strat vs tele

Nestoras είπε:
Έχε χάρι που δεν είμαι μοντουλάτορας. ;D
Μπορείς όμως να το παίξεις Θεός και να με συγχωρήσεις  ;D

aris 17561 είπε:
βασικα... διαβασα αυτον τον οδηγο αγορας που εχεις φτιαξει νικ και ειδα οτι λες στις φθηνες σειρες με ενα σετ tonerider εχεις ενα πολυ καλο αποτελεσμα και η ερωτηση μου σχετιζεται με το οτι αν εχεις  τις δυο κιθαρες με το σετ των tonerider και στις 2, θα ακουσεις διαφορες ? και αυτη η εξολοθρευση θα υπαρχει η αυτο ισχυει μονο στην περιπτωση των στοκ μαγνητων που μπορει η φεντερ απλα να εξοπλιζει τις τελε με καλυτερους μαγνητες στα φθηνα μοντελα...??
Θα ακουσεις. Οι μαγνητες για τελε ειναι ετσι και αλλιως διαφορετικα φτιαγμενοι απο αυτους των στρατ. Αλλα εκτος αυτου, ακομα και αν παρεις τον ιδιο ακριβως μαγνητη (ας πουμε ενα neck strat) και τον βαλεις σε μια τελε και μια στρατ θα ακουσεις διαφορες λογω του διαφορετικου σωματος, γεφυρας και αλλα...

aris 17561 είπε:
βασικα... διαβασα αυτον τον οδηγο αγορας που εχεις φτιαξει νικ και ειδα οτι λες στις φθηνες σειρες με ενα σετ tonerider εχεις ενα πολυ καλο αποτελεσμα και η ερωτηση μου σχετιζεται με το οτι αν εχεις  τις δυο κιθαρες με το σετ των tonerider και στις 2, θα ακουσεις διαφορες ? και αυτη η εξολοθρευση θα υπαρχει η αυτο ισχυει μονο στην περιπτωση των στοκ μαγνητων που μπορει η φεντερ απλα να εξοπλιζει τις τελε με καλυτερους μαγνητες στα φθηνα μοντελα...??
εχω ενα σετ pure vintage strat και ενα Vintage Plus tele.ναι εχει διαφορα ο bridge της tele ειναι πιο καμπανα απο αυτον της στρατ και αν εισαι και θεσ/νικη ελα να παρεις μια ιδεα για να καταλαβεις.και οπως ειπαμε και πιιο πανω ειναι θεμα κατασκεβης.και να πω οτι η καθεμια εχει την χαρη της και θα ελεγα οτι ειναι καλο αν ειναι εφικτο να τις εχεις και τις δυο

Αυτο που εχω να πω παιζοντας για μια δεκαετια σε λαιβ,στο σπιτι,σε ηχογραφησεις,με κυρια κιθαρα μια τελε,ειναι οτι η κιθαρα αυτη κρυβει ηχητικα μυστικα και οριζοντες μεσα της που θελει μαγκια για να τ αποκαλυψεις.

Μυστικα που δεν εχει η στρατ...

Επειδη λοιπον μαλλον δεν καταφερα να τα εξερευνησω γι αυτο προτιμαω στρατ.

Και για να γινω πιο ρηχος..μ αρεσει πιο πολυ και το κορμι της... ;D

Αν μου επιτρέπεται βασικά να εκφράσω κι εγώ τη ταπεινή μου γνώμη , μια και είμαι καινούριος στα λημέρια σας .

Ο freerock 1974 έχει πλησιάσει πολύ έστω και αν είναι στο αντίθετο στρατόπεδο από μένα  ;D...........βασική προυπόθεση στο τι λέω παίζει το προσωπικό γούστο .

Είχα τη τύχη για 3-4 χρόνια να χρησιμοποιώ σε πρόβες και λάιβ μια Στρατο του 78 , επίσης είχα την ακόμα μεγαλύτερη τύχη να βρεθώ από μια περίεργη τύχη ιδιοκτήτης μιας  αυθεντικής Τέλε του 67 κάπου πίσω στο μακρινό για κάποιους από σας 1985 . Υπόψην ότι τότε οι τιμή της τέλε καινούριας ήταν στις 150.000 δρχ και της στράτο στις 300.000 λεφτά απίστευτα για την εποχή και τις οικονομικές μου δυνατότητες . Πληροφοριακά η κιθάρα βρέθηκε σε επαρχιακή πόλη ,κατά τύχη ,χωρίς να γνωρίζω ούτε εγώ σαν αγοραστης ,ούτε ο πωλητής περί τίνος πρόκειται και αγοράστηκε για 65.000 δρχ

Καλός κιθαρίστας με την ενοια του βιρτουόζου δεν είμαι ,απλά έχω εξασκημένο αυτί και καλό γούστο  ;D.

Ο καλός ενισχυτής όπως είπαν και αρκετά παιδιά είναι προυπόθεση .

Πέρα από αυτό και μιλώντας πάντα για καθαρό ήχο ,χωρίς περίπλοκα πρόσθετα εφέ η γνώμη μου είναι η εξής

Η στράτο είναι μια κιθάρα που μπορεί να παίξει σχεδόν τα πάντα πολύ πειστικά . Είναι ελαφριά σε σχέση με το κούτσουρο τη τέλε , έχει γρήγορο τάστο και ξεκούραστο και έχει και τρέμολο

Η τέλε είναι ο κάτω ο μαγνήτης της , μοναδικό ξυράφι . Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθεί κάποιος τον ήχο του . Ο πάνω μαγνήτης ? Το παλιό εκείνο καιρό λοιπόν που δεν έπαιζαν καλοί ενισχυτές για εμάς το φτωχά ,παρά μόνο κάτι μπακατέλες , δεν ακουγόταν τπτ ,είτε υπήρχε ,είτε όχι ήταν το ίδιο και το αυτό για μένα . Κάποια φορά που βρέθηκε η κιθάρα για ρύθμιση στο μάστορα ,έτυχε να είναι 2 από τους καλύτερους κιθαρίστες μέσα στο μαγαζί ,μαζί με έναν ενισχυτή ,που μόνο ακουστά τον είχαμε messa boogie . Ο Σπύρος ο Πάζιος με το Δρόλαπα ,ζήτησαν τη κιθάρα να την ακούσουν πάνω στον ενισχυτή . Ο επάνω μαγνήτης της Τέλε είναι εξίσου μοναδικός ,τον άκουσα με τ' αυτιά μου σας το ορκίζομαι  ;D

Κατά τ 'αλλα ? Η τέλε είναι κούτσουρο ,το τάστο της κολώνα της ΔΕΗ , ο καθαρός όμως ήχος της σε έναν καλό ενισχυτή , είναι σήμα κατατεθέν που κάποιος με καλό αυτί και γνώση δε τον μπερδεύει με τπτ άλλο , είτε στο πάνω μαγνήτη ,είτε στο κάτω ,είτε στο ενδιάμεσο . Συγνώμη αλλά με τπτ δεν αλλάζω τη τέλε μου  ;D

samy paraga είπε:
Η στράτο είναι μια κιθάρα που μπορεί να παίξει σχεδόν τα πάντα πολύ πειστικά . Είναι ελαφριά σε σχέση με το κούτσουρο τη τέλε , έχει γρήγορο τάστο και ξεκούραστο και έχει και τρέμολο

Κατά τ 'αλλα ? Η τέλε είναι κούτσουρο ,το τάστο της κολώνα της ΔΕΗ 
Eίσαι σίγουρος?

Πιο ελαφρύ ξύλο απ' το Ash που έχουν οι Tele Tele όχι οι ιμιτασιόν (και όχι το heavy ash της δεκαετίας του '70) δεν έχω βρει σε Fender.

Kαι αυτό με τα τάστα δεν το πολυκατάλαβα. Δηλ. είναι διαφορετικά? ???

Το μπράτσο ήθελα να πω συνολικά είναι κάπως ,σε σχέση με τη στράτο Το θέμα εξάλλου όπως έγραψα και πιο πριν είναι καθαρά υποκειμενικό ως προς τι αντιλαμβάνεται ο καθένας με τις αισθήσεις του . Για κάποιον άλλο ένα μπράτσο κλασσικής κιθάρας είναι υπέροχο σε σχέση με μιας ηλεκτρικής και πάει λέγοντας. Όσο για το βάρος ,τι να σου πω , η κιθάρα είναι βαριά  , όσο για το τι μοντέλο έχω και αν είναι γνήσιο ή όχι επέτρεψέ μου ,παρά τις φτωχές μου γνώσεις , να γνωρίζω καλά περί τίνος πρόκειται

προφανώς έτυχες σε μπράτσα που σε βόλευε πιο πολύ της στρατ. δεν υπάρχει μπράτσο στρατ και τελε, υπάρχουν πολλά μπράτσα και για τις 2 ;)

Είναι ελαφριά σε σχέση με το κούτσουρο τη τέλε
Εδω κανεις λαθος,υπαρχουν παναλαφρες Tele (εχω...7.... ;D) ,οπως και strat που ειναι ασηκωτες...,δεν αποτελει χαρακτηριστικο του μοντελλου το βαρος αν και γενικα λογω του βαρους του τρεμολο και μεγαλυτερου μεγεθους οι strat ειναι συνηθως ΒΑΡΥΤΕΡΕΣ απο τις Tele.. ;)

Το μπράτσο ήθελα να πω συνολικά είναι κάπως ,σε σχέση με τη στράτο
Δυστυχως και εδω κανεις λαθος ,σε ολη τη ιστορια της η Fender εβαζε τα ΙΔΙΑ ακριβως μπρατσα στις tele & στις strat (μονο το Headstock εκοβε διαφορετικα) απλα επεσες σε διαφορετικο ΤΥΠΟ μπρατσου (η Fender εβγαζε και βγαζει τουλαχιστον...30 διαφορετικους τυπους μπρατσων... :D) μεταξυ των 2 κιθαρων που δοκιμασες και ετυχε να σε βολευει αυτο της strat.

Και εγω πιστευω οτι τα late 70s μπρατσα ειναι τα καλυτερα που εχει βγαλει ποτε η Fender μια και ειναι συνηθως παχια και πολυ βολικα ειδικα σε σχεση με τα late 60s (oπου συχνα πυκνα απαντα καποιος μεχρι και Α necks,πολυ στενους στο nut δηλ.),που δεν βολευουν ολους,δυστυχως αυτο δεν ισχυει και για την...υπολοιπη κιθαρα ;D μια και απο μαγνητες & ποιοτητα κατασκευης οι late 70s Fender ειναι συνηθως  αστα να πανε.....

Για οποιον ενδιαφερεται να μαθει τις ΣΩΣΤΕΣ πληροφοριες γυρω απο τα specs & την ιστορια της Fender ωστε να ξερει καλα για τι μιλαει αυτο το site ειναι θησαυρος

http://home.provide.net/~cfh/fender.html

Neck Back Shapes (profiles), all guitar and bass models.Fender neck shapes have changed through the years too.

1950 to 1955: Fender neck shapes (all models) have a standard large and chunky "D" profile (big "baseball bat" style neck).

1956: Fender necks change to a large and chunky "soft V" profile.

1957: the "V" shape gets much stronger. This 1957 "strong V" neck profile becomes famous, and musicians like Eric Clapton prefer its shape. Some Fender necks produced have a "small strong V", where the neck isn't so big feeling, but still has a very strong "V" shape (mostly seen on Musicmasters and Duosonics, and the occassional Strat).

1958: the neck profile completely changes, with the "V" shape completely gone. It's back to a conventional "D" neck profile, but not nearly as thick and large as 1955 and prior neck profiles. This neck style is used on most reissue Fenders (regardless of the year being copied).

1959 and later: the "D" profile gets yet a bit smaller and less chunky. With the release of rosewood fingerboards on all models in mid-1959, the "D" neck profiles pretty much stay the same throughout the 1960s with only minor variance from year to year (for example, 1962 necks seem to be a bit chunkier than 1959 to 1961 necks).

Neck Width.

From March 1962 to 1969, Fender marked their necks with an "official" neck width letter at the butt of the neck (in front of the date code). The "B" neck width is the normal width, as used on about 99% of all Fenders from this period. All other sizes were available by special order only. Also all pre-1962 Fender necks have a 1 5/8" nut width (though I'm sure there are some exceptions, but none I have seen).

A = 1 1/2" wide at the nut.

B = 1 5/8" wide at the nut (normal size).

C = 1 3/4" wide at the nut.

D = 1 7/8" wide at the nut.

Ο επάνω μαγνήτης της Τέλε είναι εξίσου μοναδικός ,τον άκουσα με τ' αυτιά μου σας το ορκίζομαι  
Και παλι εξαρταται απο την περίοδο,οι late 60s-early 70s ειναι οντως εξαιρετικοι μαγνητες,δυστυχως αυτο δεν ισχυει για τους early 50s & late 70s ...(βεβαια και παλι παιζει μια και οι original μαγνητες της Fender ειναι...."οτι να'ναι" απο πλευρας specs...)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για να μη παρεξηγηθώ ,επαναλαμβάνω . Δεν έχω 10 τελεκάστερ , μία έχω , δεν ξέρω τπτ από τεχνικά χαρακτηριστικά ,δεν έχω ασχοληθεί και μου είναι ακαταλαβίστικα .Είπα ότι έτυχε να παίζω με μια στράτο συγκεκριμένη για κάποιο διάστημα και να έχω μια συγκεκριμένη Τελεκάστερ . Όλα τα άλλα είναι θέμα γούστου και τελικά αυτό εξέφρασα . Μίλησα και μίλησαν και άλλοι για το απαραίτητο της ύπαρξης καλού ενισχυτή . Είπα επίσης ότι εγώ δε χρησιμοποιώ πετάλια ,παρά μόνο καθαρούς ήχους που βγαίνουν από τη κιθάρα και τον ενισχυτή . Είπα την άποψή μου σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο ,τις ελάχιστες γνώσεις που έχω σε τεχνικά και ιστορικά θέματα και πάντα σε σχέση με αυτές τις 2 κιθάρες που έτυχε να περάσουν απ τα χέρια μου .

Τώρα αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες περί του θέματος και πάτε να με τσιτώσετε ,θα πάρω ένα τηλέφωνο το θειό μου το Keith Richards για να σας εξηγήσει καλύτερα τι θα πει τελεκάστερ μια και έχει μερικές από δαύτες  ;D

Καλό μήνα σε όλους σας  :)

Μωρε καμμια αντιρηση απλα σου παραθετουμε καποια  FACTS ,απο εκει και περα εσυ μπορεις να πιστευεις οτι θελεις,no problem at all.... ;)

Για να καταλαβεις τι εννοουμε δες το με...γαστρονομικους ορους το θεμα... ;D

Λεω εγω ας πουμε.....

"Εφαγα σημερα το μεσημερι ενα  σπαγγετι με απλη σαλτσα ντοματας που ηταν πολυ πιο..ελαφρυ απο τις  πενες  με λουκανικα ,σεφταλια ....σκορδοστουμπι & καπνιστη ρεγγα..;D  ;D που εφαγα το βραδυ"... ;D

Συμπερασμα...

"Τα μακαρονια σπαγγετι ειναι πολυ πιο ελαφρια απο τα μακαρονια πενες!!"...  ;D

Καπως ετσι τελως παντων... ;D

Peace

Εγώ πάντως δεν μπορώ να διαλέξω οπότε ...πήρα κι απ'τα δυο..

Μου φαίνεται πως η τελε έχει 'όλη την ΑΒ' συχνοτικά ενω η στρατ είναι κάπως πιο περιορισμένη σε συχνότητες αλλά πιο focused..

Η τελε είναι πιο μυστηριώδης πάντως και σίγουρα η απόλυτη 'αλητεία' (για μενα)

πάντως μια στρατ που εχω με ατσαλι στον μπριτζ μαγνητη λιντυ φραλιν έχει ΠΟΛΥ παχυ ηχο στη θεση αυτη και με σετ τρεμολο τελε-ιζει... μην πω λεσπωλιζει!

yannis37 είπε:
θα σου βαλουν πιπερι στο στομα οι φεντερακιδες  ;D ;D ;D
δε νομιζω οτι τους φεντερακηδες τους χαλαει ο ηχος της Λες Πωλ!!!

το θεμα τους ειναι πιο πολυ το feel και το playability!

Oσο λιγοτερα κινουμενα παρτς και βιδες , τοσο καλυτερα! :).

argytar είπε:
δε νομιζω οτι τους φεντερακηδες τους χαλαει ο ηχος της Λες Πωλ!!!

το θεμα τους ειναι πιο πολυ το feel και το playability!
και ότι ειναι αδύναμοι και δεν μπορούν να την σηκώσουν ;D ;D ;D ;D ;D ;D

yannis37 είπε:
και ότι ειναι αδύναμοι και δεν μπορούν να την σηκώσουν ;D ;D ;D ;D ;D ;D
γι αυτο παρτε vos που εναι 3,5 kg!(και απο τιμή....απιαστες σχεδον)

Trending...

Νέα θέματα

Back