ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ
Τι ΔΕΝ είναι η υποτροφία;
* ΔΕΝ είναι δανεισμός. Τα χρήματα δεν τα επιστρέφετε (εκτώς εαν... βλέπε παρακάτω).
* ΔΕΝ είναι χάρη. Δε σας χρωστάει κανείς. Με το σπαθί σας θα πάρετε την υποτροφία.
* ΔΕΝ λειτουργεί με μέσο. Ανεξάρτητα με το τι λένε όλοι, εγώ την πήρα ΧΩΡΙΣ μέσο και πιστεύω σε μία κοινωνία χωρίς μέσα και σκατά!
* ΔΕΝ είναι μικρή. Ντάξει, μπορεί να μη σας φτάνει να ζήσετε στη ΝΥ, αλλά τέλος πάντων, συνήθως καλύπτουν ΠΟΛΛΑ
Τι είναι η υποτροφία;
* Είναι μια βοήθεια του κράτους, ή άλλων φορέων (ιδιωτικών ή όχι) προς σπουδαστες οι οποίοι
ΕΙΤΕ έχουν ανάγκη βοηθείας οικονομικής
ΕΙΤΕ είναι αξιόλογοι σε αυτό που κάνουν.
* Είναι μια χρηματική (κατα κύριο λόγο) βοήθεια η οποία καλύπτει διάφορους τομείς. Κάποιες υποτροφίες καλύπτουν δίδακτρα μόνο, άλλες δίνουν μόνο τροφεία, άλλες και τα δύο, κάποιες συμπληρώνουν και άλλα έξοδα (πρώτης εγκατάστασης, εκτύπωσης διδακτορικού κλπ), ενώ άλλες παίζουν με το αν έχεις οικογένεια...
* Είναι μια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ευκαιρία για κάποιον να σπουδάσει χωρίς πολλές ενοχλήσεις, και χωρίς να ζητιανεύει απο τους γονείς του, αλλά χωρίς να δουλεύει και 10ωρο την ημέρα για να τα βγάλει πέρα.
Για ποιό πράγμα μπορεί κανείς να πάρει υποτροφία;
* Για σπουδές στο εΣωτερικό
* Για σπουδές στο εΞωτερικό
* Για εμπλουτισμό γνώσεων σε κάποιο τομέα που γενικά δεν πολύ υπάρχουν πτυχία (αν και τίνει να εξαφανιστεί αυτό, ακόμη και στη μουσική, όπως θα δούμε παρακάτω).
* Για ΠΡΟπτυχιακα, και περισσότερο για ΜΕΤΑπτυχιακά και διδακτορικά και ΜΕΤΑδιδακτορικά.
* Για συγκεκριμένους τομείς (πχ, μάλλον δε μπορείς να πάρεις υποτροφία για... φυσαρμόνικα (αν και θα γούσταρα πολύ να σπούδαζα το συγκεκριμένο όργανο, τέλος πάντων νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ).
* Ως επι των πλείστων για ΚΛΑΣΣΙΚΗ μουσική, αλλά έλα που τα πράγματα αλλάζουν και παίζουν υποτροφίες και για πιο σύγχρονα ρεύματα (πχ ηχοληψία).
Πώς παίρνει κανείς υποτροφία;
* Με βύσμα! ;D (Μπορεί να πιάνει, ξέρω κι εγώ, αλλά τέλος πάντων θέσεις για πραγματικές περιπτώσεις υπάρχουν)
* Με εξετάσεις. Κάποιες έχουν κριτήριο το πόσο καλός είναι ο άλλος και του αλλάζουν τα φώτα (που να δείτε τις εξετάσεις για των καλών τεχνών (στο ΙΚΥ) που παίζουν επι ημέρες και ημέρες! Εγω ως συνθέτες 6ωρα είχα.
* Με φορολογική δήλωση, δική σας και των γονιών σας. Οι φτωχοί έρχονται πρώτοι.
* Με... τίποτα. (αν είσαι τυχερός).