Γεια σας παιδιά!
Εργάζομαι σε άσχετο κλάδο από μουσική. Στα 20 μου πήρα το ειδικό αρμονίας και στα 29 μου το πτυχίο πιανου με άριστα. Γενικά έχω πολύ έφεση στη μουσική και στο πιανο αλλά ποτέ δεν το έκανα κύριο επάγγελμα, εξου και οι τόσο μεγάλες καθυστερήσεις. Σκεφτειτε στο πτυχιο μου ειχα προγραμμα διπλωματος πλην των 2 μερων κονσερτου.
Αξίζει να δώσω για διπλωμα πιανου από βιοποριστικης άποψης? Δηλαδή αν ποτέ χρειαστεί να εξασκησω τη μουσική βιοποριστικα (πχ. δασκαλα πιανου) το ότι δεν θα έχω διπλωμα θα μου κόψει πολύ τα φτερα?? Μετά από τόσα χρόνια έχω καπως κουραστει και δεν έχω κίνητρο πια, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο δεδομένου ότι θα πρέπει να επενδύσω κόπο και χρήμα.
Γεια σου ! Καταλαβαίνω απόλυτα το δίλημμα και την κούραση. Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση.
Από την εμπειρία μου και από όσα ακούω για το χώρο, η απάντηση στο «Αξίζει να δώσω για δίπλωμα πιάνου από βιοποριστικής άποψης;» είναι ένα Ναι, αλλά...
Από την πλευρά που αξίζει τον κόπο, το Δίπλωμα είναι το ανώτατο τυπικό προσόν. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί να εργαστείς ως μόνιμος ή ωρομίσθιος καθηγητής πιάνου σε κάποιο μεγάλο ή αναγνωρισμένο Ωδείο, το Δίπλωμα είναι συχνά βασική προϋπόθεση ή δίνει τεράστιο προβάδισμα έναντι ενός πτυχίου ειδικά αν υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι με Δίπλωμα. Ουσιαστικά, σε προμοτάρει για κορυφαίες θέσεις διδασκαλίας. Επιπλέον, ακόμα και για ιδιαίτερα μαθήματα, το Δίπλωμα προσδίδει μεγαλύτερο κύρος, κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει μια υψηλότερη αμοιβή.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που μπορεί να το ξανασκεφτείς, ειδικά λόγω της κούρασης. Η εξέλιξη στον χώρο της μουσικής διδασκαλίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν εξαρτάται μόνο από τα τυπικά προσόντα. Το ταλέντο, η παιδαγωγική ικανότητα, η προσωπικότητα και, κυρίως, οι προσωπικές επαφές, το networking παίζουν τεράστιο ρόλο στο να βρεις καλές θέσεις ή μαθητές. Αν έχεις εξαιρετική φήμη ως καθηγητής, το πτυχίο σου με άριστα μπορεί να είναι απόλυτα αρκετό.
Επίσης, πρέπει να λάβεις υπόψη σου το κόστος και τον κόπο της συντήρησης Όπως ακριβώς στη γυμναστική, το να είσαι σε φόρμα για το επίπεδο του Διπλώματος είναι μια διαρκής δέσμευση. Αν δεν το κυνηγήσεις επαγγελματικά, ο κόπος, ο χρόνος για τη μελέτη και την προετοιμασία και το χρήμα για να πάρεις το Δίπλωμα, και στη συνέχεια για να διατηρηθείς σε αυτό το υψηλό επίπεδο, ίσως να μην αξίζουν. Η δική σου κούραση και η έλλειψη κινήτρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς.
Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική. Αν το Δίπλωμα το βλέπεις ως αναγκαία επένδυση για να έχεις τη μέγιστη ευελιξία σε περίπτωση που χρειαστεί να στραφείς επαγγελματικά στη διδασκαλία κυρίως, άρα, ως ένα ισχυρό εργαλείο για την επαγγελματική σου ασφάλεια, τότε πιθανόν αξίζει τον κόπο. Αν όμως νιώθεις ότι η κούραση και η έλλειψη κινήτρου είναι μεγαλύτερα από την πιθανή επαγγελματική ανάγκη, ίσως είναι καλύτερο να επικεντρωθείς στο να απολαμβάνεις το πιάνο σε ένα επίπεδο που σε ικανοποιεί χωρίς την πίεση του διπλώματος. Έχεις ήδη Άριστα στο Πτυχίο, Αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία και ένα πολύ δυνατό χαρτί.
Καλύτερα πάρε ένα Playstation και παίζε όλη μέρα να το ευχαριστηθείς. Η ζωή είναι μικρή.