Δοκιμή ρυθμίσεων reverb/delay

gkourmoul1

Amateur Musician
Πάντα με χαλούσε ο τρόπος που χρησιμοποιώ το βαθος στο cubase, καθώς και οι ρυθμίσεις που του κάνω. Σε όλες τις περιπτώσεις θόλωνε πολύ τον ήχο της κιθάρας. Ειδικά εάν έπαιζα κάποια ατμοσφαιρικό σολο, με μπολικο delay και reverb, ακούγονταν θαμμένο.

Ψάχτηκα λίγο και δημιούργησα ένα fx καναλί με βάθος, και άλλο ένα με ping pong delay, με σωστές ρυθμίσεις, και στέλνω σε αυτά όσα κανάλια audio ή instruments θελω. Έτσι το plugin φορτώνεται μονο μια φορά, αντί σε κάθε κανάλι διαφορετικό plugin βαθους, κάνοντας το ολο Project πολύ ελαφρύτερο. Και το βασικότερο, ακούγεται το dry σήμα της κιθάρας στο κεντρο, και το wet έρχεται να προστεθεί ως layer απλώνοντας τον ήχο δεξιά αριστερά. Δεν χάνω σε ευκρίνεια ήχου, δλδ.

Εδώ ένα κλιπάκι, που έφτιαξα στο cubase, με λίγα strings και ενα αυτοσχεδιαστικό σολάκι, ίσα ισα για να τεστάρω τον ήχο.

''δημιούργησα ένα fx καναλί με βάθος, και άλλο ένα με ping pong delay, με σωστές ρυθμίσεις, και στέλνω σε αυτά όσα κανάλια audio ή instruments θελω. Έτσι το plugin φορτώνεται μονο μια φορά, αντί σε κάθε κανάλι διαφορετικό plugin βαθους, κάνοντας το ολο Project πολύ ελαφρύτερο''

that's the way ;)

Ωραίος! Μια χαρά ακούγεται, με χώρο χωρίς να μπουκώνει.

Γενικά πάντως η ενδεδειγμένη χρήση του reverb και των spatial effect γενικά είναι ως send σε χωριστό δικό του κανάλι, όχι σαν insert σε κάθε track ακριβώς για τους λόγους που ανακάλυψες.

'Ισως το έχεις δει ήδη, αφήνω εδώ για reference τον Hugo να μιλάει για αυτή τη διαφορά insert/send μιας και τα εξηγεί ωραία κατα τη γνώμη μου.

Το send setup που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτό που με έσωσε σε Cubase όταν το solo θόλωνε.
Κρατάω το κιθαριστικό κανάλι σχεδόν στεγνό στο κέντρο και στέλνω λίγο σε ένα FX για room/hall και άλλο ένα για ping pong. Το wet έρχεται σαν δεύτερο στρώμα, όχι σαν να έχω χώσει το plugin πάνω στο insert. Αν το send είναι κάτω από το -18 περίπου, το dry μένει αναγνώσιμο. Αν το ανεβάσω για να «γεμίσει», χάνω την ίδια ευκρίνεια που έγραφες.
Στο κλιπ με τα strings, θα κοίταζα και το pre-delay του reverb: λίγα ms αρκούν για να μην κάθεται το attack της κιθάρας μέσα στην ουρά. Το delay το αφήνω πιο αραιό από όσο νομίζω ότι θέλω, γιατί στο mix ακούγεται πιο πυκνό.
Μια φορά μπερδεύτηκα γιατί το screenshot του mixer ήταν σκοτεινό και δεν έβλεπα αν το send πήγαινε στο FX ή στο insert. Ίσιωσα το ίδιο crop στο https://imgtoimg-ai.com/ μόνο για να διαβάσω τα labels και μετά γύρισα στις ρυθμίσεις. Το θέμα παραμένει το dry στο κέντρο και το wet στα πλάγια, όχι η φωτογραφία.
Αν ανεβάσεις και ένα still από τα δύο FX κανάλια (send levels + pre-delay), μπορώ να πω πιο συγκεκριμένα αν το hall είναι αυτό που θολώνει ή το ping pong.

Το send setup που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτό που με έσωσε σε Cubase όταν το solo θόλωνε.
Κρατάω το κιθαριστικό κανάλι σχεδόν στεγνό στο κέντρο και στέλνω λίγο σε ένα FX για room/hall και άλλο ένα για ping pong. Το wet έρχεται σαν δεύτερο στρώμα, όχι σαν να έχω χώσει το plugin πάνω στο insert. Αν το send είναι κάτω από το -18 περίπου, το dry μένει αναγνώσιμο. Αν το ανεβάσω για να «γεμίσει», χάνω την ίδια ευκρίνεια που έγραφες.
Στο κλιπ με τα strings, θα κοίταζα και το pre-delay του reverb: λίγα ms αρκούν για να μην κάθεται το attack της κιθάρας μέσα στην ουρά. Το delay το αφήνω πιο αραιό από όσο νομίζω ότι θέλω, γιατί στο mix ακούγεται πιο πυκνό.
Μια φορά μπερδεύτηκα γιατί το screenshot του mixer ήταν σκοτεινό και δεν έβλεπα αν το send πήγαινε στο FX ή στο insert. Ίσιωσα το ίδιο crop στο https://imgtoimg-ai.com/ μόνο για να διαβάσω τα labels και μετά γύρισα στις ρυθμίσεις. Το θέμα παραμένει το dry στο κέντρο και το wet στα πλάγια, όχι η φωτογραφία.
Αν ανεβάσεις και ένα still από τα δύο FX κανάλια (send levels + pre-delay), μπορώ να πω πιο συγκεκριμένα αν το hall είναι αυτό που θολώνει ή το ping pong.

Κάπως έτσι είναι οι ρυθμίσεις

21624DAE-9C02-4775-9025-7EBE658B38CB.png

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back