Για αλλη μια φορα θα σου πω οτι για εμενα & πολλους αλλους ολο αυτο το συναφι (με αρχηγους τους Κατσιμιχαιους & στρατηγο τον ...Βασιλη :? καθως και ολους τους μερμυγκες και Τερμιτες) ειναι ο ΛΟΓΟΣ της ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ & προχειραδας της ελληνικης εναλλακτικης σκηνης (γιατι ροκ σκηνη εννοειται οτι δεν υπαρχει ουτε υπηρξε ποτε στη χωρα μας)ΧΑΖΑ τραγουδακια με ΑΘΛΙΕΣ παραγωγες ' date='η χαρα του φοιτητη και του ¨πολιτικοποιημενου (λεμε τωρα) νεολαιου" :twisted: με μπολικο ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ & τσαρουχι και ΠΑΝΤΕΛΗ ελλειψη αισθητικης ...& με τη δηθενια να χτυπα κοκκινο...
[/quote']
Συμφωνώ ότι ροκ σκηνή, όπως την εννοείς, δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας, ούτε πρόκειται να υπάρξει, ούτε είναι αντικειμενικά δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο. Δημιουργήθηκε όμως μια μουσική σκηνή με ροκ απόχρωση στη χώρα μας, και αυτή ήταν και είναι σημαντική, και δε βλέπω που είναι το κακό σε κάτι τέτοιο.
Τώρα, τα σχόλια για τα χαζά τραγουδάκια, το τυρί φέτα, την επιλεγόμενη πολιτικοποίηση, και την παντελή έλλειψη αισθητικής, μάλλον θα έπρεπε να τα κρατήσεις για τον εαυτό σου. Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις και εσύ πόσο υποκειμενικά είναι όλα αυτά, και μη φλαμάρεις λοιπόν όλους εμάς, που τα ζήσαμε και τα αγαπήσαμε, χωρίς να επιδιώξουμε ποτέ, από τη βλακεία μας, να αρθούμε στο δικό σου υψηλό επίπεδο αισθητικής. Σαφές;
Αναρωτιέμαι μάλιστα μήπως αυτό είναι κακό και για το φόρουμ, να επιβάλλονται δηλαδή χωρίς περιθώριο διαλόγου τέτοιες υποκειμενικές απόψεις, διώχνοντας πιθανά κάποιο κόσμο που δεν τις συμμερίζεται.
Όχι έχεις δίκιο σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο τραγούδι σημάδεψε όλη τη λεγόμενη "ροκ" μουσική σκηνή της Ελλάδας σε βάθος τριάντα χρόνων περίπου, και η απουσία σου από τη διαδικασία της παραγωγής απέβη μοιραία... :lol:Εσύ τα λες για αστείο' date=' αλλά βασικά είναι πάνω κάτω σωστά...:lol:[/quote']
Ξέρεις τί είναι αστείο?
Αστείο είναι το solo (ο θεός να το κάνει) στη "Μοναξιά του σχοινοβάτη" που γράφτηκε στο πόδι με ένα rat κατευθείαν στην κονσόλα (χωρίς speaker sim φυσικά ) το οποίο ενώ ακούγεται κάκιστο λόγω της directίλας τελικά περάστηκε σαν άποψη στον ήχο της κιθάρας, γιατί "έλα μωρε, το σόλο σκοτώνει, ποιά η διαφορά αν είχαμε ενισχυτή ?!!"
Το παραπάνω δεν είναι ούτε υπόθεση ούτε αποκύημα της φαντασίας μου.
Ρε παιδιά γιατί για ακόμη μια φορά μπλέκετε την ουσία της μουσικής δημιουργίας με την αισθητική της παραγωγής ; Το ότι στην Ελλάδα η προχειρότητα βασιλεύει στα πάντα δεν καθιστά τη "Μοναξιά του Σχοινοβάτη" μάπα τραγούδι...επίσης το ότι οι κάποιοι έλληνες "rockers" έχουν γράψει γελοιότητες επ'ουδενί δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τις κακές παραγωγές του συνόλου σχεδόν της ελληνικής μουσικής μέχρι σήμερα.
Το ένα ζήτημα μπορεί να εξεταστεί αντικειμενικά' date=' το να ηχογραφείς μ'ένα rat κατευθείαν στην κονσόλα είναι κακή πρακτική αποδεδειγμένα (και αυτά συμβαίνουν ακόμη και σήμερα και μειώνουν προσπάθειες καλλιτεχνών με ποιότητα και αξία...έχω παραδείγματα και μιλάω), ενώ το αν κάποιος θεωρεί τους Κατσιμιχαίους βασιλιάδες της κακομοιριάς και αντιαισθητικούς είναι καθαρά υποκειμενικό και η απάντηση είναι...περί ορέξεως κολοκυθόπιτα![/quote']
Δεν είχα σκοπό να ξαναδημοσιεύσω στο παρόν θέμα γιατί βαρέθηκα, αλλά είναι πολύ ουσιώδης η τοποθέτηση σου και αξίζει ένα σχολιασμό.
Σαν ακροατής πρωτίστως αλλά και μουσικός, ακολουθώ ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών το οποίο προφανώς καθορίζει και τα γούστα μου.
Προσωπικά λοιπόν, ζηλεύω οτιδήποτε φτιάχνεται με σεβασμό προς εμένα, και φροντίζω να σέβομαι τη δουλειά που με εκθέτει στους άλλους με τον ίδιο τρόπο. Ετσι, αξιολογώ αυτά που ακούω βάσει της πρόθεσης που είχε ο δημιουργός όπως αυτή διαφαίνεται απο το προϊόν που μου πασάρει.
Αν η ιδέα είναι καλή, αλλά η ενορχήστρωση ή η παραγωγή γενικά είναι χάλια, τότε προφανώς ευθύνη έχει και ο δημιουργός,και εφόσον δεν σεβάστηκε τη δουλειά του τόσο ωστε να την κάνει όσο πιο ελκυστική γίνεται, γιατί θα πρεπει να τον αξιολογήσω θετικά ?
Μπορεί επίσης μέχρι εκεί να έφτανε η αισθητική του, οπότε εγώ πάλι θα σου πώ πως αυτή η δουλειά δεν μου αρέσει.....
Σκέψου τώρα, η κατάσταση αυτή, με τις γενικά ...ενδιαφέρουσες ιδέες, και την κάκιστη "ένδυση" τους να γίνεται κατεστημένο,και ακόμη χειρότερα να περνάει σαν άποψη, καθοριστική μάλιστα για το αισθητήριο όλων όσων την υποστηρίζουν ....
Αυτό λοιπόν, σαν κυρίαρχη πρακτική και αισθητική με εξοργίζει,με κάνει μπαρούτι και απορώ πώς οι άνθρωποι που ασχολούνται σοβαρά με τη μουσική, και όσο νά'ναι έχουν ένα ανεπτυγμένο αισθητήριο σε σχέση με τους υπόλοιπους, υποστηρίζουν παθιασμένοι πως αυτό ειναι όντως μια καλαίσθητη άποψη, δημιουργική και μάλιστα αποτελεί και μέτρο σύγκρισης για άλλους !!
Το χείριστο όλων τελικά είναι πως οι πατέρες αυτής της αισθητικής έχουν φτιάξει πλέον το δικό τους "ποιοτικό" χαράκωμα, ποντίφηκες της καλαισθησίας και της ουσίας, και απο το θρόνο που τους έφτιαξε το "τόσα ξέρει, τόσα λέει" κοινό τους, μπορούν να ανεβοκατεβάζουν αβέρτα τους προστατευόμενους τους στο προσκήνιο, αλλά και να έχουν τελεσίδικη άποψη για ότι μουσικό συμβαίνει :roll:
Ειναι προσωπική μου θέση πως η ουσία της μουσικής δημιουργίας έχει άμεση σχέση με την παραγωγή της, γιατί αυτήν προσέχω πρώτη απο το ραδιόφωνο. Αν αυτή (η παραγωγή,ενορχήστρωση, κτλ) μου προσβάλλει την αισθητική, θα το πώ. Το ότι κάποιοι στέκονται στο στίχο αποκλειστικά ή σε μια φωνή είναι δικαίωμα τους, όπως δικαίωμα μου είναι να κρίνω και όλα τα υπόλοιπα που χτίζουν ένα μουσικό κομμάτι.
Ετσι δεν είναι ?
πες τα χρυσοστομε!να αγιασει ο στομας σου...! :lol:Το χείριστο όλων τελικά είναι πως οι πατέρες αυτής της αισθητικής έχουν φτιάξει πλέον το δικό τους "ποιοτικό" χαράκωμα, ποντίφηκες της καλαισθησίας και της ουσίας, και απο το θρόνο που τους έφτιαξε το "τόσα ξέρει, τόσα λέει" κοινό τους, μπορούν να ανεβοκατεβάζουν αβέρτα τους προστατευόμενους τους στο προσκήνιο, αλλά και να έχουν τελεσίδικη άποψη για ότι μουσικό συμβαίνει
Έχω όμως μια όμως μικρή ένσταση' date=' τοποθετημένη αν θέλεις και πάνω στην άγνοιά μου λόγω ηλικίας για εκείνη την εποχή (τέλη 80s - αρχές 90s) που αναφέρεται η συζήτηση. Μπορούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στους δημιουργούς μιας δουλειάς για το κακό τεχνικά αποτέλεσμα ; 'Η μήπως δεν υπήρχαν οι ανέσεις κάθε είδους που θα εξασφάλιζαν την τεχνική αρτιότητα ; Μήπως δηλαδή κάποια πράγματα γίνονταν και εξ' ανάγκης και όχι από άποψη τότε ;;;[/quote']
Αρχικά μπορεί...
Στη συνέχεια, η μόνη "ανάγκη" που τους περιόριζε ήταν αυτή που θα άφηνε μεγαλύτερο κομμάτι απο το budget της παραγωγής στην τσέπη τους...
-"πλάκα μου κάνεις, να πάω να δώσω 22 χιλιάρικα την ώρα στον τάδε επειδή έχει SSL και οι ταινίες του είναι ολοκάινουριες Ampex και Sony ?
Ασε, δεν πειράζει, και η Soundcraft καλή είναι, κι όσο για μπομπίνες, θα χρησιμοποιήσουμε τις περσινές....."
.......πες μου που έκανα εγώ λάθος στη διατύπωση και εσύ στην ανάγνωση και σου φαίνομαι για χαζοχαρούμενο nerd που το μόνο του ενδιαφέρον είναι ο ήχος της κιθάρας του ?....Σαν ακροατής πρωτίστως αλλά και μουσικός, ακολουθώ ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών το οποίο προφανώς καθορίζει και τα γούστα μου. Προσωπικά λοιπόν, ζηλεύω οτιδήποτε φτιάχνεται με σεβασμό προς εμένα, και φροντίζω να σέβομαι τη δουλειά που με εκθέτει στους άλλους με τον ίδιο τρόπο. Ετσι, αξιολογώ αυτά που ακούω βάσει της πρόθεσης που είχε ο δημιουργός όπως αυτή διαφαίνεται απο το προϊόν που μου πασάρει.
Αν η ιδέα είναι καλή, αλλά η ενορχήστρωση ή η παραγωγή γενικά είναι χάλια, τότε προφανώς ευθύνη έχει και ο δημιουργός,και εφόσον δεν σεβάστηκε τη δουλειά του τόσο ωστε να την κάνει όσο πιο ελκυστική γίνεται, γιατί θα πρεπει να τον αξιολογήσω θετικά ?
Μπορεί επίσης μέχρι εκεί να έφτανε η αισθητική του, οπότε εγώ πάλι θα σου πώ πως αυτή η δουλειά δεν μου αρέσει.....
Σκέψου τώρα, η κατάσταση αυτή, με τις γενικά ...ενδιαφέρουσες ιδέες, και την κάκιστη "ένδυση" τους να γίνεται κατεστημένο,και ακόμη χειρότερα να περνάει σαν άποψη, καθοριστική μάλιστα για το αισθητήριο όλων όσων την υποστηρίζουν ....
Αυτό λοιπόν, σαν κυρίαρχη πρακτική και αισθητική με εξοργίζει,με κάνει μπαρούτι και απορώ πώς οι άνθρωποι που ασχολούνται σοβαρά με τη μουσική, και όσο νά'ναι έχουν ένα ανεπτυγμένο αισθητήριο σε σχέση με τους υπόλοιπους, υποστηρίζουν παθιασμένοι πως αυτό ειναι όντως μια καλαίσθητη άποψη, δημιουργική και μάλιστα αποτελεί και μέτρο σύγκρισης για άλλους !!
Το χείριστο όλων τελικά είναι πως οι πατέρες αυτής της αισθητικής έχουν φτιάξει πλέον το δικό τους "ποιοτικό" χαράκωμα, ποντίφηκες της καλαισθησίας και της ουσίας, και απο το θρόνο που τους έφτιαξε το "τόσα ξέρει, τόσα λέει" κοινό τους, μπορούν να ανεβοκατεβάζουν αβέρτα τους προστατευόμενους τους στο προσκήνιο, αλλά και να έχουν τελεσίδικη άποψη για ότι μουσικό συμβαίνει
Ειναι προσωπική μου θέση πως η ουσία της μουσικής δημιουργίας έχει άμεση σχέση με την παραγωγή της, γιατί αυτήν προσέχω πρώτη απο το ραδιόφωνο. Αν αυτή (η παραγωγή,ενορχήστρωση, κτλ) μου προσβάλλει την αισθητική, θα το πώ. Το ότι κάποιοι στέκονται στο στίχο αποκλειστικά ή σε μια φωνή είναι δικαίωμα τους, όπως δικαίωμα μου είναι να κρίνω και όλα τα υπόλοιπα που χτίζουν ένα μουσικό κομμάτι.
Ετσι δεν είναι ?
Λογω ολιγοημερων διακοπων εχασα λιγο τη μπαλα μετα τι 13τη σελιδα του παροντος θεματος..σημερα συνεχισα παρακατω για να πω την αληθεια..και σταθηκα σε καποια σημεια που με εκαναν να ιδιατερη εντυπωση ομολογουμενως... :!: Πως ειναι δυνατον καποιος που εχει την εντυπωση οτι ειναι μουσικος (επαγγελματικα..ερασιτεχνικα..και σαν νοοτροπια..) να γελαει ακουγοντας γονιδη η τερλεγκα.Μηπως κανετε πλακα?Ο superfunk παρεθεσε 3 φωτογραφιες σκυλαδων συμφωνα με σας(αραγε με τη κρητιρια τους ονομαζετε ετσι :?: )....(τεραστιων δημοτικων φωνων κατ'εμε..) και καποιοι απο δω γελασανε...και πεσανε και κατω απο το τραπεζι μαλιστα.. Αραγε ολοι εσεις οι rock metal progressive trance hip hop τυποι με την τεραστια ξενη μουσικη παιδια σας...εχετε τα κοτσια και τις ικανοτητες να γραψετε τοσο γελεια και εμετικα τραγουδια?Εχετε τη δυνατοτητα να παιξετε ακκορντα η να σολαρετε σε ενα αμανε του μακη?Ειδα επανηλημενα να αναφερεται οτι νταξει μωρε θα παιξω και σε σκυλαδικο αν εχω αναγκη...συμβιβαστε με λιγα λογια.Το ρωτατε τον τερλεγκα αν θα σας παρει να παιξετε μαζι του..η μηπως γελασει αυτος ακουγοντας σας?Εχω μαθει στο παταρι(οχι δεν επαιζα στο live8 8) ) να σεβομαι την καθε Νουλα Σουλα Κουλα που οντως ειναι αταλαντη...και να μη γελαω μαζι της.Ειναι θεμα γουστου αλλα να ξερετε οτι απο ολα τα ειδη μουσικης εχουμε να παρουμε κατι...εχει τυχει να ακουσω διαφορα ειδη μουσικης...οτι δε μαρεσει το αφηνω στην ακρη..αλλα σε καμια περιπτωση δεν το χλευαζω...γιατι για να βγει καποιος κουραστηκε..σκεφτηκε..εχασε χρονο απο την προσωπικη του ζωη..και αλλα πολλα.Αλλα ειλικρινα δεν περιμενα σε αυτο το forum που ομολογουμενως εχει πολυ ανοιχτομυαλα παιδια... να κατηγορειτε τοσο αλογιστα το σκυλαδικο...και να χαντακονονται τεραστιες φωνες...που πολυ θα θελαν να εχουν στα σχηματα τους ολα αυτα τα παιδακια με τα μακρια μαλλια και τα απειρα πεταλια 8)
Υ.Γ Ειμαι σκυλας πυροβολειστε με :lol:
Δεν θα διαφωνήσω σε πολλά πράγματα' date=' αλλά ρε παιδιά, μπορεί να μην έχω ακούσει τα καλά του Τερλέγκα (παρακαλώ προτείνετε μερικά μήπως αλλάξω γνώμη), ένας δίσκος όμως που άκουσα, είχε ελεεινή τρισάθλια παραγωγή, με ροκ μπαλαντοήχο και powerchords μαζί με τα μπουζούκια(χάλια ήχος όμως), και απαράδεκτη ερμηνεία με "κλεισμένη" φωνή και σφίξιμο τσιρίδα(για να μην πω για στίχους, γιατί εκεί όλοι οι προαναφερθέντες παίζουν απο τη χαζοχαρουμενιά μέχρι τον αληθινό χαβαλέ, και απο το ψεύτικο μέχρι το ποίημα)... Γι αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πως συγκρίνεται ο Τερλέγκας με τον Χριστοδουλόπουλο.... βασικά η διαφορά μεταξύ τους μου φαίνεται χαώδης...[/quote']
Προφανως δεν εχεις παει σε πανηγυρια του νομου Αττικοβοιωτιας :lol: για να τον ακουσεις να τραγουδαει δημοτικα & να παθεις την πλακα σου.
Προτεινω τη "Διαδρομη" (κατα τη γνωμη μου ενας απο τους 10 καλυτερους ελληνικους δισκους της δεκαετιας του 90) & τους "Αρραβωνες"