Επειδή τις έχω και τις δύο και έχω παίξει και με πολλές:
1. Πολύ διαφορετικές ηχητικά κιθάρες.
Η
Gibson Studio είναι πολύ πιο μπασοπρίμα και η SG πολύ πιο μεσαία. Η Studio πιο ογκώδης, καλύτερη στα βαριά είδη, η SG πιο Rock 'n Roll, πιο ευέλικτη αλλά και πιο "μικρός" ήχος.
2. Ανάλογα με την εποχή αυτές οι κιθάρες ακούγονται διαφορετικά. Ειδικά οι Les Paul Studio. Η καλύτερη εποχή είναι η πρώτη σειρά στα 90s και μετά 2005-2013 περίπου. Στις SG έχω πιάσει κάποιες late 70s / early 80s που θα τις πέταγα εύκολα στο τζάκι, αν δε λυπόμουν το τζάκι. Γενικά και στις SG προτείνω την ίδια πρόσφατη περίοδο, 2005-2013 (στο περίπου πάντα).
H Les Paul Studio έχει τις Alpine White με το εβένινο μπράτσο, που είναι μια κατηγορία από μόνες τους, ειδικά αν παίζει κάποιος metal είναι αντικειμενικά ανώτερες κιθάρες από οτιδήποτε άλλο μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση.
3. Σε όλες τις εποχές το quality control της
Gibson ήταν τραγικό. Bελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε στο μέτριο προς καλό την τελευταία 5ετία. Αλλά αν θες κάτι πραγματικά καλό, μόνο παίζοντας από κοντά την κιθάρα μπορείς να το πετύχεις. Αν δεν έχεις εμπειρία, πάρε μαζί κάποιον που να τις ξέρει αυτές τις κιθάρες.
Κλείνω με story. Είχε φέρει για κολλητό πριν 25 χρόνια περίπου μια SG από το Λος Άντζελες, την οποία την είχα διαλέξει ανάμεσα σε άπειρες κιθάρες στα κιθαρομάγαζα της Sunset Blvd. Πέρυσι χρειάστηκε επειγόντως τα χρήματα και έπρεπε να την πουλήσει. Σκέφτηκα να την κρατήσω και να πουλήσω μια δική μου κιθάρα αλλά ξέροντας την κιθάρα του φίλου, ήξερα ότι θα έφευγε πολύ πιο γρήγορα απ αυτές που ήμουν πρόθυμος να αποχωριστώ.
Την έβαλα περίπου 400 ευρώ πιο πάνω από τις υπόλοιπες SG Std του noiz, τονίζοντας το πώς έχει επιλεγεί. Μου έστειλαν μυνήματα για καλύτερη τιμή κλπ...Στον πιο σοβαρό απάντησα ότι αν έρθει την ακούσει και πιστεύει ότι δεν τα αξίζει αυτά που ζητάω, θα το συζητήσουμε όσο θέλει. Ήρθε, την άκουσε, τη σύγκρινε με άλλες 4
Gibson που υπήρχαν σπίτι μεταξύ των οποίων μια R8 Custom Shop, μου άφησε τα λεφτά, την πήρε αγκαλιά κι έφυγε τρέχοντας μην τυχόν και το μετανοιώσω.