Korg Oasys ή Fantom G6

Comfis

Θαμώνας
Παιδιά ξαναματαχρειάζομαι βοήθεια.

Η κατάσταση μου είναι τραγική. Σας είχα γράψει ποιες ήταν οι ανάγκες μου από ένα συνθεσάιζερ στο περασμένο θέμα (http://www.noiz.gr/index.php?topic=167548.new;topicseen#new) που πόσταρα

Ψάχνοντας λίγο ακόμη βρήκα και το Fantom G6, που έχει το 1/4 σχεδόν της τιμής του Oasys και το επαινούν πολλοί!

Διάβασα πίνακες με τα χαρακτηριστικά και των δύο και δυστυχώς δεν μπορώ να κατάλαβω τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν.. κάποιος/οι μπορούν να κάνουν τον κόπο να μου εξηγήσουν με απλά λόγια (όσο γίνεται) που υστερεί το ένα σχέση με το άλλο (το Korg Oasys σε σχέση με το Fantom G6)?!

YΓ: To Μουσικόραμα (mousikorama.gr) είναι αξιόπιστο σάιτ? βρήκα αρκετά χαμηλές τιμές.. Πως γίνεται η πληρωμή για τέτοια, μεγάλα ποσά?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Το Fantom-G είναι σπουδαιο οργανο και ολοκληρωμενο. Εχει μεγαλη οθονη, και δεχεται ποντικι, κατι που το κανει πολυ ευχρηστο για να γραψεις εκει μεσα. Απο ηχους εχει παρα πολλους και καλους. Ευκολο στο να συνθεσεις νεους ήχους και μαλιστα με πολυ καλα δείγματα. Το OASYS είναι σίγουρα ενα θηρίο, αλλα δε νομίζω πως θα σου λειψει κάτι στο Φαντομ. Να υστερει καπου το πρωτο βεβαια δε νομιζω περα απο την τιμη και την ελπίδα για updates :P (μην το πουμε αυτο στον cyclops :D)

Προσωπικα πιστευω πως το φαντομ είναι καλυτερη λυση, αφου και λεφτα γλυτωνεις και περιορισμους δεν εχεις. Ασε που είναι πολυ πιο ομορφο. Και αν θες κατι εξτρα, πχ ενα καλο Virtual analog για ηλεκτρονικους ηχους, παιρνεις ενα ξεχωριστο μηχανημα (πχ v synth) και εχεις ενα σετ με εξειδικευμενα μηχανηματα, και είσαι ακόμα στη μιση τιμη  ;)

Το μουσικόραμα ειναι αξιοπιστο, αλλα εγω το ειχα για ακριβο. ???

Ειτε μεσω καρτας, είτε μεσω τραπεζας, οπως ολες οι συναλλαγες

Ευχαριστώ πολύ !!

Μερικές απόψεις ακόμη θα ήταν ευπρόσδεκτες.. Αν είναι να γλιτώσω και κοντά 5000 δεν θα ήταν και άσχημα!!

Comfis είπε:
YΓ: To Μουσικόραμα (mousikorama.gr) είναι αξιόπιστο σάιτ? βρήκα αρκετά χαμηλές τιμές..
Ναι,είναι αν θες λεπτομέρειες καλύτερα μέσω pm γιατι θα ακουστεί σαν διαφήμιση....

Δύο όργανα με διαφορετικά μεγέθη και τιμή.

Σημασία δεν έχει αν πάρεις Fantom - OASYS - Kurzweil - Yamaha κ.λ.π.

Σημασία έχει:

α) τι θα κάνεις με αυτό που θα πάρεις

β) αυτό που θα πάρεις μην το κάνεις να ακούγεται σα φθηνιάρικο αρμόνιο

γ) να σου αρέσει και να σε εμπνέει μουσικά

δ) στο σύνολό του, να κάνει για το σκοπό που το διάλεξες

ε) μη σου σπάει τα νεύρα με bugs και άλλα τέτοια διάφορα

στ) να είναι κατανοητό στις λειτουργίες, εγγυημένο, αξιόπιστο και με υποστήριξη

Και ένα τελευταίο.

Να το αγοράσεις από κατάστημα που δεν πουλάει κιβώτιο αλλά το ίδιο το όργανο.

Θα σου χρειαστεί.

Xαίρετε!

Το εν λόγω συνθ κυρίως θέλω να το αγοράσω για να συνεχίσω να συνθέτω.. (στο προηγούμενο θέμα μ, είχα βάλει λινκ προς μερικές από τις συνθέσεις μου, με παλιότερο συν).

Αυτό προσπαθώ να καταλάβω ρωτώντας σας.

Ποιό από τα δύο θα κάνει περισσότερο για το σκοπό που το θέλω,

Ποιό από τα δύο θα έχει λιγότερα μπαγκς, θα είναι πιο εύχρηστο, πιο ευκολοχρησιμοποίητο και αξιόπιστο.

Ποιό από τα δύο θα κάνει περισσότερο για το σκοπό που το θέλω,
Θα πας να ακούσεις και τα δύο - τρία - πέντε ... και εσύ θα αποφασίσεις με τα δικά σου αυτιά.

Εσύ είσαι ο συνθέτης. Εσύ ξέρεις τι θέλεις. Τουλάχιστον από πλευράς χροιάς και ήχων.

Ποιό από τα δύο θα έχει λιγότερα μπαγκς, θα είναι πιο εύχρηστο, πιο ευκολοχρησιμοποίητο και αξιόπιστο.
Μπαγκς έχουνε όλα. Άλλα λίγο - άλλα πολύ. Άλλα μπαγκς φαίνονται και άλλα όχι. Όμως, σε πολύ γενικές γραμμές, υπάρχουν οι αναβαθμίσεις που διορθώνουν τα διάφορα μπαγκς.

Για το θέμα "εύχρηστο" εξαρτάται από εσένα. Να πας να τα παίξεις από κοντά. Τετ α τετ που λέμε. Μόνο έτσι θα πάρεις γεύση. Στα λόγια όλα είναι ωραία και τέλεια.

Αν και δεν μπορώ να σου πω για θέμα αξιοπιστίας, θα σου πούνε άλλοι.

Γενικά όμως, σ'αυτή την κατηγορία όλα είναι το ίδιο αξιόπιστα. Άλλωστε γι'αυτό υπάρχουν και οι εγγυήσεις.

Σε μπέρδεψα ?

χμ.. και υπάρχει στη θεσσαλονίκη το g6 και το oasys?! available για demo? είδα βέβαια πολλά βιντεάκια στο youtube, με reviews.. εντάξει.. σε σχέση με το ensoniq που είχα, είναι μάλλον αρκετά πιο πολύπλοκα, αλλά πιστεύω θα τα μάθω!!

ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου

Μην κάνεις σύγκριση με το Ensoniq. Καλό το Ensoniq αλλά ... για την εποχή του.

Αυτά τα δύο αντιπροσωπεύουν πρόσφατες τεχνολογίες. Το καθένα από την δική του πλευρά.

Να πας να τα ακούσεις και τα δύο ή όσα άλλα θες μόνο από κοντά και σε μαγαζία που δεν πουλάνε κιβώτια αλλά μουσικά όργανα αυτής της κατηγορίας, έτσι ώστε να πάρεις σωστές απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις που σίγουρα θα τους κάνεις.

neeq είπε:
Το Fantom-G είναι σπουδαιο οργανο και ολοκληρωμενο. Εχει μεγαλη οθονη, και δεχεται ποντικι, κατι που το κανει πολυ ευχρηστο για να γραψεις εκει μεσα. Απο ηχους εχει παρα πολλους και καλους. Ευκολο στο να συνθεσεις νεους ήχους και μαλιστα με πολυ καλα δείγματα. Το OASYS είναι σίγουρα ενα θηρίο, αλλα δε νομίζω πως θα σου λειψει κάτι στο Φαντομ. Να υστερει καπου το πρωτο βεβαια δε νομιζω περα απο την τιμη και την ελπίδα για updates :P (μην το πουμε αυτο στον cyclops :D)
Εννοείται ότι το Fantom-G σκίζει. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η Roland και πέρα από τις όποιες ελλείψεις (και ναι, παρόλο που η Roland δεν έχει φροντίσει μέχρι τώρα για αναβαθμίσεις όσον αφορά αυτά που λείπουν κλπ), είναι ένα καταπληκτικό όργανο. Επιπλέον, είναι πολύ φθηνότερο από το OASYS, πιο εύκολο στη μεταφορά.

Όσον αφορά τις μεθόδους σύνθεσης και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, θα συμφωνήσω με τον κύριο Χναράκη, δεν είναι τόσο θέμα του τι προσφέρει αυτό που θα πάρεις, αλλά πώς θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο αυτά που προσφέρει.

Προσωπικά προτείνω το Fantom-G ανεπιφύλακτα. Το έχω στην κατοχή μου από τον Αύγουστο και παρόλες τις ελλείψεις (ευτυχώς μόνο σοφτγουερικού είδους, που λύνονται με αναβαθμίσεις, και οι πιο σοβαρές αφορούν κάποια θέματα στο sequencer), είναι ένα σοβαρό μουσικό εργαλείο με το οποίο μπορείς να κάνεις πολύ καλές δουλειές, τόσο μόνο του σαν αυτόνομο workstation, αλλά και πολύ περισσότερο αν το συνδυάσεις με άλλα synths/modules ή και το DAW της επιλογής σου.

χμ.. και υπάρχει στη θεσσαλονίκη το g6 και το oasys?! available για demo? είδα βέβαια πολλά βιντεάκια στο youtube, με reviews.. εντάξει.. σε σχέση με το ensoniq που είχα, είναι μάλλον αρκετά πιο πολύπλοκα, αλλά πιστεύω θα τα μάθω!!

ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου
Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το Bon Studio της Θεσσαλονίκης είχε ένα OASYS στην έκθεση. Δεν ξέρω αν το έχουν διαθέσιμο για demo, αλλά θα ήταν χρήσιμο να πάρεις ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις σχετικά.

Επίσης και το Fantom-G υπάρχει στον αντιπρόσωπο της Roland στη Θεσσαλονίκη, το Βενέδικτο Στόλλα. Υπάρχει η έκδοση G6 (61 πλήκτρα). Εννοείται ότι μπορείς να το δοκιμάσεις μόνος σου. Ξανά εδώ θα χρησιμεύσει το απαραίτητο τηλεφώνημα.

Δοκίμασε αυτά τα τηλέφωνα:

Στόλλας Θεσσαλονίκης: 2310 500458

Bon Studio Θεσσαλονίκης: 2310 947676–8

Last edited:
Δυστυχώς δεν το έχουν το Oasys (πήρα τηλέφωνο προχτές). Αλλά έστειλα και μέιλ στο υποκατάστημα Στόλλα, στη Θεσσαλονίκη, και αν δεν μου απαντήσουν θα πάρω τηλέφωνο. Ακούγεται πολύ πιο ελκυστικό το Fantom!

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις διαφωτιστικές οδηγίες!

cyclops είπε:
Είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η Roland.
Cyclops τι σε κάνει να πιστεύεις ότι σήμερα κάποιος πρέπει να ψωνίζει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αγορά?

Θεωρείς πως οι ανάγκες του αιτούντος για βοήθεια καλύπτονται μόνο με το τελευταίο μοντέλο της Roland?

Σε αυτή το σημείο, να υπενθυμίσω κάτι...

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι το Fantom είναι εξαιρετικό όργανο και σίγουρα μπορεί κανείς να κάνει άψογη δουλειά με αυτό. Αν μου επιτρέπετε, άψογη δουλειά μπορείς να κάνεις με οποιοδήποτε από τα τελευταίας γενιάς workstations και το Fantom δεν αποτελεί εξαίρεση.

Εντούτοις, είναι καλό να θυμόμαστε ότι συγκρίνονται δύο σχετικά διαφορετικά όργανα. Ενώ το Fantom είναι ένα εξαιρετικό workstation, το Oasys είναι ένα πραγματικό τέρας, με δυνατότητες που ξεπερνούν κάθε άλλο workstation που κυκλοφορεί στην αγορά αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό άλλωστε κοστίζει τόσα χρήματα.

Κι εγώ λοιπόν με τη σειρά μου θα προτείνω το Fantom, πιστεύω ότι είναι υπέρ-αρκετό για κάθε νορμάλ ή advanced χρήστη. Το Oasys είναι καλύτερο με απόλυτα κριτήρια αλλά με τα λεφτά που ζητάει και το γεγονός ότι ίσως και να μη χρειαστείς ποτέ την κτηνώδη του δύναμη, μάλλον είναι overkill.

και εγώ κάπως έτσι το σκέφτομαι.. αν κοστίζει σχεδόν το 1/4 της τιμής του και προσφέρει πάνω από τα μισά.. τότε συμφέρει εξαιρετικά.. κάπως χονδροειδής η προσέγγισή μου, αλλά βοηθάει να αποφασίσω

nektarios είπε:
Cyclops τι σε κάνει να πιστεύεις ότι σήμερα κάποιος πρέπει να ψωνίζει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αγορά?

Θεωρείς πως οι ανάγκες του αιτούντος για βοήθεια καλύπτονται μόνο με το τελευταίο μοντέλο της Roland?
Δεν είπα ότι όλοι πρέπει να αγοράζουν το πιο καινούργιο και το πιο σύγχρονο.

Απλά να επισημάνω εδώ ότι συνήθως το πιο σύγχρονο συνεπάγεται και πιο εξελιγμένο σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.

Να φέρω ορισμένα παραδείγματα: Μιλώντας για τις σειρές Fantom: το Fantom-G σε σχέση με τα Fantom-X και Fantom-S διαθέτει ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει σε αποθηκευτικά μέσα. Το Fantom-G αποθηκεύει σε USB sticks, ενώ τα προηγούμενα σε PC cards. Δοκίμασε να φορτώσεις 300 ή 400 ΜΒ δειγμάτων από PC card σε ένα Fantom-X, και μετά δοκίμασε από ένα φλασάκι σε ένα Fantom-G. Τεράστια διαφορά, ιδίως σε live καταστάσεις. Επίσης, οι χρόνοι φόρτωσης/αποθήκευσης και επικοινωνίας με τον υπολογιστή μέσω USB είναι αισθητά καλύτεροι.

Δες άλλες καινοτομίες που υπάρχουν: Πολύ μεγαλύτερη οθόνη, προσθήκη ποντικιού, πολλά περισσότερα εφέ ταυτόχρονα (22 στο Fantom-G, έναντι 6 στα προηγούμενα Fantom).

Αν πας και σε άλλες εταιρίες, δες για παράδειγμα την Yamaha. Το Motif XS σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα (Motif Classic, Motif ES) προσθέτει μεγαλύτερη οθόνη, πολύ μεγαλύτερη sample ROM και sample RAM, περισσότερα εφέ και πολλά άλλα.

Με τα παραπάνω δεν θέλω να πω ότι το πιο καινούργιο είναι αυτονόητα και το καλύτερο, αλλά συνήθως έχει πιο πολλές δυνατότητες και ευκολίες ώστε να είναι πιο αποδοτική η σχέση του με τον χρήστη του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παλιότερο είναι και καλύτερο. Γι' αυτό άλλωστε και ο καθένας κοιτάζει τις προτεραιότητές του και αγοράζει αυτό που του ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα των παλιότερων οργάνων έναντι των καινούργιων, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε αναζήτηση κάποιου synth (και όχι μόνο), το παλιό συνήθως βρίσκεται εκτός παραγωγής, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείς με αγορά μεταχειρισμένου. Για μένα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και σχεδόν ποτέ δεν θα αγόραζα κάτι που δεν θα μπορούσα με σιγουριά να επιλέξω πώς και πόσο έχει χρησιμοποιηθεί, που επηρεάζει την διάρκεια ζωής του.

--------------------------------------------------------------

Να σημειώσω κάτι σε σχέση με τη σύγκριση και το δίλημμα που βρίσκεται ο φίλος που άνοιξε το thread.

Σίγουρα το OASYS είναι ένα πολύ εξελιγμένο πολυεργαλείο, ένα ολοκληρωμένο studio. Προσωπικά αν μπορούσα να φτάσω την τιμή του, πολύ πιθανόν και να αγόραζα ένα (σε 76άρι πλήκτρο κατά προτίμηση). Όμως με το Fantom-G έχω ένα πολύ αξιόπιστο synth/workstation και για το studio, αλλά κυρίως για live (είναι πολύ ελαφρύτερο από το OASYS, δοκίμασε να κουβαλήσεις το θηρίο της Korg σε πρόβες και live). Στο studio, συνδυάζω την δύναμη του Fantom-G με το ήδη υπάρχον σύστημά μου (PC  με καλή κάρτα ήχου και κάποιο DAW software) και χωρίς αμφιβολία περνάω κατά πολύ την ευελιξία του OASYS.

Last edited:
Επιτέλους και κάποιος που μίλησε σοφά.

Κύριε Χναράκη είστε εντός θέματος και δεν πάμε αλλού.

Αλίμονο μας αν κάποιος που θέλει να συνθέτει να πρέπει να αγοράσει OASYS.

είμαι τόσο παλιομοδίτης που δεν θα ήθελα να πάρω οτιδήποτε άλλο από ένα συνθ με πλήκτρα αν και καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν πιο ευέλικτες, ενδεχομένως πιο ολοκληρωμένες και πιο φτηνές λύσεις.

Όπως με βλέπω θα καταλήξω στο Rolang G6 πριν ξαναμπερδευτώ (ένα μήνα κρατάει αυτή η κατάσταση).

Eννοείται η όλη συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όποτε ωραία είναι που συνεχίζεται.

Comfis είπε:
είμαι τόσο παλιομοδίτης που δεν θα ήθελα να πάρω οτιδήποτε άλλο από ένα συνθ με πλήκτρα αν και καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν πιο ευέλικτες, ενδεχομένως πιο ολοκληρωμένες και πιο φτηνές λύσεις.

Όπως με βλέπω θα καταλήξω στο Rolang G6 πριν ξαναμπερδευτώ (ένα μήνα κρατάει αυτή η κατάσταση).

Eννοείται η όλη συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όποτε ωραία είναι που συνεχίζεται.
Πήγαινε να το ακούσεις λεπτομερειακά, και αν όντως καταλήξεις σε αυτό, όποια βοήθεια χρειαστείς, πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω στην εκμάθησή του.  8)

xex μακάρι να το εννοείς αυτό, γιατί θα χρειαστω μπόλικη βοήθεια, υποθέτω.

θα πάω αύριο μεθαύριο στο στόλλα, να δω τι γίνεταιι !!

Trending...

Νέα θέματα

Back