Στη δεκαετία των 80s και όχι των 70s που τα πράγματα ήταν τρισάθλια, υπήρξαν αρκετές καλές κιθάρες και μπάσα. Σαφώς πρωτοστατούσε το δίπολο Αμερικής - Ιαπωνίας με την Ιαπωνία, όπως η Κίνα τώρα, να δίνει απίστευτο value for money σε οτιδήποτε εξήγαγε και για το οποίο συζητάμε (κιθάρες, hifi, αυτοκίνητα, μηχανές).
Υπήρχε ένα ζήτημα στην τεχνογνωσία αλλά η εμμονή και επιμονή στην ποιότητα αλλά στις πρώτες ύλες, το υπερκάλυπτε.
Η διαφορά με το σήμερα είναι η τεχνολογία κατασκευής (αλλά και η τεχνολογία μεταφορών).
Από τo αξεσουάρ / εξάρτημα μέχρι το σώμα / μπράτσο, η σύγρονη τεχνολογία ελαχιστοποιεί το λάθος και την διαφοροποίηση και αφήνει τον έλεγχο ποιότητας ως μία μικρή τυπική διαδικασία.
Προσωπικά, χωρίς να είμαι μεγάλος γνώστης, έχω πιάσει στα χέρια μου κιθάρες και μπάσα των 80s που μερικά ήταν καταπληκτικά και μερικά ήταν χρέπια. Σε ορισμένες μάρκες τα καταπληκτικά ήταν ο κανόνας και σε μερικές τα χρέπια.
Από την άλλη, αυτό που πρέπει να αναγνωριστεί, άσχετα αν αρέσει αν δεν αρέσει, αυτό που επιτέλους τόλμησαν στα 80s, ήταν να δοκιμάσουν κάποια σχήματα διαφορετικά από αυτά που μπορεί να ήταν ρηξικέλευθα στα 50s αλλά, ε διάολε και κάτι άλλο θα πρέπει να δοκιμάσουμε. Και βέβαια τα χρώματα, όλα εκείνα τα υπέροχα, κιτς, εντυπωσιακά, ποζερίστικα πείτε τα όπως θέλετε αλλά ήταν ένα statement και όχι επιλογή του στύλ "βρήκα τσάμπα 10 τόννους μπογιά από τη Ford και βάλτε τα σπραίη μπροστά να τα βάψουμε όλα έτσι".
Ο κόσμος όμως για λόγους πολλούς, άσχετους με την ποιότητα και το playability των μπάσων / κιθαρών "saw a return to the traditional values of discipline, obedience, morality....." και λοιπών που λέει και ο Tom Robinson, τα ποζέρια βαλανε κιλά και κόψανε ή χάσανε τα μαλλιά, οι παλαβοί των 80s γίναν στηρίγματα της κενωνίας και οι κιθάρες τους κοιμούνται σε θήκες κάτω από κρεββάτια.
Μέχρι τη μέρα που θα ακούσει το κάλεσμά της του ποζέρι ο γιός (ή η κόρη) και την ώρα που ο μπαμπάς θα χαζεύει τηλεόραση, κρυφά ανοίξει τη θήκη και θελήσει να πιάσει τα χρώματα αυτά με τα χέρια του....... ;D ;D ;D
Από την άλλη θα προτιμούσα να μην πιάσει στα χέρια του (αν δεν ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει) διάφορες κατάνες, καρχαρίες, μπολντόρια, αρντή και ενεσάρ. Εκεί η τεχνολογία έχει αλλάξει τις συνθήκες όχι μόνο ως προς την ποιότητα κατασκευής αλλά και σε λίγο βασικότερους τομείς όπως πέφτω - δεν πέφτω, ζω - πεθαίνω. ;D