Καταρχάς ευχαριστώ κι'εγώ με τη σειρά μου για τα βιντεάκια.
Αφού συμφωνήσω πρώτα επί της αρχής με τους freedom και alderbody, να πω τη γνώμη μου....
Για μένα το όλο event κατά βάση μόνο γενικές "απόψεις" και "στιγμιότυπα" κατάφερνε να παρουσιάσει, αν εξαιρέσουμε βέβαια τον πεντακάθαρο διαφημιστικό χαρακτήρα, ο οποίος δεν έγινε και καμμιά προσπάθεια να κρυφτεί εδώ που τα λέμε. Κατά τα άλλα το διέπνεε μια έντονη "αμερικανιά" που εμένα τουλάχιστον μου κάθεται κάπου μεταξύ λαρυγγιού και οισοφάγου. 8)
Ο μοναδικός "επιστημονικά" ορθός τρόπος (στα πλαίσια της υποκειμενικότητας του τι ακούει ο καθένας πάντα) για ένα τέτοιο τεστ, θα ήταν να ακολουθεί την double blind μέθοδο. Θα έπρεπε δηλαδή, τόσο οι ακροατές, όσο και ο διεξάγων το τεστ (είτε κιθαρίστας, είτε αυτός που πατάει τα κουμπάκια)
να μην γνωρίζουν ποια δύο πετάλια συγκρίνονται κάθε φορά. Η μέθοδος επίσης, "ο νικητής παίζει με τον επόμενο" (άλλη αμερικανιά) δεν δίνει τη σωστή εικόνα. Για παράδειγμα, το Box of Rock, για μένα, θα ήταν ο νικητής αν "διαγωνιζόταν" με διαφορετική σειρά. Κατά τη γνώμη μου, το συγκεκριμένο τεστ τουλάχιστον ήταν στημένο.
Η σύγκριση λοιπόν θα έπρεπε να γίνεται με "όλα εναντίον όλων" και μάλιστα με αλλαγές των ρυθμίσεων ώστε να φαίνονται οι δυνατότητες του κάθε πεταλιού.
Τέλος, κάτι που δεν φάνηκε να παρατήρησε κάποιος, είναι ότι τα πετάλια ήταν συνδεδεμένα
σε σειρά! Επιεικώς απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου, δεδομένου ότι άλλα ήταν TB, άλλα όχι, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά ενός πεταλιού σε αλυσίδα, ειδικά αν προηγούνται buffered πετάλια, ακόμα και κλειστά.
Ένα θετικό ήταν ότι ο ενισχυτής ήταν ένας Workhorse Pony, της Visual Sound, ενισχυτής γνωστός για τη φιλικότητά του προς τα πετάλια, και άλλο θετικό ότι το τεστ έγινε με διάφορες κιθάρες.
Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν το όλο τεστ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί αντικειμενικό και αφήνει κάποιες υπόνοιες για στήσιμο των αποτελεσμάτων. Κατανοητό βέβαια, αφού δεν το διεξήγαγε κάποιος ανεξάρτητος φορέας, αλλά μια εταιρεία που προσδοκά κέρδη από τα προϊόντα της.
Το πιο ενδιαφέρον ίσως ήταν το section των Myth Busters, τόσο σε ό,τι αφορά στο TB, όσο και στα τσιπάκια. Έχοντας μέχρι πρότινος στην κατοχή μου ένα custom made πετάλι που διαθέτει επιλογή "live" με διακόπτη ανάμεσα σε 3 "επώνυμα" chips που έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς σε TS πετάλια, μπορώ να πω με ασφάλεια ότι η διαφορά (στο ίδιο ακριβώς κύκλωμα), είναι υπαρκτή μεν, ελάχιστη δε, και σίγουρα όχι μέσα στη μίξη. Ωστόσο και εδώ το θέμα είναι ότι, το κάθε chip, φαίνεται να συμπεριφέρεται ελαφρώς διαφορετικά με άλλες ρυθμίσεις στο πετάλι.
Πάντως αυτό με το proprietary κύκλωμα της VS, που υποκαθιστά το TB στα πετάλια της, δεν το κατάλαβα. Δεν αλλάζει το EQ, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο γνωρίζει πόσα μέτρα καλώδια υπάρχουν μετά απ'αυτό, ώστε να διατηρεί τον ήχο στα επίπεδα του καλωδίου-καρφί-στον ενισχυτή? Σε τι διαφέρει από έναν τυπικό buffer σαν αυτούς στα Boss?
Κλείνοντας, δεν αμφιβάλλω ότι τα VS είναι εξαιρετικά πετάλια. Όπως υπάρχουν και εξαιρετικά πετάλια boutique, και εξαιρετικά πετάλια που αγοράζεις με pocket money (παράδειγμα, η καταπληκτική σειρά Cool Cat της Danelectro). Και αναμφίβολα σιχαίνομαι το mojo που πουλάνε διάφοροι, που απλά αντέγραψαν τη δουλειά άλλων και πρόσθεσαν πολλή μαγική χρυσόσκονη... Αν μη τι άλλο, αυτό το τεστ μας δίνει μια ιδέα για το πως θα έπρεπε και εμείς να επιλέγουμε πετάλια... ακούγοντας με τα αυτιά και όχι με τα μάτια.