Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα:gino_maiy είπε:τα πληκτρα ???Οταν ενα synth γραφει οτι εχει πληκτρα με ευαισθησία στο velocity και aftertouch τι σημαινει?
Εχουν καμια σχεση με βαρυκεντρισμενα???Η τουλαχιστον πλησιαζουν??
Οταν γραφει οτι εχει δυναμικα επεισης τι εννοει???
Πληρέστατη απάντηση. Να διαφωνήσω μόνο με το ότι τα συνθ συνήθως έχουν και velocity, και aftertouch. Υπάρχουν πολλά που διαθέτουν μόνο το βασικό που είναι η velocity. To aftertouch είναι εξαιρετικά χρήσιμο (ειδικά όταν προγραμματίζεται να αλλάζει κρίσιμες παραμέτρους σύμφωνα με το τραγούδι), αλλά δεν θα λείψει σε πολλούς αν δεν γνωρίζουν τι είναι εκ των προτέρων, σε αντίθεση με την velocity.cyclops είπε:Aftertouch: όπως λέει και η λέξη (after touch: μετά το πάτημα), ένα πληκτρολόγιο ευαίσθητο στο aftertouch σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την επιπλέον πίεση των πλήκτρων προς τα μέσα ενώ τα έχεις ήδη πατημένα.
Πιο συχνά τα synths διαθέτουν τις δύο πρώτες δυνατότητες (velocity+aftertouch)
Έχεις απόλυτο δίκιο. Έχουμε πλέον πολλά παραδείγματα midrange (και όχι μόνο) οργάνων χωρίς την παρουσία aftertouch, όπως τα πιο πρόσφατα Roland Stage, Korg M50 για να αναφέρω 1-2 χτυπητά παραδείγματα. Για όποιον το χρειάζεται, σαφώς είναι απολύτως απαραίτητο. Για όποιον δεν το χρειάζεται, η απουσία του είναι καθαρά για οικονομικούς λόγους.bloody_sunday είπε:Πληρέστατη απάντηση. Να διαφωνήσω μόνο με το ότι τα συνθ συνήθως έχουν και velocity, και aftertouch. Υπάρχουν πολλά που διαθέτουν μόνο το βασικό που είναι η velocity. To aftertouch είναι εξαιρετικά χρήσιμο (ειδικά όταν προγραμματίζεται να αλλάζει κρίσιμες παραμέτρους σύμφωνα με το τραγούδι), αλλά δεν θα λείψει σε πολλούς αν δεν γνωρίζουν τι είναι εκ των προτέρων, σε αντίθεση με την velocity.
Mια μικρή παρέμβαση Στην ουσία το velocity όπως έχει επικρατήσει να λέγεται δεν έχει να κάνει με τη δύναμη που ασκείς στα πλήκτρα. Πρόκειται για έναν διαφορικό αισθητήρα ο οποίος μετράει το λόγο μετατόπισης-βύθισης του πλήκτρου προς τον χρόνο στον οποίο συμβαίνει αυτή η μετατόπιση. Πολλές φορές γίνεται σύγχυση με τη δύναμη διότι το δυνατό παίξιμο έχει άμεσο επακόλουθο τη γρήγορη αυτή μετατόπιση του πλήκτρου.cyclops είπε:Velocity: όταν ένα πληκτρολόγιο έχει ευαισθησία στο velocity σημαίνει ότι έχει ευαισθησία στη δύναμη (ή ταχύτητα) με την οποία πατάς τα πλήκτρα, ώστε ο ήχος να ακούγεται δυνατά όταν παίζεις πιο σκληρά και να ακούγεται πιο απαλός αν παίζεις πιο ήρεμα.
Συμφωνώ όσον αφορά προς τον όρο velocity, ο αισθητήρας μετράει ταχύτητα και όχι δύναμη. Εξάλλου η ακριβής μετάφρασή του είναι ταχύτητα και όχι δύναμη. Αλλά αν ανατρέξει κάποιος στις στοιχειώδεις γνώσεις φυσικής από το γυμνάσιο, η δύναμη προκαλεί μετατόπιση, επομένως το πόσο δυνατά χτυπάς ένα πλήκτρο έχει ως αποτέλεσμα να μεταφράζεται από τον αισθητήρα ως μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα.korg_nikos είπε:Mια μικρή παρέμβαση Στην ουσία το velocity όπως έχει επικρατήσει να λέγεται δεν έχει να κάνει με τη δύναμη που ασκείς στα πλήκτρα. Πρόκειται για έναν διαφορικό αισθητήρα ο οποίος μετράει το λόγο μετατόπισης-βύθισης του πλήκτρου προς τον χρόνο στον οποίο συμβαίνει αυτή η μετατόπιση. Πολλές φορές γίνεται σύγχυση με τη δύναμη διότι το δυνατό παίξιμο έχει άμεσο επακόλουθο τη γρήγορη αυτή μετατόπιση του πλήκτρου.
Επίσης το velocity είναι ένας controller ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να ελέγχει το volume. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα πρέπει να ταυτίζεται απαραίτητα ο όρος velocity με την ένταση του παιξίματος. To velocity μπορεί να προγραμματιστεί ωστέ να ελέγχει και άλλες παραμέτρους αλλά επειδή τα περισσότερα synth το έχουν ανηγμένο by default στην ένταση (επειδή είναι άλλωστε και αρκετά βολικό για αυτή τη χρήση) οι περισσότεροι το θεωρούν ταυτόσημο όρο.
Όσο για το aftertouch κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένας controller του οποίου η παρουσία είναι απαραίτητη σε ένα synth. O λόγος είναι επειδή είναι απο εκείνους τους controllers οι οποίοι σου επιτρέπουν να ελέγχεις μία ή παραπάνω παραμέτρους χωρίς να παίρνεις το αριστερό σου χέρι από το κλαβιέ για να χρησιμοποιήσεις knobs joysticks wheels κτλ. Μπορεί σε κάποιον ο οποίος παίζει πιανιστικά θέματα να μην είναι απαραίτητος αλλά είναι must για solo/lead
Δεν λέμε κάτι διαφορετικό απλά άλλο το ένα μέγεθος και άλλο το άλλο.korg_nikos είπε:Πολλές φορές γίνεται σύγχυση με τη δύναμη διότι το δυνατό παίξιμο έχει άμεσο επακόλουθο τη γρήγορη αυτή μετατόπιση του πλήκτρου.
Όχι, καμία σχέση, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Απλά είπα να δώσω στο φίλο τις διευκρινίσεις που ζήτησε, χωρίς να τον μπερδέψω επιπλέον με όλες τις λεπτομέρειες.korg_nikos είπε:Προς θεού με την απάντησή μου δεν υπονόησα οτι έκανες κάποιο λάθος σε αυτά που έλεγες πριν. Αν έτσι το εξέλαβες ζητώ συγγνώμη.
εχει σχεση,σε καποια μοντελα της yamaha που το εχω δει (φτηνα αρμονια και μερικα συνθ) σημαινει οτι το πληκτρο εχει velocity μονο οχι aftertouchgino_maiy είπε:Α και κατι που ξεχασα.Μια γνωμη για το yamaha mo6 του οποιου τα πληκτρα ειναι "initial touch" Αυτο καινουργειο παλι ??? :Δεν εχει καμια σχεση με αυτα που ειπαμε πιο πανω???
Το initial touch είναι το ίδιο με το velocity. Απλά η Yamaha χρησιμοποιεί άλλη ορολογία για το ίδιο πράγμα.gino_maiy είπε:Α και κατι που ξεχασα.Μια γνωμη για το yamaha mo6 του οποιου τα πληκτρα ειναι "initial touch" Αυτο καινουργειο παλι ??? :Δεν εχει καμια σχεση με αυτα που ειπαμε πιο πανω???
α) Αυτή η κατηγορία είναι η top γι'αυτό που λέμε value for money.cyclops είπε:... δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι μεγάλες εταιρίες όπως η Roland και η Korg δεν ενσωματώνουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό όπως το aftertouch σε synths και workstations όπως το Juno Stage και το M50. Αδικαιολόγητη κατ' εμέ η έλλειψή του σε όργανα αυτής της κατηγορίας.
Όχι, να πούμε, να πούμε... ;DΜανώλης Χναράκης είπε:Το πιό fun...Το μεγαλύτερο μοντέλο (με aftertouch) θα βάλει τα γέλια. Δε λέμε ονόματα.
Αν είχε και aftertouch το κλαβιέ του MicroX καλά θα ήταν αλλά τώρα που έχει μόνο velocity sensitive πλήκτρα, δε νομίζω ότι θα μπορέσεις να κάνεις αυτό που λες.pliakosvasileios είπε:Εχω ένα korg micro x θα ηθελα να βγαζει vibrato σε καποιους ηχους οταν παταω εντονοτερα τα πληκτρα.
Ποιες ρυθμίσεις πρέπει να κάνω στον editor ωστε να γίνει αυτό?