Κούρδισμα σε NTO, C

karhariasgr

Μόνιμος θαμώνας
Γεια χαρά, αν κ φαντάζομαι ότι όλο κ κάποιος θα το έχει ρωτησει αυτο αλλα δε βρήκα κάτι σχετικό ούτε με αναζήτηση.

'Εχω μια Gibson Les Paul και θέλω να την κουρδίσω σε Nτο, το κούρδισμα πάει

E -> c

A -> F

D -> A#

G -> D#

B -> G

e -> c

Ντο, Φα, Λα#, Ρε#, Σολ, Ντο

Το κούρδισμα αυτό το κάνω με κανονικές χορδές αλλά χαλαρώνουν αρκετά με αποτέλεσμα σε κάποια σημεια να τρίζουν, τα ακκόρντα ακούγονται κάπως (αυτό ίσως λογικό) αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δε μπορώ να την κουρδίσω ακριβώς. Πάντα χάνει λίγο.

Τέτοιο κούρδισμα έχουν οι βαρύτονες κιθάρες? Μπορώ να το κάνω αυτό με τις χορδές που έχω ή πρέπει να έχω "άλλες" χορδές? Και αν ναι τι? Αν παραμείνει η κιθάρα αρκετό καιρό με το κούρδισμα αυτό υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα σκεύρωσης?

Οι βαρίτονες είναι συνήθως κουρδισμένες σε B.

Τι εννοείς "κανονικές χορδές"? Δεκάρες ας πούμε?  ;) :D

Έχε υπόψιν σου ότι οι βαρίτονες κιθάρες έχουν κλίμακα τουλάχιστον 27" (ή και περισσότερο). Η κιθάρα σου έχει 24.75". Οπότε καταλαβαίνεις ότι σωστό intonation, ειδικά καθώς ανεβαίνεις στο μπράτσο, μάλλον δύσκολο να πετύχεις.  ;)

Δοκίμασε καταρχάς με βαριές χορδές (12άρες τουλάχιστον), αλλά σε κάθε περίπτωση μην περιμένεις "θαύματα".  :)

Χαρχαρια,......

Να πας γρηγορα στο μαστορα σου να της ακονισει τα δοντια

για το κουρδισμα που θελεις (οπως οταν αλλαζεις παχος χορδων)!

για να μη στη φερω εγω στο κεφαλι!! ;D ;D ;D

Αλλα,...οτι και να γινει,οταν οι χορδες χαλαρωνουν ο παλμος τους μεγαλωνει,

και "βρισκει" στα ταστα περισσοτερο απ'οτι σε κανονικη ταση,το γνωστο "τζιζ"...

η ακομη και ασχημο τασταρισμα...συν οτι το μπρατσο παει πισω αφου οι χορδες "τραβουν" λιγοτερο! ;)

..Και τα πειραματα παντα πρωτα σ'ενα φτηνοκιθαρο!! 8)

-εντιτ-

Βαρυτονες ε?.....θα το θυμαμαι αυτο.... >:(

Αμα την ψωνισουμε οι μπασσιστες και φτιαξουμε τιποτα βαρυτονα μπασσα,(40'και..)

θα τα πουμε καλα.. ;D ;D Σα να παραμπηκατε στα χωραφια μας....

karhariasgr είπε:
Γεια χαρά, αν κ φαντάζομαι ότι όλο κ κάποιος θα το έχει ρωτησει αυτο αλλα δε βρήκα κάτι σχετικό ούτε με αναζήτηση.

'Εχω μια Gibson Les Paul και θέλω να την κουρδίσω σε Nτο, το κούρδισμα πάει

E -> c

A -> F

D -> A#

G -> D#

B -> G

e -> c

Ντο, Φα, Λα#, Ρε#, Σολ, Ντο

Το κούρδισμα αυτό το κάνω με κανονικές χορδές αλλά χαλαρώνουν αρκετά με αποτέλεσμα σε κάποια σημεια να τρίζουν, τα ακκόρντα ακούγονται κάπως (αυτό ίσως λογικό) αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δε μπορώ να την κουρδίσω ακριβώς. Πάντα χάνει λίγο.

Τέτοιο κούρδισμα έχουν οι βαρύτονες κιθάρες? Μπορώ να το κάνω αυτό με τις χορδές που έχω ή πρέπει να έχω "άλλες" χορδές? Και αν ναι τι? Αν παραμείνει η κιθάρα αρκετό καιρό με το κούρδισμα αυτό υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα σκεύρωσης?
13αρι set, ένα καλό σετάρισμα και είσαι μια χαρά!!! ;D

takissam είπε:
13αρι set, ένα καλό σετάρισμα και είσαι μια χαρά!!! ;D
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σ'αυτό.  ;)

Επειδή το έχω δοκιμάσει εκτεταμένα, για single note γραμμές κάτι πάει κι'έρχεται, όπως και για συγχορδίες στα πρώτα 5-7 τάστα. Από κει και πάνω όμως, ειδικά συγχορδίες ακούγονται απαίσια (και είναι λογικό, μιας και το intonation έχει γίνει ανέκδοτο).  ;)

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις βεβαίως!  ;)

PS: Εγώ θα έλεγα απευθείας χορδές βαρίτονης, μόνο που μπορεί να (και μάλλον θα) υπάρξει πρόβλημα με τις εγκοπές στη γέφυρα. Ο yann έχει δίκιο: τέτοια πειράματα, πρώτα απ'όλα σε κιθάρες-πειραματόζωα.

Ναι με το κανονικές εννοώ 10αρες.. ;D :P

Να ειμαι ειλικρινης δε καταλαβα κ πολυ τις απαντησεις σας, ίσως κ εσείς τις ερωτήσεις μου αλλά έπιασα ομως το νοημα, οτι πρέπει να βαλω ποιο χοντρες χορδές κ ένα καλύτερο setup.

Η αφορμή της ερώτησης μου ειναι οι Queens Of The Stone Age, οι οποίοι χρησιμοποιούν κούρδισμα σε C. Δλδ αυτοί παιζουν με βαρύτονες κ κούρδισμα σε C?\

πωλήται Τζίπσον.. ή ανταλλάσεται με βαρυτονη :P ;D

ΥΓ) Τώρα είδα το post του Genius Loci, λοιπον με το "αλλες" χορδες εννοούσα χορδες για βαρυτονες. Αυτες μπορουν να κατσουν σε κανονικη κιθαρα, περα απο τις εγκοπες του nut κάτι το οποίο αλλάζει????

Έχω μια Fender Strat του 90, θα κάνω εκει τις δοκιμες. Το πρόβλημα μου ειναι οτι εχει SSS και ο ήχος ειναι πολυ "φτωχός".

The Genius Loci είπε:
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σ'αυτό.  ;)

Επειδή το έχω δοκιμάσει εκτεταμένα, για single note γραμμές κάτι πάει κι'έρχεται, όπως και για συγχορδίες στα πρώτα 5-7 τάστα. Από κει και πάνω όμως, ειδικά συγχορδίες ακούγονται απαίσια (και είναι λογικό, μιας και το intonation έχει γίνει ανέκδοτο).  ;)

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις βεβαίως!  ;)

PS: Εγώ θα έλεγα απευθείας χορδές βαρίτονης, μόνο που μπορεί να (και μάλλον θα) υπάρξει πρόβλημα με τις εγκοπές στη γέφυρα. Ο yann έχει δίκιο: τέτοια πειράματα, πρώτα απ'όλα σε κιθάρες-πειραματόζωα.
Ok... Έχεις ανοικτή πρόταση να δοκιμάσεις τη strat μου με 12αρι σετ σε drop C κούρδισμα. ;) Όλα είναι θέμα σεταρίσματος και εννοείται βέβαια όπως λες εξαρτάται το τι παίζεις. Και αν έρθεις ευχαρίστως να δοκιμάσεις και μια mexicana strat σε Β :P

Επίσης το σετ βαρίτονης που λες δεν διαφέρει και πολύ από τις 13αρες.

https://www.stringsdirect.co.uk/products/1156-d_addario_xl_baritone_

EDIT : μιας και ανέφερες Kyuss εννοείται πως δεν έπαιζαν με baritone  ;)

karhariasgr είπε:
ΥΓ) Τώρα είδα το post του Genius Loci, λοιπον με το "αλλες" χορδες εννοούσα χορδες για βαρυτονες. Αυτες μπορουν να κατσουν σε κανονικη κιθαρα, περα απο τις εγκοπες του nut κάτι το οποίο αλλάζει????

Έχω μια Fender Strat του 90, θα κάνω εκει τις δοκιμες. Το πρόβλημα μου ειναι οτι εχει SSS και ο ήχος ειναι πολυ "φτωχός".
Εξαρτάται τι ήχο θέλεις. Και οι Danelectro για παράδειγμα μονοπήνιους έχουν.  ;)

Στη Strat θα χρειαστεί να ξαναχαραχθεί το nut. Στην Gibson ΚΑΙ τα σελάκια στη γέφυρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα με το intonation θα συνεχίσει να υφίσταται.

takissam είπε:
Ok... Έχεις ανοικτή πρόταση να δοκιμάσεις τη strat μου με 12αρι σετ σε drop C κούρδισμα. ;) Όλα είναι θέμα σεταρίσματος και εννοείται βέβαια όπως λες εξαρτάται το τι παίζεις. Και αν έρθεις ευχαρίστως να δοκιμάσεις και μια mexicana strat σε Β :P

Επίσης το σετ βαρίτονης που λες δεν διαφέρει και πολύ από τις 13αρες.

https://www.stringsdirect.co.uk/products/1156-d_addario_xl_baritone_
Ώπα. Ένα ένα:

1) Άλλο το Drop C, άλλο το κούρδισμα σε C.

Drop C είναι C, G, C, F, A, D  (από πάνω προς τα κάτω). Δηλαδή ένας τόνος κάτω εκτός από την πάνω χορδή. Σιγά τα ωά.  ;D

Κουρδίζοντας σε C, κουρδίζεις ΟΛΕΣ τις χορδές 2 τόνους κάτω. Εκτός αν εννοείς αυτό, αλλά δεν λέγεται Drop C.

2) Συνήθως η πάνω χορδή είναι βαρύτερη. Το 13άρι βέβαια είναι σαν να έχεις... 9άρρες σε κανονική κιθάρα.  ;)

Aυτό θα κάνω τότε, θα επαναφέρω την Gibson στο κανονικό της κούρδισμα (σφιν.. κλαψ...) και θα κάνω το πείραμα με τις 13άρες στη Fender.

Και φυσικά ο Θεός βοηθός ;D

Το ίδιο κούρδισμα - όλες σε Ντο - έχουν οι Kyuss με τους QOTSA (ελάχιστες φορες οι τελευταίοι παίζουν λίιιιγο πιο ψηλά).

karhariasgr είπε:
Δεν ανέφερα αυτούς.. :p
Sorry ναι... QOTSA ανέφερες :P χεχε!

Πάντως οι L.P. δέχονται πολύ καλά τέτοια κουρδίσματα και εννοείται πιο "αντρικό" σετ χορδών. Και η άποψή μου είναι ότι η Gibson θα το δεχτεί πολύ πιο άντετα το κούρδισμα αυτό από τη Strat. Ακόμα αμέτρητες μπάντες χρησιμοποιούν χαμηλοκουρδίσματα με Les Paul που ακούγονται πραγματικά ογκόλιθος!!

"Πειραματίσου" λίγο και μια δοκιμή θα σε κάνει να αποφασίσεις και να δεις αν είναι αυτό που σου ταιριάζει και σε βολεύει. Κοινό πάντως σε αυτά που λέμε όλοι μας είναι το καλό σετάρισμα... Για intonation κλπ κλπ είναι o κυριότερος παράγοντας.

@The Genius Loci δίκιο έχεις δεν το έγραψα σωστά... Drop σε C εννοούσα, όχι Drop C που είναι το κούρδισμα που γράφεις.  :)

Ξανά από την αρχή.

Εσύ στις κιθάρες σου έχεις κούρδισμα σε Ντο και είναι το κούρδισμα που ανάφερα στο πρώτο post? Το έκανες με 13άρες χορδές? Το setup της κιθάρας είναι εύκολο?

Θα την πάω σε μάστορα, δε θα την κάνω μόνος μου, αλλά δε ξέρω κατά πόσο μπορεί κάποιος εδώ (Σέρρες) να κάνει αυτό το setup, θα το δοκιμάσει κ αυτός πρώτη φορά πάνω στη δική μου κιθάρα? :/

takissam είπε:
να ερθω εγω??  ;D  ;D

εβαλα κι εγω ενα σετ 12ρες σε Les Paul και κουρδισα 2 τονους κατω και ολα καλα. σχετικα καλα δηλαδη γιατι στο σπιτι δεν βγαινει το μπασο απο το οpen back ηχειο

ps> τσεκαρετε και τον κιθαριστα τον Pelican (quicktime video)

http://www.playthisriff.com/public/220.cfm

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
έχω κουρδίσει les paul σε C (C,F,A#...) με set 12-56 και 13-56. Μάλλον το πρώτο ήταν καλύτερο, το 13-56 ταίριαζε πιό πολύ σε κούρδισμα Β. Το set up περιορίστηκε στο intonation, δεν θυμάμαι να χρειάστηκε πείραγμα το μπράτσο.

Πάντως, νομίζω πως κουρδίζοντας κάτω απο D ή C# άρχισε η κιθάρα να περιορίζεται σε δυνατότητες, όπως αναφέρθηκε. Αλλάζοντας μαγνήτες από passive σε active τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα, αν και σε κιθάρα με κλίμακα 26.5'' (7χορδή) τα πράγματα έγιναν ιδανικά. Νομίζω πως η fender θα δεχτεί καλύτερα ένα βαρύτονο κούρδισμα, αν είχε και δυο διπλούς θα ήσουν άρχοντας...

Ο Josh Homme έπαιζε (λένε) με καμπίνες μπάσσου με 10αρια, τις οποίες τις γέμιζε με αμμό από την έρημο της Καλιφόρνιας... Και αντί για πέννα, είχε χρησιμοποιημένη τζιβάνα.(<--Edit!!!)

Έχω καμπίνα μπάσου (Fender M-80) ψήνομαι να κάνω δοκιμές με άμμο (Ντούζλα, Ασπροβάλτα, Χαλκιδική και φυσικά με άμμο από Σαντορίνη - highlight!).

Για πέννα χρησιμοποιημένη τζιβάνα?!?! Πόσο χρησιμοποιημένει μπορεί να ήταν ώστε η πίσσα να την σκληρήνει τόσο κ να μη λιώσει στο παίξημο?

Δε ψήνομαι να το κάνω, καλύτερα να ξαναστρίψω.

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει με απλά ελληνικά τι θα πει intonation?

εξαρτάται από το μέγεθος που προηγείται της τζιβάνας φαντάζομαι.

intonation is the pitch accuracy of a musical instrument (wiki). Απλά ελληνικά.

το πόσο σωστά ακούγεται κουρδισμένο ένα όργανο. Στην ηλεκτρική κιθάρα ρυθμίζεται από τα βαγονέτα της γέφυρας, φροντίζοντας η μέση της χορδής, μία οκτάβα πάνω από την ανοιχτή, να πέφτει όντως στο 12ο τάστο όταν πατάμε την χορδή. Και μετράμε με κουρδιστήρι, όχι με χάρακα.

μερσυ για την επεξηγηση.

στο θέμα μας, δε νομίζω να παιζει ρόλο το μεγεθος της τζιβάνας όσο το πάχος κ η σκληρότητα της ;D

Trending...

Νέα θέματα

Back