυλο σε ροκανιδια για καθε σκαφος,ωστε οτι μεινει να ειναι και το ζητουμενο?
Σίγουρα εάν κάνει ροκανίδια, τα αγοράζει η Flaxwood ;D

http://www.flaxwood.com/models/

για να φτιάξει τις δικές τις κιθάρες...άσχημες και αυτές...

1102

649

marathon είπε:
Bεβαιως,και μπραβο της!Ειναι σιγουρα καλυτερη απο αλλες... ;)

ΓΚΡΗΚ Μουρια μαϊφρεντ!!! (ηταν και η αγαπημενη του Βαμβακαρη! ;D)

(δυσκολο να την βρεις βεβαια με χοντρο κορμο,συνηθως τις κανουν "οδοντογλυφιδες"

οι μπουζουξηδες...)

Τι ειναι Λελος? ???...Καλα...'νταξει...θα παραμεινω στρεϊτ και ρετροσεξουαλ...

θα'μαι σιγουρα "λολος" ομως.... ;D  ;D

Αγαπητέ Κόμη, κανείς δεν θέλει να εκτοπίσει κανέναν, αλλά πές μου αυτή η κιθαρίτσα παίζει άσχημα δηλαδή?
"Καρφωσε" τη να την ακουσουμε ντε! ;D

Φαντασου να ειμαστε ολοι ιδιοι...φατσα,σωμα,φωνη...ποσο βαρετος θα ηταν ο κοσμος..

Αυτη ακριβως ειναι η διαφορα του ξυλου με τα συνθετικα υλικα:

Ο γραφιτης πχ,εχει παντα τις ιδιες ηχητικες ιδιοτητες! ;)

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back