Οι δισκογραφικές εταιρίες δεν έχουν να ντρέπονται για τίποτα, σίγουρα όμως θα πρεπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την γιγάντωση της πειρατείας. Αναφέρομαι στις πολυεθνικές που μέσω της άκρατης και άκριτης προώθησης εκατοντάδων hits το χρόνο με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος, ευτελίζουν το μουσικό προϊόν στη συνείδηση του ακροατηρίου σε ένα αναλώσιμο αγαθό διάρκειας μιας σεζόν το πολύ. Έτσι και ο χρήστης, θεωρεί απλό το να κατεβάσει το τελευταίο χιτάκι που παίζει ασταμάτητα το ραδιόφωνο και μετά από έξι μήνες να το κάνει delete από τον σκληρό.
Χωρίς να γνωρίζω κάποια στατιστικά, είμαι βέβαιος ότι οι ανεξάρτητες εταιρίες πλήττονται λιγότερο από την πειρατεία απ' ότι οι πολυεθνικές, καθώς επίσης και για το ότι οι μαύροι πουλάνε βασικά Βανδή και όχι Χατζιδάκη. Αίσθηση μου είναι ότι οι πραγματικοί μουσικόφιλοι συνεχίζουν να αγοράζουν την μουσική που θεωρούν ότι αξίζει να αγοράσουν, ενώ οι συστηματικοί πειρατές απλά κατεβάζουν τραγούδια για να παίζουν στο backround.
Χωρίς να γνωρίζω κάποια στατιστικά, είμαι βέβαιος ότι οι ανεξάρτητες εταιρίες πλήττονται λιγότερο από την πειρατεία απ' ότι οι πολυεθνικές, καθώς επίσης και για το ότι οι μαύροι πουλάνε βασικά Βανδή και όχι Χατζιδάκη. Αίσθηση μου είναι ότι οι πραγματικοί μουσικόφιλοι συνεχίζουν να αγοράζουν την μουσική που θεωρούν ότι αξίζει να αγοράσουν, ενώ οι συστηματικοί πειρατές απλά κατεβάζουν τραγούδια για να παίζουν στο backround.