Bridge πρόβλημα σε strat

Ztelioz

Νέο μέλος
Καλησπέρα σε όλους.

Μόλις παρέλαβα μια καινούργια american deluxe και στο καπάκι άλλαξα από 9άρες σε 10άρες. Το αποτέλεσμα ήταν η γέφυρα να ανέβει στον θεό και να χαθεί όλο το action.

Έσφιξα λίγο τα ελατήρια του τρέμολο μπας και, έσφιξα λίγο το truss, αλλά καμία αλλαγή. Όπως το κόβω, άμα συνεχίσω, περισσότερη ζημιά θα κάνω παρά θα διορθώσω κάτι..  Έχει κανείς καμιά ιδέα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

IMG_0995.JPG

IMG_0996.JPG

Οι χορδές ήδη έχουν τσιτώσει σε μεγαλύτερο βαθμό από το να δικαιολογείται στην αλλαγή των χορδών. Αυτό το πρόβλημα δεν θα γίνει εκτενέστερο εάν βάλω και τέταρτο ελατήριο?

κοίτα. ξεκούρδισε τη και σφίξε τα ελατήρια πίσω. μετά ξανακούρδισε. αν πάλι υπάρχει πρόβλημα αγόρασε και βάλε άλλο ένα ελατήριο. αλλά εγώ είχα 11 σε στρατ με 3 ελατήρια και ήμουν οκ. παράξενο. είναι σίγουρα χορδές ηλεκτρικής;

Δεν σφίγγουμε ποτέ ελατήρια με κουρδισμένη κιθάρα.

Ξεκούρδισε, σφίξε, ξανακούρδισε και βλέπεις.

Επίσης κατέβασε περίπου 1/2 με 1 στροφή τα βαγονάκια στα καντίνια και περίπου 1 1/2 με 2 στροφές στις τυλιγμένες.

Φυσικά φρόντισε να κρατήσεις το radius ως έχει (με το μάτι αν δεν έχεις εργαλείο).

WilliamSats είπε:
Δεν σφίγγουμε ποτέ ελατήρια με κουρδισμένη κιθάρα.
Το εχω κανει αρκετες φορες....

Δεν εχει κατι η κιθαρα σου μην αγχωνεσαι.

Κανε οτι εγραψε ο williamSats και θα σαι οκ.

Ευχαριστώ καταρχάς για την βοήθεια. Έσφιξα τα ελατήρια όσο πήγαινε, κατέβασα και τα βαγονάκια.. Είδα μια βελτίωση στο bridge αλλά το αρχικό χαμηλό action πλέον έχει χαλάσει. Αυτό μόνο μέσω truss rod δεν αλλάζει?

πραγματα που δεν εχουν να κανουν με το action η με την ΑΜΕΣΗ ρυθμιση του:

1) το ποσο floating η οχι ειναι μια γεφυρα.

2) straightness του μπρατσου

3) παχος χορδων που χρησιμοποιεις

οτιδηποτε απο αυτα αλλαξεις σιγουρα θα εχει και μια επιδραση στο action γιατι ειδικα στις κιθαρες με τρεμολο τα παντα αλληλοεπιδρουν...

αλλα τελος παντων τζιζας κτλπ πριν μπεις σε διαδικασια να κανεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ πανω στο οργανο μαθε τι ειναι adjustable και για ΠΟΙΟΝ λογο... προφανως δεν ηξερες οτι τα βαγονακια ανεβοκατεβαινουν, αρα μαλλον δεν θα ξερεις τι σημασια εχει και πως ρυθμιζεται το radius. πηγαινε λοιπον σε εναν οποιονδηποτε μαστορα να κανεις ενα σετ απ της προκοπης και αν πεσεις σε καλο ισως σου δειξει και δυο πραγματα...

Ztelioz είπε:
Ευχαριστώ καταρχάς για την βοήθεια. Έσφιξα τα ελατήρια όσο πήγαινε, κατέβασα και τα βαγονάκια.. Είδα μια βελτίωση στο bridge αλλά το αρχικό χαμηλό action πλέον έχει χαλάσει. Αυτό μόνο μέσω truss rod δεν αλλάζει?
Όχι βέβαια.

Τη βέργα την πειράζουμε για να αλλάξουμε το relief, όχι για να κατεβάσουμε το action. Αυτό είναι παράπλευρο αποτέλεσμα αν το relief έχει ξεφύγει.

Επομένως κοίτα αν είναι το relief σωστό και στη συνέχεια ρυθμίζεις το action, το οποίο στην κιθάρα σου ρυθμίζεται από τις post βίδες στη γέφυρα (edit: ΚΑΙ από τα βαγονάκια).

Παρεμπιπτόντως, αν αλλάξεις gauge χορδών, ο μόνος πραγματικά σοβαρός τρόπος να ρυθμίσεις πως θα "στέκεται" το tremolo (flush με το σώμα ή floating) είναι να πακτωθεί η γέφυρα στην κατάλληλη θέση, όπως είχα περιγράψει σε άλλο post σχετικό με το Floyd Rose, το οποίο βαριέμαι να ψάχνω τώρα. Όλα τα άλλα είναι μόνο αν έχεις χρόνο για χάσιμο.

(συγγνώμη για την πληθώρα αγγλικών όρων στην παραπάνω παράγραφο, τώρα που το βλέπω μου φαίνεται πολύ διασκεδαστικό...)

Φίλε μου, να ρωτήσω το εξής: το χρησιμοποιείς γενικως το tremolo? Αν όχι, κανε τη γέφυρα σου fixed για να ησυχάσεις μια και καλη απο όλες αυτές τις χαζομαρες...

Αν ναι, πήγαινε την κιθάρα σου σε έναν καλο τεχνικό να στην σεταρει στις χορδες που παίζεις και προς Θεού ΜΗΝ πειραζεις άλλο το truss rod!!

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τεντώσεις λίγο τα ελατήρια βιδώνοντας τις 2 βίδες που τα κρατάνε από την πίσω πλευρά. Ο σωστός τρόπος είναι αφού σφίξεις λίγο, να διορθώνεις το κούρδισμα (που εν τω μεταξύ θα έχει "ανέβει") και να ξανασφίγγεις.

Τι εννοείς "έσφιξες τα ελατήρια όσο πήγαινε"? Το κούρδισμα είναι σωστό?

Σχετικά με αυτό...

chris gti είπε:
Φίλε μου, να ρωτήσω το εξής: το χρησιμοποιείς γενικως το tremolo? Αν όχι, κανε τη γέφυρα σου fixed για να ησυχάσεις μια και καλη απο όλες αυτές τις χαζομαρες...

Αν ναι, πήγαινε την κιθάρα σου σε έναν καλο τεχνικό να στην σεταρει στις χορδες που παίζεις και προς Θεού ΜΗΝ πειραζεις άλλο το truss rod!!
η γνώμη μου είναι ότι το τρέμολο στις στρατ είναι εκεί για κάποιο λόγο. Αν κάποιος θέλει να το μπλοκάρει πρέπει να το κάνει επειδή ξέρει ότι θέλει την κιθάρα του ρυθμισμένη με αυτό τον τρόπο (για τον ήχο και το feel που προκύπτει) και όχι επειδή θέλει να "ησυχάσει μια και καλη απο όλες αυτές τις χαζομαρες"...

Μαζί σου. Ομως κατ εμε, το fixαρισμα στο tremolo μόνο πλεονεκτήματα έχει (feel, tone, sustain etc) με πρόσθετο πλεονέκτημα την απαλλαγή απο τις "ατασθαλίες" του setup..!

Θέλω να πω ότι δεν μπορώ να τις βιδώσω άλλο, χώρο οι βίδες να μπουν μέσα έχουν, αλλά λόγω αντίστασης δεν πάνε άλλο (όχι λόγω ελλατηρίων, οι χορδές ήταν ξεκούρδιστες). Και πλέον όταν έβγαλα άκρη με το bridge, οι χορδές ήταν τόσο τεντωμένες που δεν γίνοταν άνετο παίξιμο. Οι χορδές παρέμεναν αρκετά ψηλά σε σχέση με την ταστιέρα, όταν χαμήλωνα τα saddles με το allen τρίζανε στο 12ο τάστο κλπ,. Τέλως πάντων, όσο ασχολούμαι βλέπω ότι τα κάνω χειρότερα, οπότε την αφήνω,  ακόμα δεν την πήρα αλλά θα την πάω για γερό σετάρισμα.. Φίλε Chris θέλω να χρησιμοποιώ το tremolo, είναι η μόνη από τις κιθάρες μου που έχει οπότε..

Ευχαριστώ και πάλι σε όσους ασχολήθηκαν με το θέμα

Ztelioz είπε:
Τέλως πάντων, όσο ασχολούμαι βλέπω ότι τα κάνω χειρότερα, οπότε την αφήνω,  ακόμα δεν την πήρα αλλά θα την πάω για γερό σετάρισμα.. Φίλε Chris θέλω να χρησιμοποιώ το tremolo, είναι η μόνη από τις κιθάρες μου που έχει οπότε..

Ευχαριστώ και πάλι σε όσους ασχολήθηκαν με το θέμα
Kαταρχην μεγεια την κιθαρα!!! ;D

Πολυ βασικα πραματα πρεπει να κανεις και η κιθαρα θα παιζει αψογα. Αλλα απο τη στιγμη που δεν εχεις την αυτοπεποιθηση να το κανεις, ασ'το. Καλα κανεις και την πας σε "μαστορα"...

Παντως στο μελλον πρεπει να μαθεις να τα κανεις μονος αυτα τα πραματα. Οπως πολυ σοφα εχει πει ο Σουπερφανκ "κανεις δεν μπορει να σεταρει την κιθαρα σου οσο καλα μπορεις εσυ"...

Αν ξερεις αγγλικα εδω υπαρχει ενας πληρης οδηγος για το πως σεταρεται μια στρατ

http://www.fender.com/support/articles/stratocaster-setup-guide

ειναι τοσο ευκολο που ακομα και ενας μπαμπουινος που φοραει γαντια του μποξ μπορει να το κανει..... ;D

αν δεν ξερεις αγγλικα,πηγαινε την σε εναν μαστορα.

Το ύψος της γέφυρας είναι πλέον μια χαρά. Μόνο που μετά από τόσο πείραγμα, τρίζει (ring) η ανοιχτή (μόνο ως ανοιχτή)  B, E (drop D),

ακούγεται από την γέφυρα (...).

Πολύ ψηλό action, χαμηλώνω saddles και καπάκι τρίζει στο 12ο fret, ενώ στα ενδιάμεσα τάστα οι χορδές εξακολουθούν να είναι ψηλά, που σημαίνει μάλλον μη ευθυγραμμισένο μπράτσο από το στρίψε ξεστρίψε στο truss.

Μπήκα στο support και εντελώς απλά σου λέει υψηλό action? clockwise το truss, χαμηλό?:ανάποδα το truss. Ήδη το έχω πειράξει πολύ και άκρη δεν έχω βγάλει, μην κλάψω στο τέλος την βέργα μόνο.  

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back