Μη διατονικό σόλο κιθάρας;

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Θρύλος του Noiz
Καλησπέρα γίγαντες. Μια μουσική ερώτηση. Μου αναθέτουν να γράψω σόλο κιθάρας στο εξής chord progression:

F – C
Bb – F
Eb – Bb
G

Το οποίο αν καταλαβαίνω καλά είναι μη διατονικό, άρα δε μπορώ να χρησιμοποιήσω key centre approach. Ακολούθησα scale changes ανάλογα με chord changes. Αυτοσχεδίασα δηλαδή σε F - Bb -Eb - G και μου βγήκε κάπως fusion. Πιστεύετε ότι ταιριάζει με τις συγχορδίες από κάτω; Εμένα μου ακούγεται ταιριαστό, είναι πέρα από την κλασική αρμονία, αλλά έτσι πάει το τραγούδι νομίζω. Για ακούστε αν δε σας κάνει κόπο, μήπως όντως παίζω βλακείες και δεν το κατάλαβα 😅

;

Λιγο πριν ακουσω να επισημανω πως ολες οι 12 νοτες σχετιζονται, απλα μερικες σε πιο μακρινη αρμονικη σχεση με αλλες. Η αρμονικη σειρα και ο κυκλος των πεμπτων βοηθανε στην κατανοηση τους.
Ειδικα οι 2+2 νοτες [τριτονιο και μικρη δευτερα] + [μικρη εβδομη και μικρη εκτη]. Θελουν προσοχη. Τις κατατασσω ετσι γιατι οι δυο πρωτες ειναι οι πιο "καυτερες".
Και επανερχομαι σε δευτερη φαση συντομα για το κομματι.

Λαθος πιο πανω, εννοουσα μεγαλη εβδομη, αντι για μικρη εβδομη.
Και ενα γρηγορο νοητικο shortcut, οι δυο νοτες-ημιτονια γυρω απ'την τονικη της στιγμης και την πεμπτη της στιγμης ειναι και οι πιο καυτερες. Proceed with caution.

Δεν ειναι απαραβατος κανονας, πχ αν παιχτει Cmaj7 ακκορντο, και η μελωδια ειναι πιο ψηλα εκει θα παιξεις την μεγ. εβδομη, Β, με μεγαλυτερη εμφαση απ'την τονικη, C. Αυτο διοτι αλλιως θα σχηματιστει μικρη δευτερα (ή μικρη εννατη, οκταβα πιο ψηλα) που ειναι molto καυτερη.

Trending...

Νέα θέματα

Back