Δοκιμή ρυθμίσεων reverb/delay

gkourmoul1

Amateur Musician
Θρύλος του Noiz
Πάντα με χαλούσε ο τρόπος που χρησιμοποιώ το βαθος στο cubase, καθώς και οι ρυθμίσεις που του κάνω. Σε όλες τις περιπτώσεις θόλωνε πολύ τον ήχο της κιθάρας. Ειδικά εάν έπαιζα κάποια ατμοσφαιρικό σολο, με μπολικο delay και reverb, ακούγονταν θαμμένο.

Ψάχτηκα λίγο και δημιούργησα ένα fx καναλί με βάθος, και άλλο ένα με ping pong delay, με σωστές ρυθμίσεις, και στέλνω σε αυτά όσα κανάλια audio ή instruments θελω. Έτσι το plugin φορτώνεται μονο μια φορά, αντί σε κάθε κανάλι διαφορετικό plugin βαθους, κάνοντας το ολο Project πολύ ελαφρύτερο. Και το βασικότερο, ακούγεται το dry σήμα της κιθάρας στο κεντρο, και το wet έρχεται να προστεθεί ως layer απλώνοντας τον ήχο δεξιά αριστερά. Δεν χάνω σε ευκρίνεια ήχου, δλδ.

Εδώ ένα κλιπάκι, που έφτιαξα στο cubase, με λίγα strings και ενα αυτοσχεδιαστικό σολάκι, ίσα ισα για να τεστάρω τον ήχο.

''δημιούργησα ένα fx καναλί με βάθος, και άλλο ένα με ping pong delay, με σωστές ρυθμίσεις, και στέλνω σε αυτά όσα κανάλια audio ή instruments θελω. Έτσι το plugin φορτώνεται μονο μια φορά, αντί σε κάθε κανάλι διαφορετικό plugin βαθους, κάνοντας το ολο Project πολύ ελαφρύτερο''

that's the way ;)

Ωραίος! Μια χαρά ακούγεται, με χώρο χωρίς να μπουκώνει.

Γενικά πάντως η ενδεδειγμένη χρήση του reverb και των spatial effect γενικά είναι ως send σε χωριστό δικό του κανάλι, όχι σαν insert σε κάθε track ακριβώς για τους λόγους που ανακάλυψες.

'Ισως το έχεις δει ήδη, αφήνω εδώ για reference τον Hugo να μιλάει για αυτή τη διαφορά insert/send μιας και τα εξηγεί ωραία κατα τη γνώμη μου.

Το send setup που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτό που με έσωσε σε Cubase όταν το solo θόλωνε.
Κρατάω το κιθαριστικό κανάλι σχεδόν στεγνό στο κέντρο και στέλνω λίγο σε ένα FX για room/hall και άλλο ένα για ping pong. Το wet έρχεται σαν δεύτερο στρώμα, όχι σαν να έχω χώσει το plugin πάνω στο insert. Αν το send είναι κάτω από το -18 περίπου, το dry μένει αναγνώσιμο. Αν το ανεβάσω για να «γεμίσει», χάνω την ίδια ευκρίνεια που έγραφες.
Στο κλιπ με τα strings, θα κοίταζα και το pre-delay του reverb: λίγα ms αρκούν για να μην κάθεται το attack της κιθάρας μέσα στην ουρά. Το delay το αφήνω πιο αραιό από όσο νομίζω ότι θέλω, γιατί στο mix ακούγεται πιο πυκνό.
Μια φορά μπερδεύτηκα γιατί το screenshot του mixer ήταν σκοτεινό και δεν έβλεπα αν το send πήγαινε στο FX ή στο insert. Ίσιωσα το ίδιο crop στο https://imgtoimg-ai.com/ μόνο για να διαβάσω τα labels και μετά γύρισα στις ρυθμίσεις. Το θέμα παραμένει το dry στο κέντρο και το wet στα πλάγια, όχι η φωτογραφία.
Αν ανεβάσεις και ένα still από τα δύο FX κανάλια (send levels + pre-delay), μπορώ να πω πιο συγκεκριμένα αν το hall είναι αυτό που θολώνει ή το ping pong.

Το send setup που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτό που με έσωσε σε Cubase όταν το solo θόλωνε.
Κρατάω το κιθαριστικό κανάλι σχεδόν στεγνό στο κέντρο και στέλνω λίγο σε ένα FX για room/hall και άλλο ένα για ping pong. Το wet έρχεται σαν δεύτερο στρώμα, όχι σαν να έχω χώσει το plugin πάνω στο insert. Αν το send είναι κάτω από το -18 περίπου, το dry μένει αναγνώσιμο. Αν το ανεβάσω για να «γεμίσει», χάνω την ίδια ευκρίνεια που έγραφες.
Στο κλιπ με τα strings, θα κοίταζα και το pre-delay του reverb: λίγα ms αρκούν για να μην κάθεται το attack της κιθάρας μέσα στην ουρά. Το delay το αφήνω πιο αραιό από όσο νομίζω ότι θέλω, γιατί στο mix ακούγεται πιο πυκνό.
Μια φορά μπερδεύτηκα γιατί το screenshot του mixer ήταν σκοτεινό και δεν έβλεπα αν το send πήγαινε στο FX ή στο insert. Ίσιωσα το ίδιο crop στο https://imgtoimg-ai.com/ μόνο για να διαβάσω τα labels και μετά γύρισα στις ρυθμίσεις. Το θέμα παραμένει το dry στο κέντρο και το wet στα πλάγια, όχι η φωτογραφία.
Αν ανεβάσεις και ένα still από τα δύο FX κανάλια (send levels + pre-delay), μπορώ να πω πιο συγκεκριμένα αν το hall είναι αυτό που θολώνει ή το ping pong.

Κάπως έτσι είναι οι ρυθμίσεις

21624DAE-9C02-4775-9025-7EBE658B38CB.png

Εδώ ακούγεται έντονα η διαφορά

Με το reverb/delay πανω στο κανάλι

Με reverb και delay σε ξεχωριστά fx channels

O πρωτος ήχος με ξενερώνει πολύ διότι ακούγεται θολός. Ο δεύτερος διατηρεί ολη την καθαρότητα του dry σήματας αναλοίωτη. Το φόρτωσα και λίγο παραπανω βάθος, αλλα εξακολουθεί να μου ακούγεται καθαρότερο και πιο στουντιακό.

Εδώ οι ρυθμίσεις μου

1789944997195.png

Last edited:
Συμφωνώ με τον Hugo στο βίντεο απο πάνω.
Καλά τα λέει.
Ξέχασε κάτι σημαντικό.

Στην παράλληλη επεξεργασία,όσο περισσότερο επεκτείνεται σε κανάλια,μιας και εμείς δέν εχουμε SSL,τόσο περισσότερο latency αποκτάς από τα plugins.
Mute στο κανάλι που έχει το καθαρό σήμα,τύπωμα όλων των παράλληλων καναλιών ξεχωριστά το κάθε ένα,αυτοματισμός με ότι ζητάει στο συγκεκριμένο σημείο το κομμάτι,οχι να παίζουν σταθερά όλα όλη την ώρα και επεξεργασία μέχρι τελικής πτώσης εκεί,αν είναι το ζητούμενο,γιατί σε μεγάλο βαθμό αυτά είναι πιό σημαντικά απο το καθαρό σήμα και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της τελικής μίξης.

Ενα reverb σε ένα send (Drums π.χ) θεωρείτε Room Mic και σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματικών παραγωγών ακούτε π.χ 60-70% αυτό και 30-40% το καθαρό κανάλι.

Οσο κόβουμε κιθάρες η reverb στις γρήγορες συχνότητες (LP filter) τόσο περισσότερο καθιστούμε δύσκολη την ξεκάθαρη τοποθέτηση τους στον χώρο.

Δεν χρειάζεται τα sends να είναι όλα Full Stereo,αντιθετα σε ένα solo κιθάρας που θα είναι στην μέση της μίξης περίπου,μπορούμε να δοκιμάσουμε και τα εφέ να μήν ανοίγουν πολύ με ένα Stereo - mono plugin,Left - right panning,ωστε να μην πέφτουν πάνω σε συχνότητες που καταλαμβάνουν άλλα όργανα.

Εκεί στο 14 λεπτό περίπου,Hugo παιδάκι μου καλό,μαζεψε την μπάντα να πάτε τις γιορτές στα κάλαντα,ότι πιάσετε και μετά βγάλε όλα τα σπασμένα που κατέβασες απο κανένα torrent που ζίπαρε κανένα 12 χρονο απο το βιετνάμ και πάρε τον κανονικό απο UAD που εκείνη την περίοδο θα είναι και σε προσφορά,θα σε περιμένει μια μεγάλη εκπληξη γιατί αυτός ο LA 2A θα έχει επάνω gain,mix δέν έχει.

Βρε συ προφανώς input gain εννοεί, με έκανες να ανοίξω τον δικό μου τώρα να δώ αν έχει κανα κρυφό κουμπί και είμαι στραβός :LOL:

Βρε συ προφανώς input gain εννοεί, με έκανες να ανοίξω τον δικό μου τώρα να δώ αν έχει κανα κρυφό κουμπί και είμαι στραβός :LOL:
Ε τοτε έχει δίκιο ο Hugo.Αλλά αν δέν κόβει σε κάποιον να ανεβάσει το volume μιας κυματομορφής πρίν βάλει οποιδηποτε plugin στο κανάλι...

Μου αρέσει ο hugo,αν και πολλές φορές δέν συμφωνώ,αλλά δέν τρέχει τίποτα.
Και με τα Eq στα send σαν πρώτο plugin καλά τα λέει,πρώτα ξεκαθαρίζουμε το σήμα που θέλουμε να επεξεργαστούμε και μετά το στέλνουμε για επεξεργασία.
Τι παιδί και αυτό και φούλ παραστατικός,σου μιλάει για left right και κουνιέται και αυτός δεξιά αριστερά.
Καμιά μέρα θα μιλάει για κομπρέσορες και για να εξηγήσει καλύτερα θα χαμηλώσει την καρέκλα που κάθετε απο το αμορτισέρ και θα σηκώσει τους ώμους.
Τα φιλιά μας!

MG, δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα. Εφοσον μιλαμε για παραλληλη επεξεργασια, μιλαμε και για παραλληλο Gain staging. Εσυ μπορει να εχεις γραψει το καναλι μια χαρα, με peak ας πουμε π.χ. στα -14 db, αλλα να θες να "πουσαρεις" την εισοδο του LA2A, για να σου δωσει τον αντιστοιχα πουσαρισμενο ηχο η εξομοιωση. Διοτι οι αναλογικες εξομοιωσεις, οπως και τα κανονικα μηχανηματα, δεν ειναι γραμμικες, αλλο ηχο εχουν οταν τις τροφοδοτεις με δυνατο σημα και αλλο με χαμηλο. Ειχα κανει και πρακτικο πειραμα καποια στιγμη εδω μεσα με τα αντιστοιχα εικονικα συνθ που διαθετουν εξομοιωμενα αναλογικα φιλτρα, και το αποτελεσμα ακολουθησε τη θεωρια.

Οποτε εχει λογικη αυτο που λεει ο hugo, βεβαια αυτος μιλαει για θορυβο ο οποιος οκως μπορει να ανεβει και με το να δωσεις γκαζια πριν την εισοδο, anyway οπως και να εχει υπαρχει απο πισω μια λογικη που στεκει.

Αυτο που δε στεκει ειναι να τον κατηγορεις τον καημενο για σπασμενο UAD LA2A, διοτι πρωτον ο τυπος εχει ακριβες UAD καρτες που δινουν αβερτα UAD software, αλλα και να μην τις ειχε συγκεκριμενα το LA2A το δινει η UAD δωρεαν
:ROFLMAO:

Οσο αφορα το latency, οχι, δεν αυξανεται ειδικα με την παραλληλη επεξεργασια, αντιθετα μπορει να αυξηθει περισσοτερο με τη σειριακη επειδη το σημα περναει το ενα plug in μετα το αλλο. Το πλεονεκτημα μαλιστα των DAW σε σχεση με την SSL ειναι οτι και στις δυο περιπτωσεις, παραλληλα και σειριακα, το μηχανημα διορθωνει τα φασικα προβληματα που τυχον θα προεκυπταν μεσω του delay compentation. ΙΜΗΟ ειναι ενας απο τους βασικους λογους που οι συγχρονες παραγωγες, μιλωντας για μεσαιας κλιμακας παραγωγες διοτι οι τοπ παραγωγες παντα ηταν ιδιαιτερα προσεγμενες, οι σημερινες λοιπον μεσαιας κλιμακας παραγωγες ακουγονται πολυ καλυτερα απο τις παλαιοτερες, ακριβως για καποια τετοια τεχνικα πλεονεκτηματα των DAW. Διοτι ακριβως με τις οποιες SSL, και γενικοτερα σε περιβαλλον με συνδυασμο κονσολα- πολυκαναλο και hardware digital FX processors, ΚΑΙ εκει υπαρχουν καθυστερησεις, τα hardware ψηφιακα βαζουν και αυτα καθυστερηση στο σημα, αλλα ΔΕΝ υπαρχει το automatic delay compensation, και σε παραλληλη επεξεργασια ειναι πανευκολο να γινει μαλακια με τη φαση.

Οποτε ηχητικα το DAW υπαρχει περιπτωση σε τετοιες εφαρμογες να αποδειχθει κλασεις ανωτερο. Τι χανουμε ομως; Χανουμε σε latency, ετσι; Ε τοτε ειναι απλο, διαλεγουμε plug in που ΔΕΝ προσθετουνε latency στο σημα, και υπαρχουν απειρα τετοια, οποτε δεν εχουμε ουτε γατα ουτε ζημια.

Προσωπικα εχω κανει το εξης: Εχω φτιαξει το στανταρ plug in φακελο μου αποκλειστικα με plug in που δεν προσθετουν ΚΑΘΟΛΟΥ latency, και οτι μου ερχεται απο παραλληλη και σειριακη επεξεργασια το κανω χωρις να το σκεφτομαι, και μπορω και παιζω real time με τις κιθαρες και τα συνθακια μου χωρις πολλα πολλα. Ταυτοχρονα εχω και ενα αλλο φακελακι με τα mixing - mastering plug in, κατι limiters, κατι βαρια reverbs και κατι τετοια που προσθετουν latency. Αυτα τα βαζω μονο στο τελος οταν ειναι να μιξαρω, που εκει δε σε νοιαζει η καθυστερηση αλλα μονο ο ηχος. Να ενας τροπος δουλειας λοιπον που εχει ολα τα πλεονεκτηματα, ειναι αμεσοτατος λογω του total recall των DAW, και αποτελει σαφεστατη εξελιξη σε σχεση με το πακετο κονσολα- πολυκαναλο- εφε με ενα ελαχιστο κλασμα του κοστους τους.

Στο σημειο αυτο κανονικα φωναζω "ζητω τα PC" και απαντανε ολοι μαζι "ΖΗΤΩ", αλλα ΟΚ τοσα χρονια συνηθισαμε, δε χρειαζεται πλεον :ROFLMAO:

Αυτο που δε στεκει ειναι να τον κατηγορεις τον καημενο για σπασμενο UAD LA2A, διοτι πρωτον ο τυπος εχει ακριβες UAD καρτες που δινουν αβερτα UAD software, αλλα και να μην τις ειχε συγκεκριμενα το LA2A το δινει η UAD δωρεαν
:ROFLMAO:
Τα μούτρα του προϊδεάζουν για παραβατικότητα,μπορεί να κάνω λάθος,αλλά αν περνούσα και τον εβλεπα με τα χέρια στον τοίχο σε κάποιο κακόφημο σκοτεινό σοκάκι,θα ήμουν σίγουρος οτί διαθέτουμε κοινούς γνωστούς.
Οσο αφορα το latency, οχι, δεν αυξανεται ειδικα με την παραλληλη επεξεργασια, αντιθετα μπορει να αυξηθει περισσοτερο με τη σειριακη επειδη το σημα περναει το ενα plug in μετα το αλλο. Το πλεονεκτημα μαλιστα των DAW σε σχεση με την SSL ειναι οτι και στις δυο περιπτωσεις, παραλληλα και σειριακα, το μηχανημα διορθωνει τα φασικα προβληματα που τυχον θα προεκυπταν μεσω του delay compentation.
Στο σειριακό καταλήγεις με ένα πρόβλημα,δηλαδή το latency είναι αρθροιστικό,ενώ στα send υπολογιζεται όχι αρθροιστικά,αλλά βάση του πιό αργού σήματος,οπότε σου αυξάνει την καθυστέριση στην ταχύτερη διαδρομή για να ευθυγραμιστούν,καθώς επίσης είναι λάθος να πιστεύουμε οτί το delay compentation διορθώνει τα προβλήματα φάσης που προκύπτουν,καθώς ευθυγραμίζει το ΤΕΛΙΚΟ αποτέλεσμα μόνο χρονικά.

Ειναι υποπτη φατσα οντως :ROFLMAO:

Τωρα, το latency οπως λες πολυ σωστα ειναι αρθροιστικο στη serial επεξεργασια.

Οποτε το DAW θα καθυστερησει ολα τα υπολοιπα καναλια οσο χρειαζεται για να παιξουν μαζι με το καναλι που εχει το μεγαλυτερο αρθροισμα.

Επισης σωστα λες οτι στο παραλληλο, καθυστερουν οσο καθυστερει το πιο αργο plug in.

Οποτε για παραδειγμα, αν εχουμε ενα delay με 5 ms καθυστεριση και ενα reverb με 7 ms εχουμε τα εξης:

Αν βαλουμε στην κιθαρα σε σειρα το delay και μετα το reverb, θα εχουμε αρθροιστικα 5+7= 12 ms καθυστερηση. Αν ομως εχουμε σε ξεχωριστα send τους δυο επεξεργαστες, θα εχουμε μονο τη μεγαλυτερη καθυστερηση, δηλαδη 7 ms. Μεγαλυτερο προβλημα λοιπον με το σειριακο, σωστα;

Και βεβαια, με το παραλληλο γλυτωνουμε και το να περασουμε υποχρεωτικα τις ουρες του delay μεσα απο το reverb, θα εχουμε δυνητικα πιο καθαρο ηχο ετσι, οπως λεγατε και πριν.

Ειναι υποπτη φατσα οντως :ROFLMAO:

Τωρα, το latency οπως λες πολυ σωστα ειναι αρθροιστικο στη serial επεξεργασια.

Οποτε το DAW θα καθυστερησει ολα τα υπολοιπα καναλια οσο χρειαζεται για να παιξουν μαζι με το καναλι που εχει το μεγαλυτερο αρθροισμα.

Επισης σωστα λες οτι στο παραλληλο, καθυστερουν οσο καθυστερει το πιο αργο plug in.

Οποτε για παραδειγμα, αν εχουμε ενα delay με 5 ms καθυστεριση και ενα reverb με 7 ms εχουμε τα εξης:

Αν βαλουμε στην κιθαρα σε σειρα το delay και μετα το reverb, θα εχουμε αρθροιστικα 5+7= 12 ms καθυστερηση. Αν ομως εχουμε σε ξεχωριστα send τους δυο επεξεργαστες, θα εχουμε μονο τη μεγαλυτερη καθυστερηση, δηλαδη 7 ms. Μεγαλυτερο προβλημα λοιπον με το σειριακο, σωστα;

Και βεβαια, με το παραλληλο γλυτωνουμε και το να περασουμε υποχρεωτικα τις ουρες του delay μεσα απο το reverb, θα εχουμε δυνητικα πιο καθαρο ηχο ετσι, οπως λεγατε και πριν.
Σωστά Μάνο,απλά αν τα τυπώσουμε όλα αυτά,θα δείς ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα πρόβλημα,να ρυθμισουμε χρονικά αυτήν την εγγραφή στο υπόλοιπο track,τέλος,δέν εχουμε να κάνουμε κάτι άλλο αφού τυπώσαμε τα plugins στο κανάλι ακόμη και αν το latency είναι μεγαλύτερο,ενω στην δεύτερη έχουμε 1 το καθαρό κανάλι,2 το πρώτο fx channel,3 το δεύτερο,τα οποία πρέπει να τσεκάρουμε καί χρονικά (το καθαρό με τα άλλα 2) και για φάση το κάθε ένα ξεχωριστά με τα άλλα και να πάρεις αποφάσεις και βάση εμπειρίας,αυτό και αν είναι δύσκολο για έναν μέσο χρήστη DAW,μπορεί δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις να θυσιάσεις είτε latency,είτε φάση,για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις εσύ.

Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός που ακολουθώ και εγώ,αλλά πρέπει να κάνεις και περισσότερα πράγματα και λόγο του ότι το τελικό μουσικό αποτέλεσμα δέν βασίζεται πάντα σε μαθηματικά και πολλά απο αυτά μπορούν να πάνε στραβά...

Α ναι MG, ετσι συμφωνω. Αν ειναι να γραψουμε κατι σε audio, αυτα θα ειναι τα insert εφε του καναλιου. Κραταμε το καθαρο καναλι, κραταμε και το επεξεργασμενο σε audio μορφη, και ετσι εχουμε και ενα θαυμασιο back up, και γλυτωνουμε και πορους, και μπορουμε και να του βγαλουμε και τα ματια σε τυχον editing. Αλλωστε ετσι και αλλιως τα parallel send effect δεν απασχολουν ιδιαιτερα σε πορους, απο την αποψη οτι μπορουμε να εχουμε πολλαπλη επεξαργασια καναλιων με το ιδιο εφε.

Και η ολη αυτη διαδικασια πλεον στα DAW εχει γινει ΠΑΡΑ πολυ γρηγορη και αμεση, με τη λειτουργια render to place, καμια σχεση με τα παλια πολυκαναλα που αν ηθελες κατι τετοιο επρεπε να το κανεις σε πραγματικο χρονο κλπ.

Και ετσι σε ενα μελλοντικο remix, μπορουμε σε ενα καναλι με το dry audio να κανουμε οτι θελουμε, και να κρατησουμε τα υπολοιπα wet serial insert printed καναλια αυτουσια. Ενω με τα παραλληλα send FX καναλια, και μονο ενα καναλι να θελουμε να αλλαξουμε το ποσοστο send, παει στραφι ολο το printed εφε καναλι.

Και ετσι σε ενα μελλοντικο remix, μπορουμε σε ενα καναλι με το dry audio να κανουμε οτι θελουμε, και να κρατησουμε τα υπολοιπα wet serial insert printed καναλια αυτουσια. Ενω με τα παραλληλα send FX καναλια, και μονο ενα καναλι να θελουμε να αλλαξουμε το ποσοστο send, παει στραφι ολο το printed εφε καναλι.
Ναι αλλά κάθε πότε συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα;

Στο στάδιο του tracking αυτό που κάνω εγώ είναι να κρατάω τα tracks σχετικά dry, άντε με κανα πολύ ελαφρύ plugin αν οπωσδήποτε χρειάζεται. Αν τώρα μου έρθει κανα υστερόγραφο, κάνω ένα mixdown όλο το track και το περνάω.

Να πω εδώ ότι για όποιον έχει την τύχη να δουλεύει με Studio One όλο αυτό το νήμα είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνει και ο πρωτάρης μέσα σε 5', μιας που το να φτιάξεις και να διαχειριστείς sends και inserts είναι απείρως πιο intuitive από πολλά άλλα DAWs (μέχρι το 2015 που ασχολούμουν ακόμη με Logic & Cubase τουλάχιστον)

Trending...

Νέα θέματα

Back