theoctapus
Noiz Addict
Καμπίνα/μικρόφωνο σε ένα ηχείο (μεγάφωνο, να 'μαστε σωστοί). Άντε αν είναι κανείς μερακλής, δύο μικρόφωνα.aris 17561 είπε:Και μέτα ; Καμπίνα μικρόφωνο ή κονσόλα ;
Καμπίνα/μικρόφωνο σε ένα ηχείο (μεγάφωνο, να 'μαστε σωστοί). Άντε αν είναι κανείς μερακλής, δύο μικρόφωνα.aris 17561 είπε:Και μέτα ; Καμπίνα μικρόφωνο ή κονσόλα ;
JIMMYPAP είπε:Στην αλυσιδα, μετρανε ολα. Κιθαρα, προενισχυτης, εφφε, τελικος, μεγαφωνα, μεγεθος και τυπος καμπινας, μικροφωνο. Αλλαζοντας το καθε ενα απο τα παραπανω, εχεις δραματικες αλλαγες στον ηχο. Με το να βαζεις μια πεταλιερα οπου να'ναι, ποτε δεν θα εχεις τον ιδιο ηχο καθε φορα. Και σιγουρα, εαν τη στελνεις PA, χανεις το μισο ηχο και αισθηση ενος πραγματικου ενισχυτη, αφου αυτος (ο ηχος) ουτε απο "κιθαριστικα" μεγαφωνα φιλτραρεται, ουτε απο ενα κλασσικο 57ρι που θα τον "σχηματοποιησει". Κι ας εχει speaker simulator, δεν εχει καμια σχεση.
Και βεβαια, αναλογως που παιζεις, ποσο μερακι εχεις κλπ κλπ.
Αν παντως θελεις huge rock ηχο-οχι metal απαραιτητα-ή ελαφρως "σπασμενο" blues ηχο, κατα τη γνωμη μου θελεις οπωσδηποτε κεφαλι φουλ λαμπα και 4χ12 για να μην εχεις κανει συμβιβασμο.
Φιλε μου μηπως εισαι απο Πατρα και εννοεις τον Αντωνη Π.?InsaneNikos είπε:Καλησπέρα κι από μένα.
Με έβαλε κάτω λοιπόν ένας πολύ γνωστός τύπος (τεχνικός κιθάρας,δάσκαλος κιθάρας και μέλος συγκροτήματος)
Lord_Goumis είπε:Κάθε άνθρωπος έχει την δική του ιδιοσυγκρασία, επομένως δύσκολα θα βγει κάποιο ''καθολικό'' συμπέρασμα όσον αφορά τις περιπτώσεις 1-4...
Εγώ για παράδειγμα ως ''χομπίστας'' (αν και έχω δουλέψει μια σεζόν ''επαγγελματικά'' σε live μαγαζί) θα έπρεπε στις περιπτώσεις ''πρόβα-μελέτη'' και ''μικρό live'' να χρησιμοποιώ τη λύση της πεταλιέρας...
Όμως για μένα δεν είναι καθόλου έτσι. Το live, και καμμιά φορά μια καλή πρόβα ή ακόμα και το παίξιμο στο σπίτι, είναι μια διέξοδος από τη πραγματικότητα. Θα ήθελα λοιπόν αυτή την ωραία στιγμή να έχω τον ήχο που επιθυμώ εγώ και όχι κάποιον συμβιβασμό...δεν το ευχαριστιέμαι έτσι...θα μου πεις εντάξει ρε φίλε ποιός είσαι, ο Clapton? Άλλα όλοι για μια τρέλα ζούμε..
Για μενα - εφοσον με βασταει ακόμα η μέση μου - προτιμώ να κουβαλάω τα πράγματα μου αλλά να απολαύσω στο μέγιστο τις επόμενες 2-3 ωρίτσες...κάθε άνθρωπος δρα διαφορετικά βέβαια...έχω δοκιμάσει και την εύκολη λύση σε μια συναυλία-αγγαρεία και μου φάνηκε όντως αγγαρεία...σε άλλες συναυλίες-αγγαρείες όπου είχα τον ενισχυτή μου τουλάχιστον το διασκέδασα περισσότερο...
+1 Αυτό είναι το ζητούμενο !
Κώστα,πιθανότατα τον Αντώνη εννοείkostaras75 είπε:Φιλε μου μηπως εισαι απο Πατρα και εννοεις τον Αντωνη Π.?
Γιατι αν λες για αυτον...με οτι και να του δωσεις....τον ιδιο ηχο θα βγαλει....απαιχτος!!!!!!
stavrilian είπε:Επαναφερω αυτο το πολυ ενδιαφερον θεμα θελοντας να προσθεσω τα παρακατω:
Δεν υπαρχει καμια αμφιβολια οτι οι πεταλιερες προσφερουν ανεσεις και ποικιλια που δεν μπορει να εχει κανεις σε ενα "ανθρωπινο" rig, αυτος αλλωστε ηταν και ο λογος που εξαρχης προεκυψαν, η αναγκη για ποικιλια/ευχρηστια και ευκολη μεταφορα.
Η χρηση τους ομως επιβαλει και αρκετες παραχωρήσεις οπως σωστα μεχρι στιγμης αναφερθηκε. Συγκριτικα με ενα συστημα λαμπατου-πεταλια υστερει σε feel, αποδοση δυναμικων (υποκειμενικο ισως ok), ποιοτητα, και λειπει αυτο το feelgood factor (και παλι υποκειμενικο βεβαια)
Οι παραχωρησεις ομως δεν σταματουν εκει, αλλα συνεχιζονται στη πεταλιερα αυτη καθ'αυτη, και εξηγουμαι: Τι πιθανοτητες εχω ακομα και αν βρω την πεταλιερα που προσομοιωνει αριστα τα od/dist που ψαχνω να με καλυψει εξισου καλα και στα delay και στα filter της και στα mod και στα reverb της...ισχυει και τουμπαλιν (βλεπε tonelab?)...και παει λεγοντας....
Ενα τετοιο μηχανημα (τουλαχιστον οπως το εχω εγω στο μυαλο μου) ειναι take or leave it- και το να αρχισεις να κουβαλας πεταλια μαζι σου γιατι δεν σου αρεσει το fuzz της ή το chorus της ερχεται σε αντιθεση με τους λογους για τους οποιους την πηρες εξαρχης.
Για καποιον επαγγελματια με 3-4 live τη βδομαδα και τη νοοτροπια "να βγει η δουλεια ευκολα, γρηγορα, με μικρο κοστος, και αξιοπρεπες/στατο αποτελεσμα" ειμαι σιγουρος οτι ειναι ταμαμ τετοια μηχανηματα. Για εναν ερασιτεχνη ομως? Ή για καποιον που για τον χ/ψ λογο εχει την ορεξη να το ψαξει λιγο παραπανω? Κρινοντας απο τον εαυτο μου, καθε φορα που παιζω ειτε μονος ειτε με μπαντα θελω να εχω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα, με ηχο που σκοτωνει γιατι απλα ετσι μονο τη βρισκω και απολαμβανω αυτο που κανω. Και κακα τα ψεματα, ωραιες, πρακτικες και πολυ καλες οι πεταλιερες αλλα αλλο το true thing. Γιατι αλλωστε, οπως ολα τα ωραια στη ζωη, ετσι και ο ηχος αποκτωνται με κοπο και ενιοτε με ιδρωτα και κουβαλημα!
Αυτα τα ολιγα, ελπιζω να μην κουρασα![]()
+100000aris 17561 είπε:Πιστεύω ότι κάτι που κάνει για ένα επαγγελματία προφανώς και λογικά θα κάνει και για τον ερασιτέχνη . Δεν θα αναφερθώ σε εσένα φίλε μου προσωπικά αλλα στο σύνολο . Δεν ξέρω ποσά λαιβ έχεις κάνει κτλ . Ενδεχομένως πολλά και να έχεις καταλήξει . Προσωπικα δεν έχω δει ποτε κιθαρίστα σε λαιβ κυρίως μεταλ όπου παίζω και να ασχολείται πάνω στην σκηνή με δυναμικές κτλ . Όταν ανεβαινεις πάνω έχεισ στο νου σου να παιζεισ σωστά να μην χάσεις τα μέτρα να ακούς τον ντραμερ και τον εαυτό σου να κοιτάς το κοινό αν το ευχάριστεται , να κουρδιΖεις ότι σου ξεκουρδιζει και πολλα αλλα. Δεν ξέρω ποτε βρίσκεται χρόνο οι υπόλοιποι και παρόλη την ένταση και την πορωση ασχολείστε με δυναμικές feeling λαμπατου κτλ . Παραυτα δέχομαι ότι γίνεται απο πολλούς . Στο επίπεδο που έχουν φτάσει οι πέταλιερες πλέον θεωρω ότι δεν χάνουν ούτε σε feeling ούτε σε τίποτα . Τουλάχιστον σε επίπεδο live όπου θα παίζουν και αλλα 3 όργανα απο πάνω σου συν τα φωνητικά . Οι περισσότερες πέταλιερες έχουν πλέον άψογα delay chorus κτλ . Βέβαια είναι δικαίωμα του καθένα να κουβαλάει ότι θέλει . Παραυτα θεωω ότι κάποιος με ενίσχυτη δεν είναι σίγουρο ότι θα βγάλει καλύτερο ήχο απο κάποιον με πέταλιερα. Το live με ενίσχυτη χρειάζεται κάποιο know how . Και αυτο δεν είναι σίγουρο ότι το έχει ο κάθε ηχοληπτησ ενός μαγαζιου . Κάποιος κιθαρίστας δίπλα σου με μια πέταλιερα νέας γενιάς όπου ξέρει να την ρυθμίσει μπορει να σε εκθέσει . Σημειωτεων ότι έχω 2 λαμπατους ενισχυτες και δεν έχω καθόλου πέταλιερα . Μιλάω για καταστάσεις όπου έχω δει με τα ματια μου . Συν τοις αλλοισ αν μπεις σε διαδικασία να κανείς ειδικά καλοκαίρι 3-4 λαιβ το μήνα τότε θα δεις ότι το κουβαλημα είναι ανασταλτικος παράγοντας για την συνέχιση του σπορ .
Εξου και ότι οι περισσότεροι κιθαριστες μικρών συγκροτημάτων γειτονιάς και ορισμένοι ενίσχυτολαγνοι το γυρνάνε σιγά σιγά σε πέταλιερες . Φέτος το καλοκαίρι δυστυχώς δεν έπαιξα λαιβ όπως κάθε χρόνο . Πήγα όμως σε πολλών φίλων μικρά λαιβ και σε γειτονιές σε πλατείες και σε μικρά μαγαζιά . Δεν θυμάμαι να πήγα ούτε σε ένα που να μην έπαιζαν και οι δυο κιθαριστες με πέταλιερες . Ούτε ένα όμως . Ο μέσος ακροατής δεν καταλαβαίνει διάφορα . Και κακά τα ψέματα τουλάχιστον για εμένα όταν παίζω λαιβ δεν με Ενδιαφέρομαι τι θα πει ο γνωστής του είδους γιατι σε κάθε λαιβ μπορει να υπάρχουν 2 γνωστές . Με ενδιαφέρει πιο πολυ αν θα τη τον κόσμο να διασκεδάζει απο κάτω . Η προσωπική μου ευχαρίστηση είναι να υπάρχει κόσμος που να με ανέχεται .
Κακά τα ψέματα . Αν ξέρεις να παίζεις , παίζεις με όλα καλα . Ειδικά αν έχεις την δυνατότητα να μην κουβαλασ και να έχεις έναν αξιοπρεπή ήχο που όλες οι πέταλιερες νέας γενιάς μπορούν να προσφέρουν .
Ήμουν κι εγω κάποτε κατα όλων αυτών όμως αφού απέκτησα κατα καιρούς τις περισσότερες απο τις καινούριες πέταλιερες Άλλαξε γνώμη . Δυστηχως στριμωχθηκα κάποια στιγμή και τισ πουλησα. Όμως θα ξαναπαρω κάποια στιγμή μια hd ας πούμε
...δεν ισχύουν για όλους.aris 17561 είπε:Συν τοις αλλοισ αν μπεις σε διαδικασία να κανείς ειδικά καλοκαίρι 3-4 λαιβ το μήνα τότε θα δεις ότι το κουβαλημα είναι ανασταλτικος παράγοντας για την συνέχιση του σπορ .
Έχουνgeodimitri είπε:Μπορεί οι καινούριες να έχουν καλύτερες προσομοιώσεις.
Μπορείς να κουμπώσεις πετάλι σε κονσόλα με DI αν δεν κάνω λάθος!Με πετάλια δεν εχω παίξει πότε σε λάιβ. Αν όμως δεν υπάρχει ενισχυτις στο μαγαζί και έχεις ένα πεταλί ντιστορσιον μπορείς να κουμπωσεις κονσόλα ; η πρέπει να έχεις πεταλί με ενσωματωμένο ιμπαλς ; για παράδειγμα με ένα μέταλ ζον δεν κουμπωνεις κονσόλα σωστά ; όχι ότι είναι το ενδεδειγμένο πεταλί απλά εννοώ για πετάλια χωρίς ντιρεκτ έξοδο...
Mιλάμε για τον Κανόνα....εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν.longshadow είπε:Δεν παίζουν όλοι οι κιθαρίστες ένα συγκεκριμένο είδος ώστε να χρειάζεται να κουβαλάνε κεφαλές 100watt, καμπίνες 4Χ12 κλπ,κλπ...
Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό για τους οποίους ένας σχετικά μικρός 1Χ12 combo φτάνει και περισσεύει, οπότε αυτά...
...δεν ισχύουν για όλους.