Νίκο επετρεψέ μου να διαφωνήσω στα περισσότερα.
"Σκόνη" δεν κάνει καμία Κινέζικη Squier strat /tele, την American strd strat, ούτε καν την Μεξικάνικη .. οι διαφορές είναι χαοτικές μεταξύ τους (για εμένα)
"Σκόνη" δεν κάνει κανένα Κορεάτικο και Κινέζικο σκάφος κανένα
Gibson ESxxxx επίσης οι διαφορές είναι χαοτικές.... μα πολύ χαοτικές....(για εμένα αλλά φαντάζομαι και για εκατομύρια άλλους)
Θα το έλεγα για τα Κινεζοκορεάτικα ίσως πιό απλά ότι είναι η απόλυτη
Χλίδα της φτήνιας... δηλαδή είναι ΟΝΤΩΣ καλοκατασκευασμένα και με προσοχή στην λεπτομέρια πλέον αλλά εξακολουθούν να ακούγονται κουβάδες!!!!! σε σύγκριση με τα ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ! αλλά μιλάμε για κουβάδες... το ότι κάποια παράγουν ηλεκτρικό ήχο είναι σχετικό.... άλλωστε τα στάνταρντς τους είναι έτσι δοσμένα από τις "μητρικές" Αμερικάνικες "μαμάδες" εταιρείες π.χ Fender -
Gibson, έτσι ώστε να μοιάζουν να παίζουν περίπου όπως τα ορίτζιναλ... (αλλά περίπου)
Έχουμε ξαναπεί εκατομύρια φορές ότι ό, τι και να αλλάξεις σε ένα μουσικό όργανο όπως η ηλεκτρική κιθάρα, μαγνήτες γέφυρες νάτ κλειδιά, θα το κάνεις σαφώς καλύτερο αλλά όχι ορίτζιναλ..
Θα κάνεις καλύτερη Squier
Θα κάνεις καλύτερη Epiphone
Αλλά δεν θα κάνεις Fender Am strd
Αλλά δεν θα κάνεις
Gibson LP US strd.
Οι λόγοι προφανείς. Θα καταργούσαμε την ένοια του αυθεντικού με την μία.
και δεν με ενδιαφέρει να καταργηθεί η έννοια (απόδειξη ότι δεν στέκομαι σε κουταμάρες και μύθους) αλλά πως να το κάνουμε αφού το αυθεντικό ακούγεται κάπως???
Όσο αφορά το θέμα του θρέντ τι πληρώνεις τελικά είπα και στην τρίτη σελίδα ότι τελικά πληρώνεις αυτό που σου αρέσει.
Και έχεις δίκιο όταν λές ότι κάνουν σκόνη τα αντίστοιχα αμερικάνικα γιατί προφανώς αυτό σου αρέσει. (εσένα και πολλών άλλων φυσικά)
Όμως εγώ διαφωνώ κάθετα γιατί για εμένα είναι παιχνίδια και όχι μουσικά όργανα τα Κινεζοκορεάτικα και γι αυτό τον λόγο δεν μου αρέσουν.
Γιατί π.χ άλλο τόνο πέρνω από μία Αμερικάνικη Fender όταν την καρφώνω στον ενισχυτή και ακούγεται μιά "γλύκα" να το πώ?
Και άλλο όταν καρφώσω μια καλοκατασκευασμένη μεν αλλά Squier δε στον ενισχυτή και ακούω "τσίγκο" να το πω?
Η κατασκευή κιθάρων δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό έχεις απόλυτο δίκιο.
Όμως και η ποιότητα ανά μονάδες χρήματος επίσης δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό, και είναι και αυτό σωστό.
Όσον αφορά την μπουρδολογία στο χώρο της κατασκευής κιθάρων διαφωνώ κάθετα επίσης. Ο κάθε κατασκευαστής ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙ την δουλειά του όσο θέλει και ΑΜΑ ΘΕΣ αγοράσέ το!!
Δεν είναι υποχρεωμένος να ζεί ο Huber για παράδειγμα στην Απω Ανατολή και να τρώει ένα πιάτο ρύζι και αν την ημέρα για να πάρεις εσύ την ποιότητα που σου προσφέρει στο ένα εκατοστό της τιμής.
Άλλωστε αν δεν σου αρέσει δεν το αγοράζεις. Αν δεν σου λέει κάτι μία Tom Anderson κιθάρα κανένα προβλημα. Είχα όμως την ατυχία να την ακούσω δίπλα σε πολύ μπουτίκ κιθάρες και ζαλίστηκα. Τέσσερις άνθρωποι είμασταν εκεί.... τι έγινε μας πλάκωσαν τα κακά πνεύματα των γκουρού και ακούγαμε όλοι αυτό που ήθελαν αυτά... καί έκαναν άλλες κιθάρες να ακούγονται "λίγες"???
Το θέμα είναι όμως π.χ ότι δεν μπορώ να αποκτήσω μία τέτοια γιατί πρώτον κοστίζει από 3.500€ και άνω και δεύτερον θέλει κάνα οκτάμηνο να μου έρθει. Αυτό όμως δεν αναιρεί την κρίση μου ότι πρόκειται για εξαιρετικό όργανο με απίστευτες δυναμικές, φανταστικούς μαγνήτες, playability, και ήχο που ζηλεύουν όπως είπα αντίστοιχα πανάκριβες κιθάρες.
Στο θέμα μας τι πληρώνεις τελικά σε μία Tom Anderson νομίζω το ανέλυσα. ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ και το όλο ΣΤΗΣΙΜΟ της σαν ηλεκτρική κιθάρα. Αν Αξίζει????
Αν το θές ναι.....
Αν συμβιβάζεσαι με άλλα πράγματα φυσικά ΟΧΙ δεν αξίζει.
Επίσης ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει ακριβές ποσοστό επί της % που να κοστολογεί το ΟΝΟΜΑ. Υπάρχει
σαφέστατα κάποιο αλλά δεν γνωρίζω πόσο είναι. Απλά γιτί δεν είμαι λογιστής αμερικάνικης εταιρείας μουσικών οργάνων για να ξέρω πόσο κάνουν οι πρώτες ύλες η συντήρηση, το κόστος του εργατικού δυναμικού, τα ενοίκια των εγκαταστάσεων, τα κονδύλια για έρευνα, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ πάντως όλα αυτά δεν χωράνε στο πενιχρό 10%....
Όμως και ενώ έχω παίξει με τόοοοοσες κόπιες στρατ κάποιες μάλιστα αρκετά καλές, έλάχιστες μπορούσαν να ακουστούν
"σαν" Fender και όχι απλά σαν στρατοκάστερ γενικά, γιατί σαν στρατοκάστερ ακούνταν πολλές. Μη με ρωτήσεις τι πως και γιατί, αν έχω κόλλημα ή όχι ... μπορεί και να έχω .. εγώ όμως αυτό συμπέραίνω, είναι ΚΑΘΑΡΑ προσωπική μου γνώμη, γι αυτό και οι κάμποσες στρατ που έχω είναι για κάποιο λόγο εκεί και είναι
όλες Fender... πολλά τα καλά αλλά σαν το ορίτζιναλ... (αν το θές το ορίτζιναλ έτσι?)