Home studio χωρίς DAW, κυρίως για synth-rock

Οι πιο παλιοί και οι παλιότεροι από εμάς δεν είχαμε τις "ευκολίες" που είχαν μεταγενέστεροι. Διότι δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε τόσες διαφορετικές εκτελέσεις κομματιών, να δούμε ότι συναυλία υπα΄ρχει, να βρούμε οποιαδήποτε παρτιτούρα, tutorials και πόσα άλλα.

Παρτιτουρες εβρισκες, αλλα τις αγοραζες, και δεν ειναι και φτηνες.

Συναυλια και κανα tytorial/ μαθημα, μονο απο βιντεοκασετες απο το εξωτερικο, και αυτες μονο φτηνες δεν ηταν.

Βεβαια τοτε οι παρεες ηταν και must και μεγαλες, και επαιζε πολυς διαμοιρασμος :ROFLMAO: οπως και με τις μουσικες, αλλα φυσικα ουδεμια συγκριση με τη σημερινη ευκολια κακ προσβαση.

Απο τις πρωτες επαφες μου με το ιντερνετ, σε ενα μαγαζι φαση ιντερνετ- καφε και τετοια στο κεντρο της Αθηνας καπου στα 90ies, οπου κατεβασα midi αρχεια γνωστων κομματιων για τον ATARI :ROFLMAO: kilobytes υποθεση, αλλα μιλαμε για εργαλjεια γιατη μελετη και τα μπλιμπλικοπειραματα.

Εχω ακουσει πολυ metal της εποχης 80ies- early 90ies, πολυ μπλιμπλικι 90ies- early 00ies, πολυ κλασσικο ροκ 60ies 70ies, πολυ "κλασσικο" λαικο στυλ Στελιος- Στρατος οπως και ρεμπετικο, και ΠΑΡΑ πολυ Μπαροκ και κλασσικη περιοδο της κλασσικης μουσικης :ROFLMAO: στυλ Μοτσαρτ- Μπετοβεν

Φυσικα εχω ακουσει οσο μπορω απο οσα περισσοτερα ειδη μπορω, και jazz, και παραδοσιακες μουσικες, και soundtrack και οτι ναναι. Αλλα η ειδικοτητα μου ειναι η μουσικη του Μπαχ και το old school thrash metal :ROFLMAO: σε αυτα τα δυο ειμαι γκουρου :ROFLMAO:

Τωρα, τη σημερον εκμεταλευομαι το ιντερνετ για να ακουσω γκουρμε :ROFLMAO: εκτελεσεις του Μπαχ, λατρευω την προ της "period authentic" προσεγγιση, και ετσι και αλλιως μιλαμε για ηχογραφησεις χαλια μαυρα ηχητικα :ROFLMAO: οποτεμια χαρα μου ειναι και το streaming, καθομαι με τα ακουστικα μου και χαλαρωνω με την εκτελεση της ταδε καντατας που- την-εχουν- ακουσει- μονο-φυλακισμενοι, σε αυθεντικη εκτελεση του 1955 :ROFLMAO:

Οι υπολοιπες μουσικες θελουν ειτε να χτυπιεσαι (METAL ), ειτε ΚΡΑΣΑ ( τα λαικα), ειτε ΚΟΥΜΠΙΑ ( τα μπλιμπλικια), ειτε ολα αυτα μαζι ( τα ροκ), οποτε δεν ειμαι για ετσι πλεον, γερασα, εμεινα με τη γεροξουρικη μουσικη, παλι καλα, μια χαρα.

Το 2000 ακριβώς η μαμά μου πήρε το ποδοσφαιράκι το ISS 2000, για το N64, 23000 δραχμές, μετά από παρακάλια. Και νόμιζα θα είναι σαν το ISS Pro Evolution του Play 1. Αλλά ήταν εντελώς διαφορετικά παιχνίδια, απτήν ίδια εταιρία Konami, όμως από διαφορετικά της θυγατρικά στούντιο, Τόκιο το ένα και Οσάκα το άλλο.
Το είχα στο PlayStation 1. Ωραίο για την εποχή, αλλά ο Roberto Carlos ήταν τρελό cheat code και τα κεφάλια των παικτών ήταν τετράγωνα

Δυστυχως τα εισαγωμενα προιοντα στα 80ies ηταν πανακριβα, μιλαμε για διπλασιες και τριπλασιες τιμες απο τις εξω, και με μισθους τα ιδια χαλια ( σε σχεση με τα σκληρα νομισματα του εξωτερικου) οπως και τωρα. Βεβαια τα ελληνικα προιοντα ηταν πολυ πιο προσιτα.

Οποτε για να σου ελεγαν τοτε για neve κονσολα ξεχνα το, με το μαραζι θα εμενες, αλλα θα εσβηνες τον πονο σου με τα παμθηνα πιτογυρα, τις κρασαρες και τα καπνικα προιοντα Καλαμών :ROFLMAO: Πασαδες ειμασταν και δεν το ειχαμε καταλαβει
:ROFLMAO:
Πες τα βρε Μάνο, όχι Neve ούτε 4κάναλο Tascam δε βρίσκαμε, μόνο φθηνή χοληστερίνη και κρασί που πινότανε μόνο με προσθήκη γκαζόζας...

Ναι, ηταν θεμα οχι το να κανεις home studio, αλλα το να παρεις ενα αξιοπρεπες οργανο.

Δεν εβρισκες εξοπλισμο ευκολα.

Εβρισκες ομως γκρουπακι ευκολα, και αν το λαλαγες και καλα εβρισκες και καλο γκρουπακι, και επαιζες τη μουσικη της εποχης σου.

Τωρα πια η κατασταση ειναι απομονωση, και οσοι παιζουν ακομα σε τετοια φαση, παιζουν ειτε μουσειακα ειδη ειτε κλαρινοκιθαρα φορωντας μεγαλες μυτες και πουα συνολακια.

Ένα ολοκληρωμένο home studio, μόνο του, χωρίς DAW, μπορεί να στηθεί γύρω από ένα παλιό Triton. Κι αυτό γιατί διαθέτει εξαιρετικούς ροκ ήχους, αρκετά αληθοφανή τύμπανα, τη δυνατότητα να περάσεις loops στον sampler του, αλλά και έναν πλήρη sequencer για να φτιάξεις τα πάντα. Μπορείς να συνδέσεις μέχρι και μικρόφωνο για να γράψεις φωνή, ηχογραφώντας τελικά το συνολικό αποτέλεσμα από την έξοδό του στην είσοδο ενός φθηνού desktop ή laptop μέσω του Audacity το οποίο μπορεί να μην είναι αμιγώς DAW, αλλά για αυτή τη δουλειά είναι υπεραρκετό.

Αν πάλι θέλεις να επενδύσεις παραπάνω χρήματα, παίρνεις το KRONOS (μεταχειρισμένο ή καινούργιο), το οποίο διαθέτει και audio sequencer. Εδώ πλέον μιλάμε για ένα τρομερό στήσιμο, όπου γράφεις πλήρες κομμάτι με φωνητικά, πραγματικές κιθάρες και ό,τι άλλο επιθυμείς.

Εγώ έχω το Triton Le εδώ και 22 χρόνια, στο οποίο έχω τοποθετήσει τη sample board. Αν γνωρίζεις καλά αυτά τα όργανα και με τη μνήμη που του έχω φορτώσει, η οποία σου επιτρέπει να γράψεις samples έως και 11 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα μπορείς να κάνεις ό,τι ακριβώς γίνεται σε ένα DAW. Αν κατέχεις το κομμάτι του προγραμματισμού και της μίξης, βγάζεις πραγματική κομματάρα.

Φυσικά, ανάλογες δυνατότητες προσφέρουν και οι άλλες εταιρείες (όπως τα αντίστοιχα Roland), αλλά θεωρώ πως η KORG είναι απίστευτα δυνατή στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά με το KRONOS, το dawless home studio απογειώνεται πραγματικά​

Trending...

Νέα θέματα

Back