Home studio χωρίς DAW, κυρίως για synth-rock

Κοιτα, το πως δουλευει ο καθενας ειναι προσωπικο ζητημα. Αν νομιζεις οτι με το electron θα κανεις τη δουλεια σου, παρε το electron.

Παντως pattern based ειναι και το sequencer που εχει το modx απο μονο του, οποτε οπως ειπα ξεκινα απο αυτο και βλεπεις, μπορει να σε καλυψει.

@Κουφη Λεοπαρδαλη φιλε θα ριξεις ενα σκασμο λεφτα και δεν θα καταφερεις τιποτα λυπαμαι που στο λεω δεν ειναι τοσο απλο το production

εαν θες να παρεις ενα οποιοδήποτε modx,kronos,fantom,electron παρτο αλλα αν δεν εισαι πληκτρας επαγγελαμτιας θα πελαγωσεις και θα χασεις το ενδιαφερον συντομα και θα ψαχνεις να το πουλησεις....

η ενασχοληση με live κραταει το harware alive αυτο ειναι κανονας αλλιως βαριεσαι, οποτε αν δεν παιζεις καπου live μην πετας λεφτα

εξετασε το θεμα DAW παλι απο την αρχη για production το τονιζω διοτι με ενα απλο midi controller και καλο daw μπορεις να κανεις παπαδες πλεον δεν ημσαστε στο 1998 δες τις επιλογες που εχεις ARTURIA, NATIVE INSTRUMENTS, LOGIC, ABLETON.... και αλλα τοσα δες τι σου ταιριαζει

ακομα και ενα σκετο macbook με το garageband το βασικο χωρις το logic σου δινει παρα πολλες δυνατοτητες με μονο ενα απλο midi controller και μια καρτα ηχου γραφεις, παπαδες ορεξη να χεις, δες τι σου ταιριαζει και μη πετας λεφτα σε hardware δεν θα σου προσφερει κατι....

Μυστήριος ο φίλος 🤣 και έχω να πω για το target gear τρύπα στο πορτοφόλι, ήλιος στην καρδιά και δωμάτιο σαν περιβόλι!
Ξέρεις οτί σε έχω στην καρδιά μου.
Ολοι μπορούμε να έχουμε μιά άσχημη ημέρα,αλλά η επόμενη μας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε απόψεις βλέποντας τα πράγματα απο μιά άλλη οπτική γωνία.

Αν το Daw δέν είναι για εσένα,οι οθονούλες στα συνθεσάιζερ,ο προγραμματισμός hardware και κονσόλες με σκοπό εγγραφές,mix ότι μπορείς και mastering που δέν θα κάνεις ποτέ,δέν είναι x50 για να ξεκινήσεις το μουσικό ταξίδι που θέλεις να κάνεις.

Η λάθος προσέγγιση ξεκινάει από την επιλογή DAW,καθως το FL είναι το πιο γρήγορο για δημιουργία MIDI ιδεών (piano roll),αλλά η βασική έκδοση του Cubase θα σε βοηθήσει καλύτερα με εγγραφές μαθαίνοντας 5 βασικά πράγματα να κάνεις που δέν θα σου πάρουν πάνω απο μήνα,καθώς και οτί θα βρείς βοήθεια για να κάνεις και άλλα πράγματα όπως π.χ ένα σχετικό arrangement,με βοήθεια απο βίντεο στο διαδύκτιο,οπου και οπτικά θα μπορείς να λαμβάνεις περισσότερη πληροφορία,αλλά και να την επεξεργάζεσαι σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό που θέλεις να κάνεις το έχω ξαναδεί σε 2 δικές μου περιπτώσεις,Full hardware synths,drum machines,fx units και θέλανε να ξεκολλήσουν απο το pc,χωρίς να έχουν εμπειρία,σε κανέναν από τους 2 δέν δούλεψε.

@stavros_d80 Καταλαβαίνω την οπτική σου, και επειδή ακριβώς δεν είμαι επαγγελματίας πληκτράς δεν παίρνω Modx Μ8 με τα βαρυκεντρισμένα πλήκτρα. Αλλά το Μ7 με πιο ελαφριά. Και ευχαριστώ τον @cos_dr για την συμβουλή του να μην πάω στα Montage Μ. Big money saved.

Μπορεί να είναι overkill ακόμα και το Modx M7 όπως περιέγραψες σε σχέση με τις εναλλακτικές. Ίσως δεν θα χρησιμοποιηθούν το 90% των 3500 περίπου sound presets του και φουλ δυνατότητες παραμετροποίησης. Σίγουρα όμως μην φοβάσαι για κίνδυνο πελαγώματος/ analysis paralysis ή πως θα κλάψω χαμένα λεφτά. Θα μου είναι εργαλείο για personal growth πολύ πολύ πιο πάνω στην λίστα χρήσης πριν από οποιαδήποτε show off ή συνεργασία και με άλλους μουσικούς (πάντα καλό!) ή συναυλιών κτλ.

Τέλος, πώς και κανείς δεν σχολίασε την τιμή της Ibanez Pia? 🤣 (σκέφτομαι θα περιμένει..Θωμά είσαι σπίτι?... για την κιθάρα θα έρθω του χρόνου!)

Για το θέμα software DAW όλοι σας με πείσατε ότι είναι το κεντρικό στοιχείο και έτσι θα συνεχίσω. Με το Cubase.

Αν θέλει κάποιος admin να προσθέσει στον τίτλο πως λύθηκε το θέμα υπέρ της δημιουργίας με DAW.

Να σας πω πρώτα πως έχω κάποια εμπειρία με FL Studio απ' το 2010 γύρω, on-and-off μέχρι σήμερα. Για να αποφασίσω εν τέλη πως δεν είναι για μένα, δηλαδή για παραγωγή κομματιών, και γενικά τα DAWs. Θα προτιμούσα κονσόλα hands-on κλασσική (20th century says hello).

Ούτε επαγγελματίας μουσικός είμαι ούτε πλούσιος για τέτοια κονσόλα. Αλλά είμαι μεγάλος φαν της ηλεκτρικής κιθάρας και του συνθ-ροκ, μεταξύ άλλων. Ήδη έχω ηλεκτρικές κιθάρα και μπάσο.

Έτσι κάνω πλάνα για home studio και έχω καταλήξει στα εξής για αρχή;

- Yamaha ModX M7 (synth + workstation + recording hub)
- Ibanez Pia (lifetime premium guitar)
- 2x KRK Rokit 7 G5 (monitors)
- 2x Cordial CSI 3RP Metal Silent (καλώδια)
- t.akustik ISO-Pad 7 (ζεύγος αφρού monitors)

Αν θέλετε να δείτε και εικόνες:

Μένω σε ήσυχη γειτονιά, δεν ξέρω κατά πόσο θα χρειαστώ και headphones, δεδομένου πως ούτε σκοπεύω να βάζω δυνατή ένταση και μαθαίνοντας πως μια καλή μίξη πρέπει να γίνει με monitors.

Το workflow κυρίως θα είναι drums programming και εν συνεχεία ηχογράφηση live παίξιμο σχεδόν όλα τα άλλα, με overdubs κτλ.

Κάθε γνώμη, παρατήρηση και συμβουλή σας καλοδεχούμενη!
θα μπορουσα να πω πολλα!!!!!
θα πω μόνο ένα!
Προχωρα!!!
Υγ. Που θα γραφεις το τραγουδι / κανεις τα overdubbing?

χρειαζεσαι οπωσδηποτε μια καρτα ηχου και καπου να γραφεις, που θα γραφεις σε μπομπινα? οποτε χρειαζεσαι ενα υποτυπωδες DAW δε το γλυτωνεις.....

απο εκει και περα πρεπει να ξεκαθαρισεις το εξης: MIDI VS AUDIO
αν θες ολα τα κοματια σου σε audio καναλια για να κανεις μιξη τοτε οκ, θα δεις ομως στη πορεια οτι θα σου λειπουν effects και eqs για mastering οποτε που θα τα βρεις? παλι σε daw θα πας δεν γλυτωνεις για plugins ειδικα για compression tools & eq την εχεις κατσει με το hardware....

τα drums που θα τα κανεις programming χρειαζεσαι sequencer δεν το κτλβα....

γενικα δεν νομιζω οτι θα δουλεψει αυτο που σχεδιαζεις εκτος αν πας σε τεχνολογιια 30 χρονια πισω
Μια χαρα το γλιτωνεις το daw! επισης η τεχνολογια 30κονταετίας ειναι εξαιρετικη!
ενα απο τα πολλα μοτο που εχω, και ειδικα οσο αφορα τη τεχνολογια ειναι,
μη κοιτας πότέ βγηκε κάτι, κοιτα οταν βγηκε, σε τι χρησιμευε!!!
οπότε οτι κυκλοφορισε πριν 30-20 χρονια, για καποιον λογο βγηκε!
τωρα το μόνο που μενει, ειναι να δουμε αν μας κανει για... Τη δουλεια!!!

Πιάσε ένα φραπέ γλυκό χωρίς μάστορα! (που με πειράζει η αδερφή μου με τα φρέντο της, μου λέει "φραπέ πίνουν οι οικοδόμοι")
🤣🤣🤣🤣🤣 ΕYινεεεεεεεεε!!!!
και... to Y, στην αποπανω λεξη,,,,
=Yamaha!!!!!
ωραιος ο φραπες κι ασ'τους να λενε!!!!!
άλλο που εμεις, (εγω), εχουμε παρασυρθει με τις νεες Ευρωπαικες συνηθειες & μοδες και παιρνουμε αυτα τα εσπρεσσο με τα παγακια!!!!!!!!!!

Μπάλα,
με 100000+++++!!!!!

φραπές
με 2000000+++!!!!!

και τσιγάρο
ασ'το αυτο στην ακρη μωρε,,,,, θα σου παρω εγω μια μπουγατσα,,,, να γλειφεις και τα δαχτυλα σου!!!!!!!!!!!!!!!

σε καλό μέρος με αέρα = αξία ανεκτίμητη.
αυτο κι αν το εχουμε!!!!!!!!!! και να προσθεσω εδω και μουσικαρες!!!!!!!!!!
το ξεχασες αυτο!!!!!

Τελικα το modxm το θελεις για να παιζεις πληκτρα, για να κανεις production χωρις DAW ή για να κανεις production με DAW;

Για να παιζεις πληκτρα ειναι καλο, με επιφυλαξη για την ποιοτητα του κλαβιε.

Για να κανεις production χωρις DAW ειναι μετριο, θα χρησιμεψει ως πηγη ηχου αλλα χρειαζεσαι και πολυκαναλα και τετοια.

Για να κανεις production με DAW ειναι περιττο, μπορεις να εχεις μια χαρα set up με ενα controller και μια καλη καρτα ηχου. Οι εικονικες πηγες ηχου τρωνε το Yamaha για πρωινο ολοκληρο και φτυνουν και τα κουκουτσια.

Εγω στο μυαλο μου ειχα οτι θα παρεις το πληκτρακι να το γρατζουνας εκει, και καποια στιγμη θα κανεις και κανα πειραμα με το cubase. Αν ομως εχεις σα πρωτο στοχο να φτιαξεις κομματια, και μαλιστα να κανεις sequencing drums, να γραφεις κιθαρες και τετοια, τοτε το βασικο εργαλειο σου ειναι το cubase. Ασε κατα μερος λοιπον το Yamaha, δεν ειναι πρωτη προτεραιοτητα αυτο. Σε ολη αυτη τη θαλασσα γνωσεων περι ηχογραφησης, μην προσθεσεις και το (γλυκο ) μπελα του να ψαχνεις ενα τοσο περιπλοκο synth. Ουτε για πηγη synth ηχων, ουτε για φυσικα οργανα, ουτε για τα ντραμς ειναι απαραιτητο, καθε αλλο, διοτι το software θα σου δωσει αποτελεσματα και πιο γρηγορα και με καλυτερο ηχο, και το σημαντικοτερο, αμεσα ενσωματωμενα στη δημιουργικη λογικη του cubase. Οσο integrated και να ειναι οι ηχοι του yamaha, ενα plug in ειναι ενα plug in, το λεει και οι λεξη, κουμπωνει. Και με τα λεφτα που θες για το modx, εχεις φτιαξει ανετα DAW που απλα θα δειχνει το modx και θα γελαει.

Ολα μαζι δε γινονται. Αποφασισε τι θελεις πρωτα, ενα πληκτρο για αμεσο γρατζουνισμα ή ενα κομπλε συστημα παραγωγης, και κινησου καταλληλα.

Αν τελικά πάρει το MODX M και του αρέσει, στο πακέτο περιλαμβάνεται και το Cubase AI

Το [Cubase AI] είναι μια ελαφριά αλλά πανίσχυρη έκδοση του διάσημου λογισμικού της Steinberg, η οποία περιλαμβάνεται δωρεάν με το [Yamaha MODX M]. Παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για μια πλήρη παραγωγή, υποστηρίζοντας έως 48 κανάλια ήχου και 32 κανάλια MIDI, ενώ έρχεται εξοπλισμένο με 28 ποιοτικά εφέ και το εικονικό όργανο HALion Sonic SE που διαθέτει εκατοντάδες έτοιμους ήχους. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το MODX M ενσωματώνει μια πολυκάναλη κάρτα ήχου USB, επιτρέποντας τη σύνδεση «όλα σε ένα» με ένα μόνο καλώδιο. Συνδέοντας τα ηχεία ή τα ακουστικά σας απευθείας στο συνθεσάιζερ, εκμηδενίζετε την καθυστέρηση ήχου (latency) και μπορείτε να ακούτε τα πάντα μέσω αυτού, χωρίς να χρειάζεστε εξωτερικό εξοπλισμό.

Στην πράξη, αυτή η συνεργασία σάς επιτρέπει να ξεκινήσετε αμέσως να γράφετε μουσική με απίστευτη ευελιξία. Μπορείτε να παίξετε μια Performance στο MODX M και να ηχογραφήσετε ταυτόχρονα τα δεδομένα MIDI (για να διορθώσετε εύκολα τυχόν λάθος νότες) αλλά και τον πραγματικό ήχο σε ξεχωριστά ψηφιακά κανάλια ήχου, ξεχωρίζοντας για παράδειγμα τα τύμπανα από το πιάνο. Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι την είσοδο ήχου (A/D Input) στο πίσω μέρος του οργάνου, μπορείτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο ή μια κιθάρα: το MODX M θα ψηφιοποιήσει το σήμα και θα το στείλει απευθείας στο Cubase για να γράψετε φωνητικά ή physical όργανα, καθιστώντας το το απόλυτο κέντρο ελέγχου για το home studio σας.

Με το MODX M λοιπόν και τα παρελκόμενά τουμπορεις να κάνεις τα πάντα, να έχεις DRUM PATTERN machine, STUMM PATTERN machine, τα πάντα, γλυτώνεις κα΄ρτα ήχου, το βάζεις στο PC σου και τα ηχεία και τα ακουστικά, συνδέεις και την κιθάρα και το μικρόφωνο πάνω στο MODX και τελειώνει για πάντα το θέμα. Και η κιθάρα και η φωνή σου θα περνάει και απο την αλυσίδα effects και φίλτρων του MODX και ότι δίνει το CUBASE AI και όλα είναι λυμένα.

Όπως εγώ :ROFLMAO: που τα έχω λυμένα όλα:ninja:και βγάζω κομματάκια στο δεκάλεπτο για να κάνω τον χαβαλέ μου και το κομμάτι μου και άμα θέλω ο κόσμος γίνεται δικός μου. Ορίστε, μου τη βαράει, φτιάχνω τον καφέ μου και μέχρι να πιω τον μισό που δε θυμάμαι να παίξω κιόλας καλά, να!

Το Suno και τα ΑΙ, το συναίσθημα του cos_dr δεν μπορούνΕ να το βγάλουνΕ :ROFLMAO:

Κοιτα, αν εχει προτεραιοτητα να παιζει πληκτρα, μπλιμπλικια και τετοια, και το cubase θα ειναι το κερασακι στην τουρτα, μαζι σου, ναι, και εγω ετσι το σκεφτηκα.

Αν ομως θελει να πεσει με τα μουτρα στο production, και μαλιστα σε ροκ φαση και τετοια, ΙΜΗΟ αφηνει το γαμο για να παει για πουρναρια :ROFLMAO: Δε μου παει η καρδια να προτεινω σε καποιον να μην παρει π.χ. μια καλη καρτα ηχου, ενα τιμιο midi controller και το κομπλε cubase με κανα εξτρα ξερω γω plug in για τα ντραμς, για να παρει το αγιοβασιλιατικο κλαβιε του modxm με την ενσωματωμενη καρτα ηχου της συμφορας που εχει καψει κοσμο και κοσμακη με τα ground loops της, και που δε θα μπορεις ουτε μικροφωνο της προκοπης να συνδεσεις, και το κουτσουρεμενο cubase, για ποιο λογο ολα αυτα; Για τους ηχους του modx m; Δεν αξιζει.

Αν βεβαια το cubase ειναι το κερασακι, και το θελεις μονκ σε επιπεδο πειραματισμου και σαν κατι εξτρα, τοτε αξιζει.

Δηλαδη, για να το πω απλα: Αν το μηχανακι θα αναβει 9 φορες μονο του για να παιξεις και να τζαμαρεις με αυτο, και μια φορα στο τοσο για να γραψεις τιποτα για το χαβαλε, τοτε modx χαλαρα, δεν αξιζει να ανοιγεις cubase για να παιξεις μονο με τους synth ηχους.

Αν ομως ισχυει το αντιστροφο, αν σκοπευει βασικα να γραφει καποιος με το cubase μουσικη και κομματακια, και απλα θελει να βαζει και κανα synth ηχο στα κομματια αυτα, τοτε ειναι τσαμπα λεφτα το modx. Δεν ειναι οτι θα παει και για πεταμα :ROFLMAO: , απλα δεν του χρειαζεται.

Trending...

Νέα θέματα

Back