Nick Cave: the death of bunny munro

Superfunk

R.I.P.
Θρύλος του Noiz
Μολις τελειωσα το διαβασμα του νεου του βιβλιου.

Το προτεινω ανεπιφυλακτα,ειναι κατα την ταπεινη μου γνωμη καλυτερο απο το And the ass show the angel & σιγουρα πιο ..light reading..

εδω ο Nick διαβαζει αποσπασματα

http://www.thedeathofbunnymunro.com/videos.html

ειναι ενα απο τα επτα βιβλια που εχω παρατησει στη μεση....

(και πιστεψε με εχω διαβασει παρα πολλα λογοτεχνικα, κατ επεκταση και πολλες μουφες....βεβαια καποια στιγμη θα του δωσω μια ακομη ευκαιρια!)

ωραιο εξωφυλλο by the way...!

edit

τωρα ειδα πως εχει διαφορετικο εξωφυλλο η ελληνικη εκδοση.

το δικο μας ηταν πολυ καλυτερο! :)

να και το εξωφυλλακι! :)

0232498.jpg

BigAlejandro είπε:
οχι, ελληνικα...! :)
ε,αυτος ειναι ο λογος που δεν σου αρεσε,δυστυχως τετοια βιβλια ΔΕΝ μεταφραζονται με τιποτα (ειναι σαν να διαβαζεις μεταφρασμενο Fante,Kerouac,Boukowski & Burroughs.....,δε λεει...)

γενικα οι περισσοτερες μεταφρασεις απο τα Αγγλικα στα Ελληνικα ειναι τραγικες......(δυστυχως δεν αρκει να ξερεις Αγγλικα για να κανεις μεταφραση...πρεπει να ξερεις ακομα καλυτερα....ΕΛΛΗΝΙΚΑ.....)

οντως η μεταφραση παιζει τον ρολο της.

αλλα δεν μπορω να δεχθω πως καποια πραγματα δεν μεταφραζονται.

αν ο μεταφραστης ειναι καλος θα τα καταφερει.

εγω διαβαζω ΜΟΝΟ στα ελληνικα μιας και τα αγγλικα μου δεν ειναι σε τετοιο επιπεδο που να μην με εξοντωσει ενα πολυωρο διαβασμα στα εγγλεζικα! :)

και απο μπαροουζ εχω διαβασει τζανκι και το αλλο με τις γατες που κυκλοφορησε πριν κανα 5αρι χρονια και μαρεσαν.

το ιδιο και με τον δρομο.

απο την αλλη, κατι ποιηματα του μπουκοφσκι(νομιζω ο τιτλος ηταν ''η αγαπη ειναι ενας σκυλος απο την κολαση' αλλα ισως τα μπερδευω) δεν μαρεσαν καθολου.

και μαλλον εκει ειχε παιξει ρολο η μεταφραση!

Άλλη μια ωραία δουλειά απ'τον Νικόλα.

Απ'το Abattoir blues μέχρι σήμερα, με ό,τι κι αν έχει καταπιαστεί τα έχει καταφέρει περίφημα.

Ο Bunny, αν και δεν με συγκλόνισε, μου κράτησε το ενδιαφέρον λόγω της καλής γραφής, ωραίας ιστορίας και εύστοχων συμβολισμών. Όσο άρρωστος κι αν είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, σίγουρα αναδεικνύει μια πλευρά του σύγχρονου άνδρα.

BigAlejandro είπε:
μεταφράζονται, αλλά με αρκετά μεγάλη "φύρα"

αν χάνεται το ύφος και η λεπτομέρεια.... τζίφος...

ο μεταφραστής πρέπει όντως να γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά, ώστε να βρει την καταλληλότερη ελληνική λέξη/φράση που αποδίδει το νόημα

αλλά και να τη βρει, συχνά σε δύσκολες έννοιες το αποτέλεσμα είναι προσεγγιστικό

δυστυχως δεν μεταφραζονται (δηλ.ΠΑΝΤΑ χανεται αυτο το "κατι" στη μεταφραση),και ειδικα τα Ελληνικα ειναι αναλυτικη γλωσσα, οποτε μεταφραζοντας στα ελληνικα συνθετικες γλωσσες οπως τα Αγγλικα υπαρχει προβλημα....

το ιδιο προβλημα υπαρχει (σε ακομα μεγαλυτερο βαθμο) οταν γινεται το αντιστροφο ;)

Μην ξεχναμε οτι ο Cave εχει γραψει και το σεναριο για ενα εξαιρετικο Western, το "The Proposition". He's a man of many trades!

To "Death of Bunny Munro" το ξεφυλλισα πρωτα στα ελληνικα, γιατι αυτο επεσε πρωτα στα χερια μου και κατοπιν το διαβασα. Στα αγγλικα.

Εγώ πάλι δεν μπορώ να διαβάσω βιβλίο στα ελληνικά (ξένου συγγραφέα φυσικά) γιατί λείπει αυτό το "κάτι" που λέει και ο SF. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι λέει ο άλλος αν το διαβάσεις μεταφρασμένο..Ειδικά αν είναι ποίηση, χάνει όλη της την ομορφιά...Αφήστε δε, που τα ξένα βιβλία είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ. Για όποιον έχει ακουστά την τριλογία "Millenium" του Stieg Larsson (Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά κλπ.) η ελληνική έκδοση κάνει 24 ευρώ (72 ευρώ δηλαδή και τα 3 μαζί) και εγώ τα πήρα στα αγγλικά (από ελληνικό κατάστημα) με 8,90 ευρώ το ένα!

Αλέξανδρε, μάλλον τον αδικείς τον Bukowski. Είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας/ποιητής, και ομολογώ, πως μου πήρε πολύ καιρό, μέχρι να είμαι σε θέση να τον κατανοήσω.

Και φυσικά όταν τον διάβασα στο πρωτότυπο, άλλαξα γνώμη..εκεί κατάλαβα τη διαφορά στη μετάφραση. Αν θες να με ακούσεις, σου προτείνω από τα ποιήματά του να διαβάσεις: "Dinosauria, We", "Roll the Dice", "Bluebird", "Nirvana" (είναι και στο Orphans του Tom Waits) και το "Laughing Heart" (που πάλι το έχει διαβάσει ο Waits σε βίντεο  ;D ) Αν πάλι θες κάτι σε νουβέλα, "Post Office" & "Women" ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ. (Επίσης έχουν γυριστεί και δύο πολύ καλές ταινίες βασισμένες στα βιβλία του, το "Factotum" με τον Matt Dillon, και το "Barfly" με τον Mickey Rourke.) Θα σου πρότεινα να δείς και το ντοκυμαντέρ που έχει γυριστεί για τον Bukowski (Born Into This), αλλά είναι μέσα -μεταξύ άλλων- ο αντιπαθέστατος μαλακοπίτουρας Bono, και βιάζει ένα από τα ποιήματα του Bukowski. (συγκεκριμένα το Roll the Dice) Το απόσπασμα αυτό, υπάρχει στο youtube, και είναι το βίντεο, με τα περισσότερα αρνητικά comments, που έχω δει  ;D

To "And the ass saw the angel" δεν το έχω διαβάσει. Ακόμα. Το Bunny, το διάβασα πριν κάνα δίμηνο...και μου άρεσε. ΠΟΛΥ. Δεν το περίμενα ότι θα έγραφε τόσο καλά ο Cave..

Να προτείνω αυτό εδώ το βιβλιαράκι, σε όσους αρέσει ο Cave: http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=1787508&prid=1041742&deid=0

;)

Αλέξανδρε, μάλλον τον αδικείς τον Bukowski. Είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας/ποιητής, και ομολογώ, πως μου πήρε πολύ καιρό, μέχρι να είμαι σε θέση να τον κατανοήσω.Και φυσικά όταν τον διάβασα στο πρωτότυπο, άλλαξα γνώμη..εκεί κατάλαβα τη διαφορά στη μετάφραση
Ο Bukowski ειναι ο καλυτερος ΤΕΧΝΙΚΑ συγγραφεας (μετα τον John Fante βεβαια που ειναι και η μεγαλυτερη επιρροη του) που εχει βγαλει ποτε η Αμερικη,δυστυχως σε μεταφραση ολη η μαγεια της τεχνικης του ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ....

Καλα για ποιηση δεν μιλαμε καν....

Αν διαβασεις τα ποιηματα του μεγαλυτερου Αμερικανου ποιητη (Ezra Pound) στα ελληνικα θα πεις "καλα ειναι" αν τα διαβασεις στα Αγγλικα θα παθεις την πλακα της ζωης σου....

Δυστυχως οταν κατι μεταφραζεται χανει μεγαλο μερος της ταυτοτητας του....

...κάποιος είχε πεί ότι ποίηση είναι αυτό που χάνεται στη μετάφραση.

Επίσης προκαλώ οποιονδήποτε να μεταφράσει τον στίχο του Ομήρου

"Σαν ήρθε η ροδοδάχτυλη νυχτοθρεμμένη Αυγούλα" (Σιδέρης) στα Αγγλικά

Superfunk είπε:
Ο Bukowski ειναι ο καλυτερος ΤΕΧΝΙΚΑ συγγραφεας (μετα τον John Fante βεβαια που ειναι και η μεγαλυτερη επιρροη του) που εχει βγαλει ποτε η Αμερικη,δυστυχως σε μεταφραση ολη η μαγεια της τεχνικης του ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ....
hemingway...

Θα το πάρω σίγουρα, δεν έχει ούτε 3 μήνες που διάβασα το πρώτο του.

By the way οι grinderman βγάζουν το δεύτερο άλμπουμ τους μέσα στο σεπτέμβρη.

Trending...

Νέα θέματα

Back