Κατασκευή custom pickguard απο inox..!

frunobulax

Παλιά καραβάνα
Η ανάγκη να κατασκευασω δικό μου pickguard στην SG μου είχε προκύψει απο την στιγμή που κάποιος προηγούμενος κάτοχος είχε βγάλει το original και κατασκευσε ενα δικό του (το οποίο είχε αρχίσει να χαλάει), πολύ διαφορετικό απο το κανονικό... αν λοιπον αφαιρούσα το ήδη υπάρχον θα μένανε απο κάτω οι τρύπες...

Έπρεπε λοιπον να φτιάξω ένα πανομοιότυπο - δεν υπήρχε φυσικά στο εμπόριο...! Το αυτονόητο με το οποίο ξεκίνησα ήταν να "ξεπατικώσω" το παλιο και να σχεδιάσω στον υπολογιστή το ίδιο (το έκανα σε illustrator αλλα γίνεται σε κάθε πρόγραμμα που σχεδιάζει vector.)

Όταν λοιπόν το τελείωσα, έπεσε το μάτι μου πάνω στην duesenberg μου, που έχει pickguard απο Inox...!! και μου κόλλησε η ιδέα να κάνω κι εγώ ένα τέτοιο....!!!

Λίγο ψάξιμο έφερε τα εξής αποτελέσματα: Το inox μπορεί να κοπεί μόνο με laser, η διαδικασία είναι φθηνή ΚΑΙ το laser μπορεί να κάνει κοπή ΚΑΙ χάραξη.........!!! έτσι πρόσθεσα πάνω στο σχέδιο και το logo της gibson που είχα βρεί στο ίντερνετ σε διανυσματική μορφή...

Με λιγότερο απο 20 ευρώ λοιπον (και με το δικό μου σχεδιο) βγήκε αυτό:

DSCN5085.jpg

Εδώ την βλέπετε μαζί με την duesenberg που ήταν και η πηγή εμπνευσης....!!!

DSCN5094.jpg

Καθώς ήταν τόσο φθηνό και εύκολο, θα φτιάξω και άλλο ένα σε inox πάλι, με χάραξη (και οχι κοπή) του λογοτύπου gibson καθώς και τα πλαίσια των μαγνητών που θέλω να αλλάξω (και να έχουν πάνω την χάραξη που έχουν τα ήδη υπάρχοντα!!)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Wow.  :o

Από τα πιο όμορφα pickguards που έχω δει γενικά σε κιθάρες... Και δική σου ιδέα κιόλας. Να είσαι ΠΟΛΥ περήφανος.

Ειδικά εκείνο το μικρό λογότυπο στο κάτω μέρος σπέρνει...

Πέρνα όμως και ένα γυάλισμα εκείνα τα pickup rings... Κρίμα είναι.

harilatron είπε:
Πολύ ωραίο.  :)

Τι πάχος έχει? Είναι βαρύ?
Το πάχος είναι μισό χιλιοστό... συνήθως χρησιμοποιούν (ως ελάχιστο) το 0,8 αλλά κατάφερα να τους ψήσω να μου βρούν ένα κομμάτι μισό χιλιοστό...

Δεν το ζύγισα, αλλά είναι αρκετά ελαφρυ σε σχεση με αυτο που περίμενα..!!!

Πράγματι, μισό χιλιοστό είναι υπερ-αρκετό (μηχανικά) ακόμα και γιατην περίπτωση που θέλει κάποιος να στερεώσει πάνω του μαγνήτες (π.χ. για strat). Μάλλον προσφέρει και εξαιρετική θωράκιση σε αυτή την περίπτωση.

Ισως το μόνο θέμα είναι με το ότι οι κανονικές βίδες του pickguard είναι "φρεζάτες" και σε μισό χιλιοστό δεν μπορείς να κόψεις τη "φρέζα" και πρέπει να βάλεις είτε κανονικές (ίσιες από κάτω) βίδες ή να κάνεις σχετικά μεγάλες τις τρύπες με κίνδυνο -αν ξεχειλώσει λίγο η τρύπα- μετά το κεφάλι της βίδας να χωράει να περάσει από μέσα.

Ασχετο, αλλά σκεφτόμουν κάποτε να φτιάξω ένα σώμα tele..... όπου αντί για άλλο "καπλαμά" θα έβαζα κολλημένο ένα τέτοιο φύλλο (epoxy-πρέσσα). Δεν βρήκα όμως κάποιον εδώ στην Κρήτη να μου το κόψει. (Φανταστείτε το... με μαύρο binding, resewood ταστιέρα, μόνο ένα κατακόρυφο block για να κρατάει τα saddles κατ' ευθείαν πάνω σε αυτό το φύλλο των 0.8 mm, rear routed  :) ). 

harilatron είπε:
Ισως το μόνο θέμα είναι με το ότι οι κανονικές βίδες του pickguard είναι "φρεζάτες" και σε μισό χιλιοστό δεν μπορείς να κόψεις τη "φρέζα" και πρέπει να βάλεις είτε κανονικές (ίσιες από κάτω) βίδες ή να κάνεις σχετικά μεγάλες τις τρύπες με κίνδυνο -αν ξεχειλώσει λίγο η τρύπα- μετά το κεφάλι της βίδας να χωράει να περάσει από μέσα.
χχμμμ.... δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα τι εννοείς με τις βίδες...! πάντως εγώ χρησιμοποίησα τις ήδη υπάρχουσες...! απλά μέτρησα όσο μπορούσα την τρύπα που έκανε η βίδα στο pickguard το παλιό, έκανα και τον σταυρό μου (δεν ήμουν σίγουρος αν τα είχα καταφέρει) και όλα οκ!!! αν θυμάμαι καλά, οι τρύπες ήταν 2,3 mm

μπορείς να δώσεις στοιχεία του μαγαζιού με το laser; Εχω στα σκαριά ενα pickguard από πλεξιγκλας αλλά αυτό φαίνεται να είναι καλή εναλλακτική!

andreoulis είπε:
μπορείς να δώσεις στοιχεία του μαγαζιού με το laser; Εχω στα σκαριά ενα pickguard από πλεξιγκλας αλλά αυτό φαίνεται να είναι καλή εναλλακτική!
Στέλνω pm (για να μην θεωρηθεί διαφήμιση)

...που βρήκες το φύλλο inox και που το έκοψες? (εάν επιτρέπεται...)

frunobulax είπε:
....

Στέλνω pm (για να μην θεωρηθεί διαφήμιση)
frunobulax, είναι εμφανές ότι δεν είναι σκοπός σου η διαφήμιση αλλά η ενημέρωση.  :)

Δεν μας λες τη διεύθυνση μήπως εξυπηρετηθούν κι άλλοι?  :)

Λοιπόν, παραθέτω τα στοιχεία των εταιριών που εντόπισα και απο τις οποίες είχα προσφορές.

Η εταιρία που έκανε την κοπή του δικού μου pickguard λέγεται intercat και το site τους για πληροφορίες contact κλπ είναι http://www.intercat.gr/laser/greek/index.htm

Αυτή η εταιρία ΔΕΝ έκανε χάραξη (μόνο κοπή) του λογοτύπου.

Μια άλλη εταιρία που κάνει ΚΑΙ χαραξη εκτός απο κοπή είναι η VETA και το site είναι http://www.vetasa.gr (σε αυτούς θα αποτανθώ σε λίγες ημέρες για να μου φτιάξουν ένα με χάραξη)

Σε ΚΑΘΕ περίπτωση, το φύλλο inox το παρέχουν αυτοί (επειδή κάποιος με ρώτησε που το βρήκα), αλλά ΔΕΝ κάνουν την σχεδίαση... ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει απο άλλον, αυτοί παραλαμβάνουν (με mail) το σχέδιο και μετά σου κάνουν προσφορά. Το σχέδιο πρέπει να γίνει σε κάποιο πρόγραμμα που "συνεργάζεται" με τις δικές τους μηχανές. Εγώ το έκανα σε adobe illustrator (σε ai format δηλαδη), αλλά οι μηχανές διαβάζουν και cdr (corel) και οπωσδήποτε eps.

πολυ ωραια δουλεια!

εγινε τσιτσιολινα! ;D

ωραιοτατη customια!

το φυλλο ειναι inox η μηπως γαλβανιζέ?

η μηπως inox σατινέ?...

το λεω γιατι το χρωμα οπως φαινεται στη φωτο παει προς γαλβανιζέ.

οτι και να'ναι ειναι πολυ ωραιο και πρωτοτυπο!

και παλι ευγε!

alderbody είπε:
το φυλλο ειναι inox η μηπως γαλβανιζέ?

η μηπως inox σατινέ?...

το λεω γιατι το χρωμα οπως φαινεται στη φωτο παει προς γαλβανιζέ.
Ο μάστορης μου είπε πως είναι inox σατινέ... υπάρχουν διάφορα είδη παντως, ότι πρέπει για ψάξιμο!

Και η "παράνοια" συνεχίζεται...  :D :D

Χρησιμοποίωντας το ίδιο σχέδιο με το οποιο έφτιαξα το inox pickguard, έφτιαξα και δυο πλαστικά (το ένα με χάραξη του logo Gibson και το άλλο χωρίς). Σιγά το πράγμα θα μου πείτε... το θέμα είναι πως δεν το έκανα σε υλικό που χρησιμοποιείται για pickguard αλλά σε ένα υλικό που λέγεται MICROSURFACED ABS και το χρησιμοποιούν οι επιγραφάδες... είναι ένα πλαστικό δηλαδή (σε διάφορα πάχη, χρώματα και layers) πάνω στο οποίο χαράζουν.... Το καλό λοιπόν είναι πως μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα! Η τιμή χονδρικής που το αγοράζουν οι επιγραφάδες είναι περιπου 30 ευρώ την διάσταση φύλλου 61χ122. Αυτό για να ξέρετε αν χρειαστεί, τι είναι λογικό να σας χρεώσουν (τα δικά μου δεν τα πλήρωσα).

Τα παρακάτω εικονιζόμενα είναι σε μαύρο ματ, 2 layer (με ασπρο απο κάτω) και είναι πανάλαφρο!

Εδώ είναι το απλό, χωρίς χάραξη:

DSCN5111.jpg

και εδώ είναι με χάραξη του logo. Φαίνεται και η κάτω πλευρά του άλλου

DSCN5112.jpg

και "φορεμένο" πάνω στην κιθάρα...

DSCN5113.jpg

DSCN5114.jpg

DSCN5116.jpg

Ξέχασα πριν να πω ότι αυτό δεν κόβεται με laser όπως το inox, αλλά με κοπτικό μηχάνημα που χρησιμοποιούν οι επιγραφάδες... υπάρχει και η δυνατότητα να καθορίσεις εσύ πόσο γωνία θα κάνει το κόψιμο (την καμπυλότητα στα πλάγια).

Trending...

Νέα θέματα

Back