Καταρχήν να σου πω μπράβο και να σου δώσω respect για την ενδελεχή ανάλυση που έκανες περί synthesizers. Πολλά από τα σημεία που θίγεις αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες για όποιον έχει κάποιες έννοιες μπερδεμένες στο μυαλό του. Kudos... :wink:
Τώρα, σχετικά με την πρώτη ερώτηση (διαφορές Pa-Triton). Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι και πολύ δόκιμη αυτή η σύγκριση γιατί το Triton για οποίο μιλήσαμε πριν ήταν το Extreme και βέβαια, μπορούμε να το συγκρίνουμε μόνο με τα κορυφαία Pa, όχι με το 50 ή το 80.
Στο δικό μου μυαλό, οι διαφορές είναι:
1) Στη sample library
2) Στο DAC (λάμπα στην έξοδο του Extreme)
3) Στις λειτουργίες arranger που έχουν τα Pa (ξέρω, δεν αναφέρεσαι εκεί αλλά είναι διαφορές)
4) Στο editing που μπορείς να κάνεις σε κάποιον ήχο
5) Έχουν και κάτι μικροδιαφορές σε sampler και sequencer αλλά τέσπα...
Απαντώντας και στο δεύτερο ερώτημα που θέτεις, συμφωνώ κι εγώ ότι τα Triton (και όλα τα σύγχρονα workstations) είναι ουσιαστικά μηχανές αναπαραγωγής samples, με τη διαφορά ότι μπορούν να επέμβουν και να αλλάξουν σε τεράστιο βαθμό το sample που αναπαράγουν. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται με ό,τι δείγμα σου κατεβαίνει στο κεφάλι άρα να ενσωματώνουν και κάποιες λειτουργίες "σύνθεσης ολοκληρωτικά νέων ήχων".
Στο θέμα μας, η μηχανή σύνθεσης είναι κατά βάση ίδια στα Extreme και Pa αλλά το Extreme έχει όλους τους ήχους από τις expansion boards της σειράς Triton μέσα του! Και μόνο αυτό, είναι πολύ μεγάλη διαφορά εφόσον καταλήξαμε αμφότεροι ότι τα samples είναι το κυριότερο στοιχείο στον ήχο των εν λόγω οργάνων.
Γενικά, ο ήχος τους μπορεί να μοιάζει αλλά ξαναλέω ότι τα όργανα που συζητάμε δεν είναι τα ίδια. Απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες μουσικών που επιζητούν τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του καθενός. ¶λλωστε, αν ήταν τα ίδια, το ένα από τα δύο δεν θα υπήρχε στην αγορά!
Υ.Γ. Ευχαριστώ για το κομπλιμάν... :wink: